Direct naar artikelinhoud

Correspondents' Dinner trekt 2,7 miljoen kijkers

Het Correspondents' Dinner, waarbij premier Rutte de parlementaire pers op de hak nam, heeft woensdagavond ruim 2,7 miljoen kijkers getrokken. De uitzending, op NPO 1, belandde daarmee boven aan de dagelijkse kijkcijferlijst van de Stichting KijkOnderzoek.

Mark Rutte woensdagavond tijdens het Correspondents' DinnerBeeld anp

Was het Correspondents' Dinner voor herhaling vatbaar? Het Parool geeft de show in een recensie vier sterren. Het was de eerste keer dat een dergelijke show in Nederland was. De traditie is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Daar spreekt op die avond de president de pers op humoristische wijze toe.  

In Amsterdam dreef de premier onder andere de spot met PvdA'ers, die volgens hem allemaal keurige VVD-namen hebben als Lodewijk, Diederik en Eberhard. Rutte maakte grappen over de politiek en het feit dat hij nog steeds geen vriendin heeft, maar eindigde serieus, over de persvrijheid. De minister-president zat in de Amsterdamse Beurs van Berlage aan tafel met actrice Halina Reijn.

Behalve pers zaten er veel meer bekende Nederlanders in de zaal en vrienden van de premier, onder wie Gordon, Armin van Buuren, Ruud Gullit en Jort Kelder. Rutte kreeg een staande ovatie voor zijn speech, die werd opgevolgd door een conference van cabaretier Dolf Jansen. Of het diner een nieuwe traditie wordt in ons land hangt af van de opvolger van Rutte.

Recensie

Onze recensent Vincent Smits was bij het Correspondents' Dinner. Lees hier wat hij er van vond.