Direct naar artikelinhoud

Kan Rutte echt grappig zijn?

Premier Mark Rutte in de Beurs van Berlage tijdens het Nederlandse Correspondents Dinner.

Vele ogen waren vanavond gericht op de premier tijdens het eerste Nederlandse Correspondents' dinner. Daar hield Mark Rutte, in navolging van de Amerikaanse traditie, een humoristische speech voor een zaal vol journalisten en BN-ers. De grote vraag: was hij echt grappig? Hebben de comedians die hem geholpen hebben bij zijn toespraak hun geld opgebracht? Het antwoord is: ja, toch wel.

Iedereen op de hak
De grappen die de minister-president maakte, waren noch plat, flauw of grof, en er zat zelfs af en toe een ware doordenker bij. En echt iedereen werd op de hak genomen, inclusief zijn partijgenoten van de VVD, de Telegraaf, Gordon en oud-parlementair journalist Ferry Mingelen. Het geheime Twitter-account van Geert Wilders kwam langs, evenals een zogenaamde brief van collega Ard van der Steur waarin alles zwartgelakt was. En de verschillen met coalitiegenoot PvdA waren kleiner dan iedereen vermoedt, want: "Lodewijk en Eberhardt zijn toch keurige VVD-namen."

Veel zelfspot
Rutte vond het wel wat: journalisten die betalen om naar hem te luisteren, "terwijl dat 364 dagen per jaar gratis kan". Hij schuwde ook de zelfspot niet: "Veel journalisten zeggen dat ik geen visie heb, maar ik zie dat niet". De grap waar iedereen het hardst om moest lachen ging over Max-directeur Jan Slagter en zijn vermeende schuinsmarcheerderspraktijken: "De dochter van Jan Marijnissen wordt klaargestoomd voor de politiek. Ze krijgt zelfs mediatraining bij Omroep Max". Slagter lachte als een boer met flinke kiespijn. En zo deelde Rutte links en rechts zijn speldenprikken uit.

Geen held in timing
Maar - u wist dat die ging komen, toch? - een grap maken vereist meer dan goede tekstschrijvers in de arm nemen. Er is ook nog zoiets als timing, en laat Rutte daar nou niet bepaald een held in zijn. Hij begon stroef en maakte eigenlijk gedurende de hele speech een stijve indruk. Het was allemaal net te ingestudeerd. Wat ook niet meehielp, was dat hij van de hak op de tak sprong. Er was niet echt een lijn in zijn speech te ontdekken, in tegenstelling tot Dolf Jansen, de cabaretier die na Rutte zijn grappen mocht loslaten op de zaal.

Ingedekt voor kritiek
Wel eindigde Rutte, net als Jansen trouwens, met een serieuze boodschap. In het afgelopen jaar zijn zeventig journalisten omgekomen door het uitoefenen van hun vak, dus herhaalde de premier: "Handen af van onze vrijheid". Desalniettemin zal Rutte niet wakker liggen van enige kritiek, sterker nog, hij dekte zich op voorhand al in voor negatieve beschouwingen op zijn rede: "Als het slecht valt, noem ik het gewoon het Plan Samsom".

Jan Slagter baalt van privégrap Rutte
Omroepbaas Jan Slagter van MAX baalt van de grap die premier Mark Rutte woensdagavond maakte over zijn vermeende relatie met de 30-jarige vakbondsvrouw Lilian Marijnissen.

Slagter laat in een verklaring aan het AD weten dat hij nu al 'dagenlang geconfronteerd wordt met verhalen in de media over ons (vermeende) privéleven' en daarom voelt hij zich genoodzaakt te reageren: "Wij kunnen het zowel op maatschappelijk als persoonlijk vlak goed met elkaar vinden en ervaren een goede vriendschap. Dit betekent echter niet dat er sprake is van een relatie."