Direct naar artikelinhoud
Live

Teruglezen USA16 - Trump zinspeelt op neerschieten Clinton

Op 8 november wordt de nieuwe Amerikaanse president gekozen. In dit blog volgen we de waan van Washington op de voet: van relletjes tot campagneanalyses, van Clinton tot Trump, van Bill tot Melania. Make America great again of Stronger together? Hier worden alle ins en outs bijeen geblogd door de specialisten van de Volkskrant.

Meer weten? Elke zondag praten we u bij in onze politieke nieuwsbrief over de voorbije week en de aanstaande gebeurtenissen in de strijd om het presidentschap. U kunt zich hier abonneren. 

Trump spreekt zijn aanhangers in Wilmington toe.Beeld afp

21:47 dinsdag 9 augustus 2016

Misschien weten voorstanders van de Amerikaanse wapenwet wel een manier om te voorkomen dat Hillary Clinton linkse rechters gaat aanwijzen. Met die opmerking leek Donald Trump dinsdag te zinspelen op het neerschieten van zijn Democratische tegenkandidaat. 'Als zij haar rechters mag kiezen is er niets dat jullie daar aan kunnen doen', aldus Trump tegenover zijn aanhang in Wilmington, North Carolina. 'Alhoewel, de mensen van het tweede amendement, misschien is er wel iets. Ik weet niet.' Het tweede amendement is het deel van de Amerikaanse grondwet waarin het recht op het bezit van vuurwapens is geregeld.

08:24 dinsdag 9 augustus 2016

Sinds maandag prijkt een nieuwe naam op de groeiende lijst van Republikeinen die zeggen voor Clinton te gaan stemmen: dit keer is het Lezlee Westine, een voormalig medewerker van president George W. Bush.

‘Ons land staat voor een aantal unieke uitdagingen die vragen om bestendig en ervaren leiderschap. Dat is waarom ik Hillary Clinton steun’, motiveerde Westine haar keuze. ‘Ze heeft de ervaring en de toewijding om de economie te doen groeien, banen te creëren en Amerika te beschermen.’ Westine zei niet waarom ze niet voor de Republikeinse kandidaat Trump koos.

Westine bevindt zich in goed gezelschap. Zondag schreef een voormalig prominent Reagan-medewerker, Frank Lavin, in een commentaar voor CNN dat hij Trump niet kon steunen en voor Clinton zou stemmen. ‘Trump schiet tekort in het karakter en het gedrag dat we van een president nodig hebben. Hij zou falen.’

Vrijdag kondigden nog twee topmedewerkers van voormalige Republikeinse kandidaten aan dat ze voor Clinton zouden gaan: Maria Comella, voormalig woordvoerder van gouverneur Chris Christie (die zelf wel voor Trump stemt) en Sally Bradshaw, voormalig adviseur van Jeb Bush. Ook gematigd Republikein Richard L. Hanna staat achter Clinton.

Niettemin heeft Trump nog genoeg Republikeinen achter zich, ook onder de Bush-aanhang. George P. Bush, lokaal politicus in Texas, neemt afstand van zijn vader Jeb Bush, die eerder in de race was tegen Trump en sindsdien resoluut #NeverTrump is. George P. zei zaterdag dat het tijd was om achter Trump te gaan staan in zijn campagne tegen Clinton. ‘Voor Team Bush is het een bittere pil, maar weet je wat? Je staat weer op en helpt de man die won, en zorgt dat we Hillary Clinton stoppen’, zei hij volgens CNN.

Tot nu toe hield George P. Bush de boot af in verband met Trump, net als zijn vader Jeb en zijn opa en zijn oom, de voormalige presidenten George H.W. Bush en George W. Bush. Jeb Bush is vasthoudend in zijn verzet tegen Trump: in juli zei hij nog dat Trump’s supporters zich ‘verraden’ zullen voelen als Trumps campagnebeloften onzin blijken te zijn. ‘Er komt geen muur. Mexicanen gaan er niet voor betalen. En moslims worden niet verbannen.’

George W. Bush, Jeb Bush en George P. BushBeeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

George P. BushBeeld afp

10:05 vrijdag 5 augustus 2016

Het is een zware week voor Donald Trump. Na de opmerkingen over de islamitische familie van een overleden soldaat en zijn besluiteloosheid over het steunen van partijprominent Paul Ryan hebben meerdere Republikeinen hun vertrouwen in de presidentskandidaat opgezegd. Laatste toevoeging aan een lijst oud-senatoren en andere prominenten is de Harvard Republican Club.

De Harvard Republican Club is de oudste Republikeinse studentenvereniging van de VS. In een vlammend betoog op Medium kondigde de club aan voor het eerst in de 128-jarige historie niet de Republikeinse presidentskandidaat te steunen. Ze noemen zijn racistische en mysogiene discours als de voornaamste reden. ‘Trumps meningen gaan niet alleen in tegen de waarden van Republikeinen, maar tegen die van alle Amerikanen.’

Voormalig politicus Gordon Humphrey, die van 1979 tot 1990 in de Senaat zat, zegde gisteren ook zijn vertrouwen in Trump op. ‘Ik ben ervan overtuigd dat hij een sociopaat is’, zei hij tegen NBC News. Hij ging zelfs nog een stap verder: Humphrey stemt in november op Clinton, om te voorkomen dat Trump in het Witte Huis belandt.

Twitter bericht wordt geladen...

03:39 vrijdag 5 augustus 2016

Er is onduidelijkheid ontstaan over de immigratiestatus van Melania Trump in de jaren negentig. De Sloveense vrouw van presidentskandidaat Donald Trump beweerde altijd dat ze in 1996 in Amerika ging werken, maar eerder deze week gepubliceerde naaktfoto’s laten zien dat ze al een jaar eerder modellenwerk deed in New York.

Volgens politieke nieuwssite Politico is niet duidelijk of Melania Trump de immigratiepapieren had om legaal te werken in 1995. Haar agent uit die tijd zegt tegen persbureau AP in de nacht van donderdag op vrijdag van wel. Maar dan blijven er vraagtekens bij uitspraken van de vrouw van de Republikeinse kandidaat in eerdere interviews. Meermaals vertelde ze dat ze rond die tijd vaak heen en weer moest reizen tussen haar geboorteland Slovenië en de Verenigde Staten vanwege haar verblijfsstatus. Volgens Amerikaanse media is dat vreemd voor iemand die een werkvergunning heeft. In een reactie op de berichten verklaart Melania Trump dat ze nooit immigratiewetten heeft overtreden.

Naaktmodel
De vraagtekens blijven vraagtekens want het campagneteam van Donald Trump wil geen officiële papieren uit die tijd overhandigen. Melania Trump legt ook niet uit hoe haar status precies was. The Washington Post heeft aan de Trumps gevraagd of het werk als naaktmodel onbetaald was, een gebruikelijke gang van zaken voor beginnende modellen die zich willen profileren. Dan zouden de werkzaamheden niet illegaal zijn geweest. Politico schrijft dat eventuele onjuiste verklaringen aan immigratiediensten zelfs nu als strafbaar aangemerkt kunnen worden.

Het onderwerp ligt gevoelig omdat één van Trumps belangrijkste campagnethema’s immigratie is. Hij is fel gekant tegen de komst van Mexicaanse immigranten en moslim-immigranten en wil de aanvraag van werkvisa aan banden leggen. Inmiddels is Melania Trump sinds 2006 Amerikaans staatsburger door haar huwelijk met Donald Trump. The New York Post publiceerde begin deze week naaktfoto’s van een 25 -jarige Melania Trump. De campagne van Donald Trump reageerde geamuseerd op deze ‘kunstzinnigheid van het menselijk lichaam’.

De afgelopen weken is er vaker gedoe geweest over de mogelijke nieuwe Amerikaanse first lady. Twee weken geleden plagieerde ze delen van een toespraak van Michelle Obama. Vorige week haalde Melania Trump haar persoonlijke website offline nadat bleek dat onterecht stond dat ze was afgestuurd aan de universiteit.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Melania Trump.Beeld afp
Donald en Melania Trump.Beeld afp

10:15 donderdag 4 augustus 2016

‘Just fucking get over it’. Dat is de reactie van westernheld Clint Eastwood op de ‘domme dingen’ die Trump zoal over Mexicanen, moslims, immigranten en vrouwen heeft gezegd. ‘Trump heeft een punt, want stiekem is iedereen al die politieke correctheid zat', zegt de 86-jarige Dirty Harry-acteur in een interview met mannenblad Esquire. 'We bevinden ons in een ‘pussy generation’. Iedereen loopt op eieren, mensen beschuldigen elkaar van racisme. Toen ik opgroeide, werden die dingen niet racistisch genoemd.’

Eastwood kan het weten. In Gran Torino (2008) speelt hij een Korea-veteraan die een hekel heeft aan Aziaten, latino’s en zwarte mensen – en dat voortdurend laat merken met bijbehorend racistisch taalgebruik. ‘Toen ik het script voor Gran Torino kreeg waarschuwden ze me: het is heel goed, maar politiek incorrect. Ik nam het mee naar huis, las het en de volgende ochtend gooide ik het op het bureau en zei: we beginnen meteen.’

Hoewel de wereldberoemde acteur en regisseur geen officiële steun heeft uitgesproken voor een van beide kandidaten, zegt hij zonder twijfelen voor Trump te gaan stemmen. Trumps opmerkingen waren dom, geeft Eastwood toe. ‘Ze zeggen aan allebei de kanten domme dingen. Maar iedereen is meteen van ‘oh, dat is racistisch’, en ze maken er een enorm ding van. Just fucking get over it. We leven in een treurig moment in de geschiedenis.’

Het vervelendst aan de huidige politiek vindt de man die zichzelf onder de ‘anti-pussy generation’ schaart, dat politici zo sáái zijn. ‘Ze vervelen iedereen. Een groot marinegeneraal zei ooit ‘Je mag me uithongeren, je mag me slaan, je mag me doden, maar verveel me niet’. En dat is precies wat er nu gebeurt. Iedereen verveelt iedereen. Al deze rotzooit verveelt me. Alle kandidaten vervelen me.’

Twitter bericht wordt geladen...

Acteur Clint Eastwood vindt alle ophef over Trumps racistische uitspraken maar niks. 'Fucking get over it.'Beeld afp

21:31 woensdag 3 augustus 2016

Trump mag dan 'nog niet helemaal zover' zijn om partijprominent Paul Ryan te steunen, zijn running mate Mike Pence is dat wel. 'Ik ben blij om hem te steunen', zei hij woensdag in een telefonisch interview met Fox News.

Ryan is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en als zodanig een belangrijke figuur binnen de Republikeinse partij. Volgende week dinsdag wil hij graag herkozen worden. Maar Trump wilde dinsdag nog niet achter hem gaan staan. Ryan was in het verleden kritisch over Trump als presidentskandidaat, iets wat The Donald niet vergeten is.

De uitlatingen van Trump kwamen hem op veel kritiek te staan van partijgenoten. De afgelopen week kreeg hij al veel kritiek te verduren door zijn reactie op de vader van een in Irak omgekomen islamitische man.

Mike Pence.Beeld ap

23:14 dinsdag 2 augustus 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weigert zijn prominente partijgenoot Paul Ryan vooralsnog te steunen in zijn strijd om herverkiezing. Trump is 'nog niet helemaal zover', vertrouwde hij dinsdag de Washington Post toe. De Republikeinse senatoren John McCain en zeker Kelly Ayotte, volgens Trump zwak en trouweloos, kunnen zijn steun sowieso op hun buik schrijven.

Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, doet volgende week dinsdag een gooi naar de kandidatuur van zijn partij voor een nieuwe termijn als afgevaardigde van zijn district in de staat Wisconsin. Aan Ryans rivaal in de Republikeinse voorverkiezingen, Paul Nehlen, wijdde Trump dinsdag warme woorden. Trump 'mag Paul wel' maar is er naar eigen zeggen nog niet uit. (ANP)

Paul RyanBeeld afp

18:48 dinsdag 2 augustus 2016

De Amerikaanse president Barack Obama vindt de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ongeschikt om te dienen als president. Hij zei dat dinsdag tijdens een persconferentie op het Witte Huis. Hij maakte zijn opmerkingen naar aanleiding van Trumps kritiek op de familie van een in Irak gedode islamitische Amerikaanse militair en Trumps gebrek aan inzicht in belangrijke onderwerpen.

'Er moet een punt komen waarop je zegt: iemand die zulke uitspraken doet heeft niet het oordeelsvermogen en het karakter om de machtigste positie in de wereld uit te oefenen. Er komt een punt waarop je zegt: 'genoeg'', zei Obama. Hij richtte zich daarbij tot de Republikeinse leiders die herhaaldelijk de verklaringen van Trump aan de kaak stelden, maar die hem niettemin blijven steunen in de race naar het presidentschap. 'Waarom blijven jullie hem steunen?', vroeg Obama zich af. (ANP)

Teruglezen USA16 - Trump zinspeelt op neerschieten Clinton
Beeld reuters

11:17 maandag 1 augustus 2016

Voordat Marge en Homer Simpson in de nieuwste aflevering van The Simpsons van bil kunnen, is er één vraag die beantwoord moet worden: op wie moeten de animatiefiguurtjes stemmen? Dit is de insteek van een teaser voor het nieuwe seizoen van de serie, dat volgende week van start gaat.

In het filmpje is te zien hoe presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump omgaan met een middernachtelijk belletje vanuit ‘the situation room’, de kamer in het Witte Huis waarvandaan noodsituaties afgehandeld worden.

Bij de Clintons neemt First Gentleman Bill uit gewoonte de telefoon op. Gelukkig ligt Hillary, in mantelpakje en met parelsnoer, klaar om de telefoon uit zijn handen te rukken. ‘Vanaf nu draait het altijd om mij’, aldus Clinton.

Trump ligt in de video in bed met een verzameling van Hitlers speeches te twitteren als hij het telefoontje ontvangt. Alvorens Trump wil afdalen naar de situation room krijgt hij een behandeling met botox en bruiningsspray en een mopshondje op zijn hoofd, waarna blijkt dat de Chinese marinevloot al onderweg is. ‘Bouw dan een andere muur’, is Trumps oplossing.

Of de video zo profetisch is als een eerdere aflevering van The Simpsons waarin Trump figureert moet blijken. In de aflevering uit 2000 reist Simpsons-personage Bart naar de toekomst naar de toekomst, om zijn zusje Lisa als president van Amerika aan te treffen. Maar wie was daar haar voorganger? Donald Trump.

'Het leek een logische laatste stap (Trump als president, red.) voordat Amerika echt een dieptepunt zou bereiken. Het was gepitcht omdat het in lijn liep met de visie dat Amerika gek aan het worden was', reageerde schrijver Dan Greany eerder dit jaar in The Hollywood Reporter. 'Wat we nodig hadden waren problemen die voor Lisa niet op te lossen waren. Dat alles zo slecht als mogelijk was gegaan. Daarom bedachten we Trump als haar voorganger.' (Stan Putman)

Donald Trump buigt zich over een geopolitieke crisis.Beeld Still uit video

Twitter bericht wordt geladen...

12:54 zondag 31 juli 2016

Een zes minuten durende speech op de Democratische Conventie van een moslimvader wiens zoon sneuvelde in Irak heeft in de VS veel losgemaakt. 'Heb je wel de Amerikaanse grondwet gelezen?', vraagt Khizr Khan retorisch aan Donald Trump. 'Ik leen je graag mijn kopie uit'.

Na de speech is een pocket versie van de Amerikaanse grondwet opgeklommen tot de tweede plek op de lijst bestsellers van Amazon.com. De lijst wordt elk uur ververst. De grondwet moet het nog wel afleggen tegen het nieuwste Harry Potter-boek.

Khizr Khan (R) en zijn vrouw tijdens de Democratische Conventie in Philadelphia.Beeld epa

21:21 vrijdag 29 juli 2016

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton heeft de afgestoken dagen de loftrompet gestoken over het economisch beleid van Barack Obama. De factcheckers v an de tv-zender CNN maakten overuren om te verifiëren of het waar is wat ze zei: ‘Onze economie is zoveel sterker dan toen hij aantrad. Bijna 15 miljoen nieuwe banen in de private sector. 20 miljoen Amerikanen méér die een zorgverzekering hebben. En een autoindustrie die het beste jaar ooit achter de rug heeft.’

Dat eerste cijfer is een tikje overdreven, oordeelde CNN. In werkelijkheid kwamen er bijna 10 miljoen banen bij. Maar het klopt dat zo’n 20 miljoen burgers baat hebben bij Obamacare en andere hervormingen in de gezondheidszorg. Ook is het juist dat in 2015 meer personen-en vrachtauto’s zijn verkocht dan ooit tevoren.

CNN onderzocht ook of het klopt dat, zoals Clinton beweerde, zakenman Trump werkloosheid heeft veroorzaakt onder werknemers in het midden-en kleinbedrijf. De Republikeinse presidentskandidaat zou banenverlies op zijn geweten hebben door rekeningen niet of niet tijdig te betalen. Al heeft Trump naar eigen zeggen ‘duizenden rekeningen wel op tijd betaald’, dat laat onverlet dat Clinton gelijk had - aldus nog steeds CNN. Ook stelt Clinton terecht dat ze zich sterk heeft gemaakt voor verhoging van het minimumloon. Onder druk van ex-tegenstrever Bernie Sanders.

01:29 vrijdag 29 juli 2016

Een deel van de speech die Melania Trump gaf op de Republikeinse conventie in Cleveland bleek overgenomen te zijn van een toespraak van Michelle Obama, en nu blijkt dat ook dat ze niet helemaal eerlijk is geweest over haar diploma. Op de websitse van Melania stond dat ze was afgestudeerd met een bachelor in architectuur aan de universiteit van Ljubljana. Stond, wat de website is sinds vandaag uit de lucht, meldt The New York Times.

Uit onderzoek bleek dat ze de universiteit na een jaar vaarwel had gezegd om in Milaan een modellencarrière te beginnen. The Huffington Post merkte een paar dagen later op dat de website helemaal offline is gehaald en nu verwijst naar een site van The Trump Organization.

Melania Trump laat op Twitter weten dat de website niet meer online staat, omdat hij vier jaar oud is en 'mijn huidige zakelijke en persoonlijke interesses niet accuraat weergeeft'.

Twitter bericht wordt geladen...

17:15 donderdag 28 juli 2016

De Verenigde Staten moeten zelf onderzoek doen naar het hackschandaal waarbij duizenden Democratische e-mails uitlekten. Elke suggestie dat Rusland hierbij betrokken is, grenst aan domheid en komt voort uit anti-Russische sentimenten. Dat heeft het Kremlin donderdag laten weten in een verklaring aan de VS.

De Russische overheid laat verder weten dat de opmerkingen van Donald Trump over het erkennen van de Krim als deel van Rusland niets verandert aan de neutrale positie die Rusland inneemt als het gaat om Amerikaanse presidentskandidaten.

De Russische president Vladimir PoetinBeeld epa
Teruglezen USA16 - Trump zinspeelt op neerschieten Clinton
Beeld afp

14:21 donderdag 28 juli 2016

'Natuurlijk was ik sarcastisch!' Donald Trump wilde woensdag niet écht suggereren dat Rusland Hillary Clinton zou hacken om haar vermiste e-mails boven water te halen. Dat zei hij vandaag tegen het televisieprogramma Fox & Friends.

Woensdag veroorzaakte Trump ophef door Rusland - dat verantwoordelijk zou zijn voor het hacken van duizenden Democratische e-mails - uit te dagen Clintons 30 duizend vermiste e-mails terug te halen. Daarmee spoort hij in wezen een vijandige mogendheid aan tot cyberspionage, schreef de New York Times. Toen hem gevraagd heeft of hij dat echt zo bedoelde, gaf hij geen eenduidig antwoord. 'Dat is aan de president', zei hij, waarschijnlijk doelend op de Russische president Vladimir Poetin.

Nu krabbelt de Republikeinse presidentskandidaat terug wanneer de Fox-presentator hem vraagt of hij zijn uitspraak sarcastisch bedoelde. Ook zijn vermeende bewondering voor Poetin zou reuze meevallen. 'Ik heb nooit gezegd dat hij een goede leider is. Ik heb gezegd dat hij een betere leider is dan Obama. Maar Obama is geen leider, dus Poetin is zeker beter dan hij.'

Twitter bericht wordt geladen...

17:25 maandag 25 juli 2016

De voorzitter van de Amerikaanse Democratische partij heeft laten weten de conventie van haar partij maandag niet te openen. Voorafgaand aan deze beslissing werd ze uitgejouwd in de aanloop naar de Democratische conventie. Debbie Wasserman Schultz ligt onder vuur vanwege uitgelekte e-mails waaruit blijkt dat zij achter de schermen Hillary Clinton probeerde te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van Bernie Sanders. Ze heeft haar ontslag ingediend.

Wasserman Schultz nam maandag het woord bij een ontbijt voor alle gedelegeerden uit Florida, de staat waarvoor zij ook in het Congres zit. Een deel van het publiek stak zijn onvrede over de partijvoorzitter daar echter niet onder stoelen of banken. 'Schande, schande', was een van de dingen die werden gescandeerd.

De Amerikaanse FBI heeft een onderzoek ingesteld naar de computerinbraak bij de Democratische partij. Website Wikileaks publiceerde vorige week 20.000 e-mails van het Democratisch Nationaal Comité die door de hackers waren buitgemaakt.

Debbie Wasserman, de voorzitter van de Democratische Partij, is opgestapt na het lekken van de e-mails.Beeld ap
Teruglezen USA16 - Trump zinspeelt op neerschieten Clinton
Beeld AP

08:21 donderdag 21 juli 2016

Als we The New York Times Magazine mogen geloven, was Mike Pence, de gouverneur van Indiana, niet de eerste keuze van Donald Trump als running mate voor de strijd om het Witte Huis. Volgens het blad benaderde Trump eerst John Kasich, de gouverneur van Ohio.

Opmerkelijk, omdat Kasich tijdens de voorverkiezingen nog vergeefs had geprobeerd Trump de weg te versperren door een verbond aan te gaan met de ultraconservatieve kandidaat Ted Cruz. Toch stuurde Trump zijn zoon Donald jr. naar een medewerker van Kasich om hem te vragen of de gouverneur belangstelling had Trumps running mate te worden. Om het aantrekkelijk te maken, beloofde Trump dat Kasich eenmaal in het Witte Huis als vicepresident meer macht zou krijgen dan al zijn voorgangers . Hij zou de leiding krijgen over het binnenlands én buitenlands beleid.

Dat riep bij een medewerker van Kasich natuurlijk de vraag op waarmee Trump zich dan zelf bezig zou houden. 'Met het weer groot maken van Amerika', was het antwoord. Trumps flirt liep op niets uit. Kasich liet hem weten geen belangstelling te hebben en bleef zelfs weg op de conventie.

John Kasich.Beeld epa

12:40 donderdag 7 juli 2016

Donald Trump heeft de rel over zijn ‘antisemitische’ Clinton-tweet weer nieuw leven ingeblazen. Tijdens een toespraak in Cincinnati zei de Republikein dat zijn campagne de tweet, met volgens critici een David-ster, eigenlijk niet had moeten weghalen. Hij wees op een Disney-boekje over de filmhit Frozen waarin een soortgelijke ster ook wordt gebruikt.

‘Waar is de verontwaardiging over dit boek van Disney’, vroeg de miljardair zich af in een tweet. ‘Is dit ook de Davidster? Oneerlijke media!’

Trump verwijderde maandag de tweet over Clinton nadat hij van antisemitisme werd beschuldigd. Hij gebruikte een foto van de Democraat tegen een achtergrond van dollarbiljetten. Daarnaast was een zespuntige ster te zien waarin de tekst 'corruptste kandidaat ooit' stond geschreven. De miljardair begreep de commotie niet en wees erop dat de ster ook wordt gebruikt door de politie in de VS.

'Dit is dezelfde ster die sherrifs in het hele land gebruiken', zei zijn voormalige manager Corey Lewandowski tegen CNN. 'Dit is een poging om 'Trump aan te vallen om iets dat er echt niet is'. De afbeelding was niet door het team van Trump gemaakt. Pijnlijk voor de Republikein was dat het tien dagen eerder was gebruikt op een online forum voor neo-nazi's. Toen dit naar buiten kwam, besloot de campagne de ster weg te halen en te vervangen door een cirkel.

Maar in Cincinnati riep de Republikein dat zijn social media-team niet zo overhaast had moeten reageren en de omstreden tweet gewoon had moeten laten staan. Clinton sloeg meteen terug. ‘Willen jullie werken aan een stroman?’, tweette ze, verwijzend naar het Frozen-liedje ‘Do You Want to Build a Snowman?’. Clinton wilde zo de indruk wekken dat Trump zich makkelijk laat gebruiken door rechts-extremistische groepen in de VS.

'Laat het toch gaan', reageerden Twitteraars op Trumps woorden. 'Let it Go' is een van de liedjes uit de Frozen-film.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump tijdens de voorverkiezingen in Indiana.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

donald Trump in North Carolina.Beeld afp

03:08 woensdag 6 juli 2016

Donald Trump heeft zich tijdens een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat North Carolina positief uitgelaten over dictator Saddam Hoessein.

'Saddam Hoessein was een slechterik, toch? Hij was slecht. Heel slecht. Maar weet je waar hij goed in was? Hij vermoordde terroristen. Daar was hij zo goed in. Hij gaf ze geen proces, ze zeiden niets. Het waren terroristen - en daarmee uit', aldus Trump, die het Irak van nu vergelijkt met een elite-universiteit voor terrorisme. 'Tegenwoordig is Irak het Harvard voor terroristen. Als je terrorist wil worden, ga je naar Irak.'

In februari van dit jaar liet Trump zich ook al positief uit over het zogenaamde anti-terorrismebeleid van Hoessein. De dicatator, die door de VS tot de doodstraf werd veroordeeld en geëxecuteerd in 2006. Hij was onder andere schuldig bevonden aan misdaden tegen de menselijkheid.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:30 dinsdag 5 juli 2016

Hillary Clinton zou het veel moeilijker hebben tegen andere Republikeinen, of zelfs verliezen, als Donald Trump niet de Republikeinse kandidaat was. Dit blijkt uit een peiling van NBC News. Clinton zou nu maar liefst acht procent achter staan op gouverneur John Kasich van Ohio: 42 procent tegen 50 procent voor Kasich. De 'Stop Trump'-protestbeweging in de Republikeinse Partij roept al weken dat de partij om deze reden moet afzien van Trumps nominatie op de conventie. De miljardair staat al weken achter op Clinton in de peilingen.

Trump wint de laatste tijd echter weer aan kracht. In de NBC-peiling is het verschil vijf procent: 48 procent voor Clinton, 43 procent voor Trump. In een peiling vorige week was het verschil zelfs nog maar twee procent, in het voordeel van Clinton. In twee peilingen daarvoor ging Clinton aan kop met zes tot twaalf procent. De gematigde Kasich scoort het beste omdat hij veel Democratische en onafhankelijke kiezers weet te trekken.

Dit bleek ook tijdens de Republikeinse voorverkiezingen. Maar liefst zes van de tien onafhankelijke kiezers zou in november voor hem stemmen. Kasich hield tijdens de voorverkiezingen de Republikeinen voor dat hij de grootste en beste kans had om Clinton te verslaan.

Als Paul Ryan, de hoogste Republikein in het Congres, de kandidaat was zou het een nek-aan-nekrace zijn. Clinton scoort 45 procent en Ryan 47 procent. Het verschil valt binnen de foutmarge. Ook tegen Mitt Romney, de Republikeinse kandidaat van 2012, zou het geen gelopen race zijn voor Clinton. Het tweetal staat gelijk, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden: allebei komen op 45 procent.

Hopeloos achter

Aan de duikeling van Donald Trump in de peilingen lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen. Maar in het Electoral College, dat de president uiteindelijk kiest, gaat tegenstrever Clinton volgens schattingen nog altijd fors aan kop. Nooit eerder in de laatste decennia werd een kandidaat die in juni zo slecht scoorde, in november president van de VS. Lees in dit artkel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie dat Trump op zijn tellen moet passen.

Clinton op campagne in Ohio.Beeld AP

10:11 dinsdag 5 juli 2016

De antisemitisme-rel tussen Hillary Clinton en Donald Trump is nog niet ten einde. Clinton beschuldigt haar rivaal nu namelijk zelf van antisemitisme. Ze doelt hiermee op de tweet die Trump verwijderde nadat hij een storm van kritiek over zich heen kreeg. In die tweet staat een foto van Clinton tegen een achtergrond van dollarbiljetten, met daarnaast een zespuntige ster waarin de tekst ‘meest corrupte kandidaat ooit’ stond.

Dergelijke afbeeldingen worden vaak gebruikt bij anti-joodse berichten. Inderdaad bleek dat niet Trumps campagneteam de fotocollage in elkaar had geknutseld, maar een online forum voor neo-nazi’s. Nadat Trump op sociale media veelvuldig werd beschuldigd van antisemitisme verwijderde hij de tweet en plaatste een nieuwe bewerking van de afbeelding. De ster was op dit plaatje vervangen door een cirkel.

Trump zegt dat de media geen eerlijk spel hebben gespeeld door de afbeelding te vergelijken met de davidsster, maar daar wil Clinton nu ook niets van weten. ‘Schaamteloos antisemitisch.’

Hopeloos achter
Beeld Screenshot

18:57 zaterdag 2 juli 2016

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton is zaterdag door de FBI verhoord over haar gebruik van een privé-emailserver toen zij minister van Buitenlandse Zaken was. Clinton's campagnewoordvoerder Nick Merrill heeft het nieuws naar buiten gebracht.

Het gesprek op het FBI-hoofdkantoor duurde ongeveer 3,5 uur, maar over de inhoud worden geen mededelingen gedaan.

Clinton ligt al lange tijd onder vuur vanwege haar emailbeleid tijdens haar ministerschap. Ze had zakelijke mails verstuurd via een privémailadres, maar dat mag alleen als die mails worden opgeslagen op overheidscomputers. Eind 2014 overhandigde Clinton zo'n 50 duizend e-mails aan het ministerie. Veel mails bleven buiten het zicht van het Congres doordat ze een privéadres gebruikte.

Dat er een officieel onderzoek naar is ingesteld was al bekend, en het bezoekje van de FBI komt dan ook niet geheel onverwacht. Het zegt op zichzelf niets over de kans dat Clinton hiervoor vervolgd gaat worden; hooguit geeft het aan dat het onderzoek van de FBI, dat een jaar aan de gang is, bijna is afgerond.

Het zal ook een vreemde gewaarwording zijn voor de Democraten. Over enkele weken wordt Clinton formeel voorgedragen als de Democratische presidentskandidaat. Als het toch tot een formele aanklacht komt, is de campagne voor Clinton voorbij.

Hopeloos achter
Beeld ap
Agenten van de geheime dienst zaterdag bij de woning van Hillary Clinton.Beeld ap
Hopeloos achter
Beeld anp

02:01 zaterdag 2 juli 2016

Presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag tijdens een bezoek aan een conferentie voor conservatieven de hulp van Sarah Palin ingeroepen. De voormalige gouverneur van de staat Alaska was aangetrokken als opwarmer voor Trump voor de Western Conservative Summit in Denver, Colorado. Het was het eerste bezoek van Trump aan Colorado ooit, aldus The Guardian.

Palin, die in 2008 'running mate' van de Republikeinse kandidaat John McCainwas, werd geïntroduceerd als een 'conservatief politiek icoon'. Donald Trump heeft de stemmen van ultra-conservatieve Amerikanen hard nodig als hij kans wil maken op het presidentschap. Palin ging los tegen Republikeinen die zich nog niet achter Trump hebben geschaard. Zij voelen zich volgens Palin bedreigd door hen die zich wel in de miljardair geloven.

Van de 4.000 bezoekers aan de conferentie kwam maar een klein deel opdagen om Trump te horen spreken. Desondanks was hij positief over Colorado, de staat heeft hem 'veel over politiek geleerd', aldus Trump. Hij doelde op zijn nederlaag in de staat tijdens de voorverkiezingen: zijn rivaal Ted Cruz won alle gedelegeerden, terwijl Trump had verwacht te als overwinnaar uit de bus te komen.

Sarah Palin in Denver, Colorado.Beeld afp
Donald Trump in Colorado.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

01:07 vrijdag 1 juli 2016

Republikein Donald Trump heeft geërgerd gereageerd op een ontmoeting tussen de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en minister Loretta Lynch van Justitie. Het onderonsje zou ongepast zijn, omdat Hillary Clinton, tevens presidentskandidaat namens de Democraten, wordt onderzocht door de federale recherche FBI.

'Het is ongehoord. Je hebt een enorm onderzoek naar e-mails en ze hebben een bijeenkomst zoals deze', aldus een teleurgestelde Trump tegen ABC News. Hij doelde op het feit dat de FBI onderzoek doet naar Hillary Clinton omdat ze als minister gebruikmaakte van een persoonlijke e-mailserver.

Bill Clinton sprak de justitieminister maandagnacht in haar vliegtuig. De oud-president keerde op dat moment terug van een campagnebijeenkomst voor Hillary. Volgens Trump bewijst de ontmoeting dat het politieke systeem de elite voortrekt. Lynch heeft laten weten dat het gesprek met Clinton over persoonlijke dingen ding, zoals kleinkinderen. Over het onderzoek naar Clinton is niet gesproken, aldus Lynch.

Loretta Lynch.Beeld ap

02:15 zaterdag 25 juni 2016

Hillary Clinton heeft de voorsprong op haar rivaal Donald Trump vergroot, zo blijkt uit een peiling van Reuters/Ipsos. De Democratische presidentskandidaat zou nu ruim 46 procent van de Amerikaanse kiezers achter zich krijgen, terwijl haar Republikeinse rivaal Trump het met 13 procent minder moet doen. Afgelopen dinsdag was het verschil nog 9 procent.

Na de schietpartij in Orlando wist Trump zijn achterstand te verkleinen door te hameren op zijn verkiezingsbelofte moslim-immigranten uit de Verenigde Staten te weren. De opleving in de peilingen voor de New Yorkse vastgoedmiljardair bleek echter van korte duur. Clinton heeft weer dezelfde score als voor de aanval in Florida.

Van de stemgerechtigde Amerikanen heeft 20 procent nog geen keuze gemaakt, blijkt verder uit de peiling.

Een zandkunstenaar heeft de race naar het Witte Huis op het strand van het Indiase Orrisa verbeeld.Beeld epa

13:39 vrijdag 24 juni 2016

Stap voor stap zoekt het Sanders-kamp toenadering tot de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Nadat hij eerder toegaf dat hij het heeft afgelegd tegen Clinton, gaf hij vandaag in een interview bij MSNBC te kennen dat hij in november op haar gaat stemmen.

'Ja, ik denk dat het belangrijk is om alles te doen wat nodig is om Donald Trump te verslaan', antwoordde Sanders op de vraag of hij voor Clinton kiest. 'Trump is op zo veel manieren een ramp voor dit land als hij daadwerkelijk verkozen wordt tot president. De hoeksteen van zijn beleid is bekrompenheid en het beledigen van Mexicanen, Latino's, moslims en vrouwen', voegde hij toe. Hij herhaalde vrijwel woordelijk zijn anti-Trump-speech waarmee hij op 18 juni toenadering zocht tot Hillary Clinton.

De campagnes van Clinton en Sanders zijn nog met elkaar in conclaaf over de vraag op welke manier kamp-Sanders Hillary Clinton aan een overwinning kan helpen en daarmee Trump weet te verslaan. Sanders is voornemens zijn campagne niet op te schorten tot de partijconventie in juli, hij wil dat het geluid van zijn 'politieke revolutie' ook binnen de Democratische Partij gehoord wordt.

Het nieuws dat Sanders op Clinton stemt is daarnaast ook geen volmondig 'I'm with her', zoals onder andere president Barack Obama en senator Elizabeth Warren uitspraken. Wel is het het zoveelste teken dat de rust wederkeert in de Democratische Partij, die nu wordt verenigd met dank aan Donald Trump.

Sanders tijdens een toespraak in Ventura Californië.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

01:57 donderdag 23 juni 2016

Het is al een tijdje duidelijk dat niet Bernie Sanders, maar Hillary Clinton namens de Democraten meedoet aan de presidentsverkiezingen. Toch weigerde Sanders tot nu toe om zijn campagne op te schorten. In een interview met televisiezender C-Span heeft de senator uit Vermont nu uitgesproken dat hij het heeft afgelegd tegen Clinton. 'Het lijkt er niet op dat ik genomineerd word', aldus Sanders.

Clinton behaalde zo'n twee weken geleden het benodigde aantal gedelegeerden voor de nominatie van haar partij. Sanders zwoor toen dat hij campagne zou voeren tot aan de Democratische conventie.

Sanders heeft zijn steun voor Clinton nog niet uitgesproken.

Hopeloos achter
Beeld de Volkskrant

06:58 zondag 19 juni 2016

Donald Trump is niet te spreken over de steun die hij krijgt van zijn partijgenoten. Of eerder: het gebrek daaraan. ‘We gaan Hillary verslaan. Het zou fijn zijn als de Republikeinen ons een beetje zouden helpen', zei Trump zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst in het Treasure Island hotel in Las Vegas.

Niet alle Republikeinen zien in Trump hun gedroomde presidentskandidaat, bleek vrijdag al toen The Washington Post schreef dat tientallen Republikeinse gedelegeerden plannen smeden om Trump op de conventie volgende maand van de nominatie af te houden. Trump lijkt echter niet onder de indruk van dit nieuws. 'Er is een kleine beweging die een opstand probeert te organiseren. En ik hoorde vandaag waar die vandaan komt', zei Trump. 'Die komt van mensen die compleet zijn verslagen.'

Trump suggereerde ook dat zijn voormalige rivaal Jeb Bush tegen hem samenzweert. 'Overigens werkt Jeb aan de beweging, dan weten jullie dat', stelde de zakenman. ‘Ik ben dol op dat soort competitie. Ik hou ervan.'

Trump in Las vegas.Beeld afp

18:24 zaterdag 18 juni 2016

In de laatste update van dit USA16-blog schreven we nog dat het Hillary Clinton-kamp staat te springen om een 'I'm with her', uitgesproken door Bernie Sanders. Nu lijkt Sanders' campagnebaas Jeff Weaver er op te hinten dat dat deze zogenaamde 'endorsement' er nog voor de conventie in juli kan komen.

In een interview met de Washington Post stelt hij dat de campagneteans van Clinton en Sanders om de tafel moeten, om te kijken waar de twee kandidaten elkaar kunnen ontmoeten in beleid. Zo hoopt Sanders' dat zijn schoolgeldplannen worden overgenomen door de Clintoncampagne. Mochten ze er voor de conventie uitkomen, dan sluit hij niet uit dat Bernie Sanders zijn steun uitspreekt voor Clinton.

Dat Sanders zijn rivale Clinton steunt, betekent niet dat hij zijn campagne staakt, stelt Weaver. Bernie Sanders wil ook op de partijconventie nog volop aanwezig zijn om de boodschap van zijn 'politieke revolutie' te laten horen. Zo bepleit hij hervormingen binnen de Democratische Partij, iets waar op de conventie over gestemd kan worden.

Donderdagavond zond Sanders al een videoboodschap de wereld in waarin hij verklaarde zijn pijlen op Donald Trump te richten. Meer daarover leest u hieronder.

Bernie Sanders.Beeld ap
Bernie Sanders legt de laatste hand aan de videoboodschap die hij donderdag de wereld in zond.Beeld getty

07:59 vrijdag 17 juni 2016

Bernie Sanders heeft zichzelf voor de komende maanden één voorname taak gesteld: Donald Trump verslaan. En om dat te bewerkstelligen heeft hij woensdag (lokale tijd) in een speech laten doorschemeren de strijdbijl met Hillary Clinton te begraven.

‘Het belangrijkste politieke doel dat we met z’n allen moeten nastreven de komende vijf maanden is dat we Donald Trump verslaan’, sprak Sanders in zijn speech, die werd gelivestreamd op zijn website. ‘En ik ben persoonlijk voornemens om mijn rol in dit proces snel op te pakken.’

Sanders hekelt Trumps opmerkingen over Mexicanen, vrouwen, moslims en afro-Amerikanen en stelt dat de Verenigde Staten na jaren van racisme, seksisme en discriminatie ‘geen presidentskandidaat kunnen hebben die bekrompenheid als de hoeksteen van zijn campagne beschouwt.’

Nu Sanders zijn pijlen heeft gericht op Trump, lijkt zijn strijd met Clinton om de kandidatuur voorbij, al maakt hij dit nergens expliciet. Maar waar hij zich in zijn toespraken voorheen van anti-Clinton retoriek bediende, begon hij woensdag over samenwerking. ‘Het is geen geheim dat Clinton en ik over bepaalde hele belangrijke onderwerpen geheel uiteenlopende opvattingen hebben. Ik kijk er naar uit om de discussie tussen onze campagnes de komende weken te voeren.’

Zijn campagne voor de kandidatuur van de Democratische Partij mag dan op een lager pitje staan, zijn politieke revolutie binnen de partij wil Sanders voortzetten. ‘Ik kijk er naar uit om samen met Clinton de Democratische Partij te hervormen zodat het een partij wordt voor arbeiders en jonge mensen, en niet alleen voor rijke campagne donoren.’

Binnen de Democratische Partij zullen ze niet staan te juichen om het halfslachtige terugtreden van de senator uit Vermont. Het Clinton-kamp is gebaat bij duidelijkheid, en dus een volmondig ‘I’m with her’ van kandidaat Sanders.

Twitter bericht wordt geladen...

Bernie Sanders in de studio voor de opname van zijn speech donderdag.Beeld ap

20:03 donderdag 16 juni 2016

In navolging op veel andere beroemdheden spreekt nu ook mediamagnaat Oprah Winfrey haar steun uit voor presidentskandidaat Hillary Clinton. Oprah, die wereldwijd beroemd werd met haar eigen talkshow, is ervan overtuigd dat de oval office voor Clinton is.

‘Ik denk echt dat het gaat lukken’, zei ze in een kort interview met ETOnline, toen haar werd gevraagd of er vrouwelijke president zou komen. Volgens de 62-jarige Winfrey is het hoog tijd dat de Verenigde Staten die keuze maakt. ‘Dit zegt dat er geen glazen plafond is, dat plafond is zojuist uit elkaar geknald. Het zegt dat alles mogelijk is wanneer je leider van de vrije wereld bent.’

Een aantal andere Amerikaanse beroemheden die Clinton openlijk steunen zijn acteur George Clooney, zangeres Katy Perry, comédienne Amy Schumer en actrice Julianne Moore.

Hillary Clinton in Cleveland, Ohio.Beeld photo_news

03:46 dinsdag 14 juni 2016

Donald Trump weigert nog te praten met The Washington Post, een van de grootste kranten van Amerika. De gedoodverfde Republikeinse presidentskandidaat noemt de site 'vals en bedrieglijk'. The Washington Post is niet langer welkom bij persmomenten tijdens Trumps campagne.

‘Ze hebben geen journalistieke integriteit en schrijven misleidend over Trump', zo staat beschreven in een schriftelijke verklaring van Trumps campagneteam. De Republikein viel voornamelijk over een kop van de krant: 'Donald Trump suggereert dat president Obama betrokken is bij de schietpartij in Orlando'. Op Facebook noemt Trump deze kop schandelijk. ‘Ik ben geen fan van president Obama, maar The Washington Post is nu gewoon misleidend.' Op de website werd de kop binnen een uur veranderd naar 'lijkt te suggereren'.

In een reactie liet de hoofdredacteur van de krant weten dat het besluit van Trump niets minder is dan een verwerping van ‘vrije en onafhankelijke journalistiek'.

Donald Trump.Beeld AP

19:17 maandag 13 juni 2016

Donald Trump heeft president Obama maandag, een dag na het bloedbad in Orlando, fel aangevallen vanwege zijn 'falende' antiterreurbeleid. De miljardair noemde Obama zelfs een 'gek'. Hij betoogde dat de president en Hillary Clinton niet begrijpen dat de radicale islam een groot gevaar vormt voor de VS. De Republikein maakte zijn opmerkingen onder andere in een toespraak in Cleveland over terrorisme waar hij opnieuw pleitte voor een tijdelijke verbod op het toelaten van moslims.

Trump deed zelfs de suggestie dat Obama op een of andere manier betrokken was bij de aanslagen in Orlando en San Bernardino. 'We worden geleid door een man die of niet sterk is, of niet slim, of hij voert iets uit in zijn schild', aldus Trump. 'Er is iets aan de hand.' Hij zei dat de Amerikaanse inlichtingendiensten die aanslagen proberen te voorkomen, worden 'tegengehouden' door Obama.

De miljardair betoogde dat de president islamitische terroristen in het buitenland in de watten legt en té bezorgd is over burgerdoden die mogelijk vallen bij Amerikaanse acties. Trump: 'Kan je je voorstellen dat generaal Patton had gezegd: 'Alsjeblieft, ga uit jullie trucks want over een uur gaan wij bombarderen?' Op deze manier vechten we nu. We worden geleid door een gek.'

Moskeeën
Trump zei dat 'duizenden en nog eens duizenden' personen de VS jaarlijks binnenkomen en van wie velen anti-Amerikaans zijn. 'We moeten ongelooflijk sterk zijn. We moeten erg sterk zijn als het gaat om toezicht op de moskeeën. Duizenden die al in ons land zijn, zijn ziek.' Hij zei ook dat veel moslimvluchtelingen die tot de VS worden toegelaten 'onze kinderen proberen over te nemen' en gepoogd wordt ze te recruteren voor Islamitische Staat (IS).

Volgens de Republikein weten veel moslims in hun gemeenschap drommels goed wie terroristen zijn en wie moet worden aangegeven bij de politie. Uit diverse peilingen blijkt dat veel Amerikanen Trumps harde taal over de aanpak van terroristen waarderen. In een tweet zei Trump maandag dat hij, gezien het bloedbad in Orlando, eerder dit jaar terecht had gepleit voor een tijdelijke verbod op het toelaten van moslims.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

19:09 woensdag 8 juni 2016

Persbureau AP maant zijn journalisten tot waakzaamheid na verschillende boze e-mails, telefoontjes en berichten op sociale media te hebben ontvangen van Bernie Sanders-aanhangers. Ze zijn geërgerd nadat AP Hillary Clinton de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen noemde.

'We hebben geen specifieke dreigingen ontvangen', schrijft AP-bestuurder Danny Spriggs in een e-mail naar zijn medewerkers, 'maar het is altijd goed om oplettend te blijven.'

Het persbureau noemde Clinton de Democratische kandidaat omdat ze genoeg gedelegeerden en supergedelegeerden heeft verzameld om de nominatie binnen te slepen. Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Sanders-aanhangers en Sanders zelf. De supergedelegeerden zouden niet mee moeten tellen, vinden ze, omdat zij pas officieel stemmen bij de Nationale Democratische Conventie in juli.

AP staat nog altijd achter de beslissing om Clinton de winnaar te noemen vanwege het aantal supergedelegeerden dat heeft bevestigd voor Clinton te stemmen. 'Dat is het nieuws, en het nieuws brengen is ons werk'.

Twitter bericht wordt geladen...

17:19 dinsdag 7 juni 2016

Het doek valt snel voor de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders. Senator Nancy Pelosi, een van de belangrijkste Democraten in het Congres die haar steun voor Clinton nog niet had uitgesproken, schaarde zich dinsdag achter Hillary. Het besluit van Pelosi komt nadat eerder was uitgelekt dat president Obama snel na de voorverkiezingen van vandaag zich voor Clinton zou uitspreken.

'Ik ben een kiezer in Californië en ik heb gestemd voor Hillary Clinton', zei Pelosi, de Democratische minderheidsleider in de Senaat. 'Ik ben trots om mijn steun voor haar uit te spreken. Ik geloof dat ze het Oval Office zal binnenlopen als een van de best voorbereide personen in onze geschiedenis.'

De Democraten beginnen zich nu snel achter Clinton te scharen, zeker nu ze volgens een laatste telling van persbureau AP de meerderheid van de gedelegeerden achter zich heeft. De uitslag van de stemming in de zes staten die vandaag stemmen, doet er niet meer toe. Sanders had gehoopt met een overwinning in Californië, de staat met de meeste gedelegeerden, twijfel te zaaien over de kansen van Clinton in de presidentsverkiezingen van november.

Hij zei dat hij na Californië niet zou stoppen en zou doorvechten tot aan de Democratische conventie in juli. Sanders was van plan de grote groep supergedelegeerden op andere gedachten te brengen die Clinton nu aan de meerderheid van 2.383 gedelegeerden heeft geholpen.

Door de 'interventie' van Obama is dit nu vrijwel onmogelijk geworden. Het is ondenkbaar dat Sanders door blijft vechten tot op de conventie als Obama zich later deze week, wellicht al woensdag, achter Clinton schaart. Het Clinton-kamp vindt dat snel de rijen moeten worden gesloten om eensgezind het gevecht met Donald Trump aan te gaan.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

10:11 dinsdag 7 juni 2016

De Amerikaanse nieuws- en entertainmentwebsite BuzzFeed heeft een reclamedeal van naar verluidt 1,3 miljoen dollar met de Republikeinse Partij ontbonden omdat Donald Trump de waarschijnlijke presidentskandidaat van de partij is (hij moet officieel nog benoemd worden).

'Wij brengen geen sigarettenreclames omdat ze slecht zijn voor de gezondheid en om precies die reden weigeren wij advertenties voor Trump', schrijft BuzzFeed-CEO Jonah Peretti in een interne email. 'De Trump-campagne is direct gekant tegen de vrijheden van onze medewerkers in de Verenigde Staten en in de wereld en zou het in sommige gevallen, zoals met zijn voorgestelde internationale reisverbod voor moslims, voor onze medewerkers onmogelijk maken hun werk te doen.’

Peretti stelt dat hij het 'zeker niet leuk vind om geld af te wijzen voor het belangrijke werk dat we doen’, maar wilde een duidelijk statement maken tegen de kandidaat.

BuzzFeed is groot geworden met artikelen bestaande uit lijstjes en met internethypes en virals als 'The Dress'. Sinds 2015 heeft het medium echter ook subsite BuzzFeed News, waar ook de presidentiële campagne aan bod komt. Hoofdredacteur Ben Smith stelt dat de beslissing van CEO Peretti geen invloed zal hebben op de redactionele inhoud van de nieuwssite. Hij en Peretti stonden in 2011 in de top 100 van meest invloedrijke mediafiguren van The Hollywood Reporter.

Campagnestrateeg van de Republikeinse Partij Spence Spicer ontkent de berichtgeving van BuzzFeed dat er een deal was om reclame-uitingen op haar platforms te plaatsen. Spicer haalde ook uit naar Clinton: 'Het is ironisch dat ze geen geld weigeren van een kandidaat die op dit moment onderzocht wordt door de FBI.'

BuzzFeed is niet het eerste medium dat zich openlijk uitspreekt tegen presidentskandidaat Trump. The Huffington Post heeft in januari besloten om bij alle berichten over Trump een voetnoot te plaatsen met de volgende tekst: 'Donald Trump roept vaak op tot politiek geweld en is een seriële leugenaar, ongebreidelde xenofoob, racistisch, een vrouwenhater en ‘birther’ (iemand die de Amerikaanse afkomst van Barack Obama betwijfelt) die herhaaldelijk beloofde alle moslims - 1,6 miljard leden van een religie, de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen’. (Stan Putman)

Een anti-Trump demonstratie in San Jose, Californië.Beeld ap

11:35 donderdag 2 juni 2016

Donald Trump verliest een belangrijk golftoernooi aan het land waarmee de miljardair ruziet: Mexico. Trump reageerde woensdag boos nadat bekend werd dat de prestigieuze PGA-wedstrijd in Doral vanaf volgend jaar wordt gehouden in Mexico. ‘Ik hoop dat ze een ontvoeringsverzekering hebben’, reageerde de Republikein sarcastisch.

De wedstrijd wordt al sinds 2007 gehouden in de Doral-golfresort van Trump vlakbij Miami. Het vindt sinds 1962 plaats in Florida. Volgens PGA-topman Tim Finchem heeft de verhuizing niets te maken met Trumps kandidatuur. Finchem zegt dat de sponsor, autofabrikant Cadillac, het contract niet verlengde. Een andere sponsor in de VS kon niet snel worden gevonden.

Het Mexicaanse Grupo Salinas had wel belangstelling, op voorwaarde dat het golftoernooi in Mexico wordt gehouden. De PGA heeft nu een zevenjarig contract getekend met het bedrijf, eigendom van de miljonair Ricardo Salinas.

Met een Geert Wilders-achtige opmerking (de Marokkanen-uitspraak), reageerde Trump op de verhuizing. Als hij president is, zal hij ervoor zorgen dat zoiets nooit meer zal gebeuren, beloofde de miljardair. ‘Het zal geregeld worden’, zei de Republikein tijdens een bijeenkomst in Sacramento. ‘Stem voor Donald Trump. En als ik jullie president ben, zal hieraan een einde komen.’

Trump begon zijn campagne vorig jaar met de opmerking dat veel Mexicaanse immigranten in de VS crimineel zijn. Ook beloofde hij een miljardenkostende muur te bouwen langs de Mexicaanse grens. Ook nadien haalde hij regelmatig hard uit naar Mexico. Deze week leverde hij flinke kritiek op een rechter in een zaak waarin zijn bedrijf is aangeklaagd. Trump wees erop dat de rechter, Gonzalo Curiel, een ‘Mexicaan’ is. Curiel is de zoon van Mexicaanse immigranten. Hij werd geboren in de Amerikaanse staat Indiana.

Trump op een golfbaan in Maryland.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

16:50 dinsdag 31 mei 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump krijgt steun uit onverwachte hoek: Noord Korea. In staatskrant DPKR Today prijst een Chinees-Koreaanse onderzoeker de kandidaat om zijn 'vergezichten', aldus de website NKNews.

'Trump zegt dat hij niet wil interveniëren in de oorlog tussen Zuid en Noord Korea. Is dat geen goed nieuws vanuit het standpunt van de Noord Koreaan?', schrijft Han Yong Mook, de onderzoeker van wiens hand het artikel komt.

Hij voegt toe: 'De president waar de Amerikanen voor moeten stemmen is niet die saaie Hillary – die stelt dat de Iraanse atoomonderhandelingen model kunnen staan voor een oplossing met Noord-Korea – maar Trump, die openstaat voor open en directe gesprekken met Noord Korea.'

In gesprek met de New York Times gaf Trump inderdaad aan dat hij voornemens is de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Japan en Zuid-Korea als hij het Witte Huis betreed. Daarnaast liet hij eerder deze maand aan persagentschap Reuters weten dat hij met de Noord Koreaanse leider Kim Jong Un om de tafel wil om tot vrede te komen. Vanuit het Democratische kamp kreeg Trump felle kritiek op zijn voorstellen. Ze zouden ondoordacht zijn en jarenlange diplomatiek beleid ondermijnen.

Korea-expert Adian Foster-Carter van de University of Leeds laat aan NKNews weten dat het niet direct de regering Pyongyang is die spreekt via de staatskrant, 'maar het is zeker dat Pyongyang op deze wijze een vlieger oplaat om te kijken hoe dit nieuws valt.' (Stan Putman)

Twitter bericht wordt geladen...

12:30 dinsdag 31 mei 2016

Gary Johnson, oud-gouverneur van New Mexico, komt in november uit voor de Libertariërs tijdens de presidentsverkiezingen. Dat is afgelopen weekend besloten op het congres van de Libertarische Partij in Fort Lauderdale, Florida.

Johnson nam het tijdens het congres op tegen John McAfee, de oprichter van het gelijknamige antivirusbedrijf en Austin Petersen, de oprichter van The Libertarian Republic Magazine. De voormalig gouverneur van Massachusetts William Weld wordt de running mate van Johnson.

De Libertarische Partij is één van de drie grote partijen naast de dominante Republikeinse en Democratische Partij. In 1971 werd deze opgericht om een tegengeluid te laten horen aan deze partijen die sinds jaar en dag het presidentschap afwisselen. De Libertariërs zetten zich in voor een zo klein mogelijke overheid.

Johnson zal het hoogstwaarschijnlijk opnemen tegen Donald Trump en Hillary Clinton, tegen wie hij het volgens peilingen opvallend goed zal doen. In een peiling van Morning Consult van vorige week donderdag kreeg hij 10 procent van de potentiële stemmen, waar de keuze voor Clinton op 38 en Trump op 35 procent van de stemmen werd geschat. De overige kiezers hadden nog geen keuze gemaakt.

In een peiling van Fox News kreeg Johnson eveneens 10 procent van de virtuele stemmen. Deze rondvraag viel echter positiever uit voor Trump met 42 procent en 39 procent voor Clinton.

Het is niet de eerste keer dat Johnson voor de Libertariërs een gooi doet naar het presidentschap. In 2012 nam hij het op tegen Barack Obama en Mitt Romney. Destijds wist hij met 1,3 miljoen stemmen 1 procent van de kiezers voor zich te winnen. Alleen in 1980 deed de Libertarische presidentskandidaat Ed Clark het beter.

Presidentskandidaat Gary JohnsonBeeld reuters
Een merchandise-kraam van Johnson-aanhangers op het partijcongres van de Libertarische Partij.Beeld reuters

13:51 zondag 29 mei 2016

Donald Trump heeft president Obama zondag bekritiseerd vanwege diens bezoek aan Hiroshima dat in 1945 werd getroffen door een Amerikaanse atoombom. In een tweet vroeg de Republikeinse presidentskandidaat waarom Obama de Japanse aanval op het Amerikaanse Pearl Harbor in 1941 niet één keer noemde tijdens zijn bezoek aan Japan.

‘Heeft president Obama de geniepige aanval op Pearl Harbor besproken toen hij in Japan was?’, twitterde de miljardair verontwaardigd ‘Duizenden Amerikanen verloren hun leven.’

Obama bracht als eerste Amerikaanse president een bezoek aan de stad waar op 6 augustus de eerste Amerikaanse atoombom werd gegooid, drie dagen later gevolgd door de atoombom op Nagasaki. Hierna capituleerden de Japanners. Bij beide aanvallen werden naar schatting een kwart miljoen mensen gedood. In totaal verloren in vier jaar 416 duizend Amerikaanse soldaten hun leven omdat de VS door de aanval op Pearl Harbor direct betrokken raakten bij de Tweede Wereldoorlog.

Obama, die van het bezoek gebruikmaakte om te wijzen op het belang van wereldvrede, noemde de verrassingsaanval op de marinebasis Pearl Harbor inderdaad niet in zijn gesprekken met de Japanners. De Japanse premier Abe zei dat hij ook geen plannen had om Pearl Harbor ooit te bezoeken. Dit was tegen het zere been van Trump en andere Republikeinen. Bij de aanval op de basis werden 2.403 Amerikanen gedood.

Ook voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin nam Obama op de korrel. Palin zei tijdens een bijeenkomst van Trump in San Diego dat Obama ‘onze veteranen beledigt’ door te zwijgen over de Japanse luchtaanval. Op Twitter vroegen andere Amerikanen zich af 'wanneer Japan ooit zijn excuses gaat aanbieden voor de aanval op Pearl Harbor'.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:35 donderdag 26 mei 2016

Donald Trump en Bernie Sanders willen met elkaar in debat gaan. De Democraat ging donderdag in op een aanbod van de miljardair om nog voor de laatste primary in Californië op 7 juni de degens te kruisen. Trump zei in een interview in het ABC-programma Jimmy Kimmel Live dat hij bereid was tot een debat, mits de opbrengst naar een goed doel gaat. Een debat tussen het tweetal, ongewoon in de Amerikaanse voorverkiezingen, zou miljoenen kijkers trekken.

‘Hoeveel gaat hij mij betalen’, zei Trump. ‘Een debat tussen ons tweeën zal hoge kijkcijfers hebben.' Sanders reageerde kort daarop in een tweet op de uitdaging van de Republikeinse koploper. ‘Afgesproken’, schreef de Democraat. ‘Ik kijk ernaar uit om met Trump te debatteren.'

Sanders had zijn Democratische rivaal Hillary Clinton vorige week gevraagd om voor het laatst in debat te gaan, ook in Californië. Behalve in deze staat worden op 7 juni in nog vijf andere staten voorverkiezingen gehouden. Sanders hoopt op een serie overwinningen, met name in Californië, om twijfel te zaaien over de kandidatuur van Clinton.

Aanpakken
Californië is met 475 gedelegeerden de grootste prijs in de Democratische voorverkiezingen. Het verschil tussen Clinton en Sanders is nu 271 gedelegeerden. Clinton heeft 1768 gedelegeerden en Sanders 1497. Maar omdat Clinton de steun heeft van 537 supergedelegeerden kan haar de nominatie niet meer ontgaan. De supergedelegeerden zijn onder andere Congresleden en partijbonzen. Clinton heeft op 7 juni nog maar 77 gedelegeerden nodig om de nominatie te winnen. Ze weigerde daarom het debataanbod van Sanders.

Als het debat met Trump doorgaat, wordt het een unieke gebeurtenis. Een Democratische en Republikeinse presidentskandidaat gaan doorgaans pas in debat als ze de nominatie van hun partij hebben gewonnen. Deze presidentiële debatten worden vanaf september gehouden. Voor Sanders biedt een debat met Trump een gelegenheid om zich te profileren en om de Democratische kiezers te laten zien hoe hij de miljardair zou aanpakken. In alle peilingen verslaat hij Trump als er nu presidentsverkiezingen zouden worden gehouden. Clinton wordt in de laatste peilingen verslagen door Trump.

Donald Trump.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

10:42 donderdag 26 mei 2016

Donald Trump heeft toegegeven dat hij 'in het verleden' schuilnamen heeft gebruikt. 'Iedereen die in onroerend goed handelt doet dat. Als je onder je eigen naam een deal sluit, moet je veel meer betalen, en dat wil natuurlijk niemand', zei hij woensdagavond in de tv-show van Jimmy Kimmel. Dat was geoorloofd, vindt hij, want 'niemand wist toen nog wie Donald Trump was'. Trump zei dat hij zichzelf 'Barron' noemde. Die naam gaf hij later aan zijn jongste zoon.

De uitspraken van Trump zijn opmerkelijk omdat hij eerder deze maand nog had ontkend dat hij ooit aliassen zou hebben gebruikt, schrijft The Guardian. Trump reageerde toen op een bandopname uit 1991 waarin hij onder de naam 'John Miller' te horen zou zijn in een interview met een verslaggever van People Magazine. Trump ontkende dat hij deze 'John Miller' was. Bij Kimmel volhardde hij in die ontkenning. 'Dat klinkt helemaal niet als mij.' Maar kort na het interview in 1991 zou Trump juist hebben toegegeven dat hij wél deze 'John Miller' was. Hij sprak toen van een 'mislukte grap'.

Trump zat (afgezien van muzikale gast Gregory Porter) als enige bij Jimmy Kimmel Live!, omdat de andere gasten, popformatie The Weeknd en rapper Belly, hun optreden hadden afgezegd uit protest tegen de komst van de Republikeinse presidentskandidaat.

Hopeloos achter
Beeld ap

02:02 woensdag 25 mei 2016

Rick Santorum, de Republikeinse oud-kandidaat voor het presidentschap heeft zijn steun uitgesproken voor Donald Trump als de nieuwe president van Amerika. Santorum schaarde zich eerder achter de Republikeinse senator Marco Rubio, maar ook die stapte vroegtijdig uit de voorverkiezingen.

De reden voor de steun aan Trump is de lijst met elf kandidaten die Trump onlangs bekendmaakte als mogelijke rechters voor het Hooggerechtshof, ter vervanging van de overleden Antonin Scalia.

Santorum die tot begin februari zelf meedeed aan de Republikeinse voorverkiezingen, zei tegenover Fox News dat het behoud van de constitutie het belangrijkst is. 'Een liberaal Hooggerechtshof maakt dat kapot.'

Rick Santorum (rechts) op een Republikeinse bijeenkomst eerder dit jaar, met Mike Huckabee (links) en Donald Trump.Beeld epa

21:12 dinsdag 24 mei 2016

De stemmen die vorige week werden uitgebracht bij de Democratische voorverkiezingen in Kentucky moeten getoetst worden, vindt Bernie Sanders. Bij die verkiezing won Hillary Clinton met nog geen half procent van de uitgebrachte stemmen verschil. Sanders wil dat de schriftelijk uitgebrachte stemmen én de stemcomputers gecontroleerd worden. Hij vindt dat de leider van de Democratische voorverkiezingen in Kentucky, Alison Grimes, Clinton te snel als winnaar heeft uitgeroepen.

Het is onwaarschijnlijk dat Sanders nog de Democratische nominatie in de wacht gaat slepen, maar desondanks blijft hij hardnekkig tegenstand bieden aan Clinton. 'We blijven in de race tot het laatste stembiljet is ingevuld', zei Sanders vorige week strijdvaardig. Mocht een hertelling in Kentucky gunstig uitvallen voor Sanders, dan levert dit hem hooguit een extra afgevaardigde op. Het verschil met Clinton is echter opgelopen tot een paar honderd afgevaardigden. Meer dan een heel klein pleistertje op de wonde zal het voor Sanders dus niet zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Bernie Sanders geeft niet op.Beeld afp

11:56 dinsdag 24 mei 2016

Donald Trump heeft de persoonlijke aanvallen op Hillary Clinton vanwege het seksverleden van haar man Bill uitgebreid met een nieuwe video. Onder de noemer ‘Beschermt Hillary werkelijk vrouwen?’, zijn in de aanvalsvideo de stemmen te horen van drie vrouwen die Bill Clinton beschuldigden van seksueel geweld. De miljardair probeert al twee weken beide Clintons te beschadigen door het verleden van de oud-president tot onderwerp van de verkiezingen te maken.

Het nieuwe filmpje komt slechts vijf dagen nadat Trumps campagne had gezegd dat de persoonlijke aanvallen veel agressiever zullen worden. 'Heel lelijk', zo noemt het progressieve vrouwenblad Mother Jones het slechts 17 seconden tellende filmpje. Hierin is alleen een foto van Bill te zien, tegen de achtergrond van het Witte Huis. De oud-president heeft een sigaar in zijn mond, een duidelijke verwijzing naar de Monica Lewinsky-affaire.

Lewinsky, een stagiaire in het Witte Huis, had in de jaren negentig een affaire met de president. Tijdens het justitieel onderzoek sprak ze onder andere over een ontmoeting op 31 maart 1996 met Clinton in de Oval Office. Lewinsky zei onder andere tegen openbaar aanklager Kenneth Starr dat de president haar borsten kuste en haar intiem betastte. Hij gebruikte hierbij een sigaar.

Drie maanden eerder, op 7 januari, rookte de president volgens Lewinsky een sigaar nadat ze in de badkamer intiem waren geweest. ‘Hij had de sigaar in zijn handen en hij keek ernaar, op een ondeugende manier’, aldus Lewinsky.

Huilend
‘Ik was erg zenuwachtig’, zegt een van de vrouwen in het begin van Trumps campagnevideo. Voor het filmpje zijn oude verklaringen en interviews gebruikt van de vrouwen. Een ander, Kathleen Willey, zegt: ‘Geen enkele vrouw zou hieraan blootgesteld moeten worden. Het was een aanval.’ Volgens Willey, een vrijwilligster in het Witte Huis, zou de president haar eind 1993 hebben betast tijdens een ontmoeting in de Oval Office. Ook zou hij haar hebben gekust. Clinton ontkende dit voorval tegenover Starr.

Een derde vrouw, Juanita Broaddrick, zegt huilend: ‘Hij deed een poging mij te bijten op mijn bovenlip en ik probeerde mij weg te trekken’. Broaddrick is de enige die Clinton heeft beschuldigd van verkrachting. Volgens haar zou dit zijn gebeurd in 1978 toen hij gouverneurskandidaat was in Arkansas. Clinton zou zich aan haar hebben vergrepen in een hotelkamer.

Clinton was toen baas van het Openbaar Ministerie van de staat. De video eindigt met een scherpe schaterlach van Hillary Clinton, met onheilspellende muziek op de achtergrond. Gevolgd tenslotte door een foto van het Clinton-echtpaar uit de jaren negentig, op de hoogtepunt van hun macht, met de tekst: ‘Here we go again?’

Twitter bericht wordt geladen...

Bill Clinton op campagne voor zijn vrouw Hillary.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Trump hakt genadeloos in

De twijfel in de VS groeit of Hillary Clinton wel in staat is om de keiharde persoonlijke aanvallen van Donald Trump af te slaan. Het Trump-kamp waarschuwt dat de aanvallen op het seksverleden van oud-president Bill Clinton 'agressiever' zullen worden. Hillary zakt in de peilingen. Ze weigert echter te reageren op Trumps beschuldigingen. Lees dit artikel van verslaggever Stieven Ramdharie.

17:54 donderdag 19 mei 2016

Donald Trump doet het in de peilingen steeds beter tegen Hillary Clinton. De Republikeinse koploper is Clinton, die donderdag een zware aanval opende op de zakenman, in twee nieuwe peilingen zelfs voorbijgestreefd. In een Fox News-peiling staat Trump op 45 procent tegen 42 procent voor de Democraat. In een Rasmussen-peiling is het verschil zelfs groter: 42 procent voor Trump en 37 procent voor Clinton. Tot nu toe leidde Clinton steeds in de peilingen.

Trump reageerde meteen op de Fox-peiling. 'Oneerlijke Clinton 42 procent', tweette de zakenman. Clinton noemde Trump uren later in een CNN-interview 'gevaarlijk' en 'ongeschikt' voor het presidentschap. Clinton: ‘Ik weet hoe moeilijk die baan is. En ik weet ook dat we standvastigheid nodig hebben in combinatie met zowel kracht als hersens. Ik ben tot de conclusie gekomen dat hij niet de kwaliteiten heeft om president van de VS te zijn.’

Hoewel opiniepeilingen zo ver voor de presidentsverkiezingen van november weinig zeggen, laten de twee peilingen zien dat de landelijke aanhang van Trump groeit. Ze maken duidelijk dat de miljardair ook in staat is om grote groepen kiezers buiten de Republikeinse Partij aan zich te binden.

Affaires
In de vorige Fox News-peiling in april had Clinton nog een forse voorsprong op Trump van 13 procentpunten: 54 procent tegen 41 procent voor Trump. In vier peilingen die werden gehouden tussen eind april en begin mei, versloeg Clinton Trump steeds. In een CNN-peiling had ze zelfs een forse voorsprong op de Republikein. Of de harde persoonlijke aanvallen van Trump van de afgelopen week op Clinton iets met de kentering te maken heeft, is onduidelijk.

De miljardair viel in interviews en in toespraken beide Clintons hard aan. Trump rakelde voor de zoveelste keer de buitenechtelijke affaires op van oud-president Bill Clinton. 'Ze stelde hem in staat om het te doen', aldus Trump vorige week over de onvoorwaardelijke steun van Hillary Clinton voor haar man. 'Ze ging achter deze vrouwen aan, ze vernietigde hun levens. Ze was een ongelooflijk gemene, laaghartige 'enabler'. Wat ze deed tegen veel van deze vrouwen, is een schande. Ze is getrouwd met de grootste vrouwenmisbruiker.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:20 woensdag 18 mei 2016

Het Clinton-kamp heeft fel uitgehaald naar Donald Trump vanwege zijn bereidheid tot topoverleg met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un. Volgens de Democraten laat Trumps voorstel zien dat het buitenlandbeleid van Trump als president onzinnig zou zijn. ‘Het slaat nergens op’, aldus Clinton-adviseur Jake Sullivan. Geen enkele Amerikaanse president heeft ooit overlegd met een Noord-Koreaanse leider.

Trump zei dinsdag dat hij als president geen enkele moeite zou hebben met topoverleg met de omstreden Noord-Koreaanse leider om een einde te maken aan het kernwapenprogramma van Pyongyang. Het voorstel van de Republikeinse koploper is niet in lijn met het jarenlange Noord-Korea-beleid van de VS dat er juist op is gericht om het land internationaal te isoleren.

‘Donald Trump beledigt de leider van onze belangrijkste bondgenoot’, zei Sullivan, verwijzend naar Trumps opmerking maandag dat hij geen goede band verwachtte met de Britse premier Cameron. Deze had kritiek op het voorstel van Trump om tijdelijk geen moslims toe te laten tot de VS.

Ervaring
Sullivan: ‘En nu zegt hij dat hij graag zou willen praten met Kim Jong-un? Hij prees Kim Jong-un eerder voor het executeren van zijn oom. Hij heeft een bizarre fascinatie met buitenlandse sterke mannen zoals Poetin. Een dergelijk buitenlands beleid slaat nergens op.'

Trump deed zijn uitspraak in een interview met het persbureau Reuters. ‘Ik zou met hem willen praten’, zei hij toen hem werd gevraagd hoe zijn Noord-Korea-beleid eruit zou zien. ‘Ik zou er geen enkel probleem mee hebben.’ Als president zou Trump een beroep doen op Kim om zijn grootschalige nucleaire programma te beëindigen.

Het voorstel lijkt op een soortgelijk plan van senator Barack Obama in de presidentscampagne van 2008. Obama zei toen dat hij openstond voor topoverleg met de Iraanse president over het nucleaire programma van Iran. Clinton, toen ook presidentskandidaat, veroordeelde het voorstel meteen. Ze wees er toen op dat Obama’s woorden aantoonden dat hij onvoldoende ervaring had om president te worden. Onder Obama werd vorig jaar Irans nucleaire programma aan banden gelegd.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:04 dinsdag 17 mei 2016

Hoe beledigend of verwerpelijk Donald Trump ook mag zijn, hij moet toegang krijgen tot het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft Harry Potter-auteur JK Rowling maandag gezegd tijdens haar toespraak op het PEN Literary Gala in de Verenigde Staten.

Rowling verwees hierbij naar een petitie die in het leven werd geroepen om Trump te weerhouden het Verenigd Koninkrijk te bezoeken. Deze petitie haalde meer dan honderdduizend handtekeningen op.

Hoewel Rowling Trump zelf beledigend vindt, betoogt ze dat zijn vrijheid van meningsuiting voorop staat. Rowling vergelijkt Trumps uitspraken met critici die menen de Harry Potter-boeken aanzetten tot satanisme. Ook die critici hebben ‘de vrijheid om dit te zeggen.’

‘Als je de vrijheid van een tegenstander afpakt, puur gebaseerd op het feit dat hij je beledigt, dan overschrijd je een grens’, vervolgt Rowling. Ze was aanwezig op het gala omdat ze een PEN/Allen Foundation Literary Service Award ontving. Ze strijdt namelijk voor vrouwen- en kinderrechten en tegen censuur. Aan het eind van haar speech vroeg ze aandacht voor de zaak van de Syrische blogger Tal Al-Mallouhi, die in 2009 is gearresteerd en nog steeds vastzit.

Twitter bericht wordt geladen...

24:43 dinsdag 12 april 2016

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump mag dan de Republikeinse favoriet zijn bij de voorverkiezingen in zijn thuisstaat New York, maar op de stem van twee van zijn kinderen hoeft hij niet te rekenen. Ivanka (34) en Eric (32) hebben zich niet op tijd laten registeren en kunnen op 19 april dus niet gaan stemmen. Dat zei Trump maandag tegen Fox News.

'Ze voelen zich erg, erg schuldig', aldus Trump. 'Ze hadden veel tijd om zich te laten registreren, maar kenden de regels niet en hebben zich niet tijdig aangemeld'. Zowel Ivanka als Erik komen regelmatig opdraven bij campagne-evenementen van hun vader.

Aan de voorverkiezingen binnen de partijen mogen enkel burgers deelnemen, die zich als aanhanger van de Republikeinen of Democraten hebben laten registreren. De kinderen van Trump zijn niet de enige New Yorkers, die zich niet voor de voorverkiezingen hebben geregistreerd, zoals blijkt uit een overzicht van de kiescommissie. Bijna drie miljoen mensen, ruim een kwart van de kiesgerechtigden, hebben zich niet ingeschreven.

Twitter bericht wordt geladen...

09:49 zondag 10 april 2016

De Amerikaanse krant The Boston Globe heeft zondag een voorpagina gepubliceerd die doet voorkomen dat Donald Trump tot president is gekozen. 'Deportaties beginnen', luidt de kop boven de opening over Trump die de uitzetting van illegalen belooft, 'zo snel dat je hoofd er van gaat tollen'.

De pagina schetst een beeld van de Verenigde Staten in oproer, waarbij in verschillende steden de avondklok is ingesteld. Andere berichten gaan over scherp dalende koersen en nieuwe wetgeving die het 'absolute tuig' in de journalistiek moet beteugelen. 'Amerikaanse militairen weigeren bevel IS-families te doden', staat boven een ander bericht.

De gerenommeerde krant noemt de pagina een 'oefening om het woord van een man te geloven' en roept de Republikeinse partij in het commentaar op Trump niet tot presidentskandidaat te kiezen. 'Zijn visie voor Amerika belooft in het echte leven net zo verschrikkelijk te zijn als het zwart op wit op papier is.'

Op Twitter laat de krant weten de voorpagina te hebben gedrukt 'die we in het echt nooit hopen te drukken'.

Twitter bericht wordt geladen...

23:27 zaterdag 9 april 2016

Bernie Sanders heeft zaterdag de voorverkiezingen van de Democraten in de staat Wyoming gewonnen. De 74-jarige senator lag na het tellen van 90 procent van de stemmen met 56 tegen 44 procent voor op zijn rivale Hillary Clinton.

Door dit resultaat heeft Sanders nu acht van de negen laatste voorverkiezingen gewonnen. Daar staat tegenover dat Clinton nog altijd een flinke voorsprong in het aantal gedelegeerden heeft, en duidelijk favoriet blijft voor de eindzege voor de Democratische presidentskandidatuur.

Bernie SandersBeeld afp

05:50 zaterdag 9 april 2016

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton is in de problemen gekomen na een verkiezingsbijeenkomst waarmee hij zijn vrouw Hillary wilde steunen. Op een campagne-evenement in de stad Philadelphia vielen zijn opmerkingen tegen demonstranten donderdag helemaal verkeerd, en een dag later probeerde hij dat een beetje goed te maken.

Onderwerp van de commotie is een uitspraak die de Democratische presidentskandidaat Hillary in 1994 deed om een criminaliteitswet van haar man, de toenmalige president, te steunen. Ze sprak toen over 'super-predators', 'super-roofdieren', waarmee ze doelde op de leden van – veelal zwarte – gangs. Die woorden werden als racistisch gezien en Hillary bood later haar excuses aan.

Op een campagnebijeenkomst droegen demonstranten van de 'Black Lives Matter'-bijeenkomst donderdag een spandoek met de term 'super-predators'. Ze demonstreerden tegen Bill Clinton die op het podium stond en tegen de wetten die hij twintig jaar geleden als president invoerde. Clinton nam het in Philadelphia decennia na dato alsnog op voor het taalgebruik van zijn vrouw (zie video hieronder). 'Ik weet niet hoe je anders gangleiders moet noemen die 13-jarige kinderen verslaafd maken aan crack en hen de straat op sturen om andere Afrikaans-Amerikaanse kinderen te vermoorden.'

Na luid geschreeuw verdedigde hij op opgefokte toon ook zijn wetgeving die volgens hem criminaliteit moesten aanpakken maar volgens de zwarte demonstranten racisme door politie in de hand werkte. Na afloop van het verhitte debat kwam Bill Clinton onder vuur te liggen om de toon die hij aansloeg tegen de demonstranten. Ook vroegen politiek commentatoren zich of waarom de voormalig president de campagne van zijn vrouw saboteert.

Op vrijdag legde Bill Clinton uit waarom de discussie zo verhit werd. Hij zei dat hij van protest houdt maar niet als demonstranten hem leegzuigen.

Bill Clinton.Beeld afp

17:31 vrijdag 8 april 2016

Voormalig first lady Laura Bush heeft vrijdag tijdens het congres Women in the World' in New York laten doorschemeren dat ze bij de aanstaande presidentsverkiezing eerder op Hillary Clinton zal stemmen dan op Donald Trump. De 69-jarige echtgenote van George W. Bush vermeed zorgvuldig een kandidaat al te openlijk te steunen of te veroordelen, maar stelde wel vast dat ze tot de groeiende groep Republikeinen behoort die het 'iedereen-behalve-Trump'-principe huldigt.

Mevrouw Bush zei op de conferentie, waar vrouwen uit de hele wereld aanschuiven, dat ze wil dat de volgende Amerikaanse president zich bekommert om de vrouwen in Afghanistan, een onderwerp waar ze via het George Bush Institute bij betrokken is. Als minister van Buitenlandse Zaken trok Hillary Clinton zich hun lot aan. Ze bracht vier keer een bezoek aan Afghanistan.

Laura Bush groeide op als Democraat, maar hield haar politieke ideeën steevast voor zichzelf om haar man niet in verlegenheid te brengen tijdens diens carrière.

Hun dochter Jenna, ook in New York aanwezig met haar tweelingzus Barbara, was meer uitgesproken. Ze zei de verkiezingen met kromme tenen te volgen met een half jaar oude baby in huis. 'Ik maak me zorgen over haar toekomst. Je wilt verstandige, capabele mensen in de race naar het presidentschap, maar als het dan hier op uitdraait....' Deze opmerking kwam haar op een daverend applaus te staan. (ANP)

Laura Bush.Beeld afp
Hillary Clinton.Beeld photo_news

11:06 donderdag 7 april 2016

De strijd om de Democratische presidentskandidatuur is lange tijd vriendelijk verlopen, maar Bernie Sanders heeft nu alsnog flink uitgehaald naar Hillary Clinton. Zij is volgens Sanders niet geschikt voor het presidentschap. 'Clinton begint een beetje zenuwachtig te worden', zei Sanders woensdag tijdens een toespraak in Philadelphia. 'Ze zegt dat ik niet geschikt ben om president te worden, maar Clinton heeft via haar super-PAC 15 miljoen ontvangen van Wall Street. Zij is degene die niet geschikt is.'

Sanders noemde Clintons stem voor de oorlog in Irak ook een reden voor haar vermeende ongeschiktheid. 'Ze was ook voor het handelsverdrag met Panama, waardoor bedrijven massaal belasting konden ontwijken', aldus de senator. 'Ik was daar fel tegen.'

Het team van Clinton reageerde via Twitter op de uitspraak van Sanders. ‘Clinton heeft dat nooit over Sanders gezegd. Dat hij nu deze uitspraken doet is een nieuw dieptepunt.'

Clinton zei woensdag in ieder geval wel dat ze het idee heeft dat Sanders zijn huiswerk niet goed doet. 'Hij praat al ruim een jaar over onderwerpen die hij nog niet begrijpt', aldus Clinton. 'Kiezers moeten zich afvragen of hij kan waarmaken wat hij belooft.'

Sanders won eerder deze week de voorverkiezing in Wisconsn, maar heeft nog een grote achterstand op Clinton. De twee Democraten maken zich op voor de voorverkiezing in de staten Wyoming en New York.

Hillary Clinton tijdens haar campgagne in Pittsburgh.Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

22:13 maandag 4 april 2016

De Republikein Donald Trump heeft dinsdag het plan van de Amerikaanse autogigant Ford om een nieuwe fabriek in Mexico te bouwen 'een volstrekte schande' genoemd. Dit toont volgens de presidentskandidaat aan dat de vrijhandelsovereenkomst die de Noord-Amerikaanse landen Canada, Mexico en de VS begin 1994 sloten, herzien moet worden.

Trump hamert er heel vaak op dat de Verenigde Staten banen, inkomsten en invloed verliezen door sluwe praktijken van andere landen.

Ford maakte dinsdag bekend dat de onderneming 1,4 miljard euro stopt in een fabriek voor compacte wagens in San Luis Potosí, ruim 300 kilometer ten noorden van Mexico-Stad.

Donald TrumpBeeld ap
Trump hakt genadeloos in
Beeld afp

01:47 zondag 3 april 2016

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft zaterdag harde kritiek geuit op de NAVO. Het bondgenootschap is volgens de Republikein 'niet meer van deze tijd'.

Trump zei op een campagnebijeenkomst in Racine (Wisconsin) dat NAVO-bondgenoten van de Verenigde Staten het nalaten 'hun eerlijke aandeel' van de kosten te betalen. 'Of ze betalen alsnog, of ze moeten vertrekken', waarschuwde de vastgoedmagnaat.

'Als de NAVO daardoor uit elkaar valt, dan valt de NAVO maar uit elkaar', aldus Trump. Hij zei vorige week al tegen de New York Times open te staan voor het oprichten van een alternatieve organisatie, die zich bezig zou moeten houden met het bestrijden van terrorisme.

Twitter bericht wordt geladen...

10:08 woensdag 30 maart 2016

Donald Trump heeft zijn belofte ingetrokken om de Republikeinse presidentskandidaat te steunen als hij de strijd verliest. ‘Nee, niet meer’, zei Trump woensdag op CNN toen hem werd gevraagd of hij nog achter zijn belofte stond. ‘Ik ben zo oneerlijk behandeld.’ De miljardair doelde onder andere op het Republikeinse partijbestuur en het partij-establishment.

Alle Republikeinse kandidaten tekenden vorig jaar, bij het begin van de campagne, een stuk waarin ze beloofden de partijkandidaat te steunen in de presidentsverkiezingen van november. Op deze manier wilde de partijtop onder andere voorkomen dat Trump meedoet als onafhankelijke kandidaat, mocht hij de strijd verliezen. De stap van Trump voorspelt niet veel goeds voor de Republikeinen, mocht senator Ted Cruz de nominatie winnen.

De miljardair heeft nu de meeste gedelegeerden. Maar Trump is bang dat de partij hem in juli de nominatie ontfutselt als hij de vereiste meerderheid van 1.237 gedelegeerden niet haalt. Trumps intrekking van de belofte komt op een moment dat rivaal Cruz steeds de vraag ontwijkt of hij zich nog gebonden voelt aan het stuk dat hij tekende. Cruz deed dat woensdag opnieuw.

‘Laat ik zeggen wat mijn oplossing is’, zei Cruz op CNN voordat Trump dezelfde vraag kreeg voorgeschoteld. ‘Donald wordt niet de Republikeinse presidentskandidaat. We gaan hem verslaan.’ Ook gouverneur John Kasich maakte duidelijk dat hij eigenlijk niet meer onvoorwaardelijk achter zijn belofte staat. ‘Als de genomineerde iemand is die het land schaadt, dan kan ik niet achter hem staan’, zei Kasich.

Trump hakt genadeloos in
Beeld EPA

Ordinair moddergevecht

Lees in dit artikel hoe de Republikeinse race is ontaard in een felle persoonlijke strijd tussen twee mannen die elkaar intens haten. Donald Trump noemt senator Ted Cruz steevast 'Liegende Ted'. En voor Cruz is de miljardair een 'lafaard'. Terwijl het tweetal met modder gooit, kruipt Trump steeds dichterbij de 1.237 gedelegeerden die hij nodig heeft voor de nominatie. Maar of hij ze ook wint, blijft de grote vraag.

17:31 dinsdag 29 maart 2016

De campagnemanager van Donald Trump is aangeklaagd wegens geweldpleging in verband met een confrontatie met een journalist. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag. De 41-jarige Cory Lewandowski meldde zich dinsdagochtend bij de politie in Florida, schrijft de Palm Beach Post. De politie had eerder op de dag een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

De zaak draait om een incident dat plaatshad op 8 maart. Michelle Fields van de conservatieve website Breitbart probeerde Trump terwijl die wegliep na een persconferentie, een vraag te stellen. Lewandowski greep haar hardhandig bij haar arm en trok haar weg bij Trump.

De Republikeinse presidentskandidaat blijft vooralsnog vierkant achter zijn campagnemanager staan. 'Meneer Lewandowski is absoluut onschuldig', zei de miljardair in een verklaring. 'Hij zal zijn onschuld bepleiten en kijkt uit naar zijn proces. Hij vertrouwt erop dat hij zal worden vrijgesproken.'

Trumps onstuimige souffleur

Donald Trump lijkt misschien een ongeleid projectiel, maar in werkelijkheid worden zijn woorden en daden strak geregisseerd. Wie is de man die 'Trump Trump laat zijn'? (+)

Lewandowski (links).Beeld reuters

01:49 maandag 28 maart 2016

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry maakt zich zorgen over de manier waarop de kandidaten voor het presidentschap campagne voeren en de uitspraken die ze doen, bijvoorbeeld over moslims. Kerry noemde geen namen, maar de Democraat doelde hoogstwaarschijnlijk op uitspraken en voorstellen van de Republikeinse kandidaten Ted Cruz en Donald Trump. Dat meldt The Guardian.

Volgens Kerry zijn buitenlandse leiders met wie hij tijdens diplomatieke vergaderingen en reizen spreekt, zonder uitzondering geschokt over de dingen die bepaalde Amerikaanse presidentskandidaten zeggen tijdens het campagnevoeren. Dat vertelde Kerry in een interview met het CBS-programma Face the Nation. De VS komt als gevolg hiervan een stuk minder geloofwaardig over, aldus Kerry. ‘Door sommige vragen en de manier waarop ze gesteld worden, wordt het me duidelijk dat wat er gebeurt beschamend is voor de VS.’

Vooral Trump heeft er een handje van om met ongenuanceerde uitspraken mensen tegen zich in het harnas te jagen. Hij stelde eerder voor om alle moslims uit de VS te weren en wil de families van terreurverdachten bombarderen. Ook wil hij een muur bouwen tussen de VS en Mexico om illegale immigratie tegen te gaan. Mexico zou voor de kosten moeten opdraaien, aldus Trump.

Ted Cruz had afgelopen week zijn eigen ‘Trump moment’ toen hij na de aanslagen in Brussel voorstelde dat ‘moslimwijken’ beter moesten worden gecontroleerd door de politie.

Trumps onstuimige souffleur
Beeld ap
John Kerry.Beeld afp

21:39 zaterdag 26 maart 2016

Donald Trumps voorgenomen buitenlandbeleid kwam tot nu toe niet veel verder dan oneliners: een muur langs de Mexicaanse grens, geen moslim het land in. Maar in gesprek met The New York Times laat de presidentskandidaat meer los over zijn visie, een toekomst waarin vooral andere landen geld gaan betalen aan de Verenigde Staten.

Zo moeten de VS hun belangrijkste olieleveranciers voor het blok zetten, aldus Trump. Willen Saoedi-Arabië en andere oliestaten uit de regio geen grondtroepen inzetten in de strijd tegen Islamitische Staat (IS), dan zou hij – in hoedanigheid van president – dreigen de olie-import stil te leggen, of een 'substantiële vergoeding' eisen van de leveranciers.

Of de VS de luxe hebben hun olieleveranties vanuit het Midden-Oosten stop te zetten, daar twijfelt Trump niet aan. 'Zou Saoedi-Arabië zonder Amerikaanse beschermingsmantel zitten, dan zou het denk ik niet bestaan.'

Trump ziet niet alleen graag geld tegemoet vanuit met Midden-Oosten, ook Japan en Zuid-Korea zouden fors meer moeten betalen voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen op hun grondgebied. Hij verklaarde bereid te zijn, doch niet van harte, de troepenmacht terug te trekken uit beide landen indien ze niet over de brug komen.

'We zullen niet langer worden afgezet', aldus de zakenman die voorop gaat in de voorverkiezingen voor de Republikeinse presidentskandidatuur. Ook de kosten voor zijn beoogde muur langs de Mexicaanse grens, bedoeld om illegale immigratie tegen te gaan, zou Trump willen verhalen op de Mexicanen. Dat voorstel heeft Mexico alvast resoluut van de hand gedaan.

Maar over alles valt te onderhandelen, zo luidt de filosofie van de auteur van The Art of the Deal. Trump ziet zakelijke onderhandelingen als basisrecept voor alle politiek, noteert The New York Times, die honderd minuten met hem sprak. Zo ook in het Israëlisch-Palestijns conflict. 'Ik zou het mooi vinden om te zien of er een deal kan worden gemaakt.'

Twitter bericht wordt geladen...

Trump met zijn boek The Art of the Deal.Beeld ap

03:46 zaterdag 26 maart 2016

Het moddergooien tussen de Republikeinse presidentskandidaten Ted Cruz en Donald Trump heeft een nieuw dieptepunt bereikt na een omstreden artikel in het roddelblad National Enquirer. Daarin wordt Cruz beschuldigd van buitenechtelijke affaires met vijf vrouwen. Volgens de oerconservatieve Republikein zit zijn tegenstander Trump achter het verhaal dat hij overigens complete onzin noemt.

‘Het is tabloidpulp dat van Donald Trump en zijn handlangers komt’, zei Cruz vrijdag. Hij wees erop dat het blad als bron een voormalig adviseur van de Trump-campagne citeert. Bij het verhaal zijn vijf geanonimiseerde foto’s van minnaressen geplaatst waarna de Amerikaanse pers meteen de jacht op hun identiteit opende. Het blad National Enquirer is berucht vanwege de opruiende verhalen die vaak niet verder gaan dan doorgeslagen roddeljournalistiek, maar ook vanwege de pikante primeurs.

Beledigend
Trump zegt dat hij niets met het verhaal te maken heeft maar merkt in een schriftelijke verklaring vervolgens wel fijntjes op dat het tijdschrift vaak gelijk heeft, ‘ik hoop dat ze er met Leugenaar Ted Cruz naast zitten’. Cruz zei vrijdag tegen verslaggevers dat de beschuldigingen beledigend zijn voor zijn vrouw en dochters. Hij verklaarde ook dat Trump vrienden is met een uitgever van het blad. De National Enquirer komt wel vaker met opruiende verhalen met koppen als: ‘Obama verborg homo-levensstijl om president te worden.’ Eerder deze maand steunde het blad Trump als kandidaat voor de Republikeinen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het is niet de eerste keer dat de twee overgebleven kanshebbers op de nominatie frontaal botsen. Eerder deze week kibbelden Trump en Cruz nog over hun vrouwen. In een anti-Trump-advertentie was een naaktfoto van zijn vrouw Melania gebruikt. Daarop twitterde Trump een foto van een gladgestreken Melania, naast de woest kijkende vrouw van Ted Cruz, Heidi. Trump stuurde daarbij een waarschuwende tekst. Ook toen reageerde Cruz woedend.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz met zijn vrouw Heidi en hun twee dochters.Beeld afp
Donald Trump en Ted Cruz.Beeld afp

11:23 vrijdag 25 maart 2016

De ruzie tussen de Republikeinse koploper Donald Trump en zijn rivaal Ted Cruz laait op. En het gaat niet over politieke kwesties maar over hun vrouwen. Twee dagen nadat Trump dreigde een boekje open te doen over het verleden van de vrouw van Cruz, Heidi, maakte de Texaanse senator hem uit voor ‘huilerige lafaard’.

Cruz is woest omdat Trump een weinig flatteuze foto van zijn Heidi retweette waarin ze wordt vergeleken met voormalig fotomodel Melania Trump, de vrouw van de miljardair. ‘De foto's zeggen meer dan duizend woorden’, staat er bij de foto. Cruz reageerde furieus.

'Je maakt mij niet makkelijk kwaad', zei hij op campagne in Wisconsin. 'Maar als je aan mijn vrouw komt, kom je aan mijn kinderen. Donald, je bent een huilerige lafaard. Laat Heidi verdorie met rust.' Cruz noemt zijn vrouw voortdurend 'de toekomstige First Lady'.

Dreigement
Trump kwam in actie nadat een foto van zijn vrijwel naakte Melania dinsdag door aanhangers van senator Cruz werd gebruikt om hem aan te vallen. Make America Awesome, een super-PAC die tegen Trump is, gebruikte de oude coverfoto van het vroegere Sloveense model uit het blad GQ om mormoonse kiezers in Utah af te schrikken.

In duidelijk dreigende taal waarschuwde de miljardair Cruz toen om vooral niet te ver te gaan. 'Wees voorzichtig, liegende Ted', aldus Trump in een tweet. 'Anders zal ik een boekje open doen over jouw vrouw!' En Trump kwam in actie. Nadat hij de foto had geretweet, stookte hij een dag later de ruzie nog verder op. 'Niet ik maar hij is het gevecht over de coverfoto van GQ begonnen', zei hij op Twitter. 'Hij wist dat de PAC het zou gebruiken'. Vervolgens maakt hij Cruz voor de duizendste keer uit voor 'leugenaar'.

Cruz is ervan overtuigd dat zijn wraak zoet zal zijn. 'Ik ga hem verslaan', zei hij in Wisconsin. Maar in het aantal gedelegeerden loopt hij ver achter op de koploper. Trump heeft nu 739 gedelegeerden en Cruz 465.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump en zijn vrouw Melania.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

14:47 woensdag 23 maart 2016

De Republikeinse koploper Donald Trump is verontwaardigd dat een foto van zijn vrijwel naakte vrouw Melania door aanhangers van senator Ted Cruz is gebruikt om hem aan te vallen. Make America Awesome, een super-PAC die tegen Trump is, gebruikte de foto van het vroegere Sloveense model om mormoonse kiezers in Utah af te schrikken.

In duidelijk dreigende taal waarschuwde de miljardair die president wil worden Cruz om vooral niet te ver te gaan. ‘Wees voorzichtig, liegende Ted’, aldus Trump in een tweet. De zakenman noemt de Texaanse senator voortdurend een leugenaar. ‘Anders zal ik een boekje open doen over jouw vrouw!’

'Lafaard'
De foto van Melania verscheen in 2000 in de Britse editie van het mannenblad G.Q. Trump was toen nog niet getrouwd met haar. ‘Ontmoet Melania Trump, jullie volgende First Lady’, staat boven de foto van een blote Melania die zich heeft genesteld op een bontjas. Onder de foto staat: ‘Of je kan anders Ted Cruz dinsdag steunen’.

De advertentie werd gepubliceerd op de dag dat kiezers in Utah, dat veel mormoonse kiezers heeft, stemden in de primary. Cruz, die zich vooral richt op de conservatief gelovige kiezers, won gisteren zoals verwacht alle 40 gedelegeerden van de staat. Trump eindigde als derde. Cruz is zich van geen kwaad bewust en zegt niets met de advertentie te maken te hebben.

Hij haalde fel uit naar Trump na het dreigement om met onthullingen te komen over zijn vrouw. Heidi Cruz heeft een leidinggevende functie bij zakenbank Goldman Sachs. Ze is nu met verlof vanwege de kandidatuur van haar man. ‘Foto van je vrouw komt niet van ons’, tweette Cruz. ‘Donald, als je probeert Heidi aan te vallen, ben je een nog grotere lafaard dan ik dacht.’ Hij eindigde de tweet met: ‘#classless’.

Trump reageerde niet, tot hij woensdagmiddag weer venijnig uithaalde. 'Liegende Ted heeft ontkend dat hij iets te maken had met post van G.Q-foto', tweette de zakenman. 'Daarom noemen we hem Liegende Ted.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Melania Trump luistert terwijl haar man, Donald Trump, wordt geïnterviewd.Beeld Reuters

22:39 dinsdag 22 maart 2016

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump meent dat de aanslagen dinsdag in Brussel aantonen dat de Verenigde Staten voorzichtig moeten zijn met wie zij in het land toelaten. Eerder had de Republikein al opgeroepen moslims het land niet meer binnen te laten.

Dinsdag zei hij tegen FOX dat er meer toezicht moet komen op de Amerikaanse moslimgemeenschap en moskeeën. 'Deze aanslagen zijn niet uitgevoerd door mensen uit Zweden, dat kan ik je verzekeren.' Hij zei ook dat er een halt moet worden toegeroepen aan illegale immigranten, vooral aan Syrische vluchtelingen.

In de strijd tegen terrorisme moeten volgens Trump desnoods foltertechnieken weer uit de kast gehaald worden, het omstreden waterboarden voorop. Hij zei dat alles geoorloofd is om inlichtingen te vergaren over mogelijke aanslagen.

Oorlog
Ook de andere Republikeinse kandidaten spraken harde taal na de aanslagen waarbij dinsdag tientallen mensen om het leven kwamen. Voor Ted Cruz, de oerconservatieve Republikeinse tegenkandidaat van Trump, bewijst Brussel nogmaals dat 'de radicale islam oorlog met ons voert'. Ook hij riep op tot meer toezicht in moslimwijken. Daarop gaf de woordvoerder van de New York Police, Peter Donald, hem er via Twitter flink van langs: 'Doel je daarmee ook op de bijna 10.000 Moslim agenten in ons politiekorps? Een idiotere uitspraak is nauwelijks denkbaar.'

John Kasich zei dat de Amerikaanse president zijn reis naar Cuba had moeten afbreken na de aanslagen. Volgens de kandidaat had Barack Obama naar Washington moeten komen om met Europese leiders te overleggen. Kasich noemt hem te laks en vindt dat Obama het gevaar van de radicale islam niet erkent. De Amerikaanse president beloofde in Cuba 'bondgenoot en vriend België' alle hulp die nodig was. 'De wereld moet zich verenigen in de strijd tegen terreur, aldus Obama.

'Barbaarse organisatie'
De Democratische kandidaat Hillary Clinton zei in Washington dat de terroristen niet zullen slagen en dat de extremisten zullen worden verslagen. Ze legde vooral de klemtoon op het 'verhogen van onze veiligheid', onder meer door het Amerikaanse visasysteem te hervormen. Het idee om de terreur op afstand te houden door de grenzen te sluiten, vond ze belachelijk en onrealistisch - een indirecte uithaal naar Donald Trump. 'Dat zou onze handel helemaal onderuit halen', zei ze.

Bernie Sanders zei dat Amerikanen in de strijd tegen terrorisme inlichtingen beter moeten delen en sociale media in de gaten moeten houden. Toezicht in moslimgemeenschappen noemt hij 'ongrondwettelijk'. 'We strijden tegen een terreurorganisatie, een barbaarse organisatie die onschuldige mensen vermoordt. We strijden niet tegen een religie.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

02:53 dinsdag 22 maart 2016

Als hij president van de Verenigde Staten wordt, wil Donald Trump het 'catastrofale akkoord' met Iran over het nucleaire programma van dat land opheffen. Dat beloofde de Republikeinse kandidaat maanadag (lokale tijd) aan AIPAC, de grootste Israëlische belangengroep in de VS. Ook pleitte hij voor de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël, en voor minder engagement van de VS in de NAVO.

Op CNN deed hij de belofte om Jeruzalem 'vrij snel' te zullen erkennen als de hoofdstad van Israël, en om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen als hij president wordt. 'Niemand is een grotere voorstander van Israël dan ik. We moeten Israël beschermen.'

In een ander interview met Washington Post zei Trump dat hij de rol van de Verenigde Staten binnen de NAVO wilde verkleinen. 'De NAVO kost ons een fortuin, en ja, we beschermen Europa met de alliantie, maar we geven ook enorm veel geld uit.'

Ook Ted Cruz en John Kasich, de twee Republikeinse rivalen van Trump, spraken AIPAC toe. Ook zij beloofden een duidelijk pro-Israël beleid te zullen voeren.

Trump spreekt American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) toe in Washington.Beeld reuters

24:50 zaterdag 19 maart 2016

De voormalige Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney, die twee weken geleden nog zwaar uithaalde naar Donald Trump, heeft vandaag laten weten dat hij tijdens de voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Utah op Ted Cruz zal stemmen. Niet omdat die zijn voorkeur heeft, maar wel omdat de oerconservatieve senator uit Texas momenteel de enige Republikein lijkt te zijn die nog tegengas kan geven aan Trump.

Zakenman en miljardair Trump doet het enorm goed bij de Republikeinse kiezers, maar niet bij de partijtop. Vooraanstaande leden van de partij laten weten dat ze hopen op een 'open conventie', een partijcongres waarbij geen enkele kandidaat de absolute meerderheid haalt. In dat geval moet er een nieuwe stemronde gehouden worden onder de kiesmannen.

Trumpisme
Op zijn Facebookpagina verklaart Romney waarom Ted Cruz zijn stem krijgt. Dat blijkt vooral een anti-Trumpstem te zijn, een stem tegen wat de voormalig kandidaat Trumpisme noemt. Hij schrijft dat dat gelijk staat aan ‘racisme, misogynie, kwezelarij, xenofobie, vulgariteit en, sinds kort, bedreigingen en geweld. Ik walg van al deze dingen.’

Romney roept kandidaat John Kasich, momenteel de meest gematigde Republikein in de running, ook op om zijn campagne te staken. Als Kasich in de race blijft, zal Cruz stemmen mislopen, waardoor de kans op een open conventie kleiner wordt. En dat wordt het erg waarschijnlijk dat het Trumpisme zal zegevieren, aldus Romney, die eraan toevoegt dat hij onder andere omstandigheden wel voor Kasich zou stemmen.

‘Ik ga stemmen voor senator Cruz en ik moedig anderen aan om dat ook te doen, zodat we een open conventie kunnen hebben en een Republikein nomineren’, concludeert hij. Waarmee hij weer fijntjes benadrukt dat Trump in de ogen van veel partijleden geen echte Republikein is. Trump reageert op Twitter op Romneys verklaring en noemt hem ‘een gestoorde man die geen flauw benul heeft’. ‘Geen wonder dat hij verloren heeft’, concludeert Trump.

Mitt Romney.Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

10:29 vrijdag 18 maart 2016

Als Bart Simpson in de aflevering Bart to the Future (uitgezonden op 19 maart 2000) een kijkje mag nemen in de toekomst ziet hij eerst zijn aan lager wal geraakte zelf. Hij is de loser, terwijl zijn zusje Lisa, het brave wonderkind, is opgeklommen tot de ‘eerste vrouwelijke hetero president’. Maar ook zij zit met een groot probleem: de Verenigde Staten zijn failliet. ‘Zoals jullie weten heeft voormalig president Trump fikse gaten achtergelaten in de begroting’, zegt Lisa. Profetische woorden - Donald Trump in het Witte Huis situeren was een waarschuwing aan Amerika, aldus Dan Greaney, die de aflevering schreef.

‘Het leek een logische laatste stap (Trump als president, red.) voordat Amerika echt een dieptepunt zou bereiken. Het was gepitcht omdat het in lijn liep met de visie dat Amerika gek aan het worden was’, reageert Greany in The Hollywood Reporter. ‘Wat we nodig hadden waren problemen die voor Lisa niet op te lossen waren. Dat alles zo slecht als mogelijk was gegaan. Daarom bedachten we Trump als haar voorganger.’

Het was een veelbekritiseerde aflevering, vanwege het zwarte toekomstbeeld dat voor Bart geschetst wordt. Maar Greany krijgt inmiddels veel positieve reacties: ‘The Simpsons hebben altijd de over-de-top Amerikaanse cultuur verbeeld… en Trump is daar het ultieme product van.’

Trump en Homer SimpsonBeeld Screenshot

04:21 vrijdag 18 maart 2016

De Russische regering heeft kritiek op een campagnefilmpje van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. In de online video wordt de Russische president Vladimir Poetin als grote vijand afgeschilderd, en fungeert de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton als keffend hondje.

Een woordvoerder van Poetin laat in een persconferentie weten het te betreuren dat Rusland in de Amerikaanse verkiezingscampagne wordt gedemoniseerd. In het filmpje dat Trump woensdag online zette (zie hieronder), zijn beelden van Poetin en een IS-terrorist geplakt na de tekst ‘onze grote vijanden’. De Democraten zouden daar ‘het perfecte antwoord’ op hebben, aldus het filmpje, waarna Clinton in beeld komt die een blaffend hondje imiteert. Poetin sluit het ultrakorte videootje lachend af.

Russisch leiderschap
De Kremlin-woordvoerder zegt niet te weten of de Russische president de beelden heeft gezien maar geeft wel aan dat de Russen niet blij zijn met de negativiteit. Volgens de regering hoort het zwart maken van alles wat met Rusland te maken heeft onlosmakelijk bij de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Eerder spraken Trump en Poetin niets dan goeds over elkaar. Trump prees meerdere malen het leiderschap van de Russische president. Hij zei ook dat hij met de Russen wil samenwerken in de strijd tegen terrorisme. In december prees Poetin de 'zeer kleurrijke en getalenteerde' Amerikaanse presidentskandidaat.

De Russische president Vladimir Poetin.Beeld epa
Een aanhanger van Donald Trump draagt een shirt met daarop Trump Putin '16.Beeld afp

10:25 donderdag 17 maart 2016

Een presidentschap van Donald Trump zou een van de tien grootste risico’s voor de wereld vormen. Als de miljardair president van de VS wordt, kan dat gevaarlijke volgen hebben voor de wereldeconomie. Ook zal zijn aantreden de kans op islamitische terreuraanvallen en een handelsoorlog met China en Mexico verhogen. Tot deze conclusie komt de onderzoeksgroep van het Britse weekblad The Economist.

In de geactualiseerde lijst van wereldrisico’s krijgt een verkiezing van Trump nu een 12 op een schaal tot 25. Dit is net zoveel als de mogelijkheid dat jihadisten de wereldeconomie destabiliseren.

De Economist Intelligence Unit (EIU), die hoog staat aangeschreven, noemt een aantal redenen waarom Trumps presidentschap zo’n groot risico vormt voor de wereld. Behalve zijn vijandigheid ten aanzien van vrije handel, noemt de onderzoeksgroep Trumps kritiek op China en zijn voorstellen families van terroristen te doden en om de olievelden van Islamitische Staat af te pakken.

De onderzoekers schetsen een beeld van de wereld vol politieke chaos, grotere veiligheidsrisico’s voor de VS, handelsoorlogen en terreurbewegingen die makkelijker potentiële terroristen kunnen rekruteren. ‘Zijn omstreden uitspraken over moslims zijn een cadeau voor rekruteerders die al lange tijd proberen om de VS af te schilderen als een anti-moslimland’, zegt Robert Powell van EIU in het Amerikaanse Politico.

Clown
Het is voor het eerst dat de groep een verkiezing van een presidentskandidaat opneemt in de lijst van wereldrisico’s. In de Top 10 staan verder het uiteenvallen van de Eurozone, het uittreden van de Britten uit de EU en een flinke daling van de groei van de Chinese economie.

China, dat steeds het mikpunt is van kritiek van Trump, heeft voor het eerst officieel gereageerd op de kritiek van de miljardair. In een commentaar noemt The Global Times, dat in staatshanden is, de zakenman een kandidaat met ‘een grote mond’ en ‘iemand die zich gedraagt als een clown’.

Volgens de krant toont de opkomst van Trump aan dat de VS een land in verval is en dat de Amerikaanse democratie faalt. De krant waarschuwt de Amerikaanse kiezers. ‘Mussolini en Hitler kwamen aan de macht via verkiezingen. Dat moet een grote les zijn voor de Westerse democratiën.’

Ook het Kremlin viel Trump donderdag aan. Een woordvoerder van de Russische president veroordeelde de zakenman vanwege een nieuwe
campagnevideo van de Republikein. Volgens het Kremlin 'demoniseert' het filmpje Rusland.

Aanhangers van wapenbeperking demonstreren voor Trump Tower in New York.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

19:59 dinsdag 15 maart 2016

Er moet iets veranderen aan de manier waarop er bij de huidige Amerikaanse presidentsverkiezingen campagne wordt gevoerd. Dat heeft de Amerikaanse president Obama dinsdag gezegd. Volgens hem worden mensen nu tegen elkaar opgezet. Die gang van zaken is niet representatief voor Amerika. Zijn mogelijke opvolgers moeten op een andere manier campagne voeren, aldus de huidige president.

Obama reageert onder andere op incidenten van vorige week, waarbij verschillende bijeenkomsten van Donald Trump met geweld werden verstoord. Trump sprak van een 'geplande aanval die professioneel is uitgevoerd'. Hij beschuldigde aanhangers van de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders ervan het geweld te zijn begonnen. Sanders noemde Trump daarop een 'pathologische leugenaar'.

De Amerikaanse president Barack Obama.Beeld getty

14:11 maandag 14 maart 2016

Hillary Clinton haalde zaterdag in een speech uit naar Bernie Sanders’ gezondheidsbeleid. Beide Democratische kandidaten gaan al jaren mee in de politiek, maar waar was hij toen zij zich als first lady hardmaakte voor hervormingen van de gezondheidszorg, vroeg ze zich hardop af tijdens haar toespraak.

Nou, achter haar, om precies te zijn. En tegenover haar. En ook nog eens expliciet genoemd in een speech. Zo blijkt uit foto’s en video’s uit de jaren negentig, die Sanders-aanhangers meteen na de uitspraak op sociale media deelden.

‘Exact, achter haar. Zij stond vooraan’, haastte een woordvoerder van Clinton zich te zeggen. Maar het was te laat, wat een sneer naar Sanders had moeten zijn, kwam als een boemerang in kamp-Clinton terug.

Twitter bericht wordt geladen...

Hillary Clinton en Bernie Sanders tijdens een belangrijke speech van Clinton over gezondheidszorghervormingen.Beeld Twitter

Twitter bericht wordt geladen...

04:24 zondag 13 maart 2016

Geen winst voor Donald Trump bij de Republikeinse voorverkiezingen in Washington D.C. en Wyoming: Marco Rubio kreeg de meeste stemmen in Washington en Ted Cruz won in Wyoming.

Wyoming is een kleine staat, in totaal zijn er maar 26 gedelegeerden te verdelen. Over twaalf van hen gingen zaterdag de voorverkiezingen. Cruz kan er negen bijtellen. Rubio en Trump kregen er allebei één gedelegeerde bij. Naar wie de twaalfde gedelegeerde gaat, is nog niet bekend. De overige 14 gedelegeerden worden pas in april verdeeld.

Cruz kon ook een gedelegeerde bijschrijven uit Guam, een afzonderlijk territorium van de Verenigde Staten in de Grote Oceaan. Guam houdt geen voorverkiezingen en de zes gedelegeerden van het eiland mogen zelf kiezen wie ze steunen. Eentje heeft nu zijn steun uitgesproken voor Cruz, de vijf anderen hebben nog geen besluit genomen.

Rubio won negen gedelegeerden in Washington D.C. John Kasich werd tweede en kreeg negen man achter zich. Dit is Rubio's derde staat: hij won eerder in Minnesota en Puerto Rico. Donald Trump heeft tot nu toe vijftien staten op zijn naam kunnen schrijven.

Bij de Democraten kreeg Hillary Clinton op de Noordelijke Marianen, een eilandgebied van de Verenigde Staten, de meeste stemmen. Met een verschil van 20 procent nam zij een voorsprong op haar rivaal Bernie Sanders.

Marco Rubio.Beeld reuters

02:08 zaterdag 12 maart 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een campagnebijeenkomst geannuleerd in de Amerikaanse stad Chicago temidden van hevige protesten. Nadat de avond werd afgelast gingen voor- en tegenstanders met elkaar op de vuist.

Een medewerker van Trump liet weten dat het niet veilig was het evenement door te laten gaan vanwege de vele demonstranten. In de hal van de rally zat het publiek toen al klaar. Trump zou een menigte toespreken op de campus van de Universiteit van Illinois. Toen het nieuws bekend werd dat de omstreden presidentskandidaat niet zou komen spreken, barstte een deel van de zaal in gejuich uit terwijl de rest ‘We want Trump’ riep. Vervolgens kwam het op verschillende plekken binnen en buiten de zaal tot aanvaringen tussen voor- en tegenstanders.

Barricades
Op videobeelden is te zien hoe Trump-borden worden verscheurd en mensen aan elkaar trekken. Er zouden tienduizenden mensen in en om de hal aanwezig zijn geweest. Politieagenten probeerden op straat met barricades beide kampen van elkaar gescheiden te houden. Op sociale media zijn beelden te zien van een agent die gewond is geraakt bij de onrust.

Trump verdedigde zijn keuze op televisie. Hij zei dat hij niet wil dat er mensen gewond raken, 'of erger'. Het campagneteam zegt dat de beslissing is genomen na overleg met de politie maar die zegt daar niets vanaf te weten. Presidentskandidaat Ted Cruz laat in een reactie weten dat Trump een klimaat heeft geschapen dat zulke ‘nare’ taal aanmoedigt. Hij noemt het een ‘treurige dag’. Volgens Cruz is de onrust in Chicago te wijten aan de demonstranten, maar ligt de verantwoordelijkheid bij elke campagne aan de top.

Stomp
De campagnebijeenkomsten van Trump trekken naast zijn aanhangers ook demonstranten, veelal van minderheden. De spanning tussen die twee groepen is de afgelopen weken herhaaldelijk opgelopen. Eerder deze week kreeg een zwarte bezoeker in de staat North Carolina een stomp in zijn gezicht van een witte man. Voorafgaand aan het evenement in Chicago hadden medewerkers van de universiteit al opgeroepen tot annulering. Ze vreesden dat er een vijandige en gevaarlijke sfeer voor de studenten zou ontstaan.

Activisten hadden zich de hele week voorbereid op het verstoren van het campagne-evenement. Trump was al geland in Chicago toen hij besloot niet op het podium te verschijnen. De demonstranten riepen daarop ‘We hebben Trump gedumpt’. Het is niet duidelijk of de bijeenkomst op een ander moment wordt ingehaald.

Een man wordt weggeleid bij de campagneavond.Beeld getty
Beveiligers leiden demonstranten weg bij de rally in Chicago.Beeld epa
Demonstranten bij de rally in Chicago.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

07:05 vrijdag 11 maart 2016

Republikein Donald Trump heeft opnieuw de steun gekregen van een invloedrijke partijgenoot. Ben Carson, die vorige week een punt achter zijn eigen kandidatuur zette, schaarde zich vrijdag officieel achter de miljardair.
Het nieuws lekte uit via The Washington Post en werd later door Trump bevestigd tijdens een debat. 'Ik was vandaag bij dokter Ben Carson', zei Trump. 'Hij spreekt trouwens morgenochtend zijn steun voor me uit.' Carson zelf bevestigde het nieuws later op de dag.

De voormalige rivalen spraken elkaar volgens bronnen onlangs in een luxe club. Carson liet donderdag in een interview al doorschemeren te neigen naar een bepaalde kandidaat. Hij sprak daarbij lovend over Trump, die hem tijdens de campagne vaak hard aanpakte.

Voormalig neurochirurg Carson zou volgens ingewijden hebben ingezien dat Trump de beste kaarten heeft om de presidentsverkiezingen te winnen, onder meer doordat hij kiezers kan aantrekken die doorgaans weinig met politiek hebben.

Carson is niet de eerste voormalige Republikeinse kandidaat die zich achter Trump schaart. Eerder sprak ook gouverneur Chris Christie van New Jersey zich uit voor de kandidatuur van de vastgoedmagnaat. Christie staakte zijn campagne in februari.

Trumps onstuimige souffleur
Beeld afp
Trumps onstuimige souffleur
Beeld afp

24:54 vrijdag 11 maart 2016

Een blanke man is donderdag gearresteerd in de Amerikaanse staat North Carolina nadat hij een dag eerder een zwarte man had aangevallen op een Trump-bijeenkomst. Filmpjes van de mishandeling bij een rally van de Republikeinse presidentskandidaat circuleerden na het incident op internet (zie ook onder aan bericht).

Daarop is te zien dat de 27-jarige Rakeem Jones onder politiebegeleiding de trappen oploopt langs een tribune vol Trump-aanhangers in Fayetteville. De Afrikaans-Amerikaanse Jones steekt zijn middelvinger op, waarna de blanke John Franklin McGraw hem in zijn gezicht stompt. De beelden leidden tot woedende reacties in de Verenigde Staten, vooral omdat na het incident het slachtoffer op de grond werd geduwd door politieagenten.

Wangedrag
Donderdag laat de politie weten dat de 78-jarige verdachte is opgepakt voor mishandeling en wangedrag. In een verklaring staat dat agenten het slachtoffer naar buiten begeleidden omdat hij de bijeenkomst van Donald Trump had verstoord en dat ze niet zagen wat er gebeurde. Jones zegt zelf dat hij alleen als toeschouwer kwam en niet als demonstrant. Zwarte aanhangers van Trump zijn zeldzaam.

Op de immens populaire bijeenkomsten van de miljardair en aanstormend politicus loopt de spanning tussen voor- en tegenstanders vaker hoog op. Het campagneteam van Trump laat in een reactie aan persbureau AP weten dat het niet betrokken is bij het incident. Trump houdt in zijn toespraken rekening met ongeregeldheden en roept zijn aanhangers op demonstranten geen kwaad te doen maar bij protesten ‘Trump! Trump! Trump!’ te roepen. Vorige maand zei hij over een demonstrant in de staat Nevada: ‘Ik heb zin hem in zijn gezicht te stompen.’ Volgens Jones begon het hele stadium te joelen toen hij door de man met cowboyhoed werd geslagen. Trump riep hem na: ‘Ga naar je mama.’

'Racisme'
De politie doet onderzoek naar de reactie van de agenten. In een verklaring zegt de lokale afdeling: ‘Burgers hebben niet het recht elkaar op deze manier aan te vallen, ongeacht welke politieke voorkeur, mening, ras, nationaliteit, huidskleur, geslacht, slechte reputatie of politiek protest ze hebben.’

Een vriend van het slachtoffer, Ronnie Rouse, filmde het incident en noemt het ‘heel Amerikaans’. ‘Dit is het Amerika dat iedereen wil ontkennen’, aldus Rouse tegen AP. ‘Dit is het Amerika waarvan mensen zeggen dat het niet bestaat: ‘O racisme, dat bestaat niet.’’

Rakeem Jones wordt door agenten op de grond geduwd.Beeld reuters
Trumps onstuimige souffleur
Beeld reuters
De donderdag gearresteerde John Franklin McGraw.Beeld reuters

07:50 donderdag 10 maart 2016

Republikein Marco Rubio heeft spijt van zijn persoonlijke aanvallen op Donald Trump. 'Mijn kinderen voelden zich opgelaten en mijn vrouw vond het niks', erkende de senator uit Florida in een interview met tv-programma The Kelly File.

Rubio, die worstelt om zich staande te houden in de voorverkiezingen van zijn partij, pakt Trump de laatste tijd hard aan. De senator bestempelde zijn rivaal tijdens een debat als een 'oplichter' en sprak over diens kleine handen, waarmee hij waarschijnlijk verwees naar de omvang van het geslachtsdeel van de miljardair.

De 44-jarige Rubio beloofde woensdag (lokale tijd) voortaan af te zien van dergelijke persoonlijke aanvallen. 'Ik zeg niet dat hij het niet verdiende, maar dit is niet wie ik ben of wil zijn', stelde de senator in het interview.

Mijn kinderen voelden zich opgelaten en mijn vrouw vond het niks
Marc Rubio
Donald Trump en Marco RubioBeeld anp

01:13 donderdag 10 maart 2016

Chris Christie koos direct na het opgeven van zijn eigen kandidatuur partij voor Donald Trump, maar voormalig kandidaat Carly Fiorina ziet meer in Ted Cruz. Dat liet ze woensdag tijdens campagnebijeenkomst weten, meldt ABC.

Fiorina vertelde dat ze haar eigen naam op het verkiezingsbiljet zag staan toen ze vorige week in Virginia ging stemmen bij de voorverkiezingen. In plaats van haar eigen vakje aan te kruisen, koos ze voor Ted Cruz.

Volgens Fiorina is Cruz de enige kandidaat die echt iets kan doen om Amerika ten goede te veranderen. Ze vergeleek Donald Trump zelfs met zijn Democratische rivaal Hillary Clinton. 'Donald Trump en Hillary Clinton zijn twee kanten van dezelfde medaille. Zij gaan het systeem niet veranderen, ze zijn het systeem', aldus Fiorina.

Zakenvrouw Fiorina (61), de voormalige baas van Hewlett-Packard, gooide begin februari de handdoek in de ring nadat ze nauwelijks stemmen kreeg bij de voorverkiezing in New Hampshire. Ze was de enige vrouwelijke kandidaat bij de Republikeinen.

Carly Fiorina (links) en Ted Cruz.Beeld reuters
Carly Fiorina tijdens de speech waarin ze zich achter Ted Cruz schaarde.Beeld photo_news

14:35 dinsdag 8 maart 2016

Presidentskandidaat Donald Trump gaat nog altijd stevig aan kop in de peilingen, maar zijn voorsprong is aan het slinken. De zakenman geniet momenteel de steun van 34 procent van de Republikeinen, dit blijkt dinsdag uit een nieuwe peiling van Washington Post en ABC News. In januari was zijn voorsprong nog 37 procent.

Ted Cruz staat in de peiling tweede met 25 procent van de stemmen. Marco Rubio volgt met 18 procent en John Kasich sluit het rijtje af met 13 procent. Van de geregistreerde Republikeinse stemgerechtigden heeft afgerond 11 procent geen uitgesproken voorkeur voor een van de vier overgebleven kandidaten.

In de peiling heeft vooral Ohio-gouverneur Kasich vooruitgang geboekt. Hij zag zijn steun met 11 procent toenemen. Ook Cruz en Rubio gaan vooruit, met respectievelijk 4 procent en 7 procent.

Van de ondervraagde Republikeinen vindt meer dan de helft Trump niet de juiste persoonlijkheid heeft voor het presidentschap. Daarnaast noemt deze groep hem oneerlijk en te onervaren. Als het bij de Republikeinen een tweestrijd zou zijn tussen Trump en Cruz, dan zou de laatstgenoemde met 54 procent winnen.

Belangrijke dag
Dinsdag gaan de Republikeinen in Michigan, Mississippi, Idaho en Hawaii naar de stembussen voor de voorverkiezingen. Ook dinsdag 15 maart is een belangrijke dag voor de Republikeinse kandidaten. Dan wordt er gestemd in Florida nog vijf staten. Naar verwachting is na die dag duidelijk hoe sterk Trump daadwerkelijk staat.

Bij de Democraten gaat Hillary Clinton nog altijd aan de leiding, maar ze heeft volgens de peiling haar kleinste voorsprong sinds het begin van haar campagne. 49 procent van de Democratische kiezers zou nu voor de voormalige First Lady kiezen. Rivaal Bernie Sanders kan op 42 procent van de stemmen rekenen.

Een partijcongres in juli kan Trump alsnog buitenspel zetten.Beeld reuters
De Republikeinse presidentskandidaat John Kasich tijdens zijn campagne in Michigan.Beeld reuters

13:36 dinsdag 8 maart 2016

Met wanhoop kijkt het Republikeinse partij-establishment naar de ongeremde opmars van presidentskandidaat Donald Trump in de voorverkiezingen. Na de winst in twaalf staten wordt de vraag steeds prangender: is 'The Donald' wel te stoppen?

Ja, aldus enkele Republikeinse verkiezingslobbygroepen, zogenaamde super PACs. The Washington Post heeft inzage gehad in het plan dat is bekokstoofd om Trump de wind uit de zeilen te nemen. Het doel: Trump zo min mogelijk gedelegeerden laten winnen, zodat hij op een partijcongres alsnog kan worden gepasseerd.

Rekenwerk
In totaal zijn in de voorverkiezingen bij de Republikeinen 2.472 gedelegeerden te winnen. Eén meer dan helft daarvan, 1.237, is voor een kandidaat voldoende om zich te verzekeren van de officiële presidentskandidatuur. Trump telt momenteel 384 gedelegeerden, Cruz staat op driehonderd en Rubio kan nog enigszins meekomen met 151.

En dus is het grote rekenwerk begonnen. De super PACs hebben hun zinnen gezet op volgende week dinsdag, wanneer in vijf staten wordt gestemd. Dit is het moment om Trump een gevoelige klap uit te delen.

'Zijn pad naar 1.237 gaat door Florida, Ohio en Illinois', vertelt de voorzitter van Our Principles PAC. 'Als hij niet minstens twee van die staten wint, gaat het heel, heel lastig voor hem worden om de 1.237 te halen.' In het ideale scenario, zoals voorgespiegeld door de PAC, wint Marco Rubio in winner-takes-all Florida en John Kasich in zijn eigen staat Ohio.

Om het lot een handje te helpen pompt Our Principle PAC 3 miljoen dollar in een twijfelzaaiende campagne tegen Trump in Florida. Ook in Ohio is de lobbyclub van plan anti-Trump-spotjes uit te zenden. Het geloof in de aanpak kreeg afgelopen zaterdag een boost, toen Trump twee staten verloor en twee andere minder overtuigend won dan verwacht. Bovendien zouden peilingen uitwijzen dat Trumps populariteit in sleutelstaat Florida slinkt.

Partijcongres
Slaagt Trump er inderdaad niet in minstens 1.237 gedelegeerden te winnen, dan zijn de voorverkiezingen onbeslist. Een speciaal partijcongres in Cleveland moet dan de doorslag geven. Dat zou een buitenkansje zijn voor de partij-elite om Trumps kandidatuur alsnog te dwarsbomen, mits een redelijk alternatief voor Trump genoeg gewicht in de schaal kan leggen.

'Gaat Trump naar de bijeenkomst met 48 of 49 procent van gedelegeerden, dan is het onwaarschijnlijk dat er een strijd volgt’, aldus de gouverneur van Tennessee tegen The Washington Post. 'Maar gaat hij naar het congres met 35 of 40 procent, dan is het een ander verhaal.' (Jeroen van Raalte)

Kandidaat Rubio voert campagne in sleutelstaat Florida.Beeld epa
Trumps pad naar 1.237 gaat door Florida, Ohio en Illinois. Wint hij minder dan twee, dan wordt het heel lastig voor hem
Voorzitter van Our Principles PAC

02:52 maandag 7 maart 2016

Bernie Sanders heeft bij de Democratische voorverkiezingen de staat Maine op zijn naam geschreven. In totaal won Sanders tot nu toe acht staten: Vermont, Oklahoma, Minnesota, Colorado, Kansas, Nebraska, New Hampshire en Maine.

Hillary Clinton heeft twaalf gewonnen staten op haar lijstje staan. Zij staat momenteel op 1.121 gedelegeerden, tegenover 479 voor Sanders.

Ondanks dat grote verschil is de senator uit Vermont optimistisch over de komende weken: 'Ik denk dat we uitstekende kansen hebben om het goed te doen in grote staten als New York. Ik denk dat we de mensen hier in Michigan gaan verrassen', zei Sanders zondag in een interview op de Amerikaanse zender ABC. In Michigan wordt over twee dagen gestemd.

Zondagavond (lokale tijd) gingen Sanders en Clinton met elkaar in gesprek tijdens een CNN-debat in Flint, Michigan. Ze hadden het onder meer over de watercrisis in die stad. Artsen troffen in september twee tot drie keer zo hoge loodconcentraties bij kinderen uit Flint aan als een jaar eerder. Het water in de stad bleek al langere tijd vervuild te zijn. (Mari Meyer)

Bernie Sanders tijdens het CNN-debat in Flint, Michigan.Beeld getty

21:44 vrijdag 4 maart 2016

In Nederland was draaikont ooit een scheldwoord voor een van mening veranderende politicus. In de Verenigde Staten is aanstormend presidentskandidaat Donald Trump trots op hoe flexibel hij in zijn standpunten is. Hilarisch, vonden zijn tegenstanders in het debat donderdagavond, die flexibel het liefst interpreteerden als lenig. ‘Ik hoop dat we geen yoga op het podium zien’, aldus Ted Cruz.

Trump verdedigde zich in het debat met de Republikeinse kandidaten door te zeggen dat je als zakenman van mening moet kunnen veranderen. Dat bleek ook vrijdag toen hij terugkwam op zijn standpunt over ‘waterboarden’, een omstreden ondervragingsmethode waarbij gevangenen met een doek vol water het gevoel krijgen dat ze verdrinken. De Republikeinse presidentskandidaat zei de afgelopen tijd nog dat waterboarding wel het minste zou zijn waar de vijanden van de Verenigde Staten voor zouden moeten vrezen.

Trump-yogabroek
In een verklaring aan The Wall Street Journal erkent Trump nu dat het Amerikaanse leger zich aan internationale conventies en verdragen heeft te houden en dat hij die niet zomaar kan negeren. ‘Ik begrijp dat de VS gebonden is aan wetten en verdragen en ik zal ons leger of andere functionarissen niet opdragen die wetten te schenden', aldus Trump. De verklaring komt nadat leiders binnen de Republikeinse partij in een open brief de kandidatuur van Trump afwijzen, onder meer vanwege zijn buitenlandbeleid en ‘zijn steun voor een overmatig gebruik van martelmethoden’.

In een chaotisch debat riep conservatief Cruz zijn tegenstander Trump donderdagavond op rustig te blijven en tot tien te tellen. Marco Rubio reageerde spottend: ‘Als zij klaar zijn met hun yoga, mag ik dan een vraag stellen.’ Rubio’s uitspraak kreeg veel bijval en zijn campagneteam plaatste vrijdag een plaatje van een speciale Trump-yogabroek in zijn webshop, die even later alweer van de website werd verwijderd. Ook Ted Cruz probeert een slaatje te slaan uit het belachelijk maken van zijn politieke tegenstander. Op zijn website is een shirt te koop met een verwijzing naar de omstreden kwaliteit van de tijdelijke onderwijsinstelling van Donald Trump. ‘I applied to Trump University and all I got was this shirt’.

Hoewel Trump populair blijft onder kiezers, heeft hij het zwaar te verduren binnen zijn eigen partij. Hij was het mikpunt van het verkiezingsdebat en wordt door de gevestigde orde als groot gevaar gezien. Voor de conservatieve kant van de partij is hij juist niet consistent rechts genoeg. In aanloop naar een ultraconservatief congres bij Washington waar Trump zaterdag zou spreken, dreigden tegenstanders weg te lopen als hij zou komen. Trump liet vrijdag weten dat hij toch niet naar CPAC komt omdat hij op campagne is.

Republikeinse presidentskandidaat Marco Rubio verweet Trump zo flexibel te zijn dat hij wel aan yoga kon doen. In zijn webshop bood hij daarop een yogabroek met Dump Trump erop aan.Beeld Marco Rubio website

Twitter bericht wordt geladen...

Marco Rubio, Donald Trump en Ted Cruz in de nacht van donderdag op vrijdag in debat.Beeld afp

21:33 donderdag 3 maart 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump gaat er prat op dat hij zijn campagne geheel uit eigen zak betaalt. En die boodschap heeft hem geen windeieren gelegd: de rijke zakenman is financieel onafhankelijk, en dus oprecht en authentiek, aldus aanhangers van The Donald.

Maar die belofte kan Trump weleens laten varen als hij tot Republikeinse presidentskandidaat wordt gekozen. Een anonieme bron meldt aan CNN dat Trump van plan is om te doen wat iedere presidentskandidaat doet in verkiezingstijd: geld ophalen bij derden.

Trump zou enkele personen, potentiële donoren incluis, op de hoogte hebben gesteld van zijn voornemen. Volgens de bron moet de campagne uiteindelijk die van 'een traditionele partijkandidaat' worden: gewoon met de pet langs private geldschieters en grote bedrijven.

Het zou een aardige draai zijn van de miljardair. Financiële zelfvoorziening is een van de zaken waarmee Trump zich succesvol onderscheidt van andere kandidaten. 'Ze hebben geen controle over Donald Trump', zei hij vorige maand nog in South Carolina. 'Ik hoef hun geld niet. Ik heb hun geld niet nodig.' Zijn rivaal Ted Cruz, zo stelde Trump, zou daarentegen aan de band lopen met de grote banken en oliemaatschappijen.

Overigens heeft het er schijn van dat de miljardair zijn campagne nu ook niet geheel met eigen geld financiert. Trump heeft 17,5 miljoen dollar uitgeleend aan zijn campagne, niet gedoneerd. En hij mag het publiek verzekeren dat hij diens geld niet nodig heeft, op zijn website staan de donatieknoppen prominent in beeld. (Jeroen van Raalte)

Aanhangers van Trump.Beeld afp
Trumps onstuimige souffleur
Beeld afp

21:20 woensdag 2 maart 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson maakt naar eigen zeggen geen kans meer op het Amerikaanse presidentschap. Hij heeft zijn campagne nog niet officieel gestaakt, maar ziet na de voor hem teleurstellend verlopen voorverkiezingen van Super Tuesday 'geen politiek pad' meer naar het Witte Huis.

Carson heeft het debat van donderdag in Detroit met zijn vier resterende Republikeinse rivalen afgezegd. De voormalige neurochirurg wist geen van de twaalf tot dusver gehouden voorverkiezingen op zijn naam te schrijven en ligt hopeloos achter op koploper Donald Trump.

Volgens Carsons vertrouweling Armstrong Williams 'is er maar één kandidaat in deze verkiezing in het Republikeinse kamp, en zijn naam is Trump'. Diens naaste belagers, de senatoren Marco Rubio en Ted Cruz, hebben 'evenmin een weg voor zich' en moeten ook opgeven, vindt Williams.

Trumps onstuimige souffleur
Beeld reuters
Trumps onstuimige souffleur
Beeld getty

08:44 woensdag 2 maart 2016

Justitie in New York dient een klacht in tegen een - volgens de aanklagers - frauduleuze instelling van de Republikeinse zakenman en politicus Donald Trump. Openbaar aanklager Eric Schneiderman heeft dinsdag van een federaal hof van beroep in New York het groene licht gekregen om de zaak aan te spannen, meldden Amerikaanse media. Advocaten van Trump hadden gevraagd de zaak te seponeren.

Trump wordt ervan beschuldigd een hogeschool te hebben opgericht die studenten geld afhandig maakte. Trump lanceerde 'een onroerendgoedopleiding' en noemde die Trump University. Die heeft van 2005 tot 2011 bestaan. Er zijn circa 5.000 studenten op af gekomen die vermogens betaalden voor de opleiding.

Volgens de aanklagers was het helemaal geen opleiding, maar oplichting. De opleiding was niet erkend en voldeed niet aan wat de studenten vooraf werd beloofd. Trump zelf verscheen in reclamespots om mensen naar de instelling te lokken. Teleurgestelde deelnemers aan de opleiding eisen hun geld terug. Het zou in totaal gaan om naar schatting 37 miljoen euro.

Trump wordt ervan beschuldigd een hogeschool te hebben opgericht die studenten geld afhandig maakte.Beeld AP

01:50 dinsdag 1 maart 2016

De Amerikaanse persfotograaf Christopher Morris, werkzaam voor het tijdschrift Time, is maandag bij een rally van Donald Trump in de staat Virginia tegen de grond geduwd door een agent van de Amerikaanse veiligheidsdienst Secret Service. Hij werd door een agent weggetrokken toen hij een stap buiten het persvak zette om demonstranten van de Black Lives Matter-beweging te fotograferen die de speech van Trump onderbraken, aldus Morris. Vervolgens werd hij op de grond gegooid door de agent, die hem in een wurggreep hield.

Op videobeelden is te zien dat Morris de agent in kwestie van zich af probeert te trappen. Nadat hij weer op is gestaan, protesteert hij luid tegen zijn behandeling. Meerdere agenten zetten hem vervolgens de hal van de universiteit uit, waar de rally werd gehouden.

Time noemt het incident zorgelijk en heeft contact opgenomen met de Secret Service om het gedrag van de agent in kwestie aan de kaak te stellen. Het tijdschrift haalt in een verklaring uit naar Donald Trump en zijn campagne. Alleen bij evenementen van Trump moeten journalisten en fotografen in een apart vak staan, waar ze vaak ook nog belachelijk worden gemaakt door de kandidaat.

Morris is bekend om zijn oorlogsverslaggeving en het vastleggen van het Amerikaanse politieke landschap. Hij heeft door de jaren heen meerdere prijzen voor zijn werk in ontvangst genomen.

De Trump-campagne zegt van het incident te weten, maar is 'niet op de hoogte van details'. (Mari Meyer)

Agenten verwijderen Christopher Morris na het incident tijdens de Trump-rally in Virginia.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

10:17 maandag 29 februari 2016

Senator Jeff Sessions heeft zondag zijn steun uitgesproken voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Hij is de eerste senator die een 'endorsement' uitspreekt voor Trump. Sessions zit in de senaat voor de staat Alabama en schreef mee aan het migratiebeleid van de New Yorkse vastgoedmagnaat.

De senator uit Alabama heeft bekendheid vergaart als grootste tegenstander van de immigratiewet die in 2013 door de senaat is aangenomen. De wet geeft 11,5 miljoen illegale migranten uitzicht op staatsburgerschap en was één van de speerpunten van president Obama.

De endorsement van Sessions voor Donald Trump wordt gezien als een kleine nederlaag voor de conservatieve kandidaat Ted Cruz. Cruz, die in de senaat zat voor de staat Texas, trok samen met Sessions ten strijde tegen de immigratiewet. Tijdens debatten en campagnebijeenkomsten liet Cruz de naam van Jeff Sessions vaak vallen, de Washington Post turfde mee tijdens het GOP-debat in Des Moines in januari. Hij sprak toen vijf keer over zijn collega uit Alabama.

De endorsement van Sessions komt daags voor Super Tuesday. Dan spreken in twaalf staten de Republikeinse en Democratische kiezers hun voorkeur uit voor een presidentskandidaat.

Sessions sluit aan in een rij van politici die deze week hun voorkeur voor Trump duidelijk maakten. Zo liet de Amerikaanse gouverneur Chris Christie vrijdag weten dat hij voor Trump kiest. De gouverneur van New Jersey zette eerder deze maand een punt achter zijn eigen kandidatuur. Trump kan ook rekenen op de steun van de Republikeinse afgevaardigden van New York en Californië en op die van oud-gouverneur van Alaska, Sarah Palin.

Jeff Sessions en Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Madison.Beeld ap

19:11 vrijdag 26 februari 2016

De Amerikaanse gouverneur Chris Christie heeft zich achter de Republikeinse kandidatuur van miljardair Donald Trump geschaard.

De gouverneur van New Jersey, die eerder deze maand een punt achter zijn eigen kandidatuur zette, zei op een persconferentie dat niemand beter is voorbereid om de Verenigde Staten te leiden dan Trump.

Volgens Christie zal Trump alles doen om de Amerikaanse bevolking te beschermen en banen te creëren. Daarnaast zou de flamboyante miljardair de beste kans hebben van alle overgebleven Republikeinse kandidaten om Hillary Clinton te verslaan.

'De beste persoon om Hillary Clinton in november te verslaan, die gisteravond op het podium stond, is Donald Trump, zonder twijfel', zei Christie, verwijzend naar het meest recente Republikeinse debat.

Gouverneur Chris ChristieBeeld anp
De beste persoon om Hillary Clinton in november te verslaan is Donald Trump, zonder twijfel
Chris Christie

Trump grote favoriet

Donald Trump is nu de favoriet voor de nominatie. Komende dinsdag stemmen maar liefst 11 staten. Zolang Rubio óf Cruz niet uit de race stapt, zal de miljardair blijven winnen. Lees hier drie vragen over de Republikeinse race.

Twitter bericht wordt geladen...

17:08 vrijdag 26 februari 2016

Hoewel Donald Trump ver aan kop gaat in de Republikeinse peilingen, is het nog steeds geen gelopen race. Met name voor Rubio is er nog hoop, zelfs als hij dinsdag op Super Tuesday verliest. Dan moet hij wel zijn eigen staat Florida winnen, twee weken later (en daar ziet het nog niet naar uit), en moeten John Kasich of Ted Cruz op enig moment in de komende weken uit de race stappen. Voor wie zelf zijn eigen scenario wil uitstippelen heeft The New York Times vrijdag een aardig interactief schuifpaneel op de site gezet. Ook duidelijk: als er niets verandert wint Trump gewoon.

Trump grote favoriet
Beeld Brian Snyder / Reuters
Trump grote favoriet
Beeld Screenshot

14:06 donderdag 25 februari 2016

Donald Trump is in de strijd om het Witte Huis niet de meest genuanceerde kandidaat gebleken. Zo noemde hij Mexicanen criminelen en verkrachters, wil hij moslims de toegang tot de VS weigeren, deed hij Aziatische accenten na tijdens een campagnebijeenkomst, maakte hij tal van seksistische opmerkingen en twitterde hij incorrecte statistieken over het aantal moorden door zwarte Amerikanen. Men kan Trump in ieder geval niet van politieke correctheid betichten – en dat is precies waar zijn achterban op aanslaat.

Om de aantrekkingskracht van deze acties op zijn gevolg te onderzoeken pluisde de New York Times twee peilingen uit waaruit bleek dat de aanhangers van de kandidaat er niet geheel sociaalwenselijke standpunten op na houden, of zoals de Times schrijft, is zijn achterban ‘ontvankelijk voor religieuze, sociale en raciale intolerantie’.

De peilingen werden in januari uitgevoerd door YouGov en door Public Policy Polling (PPP) in februari. YouGov benaderde Amerikanen boven de achttien jaar, PPP polste de mening van de inwoners van South Carolina daags voor de verkiezingen. De ondervraagden kregen onder andere stellingen voorgehouden over de wenselijkheid van homo’s in de VS, de superioriteit van blanke mensen en de afschaffing van de slavernij. De kanttekening moet gemaakt worden dat PPP banden heeft met de Democratische Partij.

Maar dan: de resultaten. De bijzonderste uitkomst komt van YouGov. Deze peiler heeft de Amerikanen naar hun mening gevraagd over de afschaffing van de slavernij. De New York Times is in de ruwe data gedoken waaruit blijkt dat bijna 20 procent van de Trump-supporters de mening is toebedeeld dat de slavernij niet afgeschaft had moeten worden, ter vergelijking geeft de krant aan dat 5 procent van de achterban van Rubio dit denkt. In de peiling van PPP wordt gevraagd of de Republikeinse aanhangers in South Carolina het witte ras superieur vinden boven andere rassen. Over de hele linie meent 10 procent van de ondervraagden dat dit zo is, onder de aanhangers van Donald Trump is dat 16 procent.

Ook op andere punten valt Trumps achterban politieke correctheid niet te verwijten. Zo weigeren ze bepaalde groepen mensen graag de toegang tot de Verenigde Staten. Uit een peiling van PPP bleek dat 80 procent van zijn aanhangers voorstander is van zijn voorstel om moslims de toegang te weigeren tot de VS. Daarnaast wil 31 procent van de Trump-aanhangers ook de grenzen sluiten voor homo’s. Ter vergelijking: van de Cruz-fans is 67 procent tegen de komst van moslims, 52 procent van de Rubio-aanhangers wil ze de toegang ontzeggen. Tegen de komst van homo’s spreekt 17 procent van de achterban van beide mannen zich uit.

PPP legde ook vragen voor over de Amerikaanse geschiedenis. Zo vroegen de opiniepeilers of de ondervraagden voorstanders zijn van de gedwongen verhuizingen van Amerikaanse Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog naar interneringskampen. 32 procent van de Trump-aanhang vond deze, heftig bekritiseerde, maatregel terecht, 35 procent gaf niet aan het zeker te weten. Bij Cruz was dit 23 en 37 procent, bij Rubio 21 en 29 procent.

Tenslotte werden de inwoners van South Carolina ook nog een andere, in het zuiden van de VS, zeer belangrijke vraag gesteld. Wat is uw favoriete barbecuesaus? Trump, Rubio en Cruz-fans zijn wat dat betreft wel eensgezind: saus op basis van tomaat. (Stan Putman)

05:01 dinsdag 23 februari 2016

John Kasich, één van de vijf Republikeinse kandidaten die nog meedoet in de race naar de nominatie van zijn partij, ligt onder vuur na een uitspraak over vrouwen, die ‘hun keukens hebben verlaten’ om voor hem campagne te voeren.

‘We beschikten over een leger mensen, en veel vrouwen hebben hun keukens verlaten om deur-aan-deur campagne te voeren en borden in hun tuin te plaatsen’, aldus Kasich in een speech. In alle verontwaardiging wordt niet altijd vermeld dat de kandidaat het niet over het heden had, maar over 1978, toen hij zich kandidaat stelde voor de Senaat.

Kasich, gouverneur van de staat Ohio, werd al snel vergeleken met Mitt Romney, die in 2012 een gooi deed naar het presidentschap. Die vertelde tijdens een debat dat hij van talrijke vrouwen sollicitatiebrieven had ontvangen, toen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen ter sprake kwam. ‘Ik heb mappen vol met vrouwen’, zei Romney toen. Een uitspraak die de rest van zijn campagne aan hem bleef kleven.

Hillary Clinton reageerde snel op de uitspraak van Kasich: ‘Het is 2016. De plaats van een vrouw is... waar ze maar wil zijn’, aldus de Democratische kandidaat op Twitter.

Later verontschuldigde Kasich zich. ‘Het was niet de bedoeling om beledigend te zijn, en als je het hele verhaal hoort, zul je de context begrijpen.’ Zijn perswoordvoerder voegde eraan toe: ‘Veel van zijn vroege campagneteams bestonden uit huisvrouwen die sterk geloofden in de veranderingen die hij wilde invoeren. Hij is trots op die authentieke steun.’

Twitter bericht wordt geladen...

John Kasich.Beeld ap

22:23 maandag 22 februari 2016

Senator Ted Cruz heeft maandag zijn belangrijke vertrouweling en woordvoerder Rick Tyler ontslagen omdat deze een video verspreid had waarin concurrent Marco Rubio de Bijbel zou hebben beledigd. Rubio had eerder fel uitgehaald naar de campagne van Cruz over de valse beschuldiging. Hij vroeg de senator, die net als hijzelf van Cubaanse afkomst is, of Cruz iemand zou ontslaan vanwege de kwestie.

‘Wij zijn geen campagne die het geloof van een andere presidentskandidaat in twijfel trekt’, zei Cruz nadat hij de tweet van Tyler met de omstreden video had laten verwijderen. Eerder had Tyler zijn excuses aangeboden aan Rubio voor de tweet.

In de video is te zien hoe Rubio in een lobby van een hotel voorbij de vader van Cruz en een campagnemedewerker van de senator loopt. De medewerker is de Bijbel aan het lezen. Rubio zegt vervolgens wat tegen de medewerker. In de ondertiteling die Tyler plaatste bij de video zegt Rubio: ‘Goed boek heb je daar, alleen zijn er niet veel antwoorden in te vinden’, wat incorrect was. Het Rubio-kamp sloeg meteen terug. Woordvoerder Alex Conant tweette de video en wat Rubio werkelijk had gezegd. Namelijk: ‘Goed boek heb je daar, je vindt er alle antwoorden in'.

Cruz was gedwongen keihard in te grijpen, ook al is Tyler een van zijn trouwste medewerkers. Sinds Cruz de voorverkiezing in Iowa won, wordt hij door Donald Trump en Ben Carson beticht van liegen en vuile streken. Zo deed zijn campagne, toen er nog werd gestemd in Iowa, het voorkomen alsof Carson uit de race zou stappen.

Zowel Cruz als Carson vissen in dezelfde vijver: conservatieve, streng gelovige kiezers. Cruz bood later zijn excuses aan Carson aan voor de acties van zijn medewerkers. Trump gebruikt de kwestie echter nog steeds in zijn felle uithalen naar Cruz. Hij maakt de senator bijna elke dag uit voor ‘leugenaar’.

Ted Cruz maandag op campagne in Nevada.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

12:00 maandag 22 februari 2016

Kan Bernie Sanders nog winnen van Hillary Clinton? We zouden het bijna denken als we zien hoe Sanders vol vechtlust aankondigt door te blijven gaan nadat hij de voorverkiezingen in Nevada zondag verloor.

Maar als we kijken naar het aantal gedelegeerden die Clinton al achter zich weet, heeft Sanders het moeilijk. 2.383 gedelegeerden zijn nodig om de felbegeerde democratische presidentsnominatie te bemachtigen. Clinton heeft er al 502, Sanders nog maar 70. Bovendien zit het er dik in dat Clinton de jackpot bemachtigt op Super Tuesday, volgende week op 1 maart, als twaalf staten tegelijk stemmen en zo’n duizend gedelegeerden te verdelen zijn.

Op Super Tuesday gaan voornamelijk de zuidelijke staten, waar veel pro-Hillary Hispanics en donkere stemgerechtigden wonen, naar de stembus. Topanalist van de Amerikaanse presidentsverkiezingen David Wasserman tegen The New York Times: ‘In Nevada had Sanders al 19 van de 35 te verdelen gedelegeerden moeten winnen om op koers te blijven voor de nationale nominatie. Maar in plaats daarvan was het Clinton die er zeker 19 won. Dit is het eerste bewijs dat Clinton aan kop gaat. Ze kan de race met Sanders definitief beëindigen op Super Tuesday.’

Dit is het eerste echte bewijs dat Clinton aan kop gaat
Topanalist David Wasserman

03:22 maandag 22 februari 2016

Het Canadese Cape Breton heeft veel succes met een websitie die Amerikanen aanmoedigt om naar het eiland te verhuizen, indien Donald Trump de presidentsverkiezingen wint. Dat staat op een speciale website die voor de gelegenheid is aangemaakt. Op de website worden het Canadese gezondheidssysteem en de betaalbare woningmarkt aangeprezen als alternatief voor de rechtse politiek van Trump.

De website is geen initiatief van het lokale toerismebureau, meldt Time. Het idee is afkomstig van een 39-jarige bewoner van het eiland met een interesse in Amerikaanse politiek. Toch is het hoofd van organisatie Destination Cape Breton erg blij met de positieve aandacht voor het eiland, dat al jaren kampt met een dalend inwonertal.

Amerikanen lijken wel wat te zien in het aanbod. Het toerismebureau heeft tijdelijke extra mensen in dienst genomen om alle belangstellende telefoontjes te kunnen beantwoorden. Binnen vijf dagen hebben zo'n duizend Amerikanen de website van het toerismebureau van Cape Breton bezocht, evenveel bezoekers als de site normaaal gesproken in een jaar te verwerken krijgt.

Geïnteresseerden zullen overigens wel gewoon de standaard immigratieprocedure moeten doorlopen, staat op een website die het toerismebureau in alle haast heeft gecreëerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump tijdens een rally in Atlanta, Georgia.Beeld getty

05:14 zaterdag 20 februari 2016

De Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft vrijdag opgeroepen tot een boycot van Apple-producten. Volgens Trump zou de boycot moeten duren totdat het techconcern meewerkt met Justitie om de gegevens van de iPhone te ontsleutelen van een terrorist.

‘Boycot Apple tot het moment dat ze die informatie geven', zei Trump tijdens een verkiezingscampagne in Pawleys Island in South-Carolina. Hij verklaarde alleen nog zijn Samsung-telefoon te gebruiken. Even later gebruikte de miljardair zijn iPhone om te twitteren. Een topman van Apple zegt dat de boycot het bedrijf in een mooi lijstje plaats van andere ‘goede mensen’ op wie Trump kritiek heeft.

Achterdeur
De Amerikaanse Justitie diende vrijdag opnieuw een verzoek in de iPhone-producent te dwingen mee te werken toegang te krijgen tot de versleutelde gegevens van de telefoon van de schutter in Bernardino. Die schoot in december veertien mensen dood in Californië. Apple is tegen het bevel omdat het daartoe een 'achterdeur' in zijn systeem zou moeten bouwen. Zo'n ingang is volgens het bedrijf gevaarlijk.

Als rechercheurs de beveiliging van een telefoon kunnen kraken, kunnen criminelen zo'n gat in de beveiliging ook misbruiken, stelt het technologieconcern. Maar de Amerikaanse Justitie zegt dat het bevel alleen inhoudt dat het toegang wil tot deze ene telefoon en dat de software om in te breken in bezit van Apple blijft.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Wie stopt Trump

Als Donald Trump vandaag wint in South Carolina, ligt de weg wagenwijd voor hem open om het zuiden te veroveren. De vraag is dan wie de razende Trump-trein nog kan stoppen. Lees in dit artikel wat de gevolgen kunnen zijn van zijn overwinning.

15:44 vrijdag 19 februari 2016

De kritiek die paus Franciscus donderdag op Donald Trump uitte, was een persoonlijke aanval noch een stemadvies. Dat heeft woordvoerder Federico Lombardi van het Vaticaan vrijdag gezegd. De paus had over de Republikeinse presidentskandidaat gezegd dat 'wie muren bouwt in plaats van bruggen te slaan, geen echte christen is’. De katholieke kerkvorst wilde slechts zijn overtuiging uiten dat migranten moeten worden geholpen en welkom geheten, en geen muren tegen hen moeten worden opgeworpen, aldus Lombardi.

Trump is blij met de nuancering door paus Franciscus. 'Hij heeft vanochtend een prachtige verklaring afgegeven', zei Trump vrijdag in een reactie. 'Ze hadden hem ervan overtuigd dat illegale immigratie iets geweldigs was. Nou, niet geweldig voor ons. Het is geweldig voor Mexico.'

Wie stopt Trump
Beeld photo_news
De Paus tijdens zijn bezoek in MexicoBeeld epa

18:44 donderdag 18 februari 2016

Een man die het alleen maar heeft over muren bouwen in plaats van bruggen slaan, is geen echte christen. Die sneer kreeg de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump van paus Franciscus donderdag in hoogst eigen persoon. De paus kreeg per kerende digitale post antwoord. ‘Het is een schande voor een religieus leider om iemand zijn geloof in twijfel te trekken’, zo klonk zijn repliek op Twitter.

De paus werd gevraagd naar zijn mening over Trump in het pauselijk vliegtuig op weg terug naar Rome van zijn bezoek aan Mexico. Daar had hij enkele uren eerder bij de grens gebeden voor alle Mexicanen die zijn overleden tijdens hun poging illegaal de grens van de Verenigde Staten over te steken.

De paus refereerde in zijn antwoord aan Trumps harde taal over immigranten en zijn wens de VS hermetisch af te sluiten met een hek en 11 miljoen illegalen het land uit te zetten. ‘Iemand die alleen maar praat over muren optrekken, is geen christen’, zo zei hij. ‘Dit staat niet in het evangelie.’

De gereformeerde Trump, lid van de Pesbyteriaanse kerk, toonde zich diep gekwetst door de uitspraken van de paus en waarschuwde dat hij zich zal wensen dat hij in het witte huis wordt verkozen. ‘Als het Vaticaan wordt aangevallen door IS - wat zoals iedereen weet voor IS de ultieme trofee zou zijn - kan ik je beloven dat de paus zou willen en bidden dat Donald Trump president zou zijn geweest. Dan zou dat niet zijn gebeurd.’

Eerder deze week zei Trump dat het plan om aan de grens te komen bidden toont dat de paus een politiek figuur is die zich laat gebruiken door de Mexicaanse overheid. De paus had daar minnetjes op gereageerd. ‘Godzijdank zegt hij dat ik een politicus ben. Volgens Aristoteles die de mens omschreef als een politiek dier - ben ik dan in elk geval menselijk.’

Wie stopt Trump
Beeld afp

13:45 woensdag 17 februari 2016

De campagne van Hillary Clinton maakt zich steeds meer zorgen om Nevada, de staat die ze al binnen leek te hebben. Clinton heeft een bijeenkomst in Florida laten schieten om een dag extra campagne te voeren in de westelijke staat, die zaterdag stemt. Het besluit volgt nadat uit een opiniepeiling was gebleken dat de ruime voorsprong van Clinton van 25 procent was verdwenen en dat de strijd nu een nek-aan-nekrace is geworden.

In een CNN-peiling staat Clinton nu op 48 procent en Bernie Sanders op 47 procent. De peiling, die overeenkomt met een eerdere peiling afgelopen week, is dramatisch nieuws voor Clinton. Nevada maakt deel uit van de ‘firewall’ die Clinton dacht te hebben om Sanders na de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire te stoppen. Onderdeel van deze ‘muur’ is ook South Carolina en de andere zuidelijke staten die tot 1 maart voorverkiezingen houden. Clinton heeft in deze staten een enorme voorsprong op Sanders dankzij de zwarte kiezers die haar in 2008 ook steunden.

De oud-minister dacht dit voordeel ook te hebben in Nevada, vanwege de grote groep latino-kiezers. Als Sanders in Nevada weet te winnen, of met miniem verschil verliest, betekent dit dat hij ook in staten met veel niet-blanke kiezers een gevaar is voor Clinton. In Iowa en New Hampshire bestond het electoraat voor meer dan 90 procent uit blanke kiezers.

De twee peilingen kunnen het ook bij het verkeerde eind hebben. Peilingen in Nevada zijn moeilijk te houden, onder andere omdat veel inwoners geen vaste telefoonlijnen hebben. Maar behalve de afzegging in Florida duidt nog iets anders erop dat Sanders plotseling een bedreiging is geworden. De Clinton-campagne probeert nu de hooggespannen verwachtingen te temperen dat in Nevada zal worden gewonnen.

Clinton-woordvoerder Brian Fallon noemde Nevada onlangs ‘een staat die voor 80 procent bestaat uit blanke kiezers’. Volgens de Sanders-campagne zou uit eigen peilingen zijn gebleken dat met name veel jonge latino’s Bernie Sanders steunen

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Hillary Clinton zou nu ook in Nevada concurrentie hebben van Bernie Sanders.Beeld EPA

01:01 woensdag 17 februari 2016

Barack Obama heeft dinsdag gezegd dat hij ervan overtuigd blijft dat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump geen president wordt. Volgens de Amerikaanse president is het presidentschap iets anders dan het presenteren van een reality-programma: ‘Het is moeilijk.’

Obama reageerde op de strijd in de voorverkiezingen waarbij miljardair Trump de nominatie van de Republikeinse partij wil winnen. De huidige president gelooft niet dat het de televisieberoemdheid gaat lukken. ‘Omdat ik veel vertrouwen heb in het Amerikaanse volk. Ik denk dat het zich bedenkt dat het presidentschap een belangrijke baan is. Het is geen reclame of marketing.’ Kiezers zullen uiteindelijk een ‘verstandige keuze maken’, aldus de Amerikaanse president.

Compliment
Trump reageerde meteen op Obama. Op een bijeenkomst in de Amerikaanse staat South Carolina zei hij: 'Hij heeft het als president zo waardeloos gedaan.' Daarna somt Trump een rij zaken op waarvan hij vindt dat ze onder Obama slecht zijn gegaan: de grens is een 'gatenkaas' en Islamitische Staat wordt niet verslagen. 'Dat hij dat heeft gezegd, is eigenlijk een geweldig compliment.'

Op een persconferentie zei Obama dinsdag ook dat hij zich zorgen maakt over de toon van het debat binnen de Republikeinse partij als het gaat om moslims. Trump heeft gezegd dat hij wil dat islamitische reizigers de Verenigde Staten niet binnen mogen komen. Volgens Obama valt de retoriek verkeerd bij buitenlandse waarnemers. Het gaat hem niet alleen om Trump, hij vindt dat ook de andere Republikeinse kandidaten zich schuldig maken aan ‘zorgelijke’ uitspraken. ‘Er is niet één kandidaat bij de Republikeinse voorverkiezingen die vindt dat we iets aan de opwarming van de aarde moeten doen.’

Donald Trump: 'Een compliment.'Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Wie stopt Trump
Beeld afp

18:55 dinsdag 16 februari 2016

Wie op internet www.jebbush.com invult in de adresbalk, komt niet, zoals je zou verwachten, uit op de site van de voormalige gourverneur van Florida. Nee, de bezoeker wordt doorverwezen naar de site van zijn grootste rivaal Donald Trump. Het leidde onder andere onder twitteraars tot enige verwarring. Wat is er aan de hand?

Volgens CBS nieuws heeft de Bush-campagne niet de rechten over jebbush.com, maar is het webadres in handen van het Australische bedrijf Fabulous.com Pty Ltd., dat mensen helpt geld te verdienen met hun domeinnaam. De campagnes van Bush en Trump ontkennen beide dat ze iets met de site te maken hebben. Waarom het adres dan doorverwijst naar dat van Trump is niet helemaal duidelijk.

Er zijn meer domeinnamen met de naam Jeb Bush die doorverwijzen naar zaken waar de Republikeinse presidentskandidaat niets mee te maken heeft. Wie jebbushforpresident.com intikt, komt op de site van een homostel. En Jebbushforpresident.net is een anti-Bush-website. De officiële site van Bush is overigens Jeb2016.com.

Ook andere presidentskandidaten hebben last van dergelijke zaken. Zo verwijst carlyfiorina.org door naar een site die met droevige smiley's telt hoeveel mensen de Republikeinse presidentskandidate Carly Fiorina heeft ontslagen toen zij nog CEO bij Hewlett Packard was. TedCruz.com is een site waarin de internetter wordt opgeroepen om president Obama te steunen. Andersom komt ook voor. Eerder deze maand sluisde de url Loser.com de bezoekers door naar de Wikipediapagina van Donald Trump. Inmiddels is dit de Wikipediapagina van Kanye West geworden. En TrumpDonald.org (omgedraaid dus) leidt naar een site waar je Donald Trump omver kunt blazen met een trompet. (Thomas van der Kolk)

Wie stopt Trump
Beeld reuters
Wie stopt Trump
Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Wie stopt Trump

01:37 dinsdag 16 februari 2016

Oud-president George W. Bush kwam samen met zijn vrouw Laura opdraven in South Carolina om campagne te voeren voor zijn broer Jeb, die hoopt de Republikeinse nominatie voor het presidentschap in de wacht te slepen. Volgens George heeft zijn broer 'de ervaring en het karakter om een geweldige president te zijn'.

De broer van Jeb gaf een speech van 20 minuten tijdens een campagnebijeenkomst. Hij noemde geen namen, maar was niet te spreken over de Republikeinse race tot nu toe. Die is volgens hem veel te schreeuwerig. Hij spoorde Amerikanen aan om 'te zoeken naar een kandidaat die oprecht respect heeft voor Amerikaanse soldaten en die ze steunt op het slagveld en als ze weer thuis komen'.

George W. Bush doet het rustig aan sinds hij in 2009 het Witte Huis verliet na acht jaar president te zijn geweest. Hij heeft zich onder andere toegelegd op schilderen.

De oud-president heeft niet gereageerd op recente uitlatingen van Donald Trump, die kritiek had op Bush' beleid tijdens de aanslagen op 11 september 2001 en het besluit om Irak binnen te vallen. De oorlog in Irak heeft volgens Trump het Midden-Oosten ontwricht en de VS onveiliger gemaakt.

Jeb, George en Laura Bush.Beeld ap
George W. Bush.Beeld getty

08:40 maandag 15 februari 2016

De Republikeinen zijn een petitie gestart om de superdegelegeerden los te weken die Hillary Clinton in New Hampshire achter zich heeft gekregen. Ondanks haar verlies hebben partij-bobo’s zoals gouverneur Maggie Hassan en twee congresleden hun steun betuigd aan Clinton. Deze stemmen tellen tijdens de Nationale Conventie in juni net zo zwaar als de hardverdiende gedelegeerden die de kandidaten via de primaries achter zich krijgen.

De verkiezingen in New Hampshire leverden Sanders 15 gedelegeerden op, Clinton 9. Maar met de 6 supergedelegeerden die zij achter zich weet staat ze in theorie gelijk.

Deze steun is niet in steen gebeiteld, en de supergedelegeerden kunnen nog van mening veranderen. Maar ze kunnen de doorslag geven bij het nomineren van de uiteindelijke Democratische presidentskandidaat – het is voor de partij een manier om de belangen van het establishment te verdedigen. Binnen de Sanders-beweging zijn er al petities gestart die de supergedelegeerden verzoeken zich van steun te onthouden tot het volk gestemd heeft.

Nu scharen dus ook de Republikeinen (afdeling New Hampshire) zich achter Sanders. ‘Het is niet vaak dat we het eens zijn met een zelfbenoemde socialist’, begint het mailtje. ‘We keuren zijn radicale agenda heftig af. Maar we staan achter zijn supporters en willen dat hun stemmen gehoord worden.’

Alles om Clinton dwars te zitten, maar ze hebben een punt.

Wie stopt Trump
Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

11:59 maandag 15 februari 2016

De overheid die op allerlei manieren zoveel mogelijk informatie over burgers verzamelt: Ted Cruz gruwt ervan. Maar zelf bedient de Republikeinse presidentskandidaat zich van vergelijkbare technieken, schrijft persbureau AP. Want wie zijn campagne-app downloadt, kan overal worden gevolgd. Niet alleen digitaal, maar ook fysiek.

Omdat gebruikers wordt aangeraden om zich aan te melden via Facebook, krijgt de app automatisch toegang tot de persoonlijke gegevens en vriendenlijst van dat sociale netwerk. Maar de app stuurt ook de locatiegegevens van de gebruiker door, elke keer als de app wordt geopend. Ook de contactgegevens uit de telefoon zelf worden naar het campagneteam doorgestuurd.

Het campagneteam zegt dat het niets illegaals doet, omdat gebruikers de mogelijkeid hebben om de dataverzameling uit te schakelen. Een woordvoeder zegt tegen AP: 'Waarom zouden we niet van alle tools gebruik maken die ons helpen om te winnen?' Bovendien, aldus een andere woordvoerder: 'We geven de data heus niet aan de NSA.'

Aangetekend moet worden dat de meeste andere presidentskandidaten ook campagne-apps hebben die data van gebruikers verzamelen. Maar die van Cruz gaat het verst. En met succes: campagnemedewerkers hebben zo informatie over de persoonlijke voorkeuren van gebruikers kunnen verzamelen, en daarvan persoonlijke boodschappen kunnen maken om mensen over te halen om op Cruz te stemmen. De app Cruz Crew is al ongeveer 61 duizend maal gedownload. (Thomas van der Kolk)

Wie stopt Trump
Beeld reuters
Wie stopt Trump
Beeld ap

04:31 zondag 14 februari 2016

Tijdens een door CBS uitgezonden Republikeins debat in Greenville, North Carolina heeft kandidaat Donald Trump de voormalige Amerikaanse president George W. Bush direct aangevallen. Trump noemde de oorlog in Irak een 'dikke, vette fout'. Ook wees hij erop dat de terroristische aanslagen van 11 september 2009 plaatsvonden terwijl George Bush in het Witte Huis zat.

Hij kreeg geen bijval van de overige kandidaten en kon zelfs op boegeroep uit het publiek rekenen. Kandidaat Jeb Bush, broer van George, reageerde giftig. Volgens hem was Trump indertijd druk bezig met 'televisie maken', terwijl George Bush probeerde om van de Verenigde Staten een veiliger land te maken.

Aan het debat deden naast Trump en Bush ook de Texaanse senator Ted Cruz, neurochirurg Ben Carson, gouverneur van Ohio John Kasich en senator uit Florida Marco Rubio mee.

In Greenville kwamen de Republikeinse presidentskandidaten voor het eerst bij elkaar sinds de voorverkiezing in New Hampshire, die zeer gunstig uitpakte voor winnaar Donald Trump. Ted Cruz won eerder de voorverkiezing in de staat Iowa. (Mari Meyer)

Donald Trump tijdens het Republikeinse debat in Greenville, North Carolina.Beeld afp

17:03 vrijdag 12 februari 2016

Tijdens het debat tussen de Democratische presidentskandidaten Sanders en Clinton, donderdagavond, mengde zich een derde persoon in het gesprek. Toen Bernie Sanders de Vietnamoorlog ten sprake bracht, verzuchtte een van de debatleiders 'oh god'. Ze was zich er echter niet van bewust dat haar microfoon nog aan stond, waardoor de hele wereld kon meeluisteren. Bekijk het fragment hieronder.

11:35 vrijdag 12 februari 2016

De aartsconservatieve senator Ted Cruz, altijd streng in de leer, is in South Carolina pijnlijk in de fout gegaan met een nieuwe aanvalsvideo tegen concurrent Marco Rubio. De Cruz-campagne besloot het filmpje snel terug te trekken nadat de website BuzzFeed erachter was gekomen dat een deelneemster, Amy Lindsay, niet zomaar een actrice was. Om precies te zijn: ze was een softpornoactrice.

Met de video wilde Cruz inspelen op de kritiek dat Rubio een kandidaat is met weinig inhoud. Lindsay speelt een conservatieve kiezer die zich in de steek gelaten voelt door Rubio, onder andere vanwege zijn standpunten over immigratie. Samen met lotgenoten, verenigd in een zelfhulpgroep genaamd ‘Conservatives Anonymous’, komen ze bij elkaar voor een therapie-sessie.

‘Misschien moet je volgende keer voor meer gaan dan alleen een knap gezicht’, zegt Lindsay tegen een andere Rubio-gedupeerde. Dat was haar enige bijdrage in het filmpje van 30 seconden. BuzzFeed ontdekte snel dat Lindsay in het verleden figureerde in soft-pornofilms met pikante titels als ‘Insatiable Desires’ en ‘Private Sex Club’. Tegen de nieuwswebsite zei ze dat ze nu vooral een conservatieve christen is, de doelgroep van Cruz die hem aan de nominatie moet helpen. En, ja, ze is uiteraard aanhanger van de Republikeinen.

Hypocriet
Lindsay nam deel aan de aanvalsvideo maar ze twijfelde nog of ze op Cruz of Trump zou gaan stemmen. De Cruz-campagne gooide de video snel in de prullenbak nadat het verleden van Lindsay bekend was geworden. Een woordvoerder zei dat ze door de auditie kwam en dat het productiebedrijf had nagelaten Lindsay na te trekken.

‘Hadden we geweten van haar volledige filmloopbaan, dan zouden we haar natuurlijk niet hebben laten deelnemen’, aldus de woordvoerder. Voordat Cruz de video van de zenders liet weghalen, zei de actrice tegen BuzzFeed dat ze het eigenlijk best wel ‘cool’ vond dat iemand met haar achtergrond kon meedoen aan een filmpje van de streng gelovige Cruz.

Lindsay: ‘Het is in zekere zin wel stoer dat een vrouw zoals ik, iemand die niet bekrompen is, werd aangenomen. In plaats van zo’n oude, blanke christelijke hypocriet die mensen willen zien.’ Nadat Cruz de video had teruggetrokken, zei ze echter ‘teleurgesteld’ te zijn over het besluit.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

13:18 donderdag 11 februari 2016

Terwijl Trump, Cruz en Rubio het debat aan Republikeinse zijde domineren, vallen de andere kandidaten bij bosjes. Zo kondigde Mike Huckabee zijn afscheid aan terwijl in Iowa de resultaten nog binnenkwamen en volgden in de nasleep hiervan onder meer Rand Paul en Rick Santorum. Gisteren lieten Chris Christie en Carly Fiorina weten hun campagnes ‘op te schorten’ – campagne-lingo voor ‘er de brui aan geven’.

Deze kandidaten zijn de afgelopen weken kansloos gebleken: donaties bleven uit, in de schaarse debatten waaraan ze deel mochten nemen speelden ze een marginale rol en de resultaten in Iowa en New Hampshire vielen dramatisch tegen.

Toch is er één man die minder donaties kreeg (200 duizend dollar in totaal), aan minder (lees: geen) debatten deelnam en minder mensen voor zich won (137 tijdens twee voorverkiezingen) dan alle kandidaten, maar desalniettemin stug doorstrijdt: Jim Gilmore.

Gilmore is bestuurslid van de NRA en oud-gouverneur van Virginia. Hij hamert er in een campagnevideo op dat hij een antiterrorismecommissie heeft voorgezeten die nog vóór 9/11 waarschuwde voor islamterreur en kondigt aan noch een ‘politicus uit Washington’ noch een ‘amateur’ te zijn – al lijkt zijn koddige campagnevideo dat laatste tegen te spreken.

Rubberlaars
Gilmore kreeg tijdens de caucus in Iowa twaalf mensen zover om op hem te stemmen en in New Hampshire, waar een primary werd georganiseerd, wist hij 125 mensen naar het stemhokje te lokken. Ter vergelijking: Huckabee, Santorum en Paul die ná Iowa de stekker uit hun campagne trokken, kregen tijdens de voorverkiezingen van New Hampshire – waar ze dus niet aan meededen – meer stemmen dan Gilmore. Ook de kandidaat ‘Vermin Supreme’, een lokale kandidaat die te herkennen is aan een rubberlaars op zijn hoofd , kreeg meer stemmen. Deze Supreme wil Islamitische Staat verslaan met ‘veel ponies: ponybommen, ponydrones, ponytanks, ponytroepen, hoeven op de grond en laarzen op het hoofd.'

Dat Gilmore überhaupt nog aan de race deelneemt laat zich verklaren door het feit dat hij het zich kan veroorloven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Santorum en Huckabee heeft hij een zeer klein campagneapparaat. Terwijl deze heren vliegtuigen, kantoren en analytici moeten betalen, maakt Gilmore weinig onkosten.

Op 20 februari doet hij in South Carolina gewoon mee, stelt Gilmore. Of hij ook de daaropvolgende Super Tuesday overleeft en door blijft strijden tot het bittere eind, zullen we te zijner tijd zien.

Vermin Supreme versloeg Gilmore tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire.Beeld reuters
Een campagnebijeenkomst van GilmoreBeeld afp

21:34 woensdag 10 februari 2016

Na Chris Christie gooit ook zakenvrouw Carly Fiorina de handdoek in de ring. De Republikeinse kandidate zegt op haar Facebookpagina uit de race om een nominatie voor het Witte Huis te stappen. Ze eindigde gisteren op de zevende plek bij de voorverkiezingen in New Hampshire.

Twitter bericht wordt geladen...

17:36 woensdag 10 februari 2016

Een zesde plek was voor de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, niet genoeg om door te blijven strijden. De gematigde Republikein met de 'Tony Soprano-vibe' beëindigt per direct zijn campagne voor de nominatie bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, meldde Fox Business News woensdag op Twitter. Door zijn vertrek blijven nog acht Republikeinse kandidaten over. (Heleen van Lier)

Chris ChristieBeeld reuters

13:52 woensdag 10 februari 2016

Gestuwd door de winst in New Hampshire lanceerde het campagneteam van Bernie Sanders vandaag een nieuwe video: 'Together'. In de video zien we portretten van Amerikanen uit alle lagen van de samenleving, met daaronder de stem van Bernie Sanders, die ons uitlegt dat we samen sterker staan. 'Het is ons werk om mensen niet te verdelen, maar samen te brengen. When we stand together, we will transform America', roept Sanders. Bekijk hieronder de complete video.

09:20 dinsdag 9 februari 2016

Presidentskandidaten Bernie Sanders en John Kasich hebben de eerste stemming in New Hampshire gewonnen. Nu ja, een overwinning mag het nauwelijks heten: kiesdistrict Dixville Notch kent welgeteld negen geregistreerde kiezers.

Vannacht gaat swingstate New Hampshire naar de stembus, maar voor kiesdistricten met minder dan honderd kiezers geldt dat sinds middernacht mag worden gestemd. De vier Democratische en vijf Republikeinse kiezers van het gehucht Dixville Notch deden dit traditiegetrouw.

Sanders kreeg er 100 procent van de stemmen – vier dus – en Kasich versloeg Donald Trump met 3-2.

De traditie van stemmen om middernacht vond dit jaar ook gevolg in twee andere gehuchten. In Millsfield, toch goed voor 21 geregistreerde kiezers, won Cruz van Trump (9-3) en versloeg Clinton haar kwelgeest Sanders met dubbele cijfers: 2-1. In Hart's Location, tot slot, trokken Kasich en Sanders weer aan het langste eind.

De stemmingen in deze drie kleine gehuchten zijn een lekkermakertje voor de belangrijke voorverkiezingen van vannacht in de overige kiesdistricten van New Hampshire. Voor Republikeinse kandidaten die matig scoorden in Iowa, Jeb Bush en Ben Carsson bijvoorbeeld, dreigt een alles-of-niets-scenario. (Jeroen van Raalte)

Een inwoner van Dixville Notch brengt net na middernacht zijn stem uit.Beeld epa
Stemming in Dixville Notch.Beeld reuters

22:28 maandag 8 februari 2016

De geruchten deden al langer de ronde, maar nu heeft Michael Bloomberg het bevestigd: hij overweegt serieus om mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De miljardair en ex-burgemeester van New York verklaarde vandaag in de Financial Times dat hij 'alle opties' bekijkt.

The New York Times meldde dat Bloomberg (73) al 'concrete stappen heeft gezet richting een mogelijke campagne'. Dit werd bevestigd door CNN. Hij zou een miljard dollar aan de race willen besteden.

Lees hier het profiel dat Amerika-correspondent Michael Persson schreef over Bloomberg: 'Zoals bij elke investering laat de ondernemer eerst marktonderzoek doen om de kans op succes te schatten.'

Michael Bloomberg tijdens de klimaattop in ParijsBeeld anp

10:54 maandag 8 februari 2016

De afgelopen maanden zagen we bij alle kandidaten al heerlijk ongemakkelijke momenten voorbijkomen. Zo verdween Hillary Clinton een paar minuten tijdens een televisiedebat voor een plaspauze, plaatste het campagneteam van Ted Cruz vijftien uur aan tenenkrommend beeldmateriaal op YouTube (Cruz gooit een rugbybal tegen het hoofd van een kind, zijn moeder ontkent alles wat hij zegt), heeft ongeveer iedere kandidaat een keer gedanst en vroeg Jeb Bush zijn publiek vorige week om applaus (‘I think the next president (…) should get back in the business of creating a more peaceful World.’ *Stilte.* ‘Please clap!’). De campagnejunkies dachten hun portie plaatsvervangende schaamte wel gehad hebben.

Quod non.

Afgelopen zaterdag troffen de overgebleven Republikeinse kandidaten elkaar op het podium voor een debat georganiseerd door televisiezender ABC. Het meest gedenkwaardige moment van de avond vond echter vlak hiervoor plaats, in de coulissen om precies te zijn. U kunt het het beste zelf bekijken in onderstaande video. (Of via deze link voor mobiele gebruikers).

Bonusfilmpje: de Washington Post zette een hoop ongemakkelijke campagnemomenten op een rij. Bekijk het filmpje hier. (Stan Putman)

De kandidaten komen elkaar tegen in de coulissen.Beeld ABC

01:52 maandag 8 februari 2016

Kandidaat Bernie Sanders wil niks van doen hebben met de zogenaamde 'Bernie bro's', mannelijke aanhangers die zich op internet seksistisch uitlaten over zijn rivaal Hillary Clinton en hun pijlen ook richten op aanhangers van de vrouwelijke kandidaat.

Sanders heeft zijn ongenoegen laten blijken in het CNN programma State of the Union, toen hem gevraagd werd of hij wel eens van het fenomeen 'Bernie bro' gehoord had. 'Ik heb erover gehoord. Het is walgelijk', aldus de senator. 'Ik wil ze niet. Dat is niet waar deze campagne om draait.'

Bill Clinton had zich zondag beklaagd over seksitisch gedrag door mannelijke aanhangers van Sanders op internet, die volgens hem dingen zeggen die 'letterlijk te plat en seksistisch zijn om te herhalen.'

Bernie Sanders tijdens een evenement in de staat New Hampshire.Beeld epa
Een campagnebord voor Bernie Sanders.Beeld epa

21:01 zaterdag 6 februari 2016

Donald Trump heeft geluk: hij mag zijn publiek gewoon blijven ophitsen met hits van Adele. Eerder deze week liet de Britse zangeres weten niet blij te zijn met de muziekkeuze in de campagne van de presidentskandidaat.

Helaas: ze heeft geen poot om op te staan als ze er iets tegen wil doen. Trump heeft namelijk netjes de vereiste vergoedingen betaald zodat hij Adeles nummers, waaronder de monsterhits Rolling In The Deep en Skyfall, mag gebruiken.

Adele kan dus nog zo hard roepen dat Trump haar permissie niet heeft, maar die heeft hij helemaal niet nodig.

Wie stopt Trump
Beeld AFP

Republikeins debat

Vannacht gaan de Republikeinse kandidaten opnieuw met elkaar in debat. Donald Trump is er weer bij. Lees in dit artikel hoe Trump en zijn zeven collega's er voor staan, drie dagen voor de belangrijke voorverkiezing in New Hampshire.

03:37 zaterdag 6 februari 2016

Over de stem van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton is in de Verenigde Staten een discussie losgebarsten. En daarbij gaat het niet om haar politieke stem, maar om haar stembanden. Eerst noemde een aantal politieke commentatoren haar stem luid en schel.

‘Ze schreeuwt’, oordeelde de prominente journalist Bob Woordward woensdag op televisie. ‘Ze is zo gespannen in haar communicatie.’ Haar stem is volgens een Wall Street Journal-columnist ‘luid, vlak en irritant om aan te horen’. Typeringen die volgens critici alleen vrouwen te horen krijgen. Die uitspraken vielen niet alleen totaal verkeerd bij Clinton-aanhangers maar zijn volgens hen een sprekend voorbeeld van seksisme.

‘Het is 2016 en ik kan echt niet geloven dat we het hierover hebben’, aldus Stephanie Schriock van Emily’s List, een organisatie die vrouwelijke politici ondersteunt, in The New York Times. Als Clinton schreeuwt, ‘wat doet Bernie Sanders dan?’, waarmee Schriock doelt op de andere kandidaat die meedingt naar de Democratische nominatie.

Een pro-Hillary-groepering maakte een filmpje (zie hieronder) dat breed gedeeld wordt op sociale media. Daarin worden haar mannelijke rivalen – onder wie Donald Trump - schreeuwend, tierend en vloekend achter elkaar geplakt. Aan het einde merkt Clinton rustig op: ‘Ten eerste: ik schreeuw niet. Het is wel zo dat als vrouwen spreken, sommige mensen denken dat we schreeuwen.’

Twitter bericht wordt geladen...

13:54 vrijdag 5 februari 2016

Vier dagen na Iowa, hakken de Republikeinse kandidaten op elkaar in. Ted Cruz geniet nog van zijn zege. Maar in de afgelopen 28 jaar is het maar één Republikeinse Iowa-winnaar gelukt om president te worden: George W. Bush in 2000. De primary dinsdag in New Hampshire is een betere graadmeter voor de kansen van de kandidaten.

Hoe staan Cruz, Trump en hun zes collega's, die zaterdag weer met elkaar in debat gaan, er voor? Lees hier een analyse van de kansen van de belangrijkste kandidaten.

Twitter bericht wordt geladen...

13:49 vrijdag 5 februari 2016

Je geeft je kind niet de naam van een First Lady. Dat lijkt de consensus in de Verenigde Staten als we naar de statistieken kijken. Vanaf het moment dat een president het Witte Huis betreedt, krijgen steeds minder kinderen dezelfde voornaam als zijn vrouw. Maar er is geen naam die zo sterk in populariteit daalde als Hillary, ontdekten de bloggers van Econometrics by Simulation.

De naam Hillary was tot 1993 in opmars, totdat Bill Clinton president werd. In de acht jaar dat Bill aan de macht was, daalde het aantal pasgeborenen met de naam Hillary met maar liefst 90 procent.

Ook de namen van First Lady's Laura (Bush) en Michelle (Obama) lieten een sterke daling zien, met 62 procent en 48 procent. De enige First Lady wiens naam juist populairder werd tijdens het presidentschap van de echtgenoot was Rosalynn (Carter).

Of deze trend ook voor een mannelijke echtgenoot van de president geldt is tot nu toe nog gissen. Hillary kan de eerste president worden die een jongensnaam naar de vergetelheid helpt: Bill. (Thomas Hogeling)

Een Hillary-sticker op de voet van een babyBeeld ANP
Hillary Clinton met een kind op de arm tijdens haar campagneBeeld ANP
De namen van First Lady's afgezet tegen regeerperiodes van verschillende Amerikaanse presidentenBeeld Econometrics by Simulation

05:09 vrijdag 5 februari 2016

Nu bij de Democratische partij nog maar twee kandidaten de afvalrace hebben overleefd, werd het debat in de nacht van donderdag op vrijdag een duel tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders. Dat duel liep uit op een woordenstrijd over het progressieve gehalte van beide Amerikaanse presidentskandidaten.

Sanders verweet oud-minister Clinton dat ze deel uitmaakt van de gevestigde orde. Waarop Clinton zich hardop afvroeg hoe hij iemand gevestigde orde durft te noemen die de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten wil worden. Clinton zei ook dat ze geen discussie wil over wie er het progressiefst is, waarop ze vervolgens toch met een waslijst aan punten kwam waarop Sanders niet progressief zou zijn, zoals wapenwetten.

Jonge kiezers
In één van haar vele aanvallen zei ze verder dat zij geen ‘beloften doe die ik niet kan nakomen’. Het debat werd gehouden in Durham in de staat New Hampshire. In die staat zijn dinsdag voorverkiezingen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. In de peilingen voor de Democratische nominatie staat Sanders flink voor op Clinton.

In de eerste voorverkiezing in Iowa bleek Sanders' steun voor een groot deel bij jongeren vandaan te komen. Clinton gaf in het debat eerlijk toe dat ze jaloers is op de jonge kiezers. De eensgezindheid kwam aan het einde van het debat bij een opmerking van Sanders. ‘Op onze slechtste dagen zijn we allebei nog zoveel beter dan de Republikeinen.’

Donderdag werd bekend dat Clinton afgelopen maand minder geld voor haar verkiezingscampagne ingezameld dan Sanders. Het is volgens Amerikaanse media voor het eerst in de campagnestrijd dat de linkse Sanders meer geld in de campagnepot krijgt toegestopt dan de ex-minister van Buitenlandse Zaken Clinton. Sanders meldde in januari 20 miljoen te hebben gekregen, Clinton zei 15 miljoen dollar.

Twitter bericht wordt geladen...

Republikeins debat
Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

12:42 donderdag 4 februari 2016

De 'ídeologische' oorlog tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders is in volle gang in New Hampshire en het staat nu al 1-0 voor de ‘socialistische’ senator. Het Democratische tweetal beet donderdag van zich af in een ‘townhall’-discussie in het plaatsje Derry en Clinton kwam er niet best van af. De oud-minister zocht tevergeefs naar woorden toen ze zich moest verantwoorden voor speeches betaald door Wall Street-bankiers.

Om precies te zijn: drie bij Goldman Sachs voor het enorme bedrag van 605 duizend euro. Maar liefst elf keer meer dan het gemiddelde jaarinkomen in New Hampshire. ‘Wel, ik weet het niet’, zei Clinton toen CNN-presentator Anderson Cooper haar vroeg of dat eigenlijk niet een beetje té veel van het goede was. ‘Um… dat is wat zij mij aanboden, dus…’, aldus Clinton. Wat volgde was pijnlijk.

De zaal lachte cynisch, hardop, sommigen vielen van verbazing van hun stoel. ‘Weet je, elke oud-minister van Buitenlandse Zaken die ik ken heeft het gedaan.’ Clinton, die na haar vertrek in 2012 als minister in negen maanden 1,8 miljoen euro bij elkaar speechte voor banken en investeerders, zei dat ze toen niet wist dat ze zich kandidaat zou stellen.

Zenuwachtig: ‘Ik wist het niet, om eerlijk te zijn, ik was niet vastbesloten…ik had nog niet besloten om mij kandidaat te stellen voor het presidentschap. Ik wist het toen nog niet.’ Of ze er spijt van had? ‘Nee, eigenlijk niet.’

Progressief
Clinton probeert met alle macht de enorme voorsprong van Sanders in de peilingen in New Hampshire, zo’n 17,5 procent, te verkleinen. Maar haar ‘gestuntel’ donderdag zal haar niet helpen. Vooral omdat de tegenstelling met Sanders, die in Iowa slechts 0,2 procent minder stemmen kreeg, niet groter kon zijn. Voor Clinton vragen moest beantwoorden van het publiek, had de linkse Sanders een uur lang diverse keren applaus gekregen voor zijn standpunten.

Hij hekelde als vanouds de macht van Wall Street, de ongelijke behandeling van zwarte Amerikanen en de strijd van de lage inkomens en de middenklasse om rond te komen. En de senator lachte verlegen toen Cooper meldde dat de jonge Sanders ooit als student in Chicago werd gearresteerd omdat hij ageerde tegen de segregatie in de huisvesting. ‘Vertel het niet verder’, zei hij verlegen, terwijl het publiek bewonderend lachte en instemmend knikte.

Een oude man van 74 jaar met grijs haar en een veel te wijde broek maakte indruk op vooral jongeren, in het bijzonder jonge vrouwen, die Clinton totaal niet zien zitten. ‘Je moet echt, echt, echt heel goed zijn om 246 duizend euro te krijgen voor een toespraak’, zei Sanders eerder deze maand in Iowa sarcastisch over een Clinton-speech voor een investeringsgroep.

De ‘605 duizend euro vraag’ was funest voor de pogingen die Clinton deed om te benadrukken dat ze wel degelijk ‘progressief’ was. Sanders, snerend: ‘Ik ken geen enkele progressief die 15 miljoen dollar aanneemt van Wall Street. Dat is niet progressief.’ (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Bernie Sanders beantwoordt donderdag vragen in de townhall-discussie georganiseerd door CNN.Beeld AP
Hillary Clinton donderdag in de townhall-discussie in New Hampshire.Beeld Reuters
Republikeins debat
Beeld VK-graphics

21:25 woensdag 3 februari 2016

Jeb Bush is momenteel niet de gelukkigste Republikeinse presidentskandidaat. Voordat mannen als Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio het podium bij de Republikeinen domineerden, gold hij als favoriet voor de nominatie. Inmiddels is zijn rol marginaal. Bij de eerste voorverkiezingen in Iowa haalde Bush maandag 5.238 stemmen, oftewel 2,8 procent van het totaal. Ver achter winnaar Cruz, nummer twee Trump en nummer drie Rubio.

Maar zelfspot heeft Bush wel. Op campagne in New Hampshire vroeg hij tijdens een toespraak, toen het akelig stil bleef na een betoog over hoe hij het land veilig zou houden als president, op cynische toon of er 'alsjeblieft geklapt' mocht worden. Het publiek gaf lachend meteen gehoor aan zijn verzoek.

In New Hampshire staat Bush overigens op een tweede plek in de peilingen met 14 procent, zo'n 17 procentpunten achter Trump. (Lennart Bloemhof)

Jeb Bush.Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

14:12 maandag 1 februari 2016

Zomaar ‘Rolling In The Deep’ gebruiken om je fans een beetje op te hitsen? Dat mag niet van Adele. Ook niet als je één van de rijkste personen ter wereld bent, misschien wel president van Amerika wordt en Donald Trump heet. Trump gebruikt de hit van de Britse zangeres al langere tijd, in een medley om de sfeer erin te krijgen tijdens zijn campagne.

Adeles fans gingen hierop los op Twitter, met statements als ‘Moet Trump ook Adele nog verpesten?’ en ‘Krijgt ze hiervoor betaald?’. Het management van Adele laat nu via The Independent weten dat zij nooit toestemming heeft gegeven om haar muziek te gebruiken bij welke politieke campagne dan ook.

Ook Skyfall, het nummer dat Adele maakte voor de gelijknamige James Bond-film, moet eraan geloven. Het nummer wordt afgespeeld wanneer Trump klaar is met een apocalyptische verkiezingsspeech over de toekomst van Amerika. Of Adele hier verdere stappen tegen gaat ondernemen, is niet bekend.

Trump heeft nooit onder stoelen of banken gestoken fan te zijn van Adele en woonde vorig jaar nog haar concert in de Radio City Hall in New York bij. Adele is niet de enige artiest uit Groot-Brittannië waar Trump graag naar luistert. Elton John, de Beatles en de Stones komen ook geregeld voorbij. (Fleur Willemsen)

Adele.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Zangeres Adèle in New York vorig jaar.Beeld ap

01:27 maandag 1 februari 2016

Een voormalige medewerkster van Donald Trump's campagne beschuldigt de Republikeinse presidentskandidaat van discriminatie. Elizabeth Mae Davidson (26) leidde tot voor kort de Trump campagne in Davenport, de op drie na grootste stad in de staat Iowa. Ze beschuldigt Trump ervan een seksueel getinte opmerking te hebben gemaakt tegen haarzelf en een andere vrouwelijke medewerker tijdens een bezoek aan haar kantoor. Ook krijgen vrouwen die voor de campagne werken volgens Davidson minder betaald krijgen dan mannen, en krijgen mannen veel meer kansen om te spreken tijdens rally's (campagnebijeenkomsten). Davidson heeft een klacht ingediend bij een burgerrechtencommissie in Davenport. Die stelt een onderzoek in.

Davidson was een van de eerste mensen die een lokaal Trump kantoor opende in Iowa. Op 15 januari werd ze ontslagen, volgens de campagne omdat ze 'negatieve dingen' had gezegd over mensen hogerop in de campagne. Davidson ontkent dat. Volgens haar kreeg zij 2.000 dollar per maand betaald, omdat ze ernaast ook nog een andere baan had. Mannen die ook een parttime baan naast hun werk voor de campagne hadden, kregen soms 3.500 tot 4.000 dollar per maand.

Vrouwen
Donald Trump heeft een omstreden en gecompliceerde relatie met vrouwen. Zo noemde hij Hillary Clinton 'walgelijk' omdat ze tijdens een Democratisch debat even pauze had genomen om naar het toilet te gaan en ligt hij al maanden in de clinch met Fox News-presentatrice Megyn Kelly, die hij meerdere malen een 'bimbo' heeft genoemd.

Trump ontkende zondag tegenover de New York Times de aantijgingen van Davidson. Volgens hem is ze een slechts een wraakzuchtige ex-medewerker. Hoewel Davidson in een New York Times artikel dat in januari verscheen werd omschreven als een van Trump's meest gemotiveerde medewerkers, is daar volgens Trump niets van waar: 'Mijn mensen vertellen me dat haar werk heel slecht heeft gedaan.' (Mari Meyer)

Republikeins debat
Beeld reuters

05:46 zondag 31 januari 2016

Donald Trump heeft zaterdag een dramatische entree gemaakt op een campagnebijeenkomst in de staat Iowa. Met zijn privévliegtuig vloog de presidentskandidaat laag over langs zijn wachtende aanhangers terwijl in de hangar de muziek van de film ‘Air Force One’ speelde.

Het vliegtuig van de miljardair heeft als bijnaam de Trump Force One, een verwijzing naar het presidentiële vliegtuig Air Force One. De presidentskandidaat maakte dankbaar gebruik van die verwijzing bij zijn aankomst in Dubuque. Trumps optimisme over een mogelijk presidentsschap komt twee dagen voor de eerste voorverkiezing waarbij inwoners van de staat Iowa mogen kiezen welke kandidaat ze het liefst in de race voor het Amerikaans presidentschap zien.

Peiling
De lokale krant Des Moines Register en Bloomberg Politics maakten in de nacht van zaterdag op zondag de uitslag van hun peiling bekend waarin Trump in Iowa hoger scoort dan zijn Republikeinse rivaal Ted Cruz. De miljardair lijkt niets aan het toeval te willen overlaten. Hij riep zijn aanhangers zaterdag op koste wat kost te gaan stemmen, ook als ze ziek zijn of in een huwelijkscrisis zitten. ‘Het maakt me niet wat er aan de hand is. Ook als je ziek bent, ga erop uit', hield hij zo'n vierhonderd toehoorders voor.

Tijdens de voorverkiezingen wordt bepaald welke Republikeinen en Democraten hun partij mogen vertegenwoordigen bij de presidentsverkiezingen. Onder aanhangers van de Democraten doet Hillary Clinton het goed. Ze heeft in de peiling een nipte voorsprong in Iowa op haar rivaal Bernie Sanders. Clinton krijgt de steun van 45 procent van Democraten die waarschijnlijk gaan stemmen, tegenover 42 procent voor Sanders.

Twitter bericht wordt geladen...

Republikeins debat
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

22:32 zaterdag 30 januari 2016

Bent u Democraat, kies dan voor Clinton, bent u Republikein, geef uw stem aan Kasich (lees: de anti-Trump of -Cruz). Dat is de boodschap die de hoofdredactie van de New York Times (NYT) zijn lezers daags voor de eerste voorverkiezingen meegeeft.

Hillary Clinton is de ‘breedst en best gekwalificeerde kandidaat in de moderne geschiedenis’, aldus de NYT. De krant roemt haar staat van dienst: het senatorschap van de staat New York, de ervaring die ze opdeed als buitenlandminister en het feit dat ze al eens acht jaar lang in het Witte Huis rondliep.

Bernie Sanders, wiens hete adem Clinton in haar nek voelt in de strijd om de democratische kandidatuur, mist volgens de krant de visie en de ervaring die Clinton tentoonspreidt. Zijn ideeën over inkomensongelijkheid en Wall Street hebben ervoor gezorgd dat Clinton op weg naar het Witte Huis meer naar links is opgeschoven, maar missen realiteitszin.

Waar Sanders in het NYT-artikel meermaals wordt geprezen om zijn toevoeging aan het debat, wordt die andere democratische kandiaat, Martin O’Malley, afgeserveerd met één zin. De kern daarvan is kort en hard: hij was beter geschikt voor zijn vorige baantjes (senator van Maryland en burgemeester van Baltimore).

Los van de schaarse kandidatenkeuze binnen de democratische partij biedt Clinton ook een goed radicaal tegenwicht tegen de leidende republikeinse stemmen. Hillary Clinton toont een visie waarin ‘de Amerikaanse middelklas een echte kans op welvaart heeft, vrouwenrechten worden versterkt, ongedocumenteerde migranten een kans op een verblijfstatus wordt gegeven, internationale verbonden worden onderhouden en het land veilig blijft.’ Het is niet de eerste keer dat de krant in haar kolommen ruimte vrijmaakt om zich pro-Clinton te betuigen.

De Times sprak zich tweemaal uit ten gunste van haar senatorschap en rond deze tijd in 2008 schreef de krant nog het volgende: ‘de potentie van een groots Obama-presidentschap is verleidelijk, maar dit land heeft te maken met grote problemen, en zal zonder twijfel met meer te maken krijgen dan we kunnen voorzien. (…) Mevrouw Clinton is op dit moment het meest gekwalificeerd om de president te zijn.’

Tekst loopt door onder de video

Twitter bericht wordt geladen...

Republikeins debat
Beeld Reuters / AP

22:26 zaterdag 30 januari 2016

Een endorsement van de New York Times staat dus niet gelijk aan een gelopen race, leert de geschiedenis. Toch zou het voor de republikeinse favoriet van de Times, John Kasich, mooi zijn als het hem een extra zetje kon geven in Iowa maandag en in New Hampshire over een week. Dat heeft hij nodig bovendien: de relatief onbekende gouverneur van Ohio kan volgens opiniepeiler RealClear Politics op een schamele 2,4 procent van de republikeinse stemmen rekenen.

Echter, waar de NYT vol enthousiasme de steunbetuiging voor Clinton begint met louter lofwoorden, lijkt Kasich voor de krant vooral een Republikein wiens naam niet Cruz of Trump is. De woorden Trump en Cruz komen respectievelijk vijf en vier keer voor in het stuk. De gelauwerde Kasich wordt net zo vaak genoemd als Ted Cruz, vier keer.

Ook de opbouw van het stuk is veelzeggend. Het artikel begint met vijf alinea’s waarin het populisme van Trump gehekeld wordt (‘Als het een beetje saai wordt en ik zie dat mensen aanstalten maken om weg te gaan (…) zeg ik gewoon “We bouwen die muur!” en het publiek wordt gek’, dixit Trump) en Cruz wordt afgeschilderd als een carrièrepoliticus met weinig gezag voor de overheid die alles zegt om maar in het Oval Office te eindigen.

Maar dan John Kasich, hij ‘is de enige plausibele keus voor Republikeinen die het extremisme en de onervarenheid in deze race zat zijn.’ De krant schrijft over zijn ervaring van meer dan twintig jaar in het Huis van Afgevaardigden en stelt dat hij het compromissen kan sluiten en gelooft in de kracht van de overheid. ‘Hij spreekt zich uit voor de mogelijkheden van legaliteit voor illegalen en noemt het een verantwoordelijkheid van de overheid om de armen, geesteszieken en anderen ‘in de schaduw’ te ondersteunen.’

De krant roemt bovendien zijn anders-zijn in het republikeinse debat: ‘Ik ben het zo zat dat al mijn collega’s op dit podium zo bezig zijn met Barack Obama. Zijn termijn is over’, tekende de Times op uit zijn mond tijdens een bijeenkomst in New Hampshire. Of de antithese van de twee favorieten straks het stokje van Obama overneemt of überhaupt in november op het stembiljet eindigt, moet de tijd leren. (Stan Putman)

John Kasich op een campagnebijeenkomstBeeld ap

03:31 zaterdag 30 januari 2016

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat Hillary Clinton in haar tijd als minister 'top secret' mails gestuurd heeft vanaf haar privé-mailadres. Dat de presidentskandidaat liever haar eigen server gebruikte dan een werkaccount was al bekend, maar het is eerst voor het eerst dat de regering duidelijk maakt dat ze staatsgeheimen verstuurde.

De bekendmaking komt drie dagen voor de eerste voorverkiezingen. Maandag mogen Amerikanen in de staat Iowa een kandidaat voor het presidentschap kiezen. Bij de Democratische partij strijdt Clinton tegen Bernie Sanders om de nominatie. Sanders had tijdens een debat gezegd dat Amerikanen genoeg hebben van het gedoe rond haar e-mails. De Republikeinen halen de mailkwestie graag aan om te beweren dat Clinton ongeschikt is voor het presidentschap omdat ze de staatsveiligheid in gevaar heeft gebracht.

Een parlementscommissie doet onderzoek naar de tijd dat Clinton minister van Buitenlandse Zaken was. Daarvoor heeft de commissie al haar e-mails opgevraagd. Een groot deel is al openbaar geworden. Nu zegt het ministerie dat 22 mails nooit gepubliceerd worden omdat ze topgeheim zijn. Het is niet duidelijk of de inhoud van de berichten ook tijdens Clintons ministerschap al 'top secret' was. Ook e-mails tussen Clinton en president Barack Obama worden achtergehouden.

Volgens Amerikaanse media gaat het om 37 pagina's waarop vertrouwelijke informatie staat zoals bijvoorbeeld geheime droneprogramma's. Clinton heeft altijd gezegd dat ze nooit enige vertrouwelijke informatie heeft gekregen of verzonden vanaf haar persoonlijke e-mailaccount. Ze heeft haar server overgedragen aan het ministerie en verzocht alle mails die erop staan openbaar te maken. Een woordvoerder van haar campagne zegt op Twitter het belachelijk te vinden dat de mails als geheim worden geclassificeerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Hillary Clinton voert campagne in Iowa.Beeld epa

04:09 vrijdag 29 januari 2016

Donald Trump heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een inderhaast opgezet evenement gehouden voor een volle zaal. De Amerikaanse presidentskandidaat weigerde in debat te gaan met de tegenstanders die met hem strijden om de Republikeinse nominatie.

Het alternatieve campagnefeestje van Trump vond een paar kilometer verderop plaats in Des Moines, in de staat Iowa, waar kiezers volgende week mogen stemmen voor een presidentskandidaat. Bij de Republikeinen strijdt Trump om de nominatie met onder anderen Ted Cruz en Marco Rubio. Zij kwamen wel opdraven bij het door Fox News georganiseerde debat.

Nek-aan-nek-race
Daar op het podium kreeg Trump kritiek omdat hij niet meedeed aan het debat. Zijn grootste rivaal Cruz deed een grappig bedoelde Trump-imitatie: ‘Ik ben een gek en iedereen op dit podium is stom, dik en lelijk.’ Daarmee had hij het Trump-gedeelte van de avond wel afgehandeld, aldus de politicus. 'Ik mis hem wel een beetje', zei Jeb Bush nog.

Trump besloot dinsdag niet mee te doen aan het debat na onenigheid met organisator Fox News. Zijn campagneteam organiseerde snel een alternatieve bijeenkomst waar donderdagavond zo’n 700 mensen op af kwamen. De zaal zat niet alleen vol aanhangers, ook televisiecamera’s van zenders die ruim aandacht besteedden aan de kandidaat. Twee van zijn Republikeinse tegenstanders schoven ook aan: Mike Huckabee en Rick Santorum. Beiden staan laag in de peilingen en mochten daarom niet meedoen aan het officiële Fox-debat.

Amerikaanse media vragen zich af of het wel slim is van Trump om het debat over te slaan. De peilingen voorspellen een nek-aan-nek-race in de voorverkiezingen in Iowa tussen hem en Cruz. De vele Trump-supporters die donderdagavond niet in de zaal pasten keken buiten in de ijzige kou op televisieschermen naar de bijeenkomst.

De deelnemers aan FOX-debat.Beeld epa
Trump-aanhangers staan in de rij om binnen te komen.Beeld afp

16:21 donderdag 28 januari 2016

De 86-jarige stiefzus van Anne Frank, Eva Schloss, heeft hard uitgehaald naar de Republikeinse presidentskandidaat Trump. ‘Als Donald Trump de volgende president wordt van de VS, wordt het een enorme ramp’, schrijft Schloss in het Amerikaanse blad Newsweek.

‘Naar mijn mening handelt hij als een nieuwe Hitler door racisme aan te moedigen’, betoogt ze, wijzend op Trumps voorstellen om moslims tijdelijk te weren uit de VS en om Mexicaanse immigranten tegen te houden.

Schloss, die Auschwitz overleefde, is een jeugdvriendin van Anne Frank. Na de oorlog trouwde Franks vader Otto met haar moeder Fritzi. Schloss uit haar onvrede, bij de internationale herdenking woensdag van de Holocaust, naar aanleiding van de Syrische vluchtelingencrisis. Ze zegt ‘depressief’ te worden van wat nu gebeurt. ‘We hebben niets geleerd’, betoogt ze. ‘Wat de Syrische vluchtelingen nu meemaken, is hetzelfde wat wij moesten ondergaan.’

In het stuk wijst Schloss erop dat ze 11 jaar was toen ze voor het eerst moest vluchten. Na de annexatie in 1938 van Oostenrijk door Hitler, weken haar ouders uit naar België. Ze zegt geschokt te zijn dat zoveel landen in Europa nu hun grenzen sluiten voor vluchtelingen.

Schloss: ‘Dit is niet alleen een Europees probleem, het is een probleem van de hele wereld. Als grote landen zoals de VS en Canada meer mensen zouden opnemen, zouden we dichterbij een oplossing zijn.’

Twitter bericht wordt geladen...

21:15 woensdag 27 januari 2016

Je zou vermoeden dat Obama in de strijd om het democratische kandidaatschap een lichte voorkeur voor zijn voormalige secretary of state Hillary niet kan onderdrukken, maar tegenover tegenkandidaat Bernie Sanders beweert neutraal te zijn.

Dit zei Sanders woensdag nadat op audientie mocht bij de president. Eerder deze week nam Obama het nog voor Clinton op, die volgens hem veel onterechte kritiek te verduren krijgt. Dat moeten we dus niet zien als echte 'endorsement'.

Sanders prees op zijn beurt Obama als de man die de Verenigde Staten de afgelopen zeven jaren uit een diepe economische crisis heeft geleid. (Thomas Hogeling)

Bernie Sanders kijkt naar het Witte HuisBeeld reuters

16:13 woensdag 27 januari 2016

Je zal de afgelopen maanden maar geld hebben gegeven aan de campagne van Jeb Bush. Ai, ai, ai, foutje. Presidentskandidaten die het slechtst scoren in de peilingen, blijken het meeste uit te geven. Oud-gouverneur Bush, die overweegt zijn broer en oud-president George W. Bush in te zetten om zijn campagne te redden, heeft tot nu toe 62 miljoen dollar gespendeerd aan campagne-video’s.

Omgerekend is dit zo’n 57 miljoen euro. Dit blijkt uit de laatste cijfers van het bureau SMG Delta. Wat al die miljoenen tot nu toe hebben opgeleverd? Bitter weinig. Bush staat in Iowa op de zesde plaats, in New Hampshire op de vijfde plek en landelijk moet hij ook genoegen nemen met een vijfde plaats. Alleen al in Iowa gaf Bush, via zijn donororganisatie Right to Rise, bijna 15 miljoen dollar uit.

Van alle kandidaten, Republikeinse en Democratische, heeft hij het meeste gespendeerd in Iowa. Dat is weggegooid geld, want de oud-gouverneur van Florida heeft Iowa opgegeven omdat hij in deze staat toch geen kans maakt. Hij heeft zijn zinnen nu gezet op New Hampshire. Ter vergelijking: senator Ted Cruz en zijn aanhangers hebben in Iowa en de andere staten ‘slechts’ 6 miljoen dollar uitgegeven aan aanvalsfilmpjes en radiospotjes.

Cruz vecht in Iowa om de eerste plaats met Donald Trump. De miljardair heeft een schamele 3,3 miljoen dollar gespendeerd in de staat aan radio en tv. Meer is niet nodig want Trump is, dankzij de vele media-aandacht, dagelijks volop in het nieuws. Op het lijstje van grote ‘verkwisters’ staat op de tweede plaats senator Marco Rubio. Hij spendeerde 39 miljoen dollar.

Kansloos
De Democratische outsider Bernie Sanders volgt op de derde plaats met iets meer dan 16 miljoen dollar. Sanders leek bij het begin van de campagne vrijwel kansloos maar hij is in Iowa verwikkeld in een nek aan nek-race met Hillary Clinton. Sanders kan het nog lang volhouden, dankzij de miljoenen die zijn vooral jonge, enthousiaste aanhangers ophalen. Hij beschikt over zo’n 75 miljoen dollar, niet veel minder dan Clinton.

Tot nu toe heeft Clinton in totaal 15 miljoen dollar uitgegeven aan radio en tv, goed voor de vierde plaats. Opvallend is dat de establishment-kandidaten Bush en Rubio het geld niet uitgeven om koploper Trump met de grond gelijk te maken. De meeste filmpjes en radiospotjes zijn gericht tegen elkaar of tegen een andere establishment-kandidaat, gouverneur John Kasich.

Deze is een concurrent in vooral New Hampshire. De partijtop in Washington en de grote Republikeinse geldschieters, waaronder enkele miljardairs, zien nu met lede ogen aan hoe de gevestigde kandidaten elkaar afmaken. Ook trekken de Bush-donors de haren uit hun hoofd dat zoveel geld wordt verkwist aan een mislukte kandidaat. (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Senator Marco Rubio, hier op campagne in Iowa, staat op de tweede plek met 39 miljoen dollar.Beeld EPA

13:10 dinsdag 26 januari 2016

Het is elke vier jaar lastig: je bent gouverneur of senator, je voert campagne in Iowa en New Hampshire als presidentskandidaat maar thuis, of in het Congres, ben je hard nodig. Soms staat je staat in brand of raast er een dodelijke storm. Wat doe je dan? De Republikeinse gouverneur Chris Christie van New Jersey onderbrak de afgelopen dagen even zijn campagne in New Hampshire om te kijken hoe zijn staat de winterstorm ‘Snowzilla’ doorstond.

Maar ondanks de stormschade en overstromingen in plaatsen langs de kust, voerde Christie maandag weer volop campagne in New Hampshire. Daar, in het plaasje Hooksett, vroeg een student hem waarom hij niet in New Jersey was om te helpen bij het opruimen, als teken dat hij meeleeft met zijn mensen. Christie kon de vraag van de studente, die vrienden heeft in New Jersey, niet echt waarderen.

‘Wil je dat ik daar naar toe ga met een dweil?’, vroeg de gouverneur die beslist niet op zijn mondje is gevallen. ‘Het is al opgeruimd, het is al gedaan.’ Hij wees haar erop dat de plaatsvervangend gouverneur al ter plekke was. Kortom, zo was de boodschap, wat moet hij nog doen in de getroffen kustplaatsen? ‘Ik ben de gouverneur, niet het hoofd Openbare Werken.’

Christie heeft zijn zinnen gezet op New Hampshire, dat op 9 februari als tweede staat stemt, om zijn kandidatuur nog levend te houden. Iowa, waar hij onderaan bungelt in de peilingen, heeft Christie al opgegeven. Maar omdat hij ook in New Hampshire slecht scoort – Christie staat op de zesde plaats met slechts 7,3 procent – groeit de druk op hem om het bijltje erbij neer te gooien.

En dat terwijl Christie in 2012, toen hij niet besloot om mee te doen, nog werd genoemd als een van de belangrijkste Republikeinse kandidaten voor 2016.

Oplichter
In oktober riep The New York Times hem in een commentaar op zijn kandidatuur te beëindigen. In de debatten maakte Christie geen indruk, aldus de krant, en in de hoofdstad Trenton waren er ernstige problemen die dringend aangepakt moesten worden.

‘Terwijl de heer Christie stoer praat in lege zalen in Des Moines, wordt Trenton bestuurd op de automatische piloot’, aldus de krant over de rondtrekkende gouverneur. ‘Tot uw tweede ambtstermijn in 2017 afloopt, bent u verantwoordelijk voor alles wat gebeurt in New Jersey.’

Christie is niet de enige Republikein die onder vuur ligt omdat hij zijn werk ‘verzaakt’. Senator Marco Rubio van Florida miste maar liefst 99 stemmingen in de Senaat terwijl hij in Iowa, New Hampshire en South Carolina op campagne was. Meer dan welke senator dan ook. Oud-gouverneur Jeb Bush, ook uit Florida, maakte hiervan gebruik om Rubio fel aan te vallen in de eerste debatten.

Bij de Sun-Sentinel, een van de grootste kranten in Florida, was het reden om Rubio op te roepen direct op te stappen. Rubio werd erop gewezen dat zijn collega-senators in de race, Rand Paul en Bernie Sanders, slechts tien stemmingen hadden gemist tijdens hun campagne.

‘Marco Rubio moet aftreden en ons niet afzetten’, was de kop van een vernietigend commentaar in oktober. ‘U wordt 174 duizend dollar per jaar betaald om ons te vertegenwoordigen, om voor ons te vechten en om onze problemen op te lossen. U licht ons op, senator.’ (Stieven Ramdharie)

Republikeins debat
Gouverneur Chris Christie op campagne in Concord, New Hampshire.Beeld AP

Twitter bericht wordt geladen...

Christie praat in een restaurant in New Hampshire met een klant. Slechts een minderheid van de bewoners van zijn staat New Jersey, 33 procent, vindt dat hij zijn werk goed doet als gouverneur.Beeld EPA

11:20 dinsdag 26 januari 2016

Ben Cohen, de mede-oprichter van ijsmerk Ben & Jerry’s, heeft zich in de strijd om het Witte Huis gemengd. De ijscoman uit Vermont, Sanders’ thuisstaat, speculeert al maanden over een speciale ijssmaak om zijn waardering voor de presidentskandidaat te laten blijken. Gisteren presenteerde hij de ijssmaak genaamd Bernie’s Yearning via Twitter en op een bijbehorende website.

Het ijsje reflecteert het tegendraadse gedachtegoed van Sanders. Bernie’s Yearning bestaat uit een bakje mint roomijs met bovenop een dikke schijf chocolade. ‘De chocolade representeert de economische voordelen voor de top 1 procent. Eronder zit de rest’, valt te lezen op de verpakking van het bakje. Op de verpakking staan ook eetinstructies: sla met de achterkant van een lepel de chocolade kapot, laat het ijs een beetje smelten en roer de chocoladestukjes door het bakje. En niet te vergeten: ‘Share it with your fellow Americans.’

Het socialistische ijsje komt helaas niet in de schappen van de Amerikaanse supermarkten te liggen. Ben & Jerry’s, dat eigendom is van Unilever, heeft zich op Twitter gedistantieerd van het ijsje en laat weten dat het ijs is gemaakt door ‘Ben als een burger’. Het ijskuipje lijkt als twee druppels water op een Ben & Jerry’s-Bakje, maar de naam is vervangen door ‘Ben’s best’. Cohen heeft sinds het bedrijf is overgenomen door Ben & Jerry’s niks meer met de dagelijkse gang van zaken te maken, hij zit wel in een adviesraad.

Uiteindelijk zijn er veertig bakjes ijs gemaakt, allemaal in Cohen's eigen keuken. 25 bakjes zijn gedoneerd aan de campagne van Sanders. De zeldzame ijsjes zijn via de campagnesite van Bernie Sanders te winnen.

Het is niet voor het eerst dat het ijsmerk zich mengt in het maatschappelijke debat. Zo was Ben & Jerry's in 2011 het eerste bedrijf dat de Occupybeweging steunde. In 2009 vierde Ben & Jerry's de inauguratie van president Obama met de speciale smaak 'Yes Pecan'. De toekomst moet uitwijzen of en wie er volgend jaar januari geëerd wordt met een presidentieel ijsje. (Stan Putman)

Twitter bericht wordt geladen...

Ben Cohen (links) met zijn collega Jerry Greenfield, ook een supporter van Sanders.Beeld anp
Het Sanders-ijsBeeld Ben Cohen

01:14 dinsdag 26 januari 2016

De zittende Amerikaanse president Barack Obama heeft zich in interview met de Amerikaanse website Politico voor het eerst uitgelaten over de strijd tussen Hillary Clinton en Bernie Sanders, de twee Democratische kandidaten die het meeste kans maken op de nominatie van hun partij.

Obama vergelijkt Sanders, die vooral ervaring heeft als senator, met een 'nieuw, glimmend object' dat voor de kiezers spannend is. 'Bernie kwam binnen met het geluk dat hij geen kans leek te maken, waardoor hij er vol voor kon gaan. Hillary begon met het privelege - en de druk - van iemand die al op kop loopt. Je kijkt altijd naar het nieuwe, glimmende object dat mensen nog niet eerder hebben gezien - dat is een nadeel voor haar.'

Obama liet ook doorschemeren dat hij denkt dat Clinton beter is voorbereid op de hoeveelheid werk die het presidentschap met zich meebrengt. 'Ik denk niet dat ze het krediet krijgt dat haar toekomt', aldus de president.

Peilingen
Hoewel Clinton in de peilingen nog steeds voorop loopt, heeft Sanders de afgelopen maanden veel meer mogelijke kiezers aan zich weten te binden dan vooraf werd gedacht. Toen Obama werd gevraagd of de opmars van Sanders hem deed denken aan zijn eigen opkomst in 2008, antwoordde de president kortaf: 'Ik denk niet dat dat waar is.'

Tot nu toe hield Obama zich op de vlakte over de huidige kandidaten voor de Democratische nominatie. Naast Clinton en Sanders doet ook Martin O'Malley mee. Clinton werkte voor Obama tijdens zijn eerste termijn, als minister van Buitenlandse Zaken. (Mari Meyer)

Hillary Clinton.Beeld anp
Barack Obama.Beeld anp

12:12 maandag 25 januari 2016

Tijdens een kerkdienst in de Amerikaanse staat Iowa, bijgewoond door de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, heeft de dienstdoende dominee verkondigd dat vluchtelingen moeten worden verwelkomd. De boodschap van de dominee staat haaks op de omstreden oproep van Trump om moslims de toegang tot de Verenigde Staten te ontzeggen.

Dit bericht de The Washington Post. Trump woonde zondag de kerkdienst bij als teken van goede wil tegenover de religieuze, conservatieve kiezer. In de swingstate Iowa beginnen over twee weken de voorverkiezingen voor de uiteindelijke presidentsverkiezingen van eind 2016.

Tijdens de dienst riep de dominee de kerkbezoekers op tot barmhartigheid en noemde daarbij expliciet Syrische vluchtelingen en Mexicaanse immigranten als bevolkingsgroepen die de VS welkom zouden moeten heten. Trump heeft zich eerder over beide minderheden hard uitgelaten. Zo heeft hij gezegd dat Mexicanen grotendeels drugsdealers, misdadigers en verkrachters zijn.

'Jezus leert ons vandaag dat hij is gekomen voor hen buiten de kerk', zei de dominee. Ze pleitte voor de acceptatie van 'hen die het minst geliefd zijn, die het meest gediscrimineerd worden en het vaakst vergeten in onze gemeenschap en in onze wereld.'

'Ik weet niet of dit gericht was tegen mij', stelde Trump na afloop op een persconferentie. 'Ze wisten niet dat ik zou komen dus ik betwijfel het.' De excentrieke presidentskandidaat voegde daaraan nog toe dat hij niet de kwaadste is: 'Ik heb meer nederigheid in me dan mensen denken.' (Jeroen van Raalte)

Trump op de vijfde rij van de kerkbanken.Beeld ap

13:55 zondag 24 januari 2016

Donald Trump en de dames. Zelf vindt de Republikeinse koploper dat hij geen problemen heeft met vrouwen. Maar Megyn Kelly, de blonde Fox News-presentatrice met wie Trump frontaal botste in het eerste Republikeinse debat, denkt daar heel anders over. Al vijf maanden wordt ze snoeihard aangevallen door de miljardair en dit weekeinde kwam de zoveelste sneer van Trump.

Kelly, eiste twitterkoning Trump in een bitse tweet, mag komende donderdag niet mede het laatste Republikeinse debat voor de voorverkiezing in Iowa leiden. ‘Op basis van Megyn Kelly’s tegenstrijdige belangen en vooringenomenheid, mag niet worden toegestaan dat ze een van de debatleiders is’, twitterde Trump dit weekeinde.

De miljardair ontstak in augustus voor 25 miljoen kijkers in woede omdat Kelly hem confronteerde met in haar ogen Trumps denigrerende opmerkingen uit het verleden over vrouwen. Zo zou hij actrice Rosie O’Donnell een ‘vet varken’ hebben genoemd. Trump zag er een opzetje in van Kelly en is sinds die ene vraag op het oorlogspad.

Fox reageerde zaterdag meteen op Trumps eis. Van het terugtrekken van Kelly kon absoluut geen sprake zijn. ‘Donald Trump probeert gewoon meer publiek te trekken voor het debat', liet een woordvoerder weten. ‘We bedanken hem daarvoor.’ Mede dankzij Trump, worden de Republikeinse debatten inderdaad zeer goed bekeken. Zo trokken twee andere debatten 23 en 18 miljoen kijkers.

'Bimbo'
De grote vraag is nu wat er donderdag gaat gebeuren. Het debat is de laatste kans voor de kandidaten om voor een groot publiek, inclusief de kiezers in Iowa, indruk te maken. Verwacht wordt dat Trump en senator Ted Cruz, die vechten om de eerste plaats in Iowa, elkaar in de haren zullen vliegen. Cruz heeft sinds medio december de koppositie in Iowa overgenomen. Maar uit een peiling afgelopen week bleek dat Trump nu een voorsprong heeft op de conservatieve senator uit Texas van 11 procent.

Als Trump toch komt opdagen, is het niet de vraag óf er een botsing komt met Kelly maar eerder hoe snel dat zal zijn. Een nieuwe confrontatie kan vrouwelijke kiezers in Iowa echter afschrikken om op Trump te gaan stemmen. De miljardair heeft volgens sommige opiniepeilingen een ‘gender-gap’: hij trekt meer mannelijke kiezers aan dan vrouwelijke. In een nek-aan-nekrace met Cruz in Iowa kan Trump het zich niet veroorloven om nog meer vrouwen tegen zich in het harnas te jagen.

Trump koestert sinds augustus zijn maandenlange vete met Kelly. Zo insinueerde hij dat de Fox-presentatrice ongesteld was tijdens het debat en dat ze daarom zo'n 'onredelijke' vraag had gesteld. Ook noemde hij haar een 'bimbo'. Ofwel: dom blondje. Vaak haalt hij uit naar Kelly, na haar nieuwsshow 'The Kelly File' te hebben gekeken.

‘Ze moet een verschrikkelijke vakantie hebben gehad', tweette Trump in augustus nadat Kelly was teruggekeerd van een onverwachte reis. 'Ze bakte er niets van. Misschien kan ze opnieuw een niet geplande vakantie van elf dagen nemen'.

Ook riep Trump dat Kelly 'erg slecht was in rekenen' omdat ze een verkeerd percentage had genoemd over de voorsprong van de miljardair in de peilingen. 'De meest overschatte nieuwspresentatrice bij Fox News', zo haalde hij venijnig uit naar Kelly. (Stieven Ramdharie)

Donald Trump en Megyn Kelly.Beeld AP
Fox News-presentatrice Megyn Kelly.Beeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Trump en Sanders

Acht dagen zijn er nog over, voor de kiezers in Iowa hun oordeel vellen over Donald Trump. De Republikeinse strijd lijkt op een tweemansrace uit te lopen. Bij de Democraten maakt Hillary Clinton zich zorgen dat de linkse Bernie Sanders een bedreiging wordt. Lees in dit artikel over de stand van zaken in de Amerikaanse voorverkiezingen. Uitgelegd in drie vragen door Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie.

01:09 zondag 24 januari 2016

Presidentskandidaat Donald Trump denkt zo populair te zijn dat hij geen kiezers zou verliezen wanneer hij iemand zou neerschieten. Op campagne in de Amerikaanse staat Iowa zei hij zaterdag, terwijl hij een denkbeeldig vuurwapen in de hand hield: ‘Ik zou in het midden van Fifth Avenue kunnen staan en iemand neerschieten zonder dat mij dat kiezers zou kosten.'

Trump en andere kandidaten voeren campagne in Iowa, vooruitlopend op de voorverkiezing, waarbij de inwoners van de staat op 1 februari op een presidentskandidaat mogen stemmen. Bij de Republikeinen gaat de strijd tussen Trump en Ted Cruz, die het hoogst in de peilingen staan.

'Ongelooflijk'
De gezaghebbende regionale krant Des Moines Register gaf zaterdag het langverwachte stemadvies dat aan beide mannen voorbij ging. Volgens de krant zouden Republikeinse kiezers op Marco Rubio moeten stemmen. Deze politicus staat nu op een derde plaats in de peilingen. Hillary Clinton krijgt van de krant de voorkeur bij de Democraten, boven haar rivaal Bernie Sanders.

‘Het is ongelooflijk’, zei Trump over zijn eigen populariteit die volgens hem dus zelfs niet onder een schietpartij in hartje New York zou lijden. De miljardair en televisieberoemdheid liet zijn opmerking over een schietpartij achterwege toen hij later zaterdag bij een andere campagnebijeenkomst sprak. Daar zei hij dat hij als president een gematigder toon zou aanslaan.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

17:15 zaterdag 23 januari 2016

Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York, overweegt zich in de strijd om het Amerikaanse presidentsschap te werpen. De miljardair heeft zijn naaste medewerkers opdracht gegeven plannen te maken voor een campagne voor een onafhankelijke kandidatuur. Dat tekent de New York Times op uit de mond van adviseurs en compagnons.

Bloomberg zou zich ergeren aan het feit dat Republikeinse kandidaat Donald Trump binnen en buiten de debatten de boventoon blijft voeren. Bij de Democraten zou hij zich zorgen maken over de strubbelingen van Hillary Clinton en de opkomst van Bernie Sanders. In tegenstelling tot bij eerdere verkiezingen, waarbij hij ook een kandidaatschap overwoog, acht hij zijn kandidatuur ditmaal wel kansrijk.

De 73-jarige Bloomberg heeft een miljard dollar (926 miljoen euro) voor zijn presidentiële campagne over. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 36,5 miljard dollar (33,8 miljard euro). (Thomas van der Kolk)

Michael BloombergBeeld epa

16:22 vrijdag 22 januari 2016

‘Een crisis voor het conservatisme’, ‘het is de taak van de conservatieven om het Trumpisme een halt toe te roepen’ en ‘Trump is een filosofisch losgeslagen politiek opportunist’; het conservatieve tijdschrift National Review windt er in zijn laatste editie geen doekjes om. In de speciale uitgave ‘Against Trump’ schrijven 22 invloedrijke conservatieven waarom een presidentschap van Trump funest zou zijn voor conservatief, en dus Republikeins, Amerika.

De beschuldigingen aan het adres van Trump gaan grotendeels over de stijl waarmee hij opereert. ‘Hij is effectief in zijn pogingen om een Amerikaanse Mussolini te worden, die de macht naar het Witte Huis wil halen en wil regeren bij decreet’, schrijft vooraanstaand libertariër David Boaz.

Radiohost Glenn Beck ziet in Trump een volgende Obama. Trump heeft zich immers uitgesproken vóór economische stimuleringsmaatregelen uit 2009, de steunmaatregelen voor de auto-industrie en het redden van omvallende banken. ‘Toen de conservatieven bondgenoten nodig hadden in de strijd tegen de grote overheid, stond Donald Trump hen niet bij’, aldus Beck.

The Donald (zoals hij meermaals wordt genoemd) zelf trekt zich ogenschijnlijk weinig aan van de aanval op zijn persoon. Hij laat weten dat de oprichter van het tijdschrift, de bekende conservatief William F. Buckley, zich zou schamen om het laatste nummer van National Review. Hij twittert bovendien: ‘National Review is een noodlijdende publicatie die de weg kwijt is. De oplagecijfers gaan omlaag en de invloed van het blad is nog nooit zo marginaal geweest. Treurig!’

De Republikeinse partij heeft inmiddels ook op de aanval gereageerd door de National Review te verbieden medeorganisator te zijn van een verkiezingsdebat op 25 februari. Het blad is er niet rouwig onder: ‘We betalen een kleine prijs voor het vertellen van de waarheid over The Donald’. (Stan Putman)

De cover van de laatste editie van National ReviewBeeld National Review
Donald Trump deelt een handtekening uit tijdens een bijeenkomst in het John Wayne Museum in Winterset, Iowa.Beeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

02:52 vrijdag 22 januari 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump en de Democratische outsider Bernie Sanders hebben een flinke voorsprong genomen in Iowa op hun naaste concurrenten. Ruim een week voor de voorverkiezing in Iowa leidt Trump met 37 procent tegen 26 procent voor senator Ted Cruz uit Texas.

Bij de Democraten heeft Sanders zijn rivaal Hillary Clinton ingehaald: 51 procent tegen 43 procent. Dit blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van CNN.

De peiling is opnieuw slecht nieuws voor Clinton. De 'socialist' Sanders had de afgelopen weken de achterstand op Clinton, tot verbijstering van het Clinton-kamp, al flink verkleind in Iowa. Uit een gemiddelde van diverse peilingen bleek dat ze tot donderdag nek aan nek gingen.

Sanders, die vorig jaar nog volledig kansloos leek, nam eerder deze week ook een flinke voorsprong in New Hampshire. Daar is het gat zelfs 27 procent: 60 procent voor Sanders en 33 procent voor Clinton. Iowa trapt de voorverkiezingen af op 1 februari, gevolgd door New Hampshire op 9 februari.

De voormalige First Lady heeft als reactie de aanvallen op de linkse Sanders opgeschroefd. Ook wordt oud-president Bill Clinton meer ingezet. Voor Clinton dreigt een herhaling van 2008, toen ze ook de grote favoriet was. Ze werd echter derde in Iowa. Obama won toen verrassend.

Verprutst
Trump reageerde donderdag meteen enthousiast op de CNN-peiling. Cruz ging sinds half december aan kop in Iowa. ‘Hij gaat naar beneden, hij heeft het verprutst’, aldus Trump op een campagnebijeenkomst. De peiling betekent niet dat Trump en Sanders nu achterover kunnen gaan leunen. De komende tien dagen zijn cruciaal omdat veel kiezers pas op het laatst hun keuze maken.

Ook is belangrijk of de kiezers die zeggen op Trump en Sanders te gaan stemmen ook zullen komen opdagen. Beide outsiders trekken nu veel nieuwe, vaak jonge kiezers. Zij zullen in beide staten de kou moeten trotseren. Ook moeten ze zich inschrijven voor ze mogen stemmen. In het verleden bleken dit twee belangrijke struikelblokken te zijn voor kiezers in beide staten.

Trump kreeg donderdag steun uit onverwachte hoek in zijn strijd tegen Cruz. Bob Dole, de Republikeinse presidentskandidaat in 1996, zei in een interview met The New York Times dat Trump een veel betere kandidaat zou zijn dan de aartsconservatieve Cruz. Het was voor het eerst dat een vooraanstaande Republikein zei te kunnen leven, zij het in indirecte bewoordingen, met Trump als presidentskandidaat.

Volgens Dole kan Trump beter samenwerken met het Congres omdat hij ‘de juiste persoonlijkheid heeft en deals kan sluiten.’ Dole viel Cruz fel aan. ‘Ik trek zijn trouw aan de partij in twijfel. Ik weet niet hoe hij zal omgaan met het Congres. Niemand vindt hem aardig.’ (Stieven Ramdharie)

Clinton bezocht donderdag onder andere Vinton in Iowa. Alle kandidaten trekken door de staat om kiezers voor zich te winnen.Beeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

24:56 donderdag 21 januari 2016

Een groep bekende en invloedrijke Amerikanen is een campagne begonnen tegen Donald Trump, die names de Republikeinen president hoopt te worden. De campagne heet 'Stop Hate Dump Trump' en de initiatiefnemers hebben gezworen zich op 'iedere mogelijke manier uit te spreken' tegen de manier waarop Trump politiek bedrijft.

'We hebben Trump zich hatelijk zien uitlaten over Moslims, immigranten, vrouwen, gehandicapten', aldus de website van de campagne. Trump zaait angst, is een pestkop, en vormt een bedreiging voor de democratie en de mensenrechten.

Onder de initiatiefnemers bevinden zich regisseurs Michael Moore en Jonathan Demme, acteurs Kerry Washington, Rosie O’Donnell, Jane Fonda, Lily Tomlin, Dylan McDermott en Danny Glover, en schrijvers Noam Chomsky en Eve Ensler.

'We geven Amerikanen de kans om gehoord te worden en actie te ondernemen', aldus Ensler in een verklaring. Mensen die de actie steunen, kunnen op de website elektronisch hun handtekening zetten. (Mari Meyer)

Twitter bericht wordt geladen...

16:50 woensdag 20 januari 2016

Hillary Clintons campagne was er dinsdag als de kippen bij om de steun van oud-vicepresidentskandidaat Sarah Palin voor Donald Trump te bekritiseren. Maar de vraag is of haar campagne de energie niet beter kan richten op de eigen kandidatuur. Drie dagen na het laatste debat met uitdager Bernie Sanders, is de achterstand van Clinton in New Hampshire nog verder toegenomen. De progressieve senator heeft nu een voorsprong van 27 procent.

Zo’n 60 procent zou nu stemmen op Sanders, tegen 33 procent voor Clinton, zo blijkt uit een nieuwe opiniepeiling van CNN/WMUR.. ‘Hillary is in grote problemen’, concludeerde hoofdredacteur Fred Barnes van het conservatieve blad The Weekly Standard woensdag in een opiniestuk. Ook het Democratische electoraat, aldus Barnes, hunkert naar een anti-establishmentkandidaat. ‘Presidentiële verkiezingen gaan over de toekomst en Hillary Clinton is vast blijven steken in het verleden’, aldus Barnes. ‘Haar ervaring, familie en beroemdheid werken nu niet in haar voordeel.’

Sanders gaat al maanden aan kop in New Hampshire. In november was het verschil tussen beide kandidaten echter aanzienlijk kleiner: 10 procent. Verontrustend voor Clinton is nu ook dat ze er maar niet in slaagt, ondanks de besteding van vele miljoenen, om de Sanders-kiezers op andere gedachten te brengen.

Maar liefst 52 procent van de kiezers zegt al ‘definitief te weten’ op wie zal worden gestemd. Clinton blijkt in New Hampshire ook last te hebben van haar imago. Een meerderheid, 55 procent, beschouwt haar als de ‘minst eerlijke’ van de drie kandidaten. In Iowa heeft Clinton nog maar een lichte voorsprong.

Opzet
De vraag doemt nu op of Sanders er nog beter voor zou hebben gestaan als de Democratische debatten massaler waren bekeken. Tot verbazing van velen, niet in de laatste plaats het Sanders-kamp, werden drie van de vier debatten gehouden in het weekeinde. De Amerikanen kijken op zaterdag en zondag liever naar sport en niet naar politici die president willen worden.

Het debat van zondag, dat concurrentie had van een belangrijke NFL-wedstrijd, werd gezien door slechts 7 procent van de huishoudens met een televisie: 10 miljoen kijkers. De twee voorgaande debatten scoorden nog slechter: 8 en 8,5 miljoen. Het eerste debat, in oktober, was de enige uitschieter: bijna 16 miljoen kijkers. Maar die was dan ook op een dinsdag.

De Republikeinen, die op dinsdag en donderdag in debat gingen, trokken aanzienlijk meer kiezers. Hun best bekeken debat werd gezien door 25 miljoen Amerikanen. Twee andere debatten werden gevolgd door 23 en 18 miljoen tv-kijkers. Het is dan ook niet vreemd dat het Sanders-kamp de voorzitter van de Democratische Partij, Debbie Wasserman Schultz, er al maanden van beschuldigt met opzet te hebben gehandeld.

Hoe minder kiezers Sanders horen en zien, was de kritiek, hoe beter.
Wasserman Schultz, niet bepaald een vijand van Clinton, verwierp echter de kritiek. De debatten had ze zo gepland zodat ‘zoveel mogelijk kiezers de gelegenheid hadden om onze kandidaten te zien.’ (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

Clinton en Sanders zondag in het laatste Democratische debat voor de stemming in Iowa. Tot verbazing van Sanders, werden de vier Democratische debatten gehouden op tijdstippen waarop tv-kijkers vooral naar sportwedstrijden kijken.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

23:29 dinsdag 19 januari 2016

Voormalig vice-presidentskandidaat Sarah Palin heeft haar steun uitgesproken voor Donald Trump. Dat schrijft de New York Times. In een verklaring aan het campagneteam van de Republikein schrijft Palin trots te zijn Trump te kunnen steunen. Op zijn beurt zegt Trump in een verklaring 'erg gevleid' te zijn met de officiële steun van Palin. 'Ze is een vriendin, en een erg gekwalificeerd persoon waar ik veel respect voor heb. Ik ben trots dat ik haar steun heb.'

Volgens de New York Times is het de eerste keer in deze campagne dat een politicus van de statuur van Palin een Republikeinse kandidaat officieel steunt. Het kan de campagne van Trump in Iowa een flinke duw geven. Over 13 dagen beginnen daar de caucussen.

Sarah Palin veroverde bekendheid bij het grote publiek toen ze de running mate (als vicepresident) was van de Republikeinse presidentskandidatuur John McCain bij de verkiezingen in 2008. Na de verloren presidentsverkiezingen werd Palin actief lid van de zeer conservatieve Tea Party-beweging. Deze beweging protesteerde onder andere tegen hoge overheidsuitgaven en belastingmaatregelen van president Obama.

Vorig jaar toonde Palin zelf nog interesse om het stokje van president Obama over te nemen. (Thomas van der Kolk)

Trump en Sanders
Beeld afp

14:54 dinsdag 19 januari 2016

Donald Trump gaat zijn eerste nederlaag tegemoet. Nate Silver, de Amerikaanse statisticus die al een halfjaar niet gelooft dat Trump ook maar een kans maakt op de Republikeinse nominatie, blijft nog altijd sceptisch. Twaalf dagen voor de Iowa-caucus heeft Silver, die in 2012 de winnaar van alle 50 staten wist te voorspellen, bijzonder slecht nieuws voor de miljardair: zijn kans op een overwinning is niet bijster groot in Iowa.

De oprichter van de invloedrijke politieke blog FiveThirtyEight berekent dat Trump op 1 februari slechts een kans heeft van 28 procent om Iowa in de wacht te slepen. Grootste kanshebber met 49 procent: de Texaanse senator Ted Cruz. Silver drukte de Republikeinse partijtop dinsdag ook op het hart zich niet erbij neer te leggen dat Trump of Cruz de nominatie gaat winnen. Silver: ‘Er doen nog negen andere kandidaten mee en niemand heeft tot nu toe gestemd.'

De Iowa-voorspelling van Silver is pikant omdat het volledig ingaat tegen alle opiniepeilingen. Die laten juist zien dat Trump en Cruz al dagen zijn verwikkeld in een nek aan nek-race. In het gemiddelde van diverse peilingen van de politieke website Real Clear Politics, stond Trump woensdag op 27,8 procent en Cruz op 26,7 procent. Omdat Silver ook in 2008 tijdens de presidentsverkiezingen in 49 van de 50 staten goed zat, moeten zijn berekeningen beslist niet met een korreltje zout worden genomen.

In zijn computermodel betrekken Silver en zijn team behalve de peilingen in de staten, ook de landelijke opiniepeilingen en de steun die Republikeinse toppers een kandidaat geven, de zogenaamde ‘endorsements’. Opvallend is dat Silver, in 2009 door Time uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste mensen op aarde, ook niet enthousiast is over Trumps kansen in New Hampshire. Deze New England-staat stemt als tweede, op 9 februari.

Koploper
In New Hampshire is de miljardair sinds juli koploper in vrijwel alle lokale peilingen. FiveThirtyEight geeft Trump echter ‘maar’ 39 procent om hier te winnen. Deels komt dit omdat in New Hampshire gematigde kandidaten, zoals Marco Rubio, goed scoren. Rubio heeft na Trump de beste kans: 23 procent. Silver: ‘Maar het is ook goed mogelijk dat Cruz New Hampshire wint, zeker als hij een grote overwinning behaalt in Iowa.'

De statisticus roept al maanden dat het nog maar de vraag is of de mensen die nu zeggen Trump te steunen, wel zullen komen opdagen op verkiezingsdag. Met name in Iowa, waar de kiezers moeten stemmen tijdens discussiebijeenkomsten, kan dit Trump flink gaan opbreken. Vorige week schatte Silver de kansen van Trump op de nominatie op 'rond de acht procent'.

De miljardair heeft echter geen boodschap aan Silvers voorspellingen. ‘Wow, nieuwe peilingen gevan aan dat Trump stijgt en Cruz daalt’, twitterde Trump dinsdag dolenthousiast. ‘Hij is een nerveus wrak.’

Een kanttekening bij Silvers voorspellingen: al maanden betoogt hij dat slechts een fractie van de Iowa-kiezers al weet op wie ze gaat stemmen. Zo'n tachtig procent beslist volgens hem een paar weken of kort voor de stembusgang. Kortom: die goede peilingen voor Trump zeggen geen ene bal. Ook de Republikeinse partijtop hield zich hieraan vast. Maar er zijn nog maar 12 dagen te gaan en Trump blijft de koploper. (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump en zijn vrouw Melania tijdens een bezoek aan Milwaukee.Beeld AFP

19:31 maandag 18 januari 2016

Ted Cruz probeert beleefd te blijven, ondanks de bikkelharde aanvallen van concurrent Donald Trump die in venijnigheid toenemen. Een dag nadat Trump de senator uit Texas een ‘nasty guy’ (‘gemene kerel’) had genoemd, reageerde Cruz op bijzondere wijze. Met een muziekvideo. Van Janet Jacksons hit ‘Nasty’. Het is de tweede keer dat Cruz, in plaats van ook volop met modder te gooien, met een vleugje humor reageert op Trumps persoonlijke aanvallen.

‘Ik moet zeggen, het Amerikaanse volk voelt zich behoorlijk ‘nasty’ als het gaat om het Washington Kartel’, twitterde Cruz maandag, vergezeld van de hit van Jackson uit de jaren tachtig. Cruz gebruikt de term ‘Washington Kartel’ vaak om zijn tegenstanders in de hoofdstad, van zijn Republikeinse collega’s in het Congres tot het Witte Huis, te bekritiseren. Eerder gebruikte de senator een stukje uit de populaire serie Happy Days, deels ook uit de jaren tachtig, om een aanval van Trump te ontzenuwen.

Met nog precies twee weken te gaan tot de stemming in Iowa, waar Cruz miljardair Trump heeft ingehaald, lijkt Trump alle zeilen bij te zetten om niet te verliezen. ‘Ik denk niet dat hij een grote kans maakt’, zei Trump zondag zonder blikken of blozen in een interview met ABC News. ‘Laten we eerlijk zijn, hij is een gemene vent. Hij was eerst zo aardig tegen mij. Niemand vindt hem aardig, niemand in het Congres. Hij heeft iets dat niet goed is. Hij is niet goed voor het land. Erg gemene kerel. Hij is een hypocriet.’

Oppassen
Ieder ander, zoals Jeb Bush of gouverneur John Kasich, zou boos reageren. Niet Cruz, ook al is hij niet op z'n mondje gevallen. Cruz moet oppassen omdat hij de conservatieve aanhangers van Trump niet van zich kan vervreemden. Hij hoopt dat in de komende twee weken een deel zal overlopen waardoor hij zo de overwinning in Iowa in de wacht kan slepen. Eerder zei Cruz al dat het de grootste wens is van de Republikeinse partijelite dat Trump en Cruz, de twee politieke buitenstaanders in de race die nu aan kop gaan, elkaar in de haren vliegen.

Behalve met film- en muziekvideo’s, probeert Cruz ook op gepaste wijze terug te slaan met opmerkingen bedoeld om de kiezers duidelijk te maken dat Trump ongeschikt is voor het presidentschap. Met een vleugje humor uiteraard. Zo nam hij zaterdag het Twitter-gedrag van Trump, de fanatiekste twitteraar van alle kandidaten, op de hak.

‘Het lijkt erop dat Trump niet goed weet te reageren als hij daalt in de peilingen’, zei Cruz op campagne in South Carolina. ‘We moeten niet iemand hebben, als het gaat om onze opperbevelhebber, die uit bed springt en meteen gaat tweeten in reactie op de laatste peilingen’. Kortom, aldus Cruz, wat Amerika nodig heeft is een politicus die kalm en verstandig is. Iemand dus als Ted Cruz. (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Senator Ted Cruz op campagne in South Carolina waar hij aanhangers van de Tea Party toesprakBeeld AFP

13:59 zondag 17 januari 2016

Nu de strijd in Iowa bij de Democraten in korte tijd is veranderd in een nek aan nek-race, zet Hillary Clinton alles op alles om niet te verliezen. Clinton liet haar man Bill, nog steeds populair bij het Democratische electoraat, dit weekeinde opdraven in Iowa om de opmars van de linkse senator Bernie Sanders te stuiten. Ook dochter Chelsea voerde campagne in de staat waar Sanders volgens één opiniepeiling Clinton zelfs heeft ingehaald: 49 procent voor Sanders en 44 procent voor Clinton.

‘Dit is beslist geen moeilijke vraag, als je wil weten wie de economie weer kan opbouwen, wie sociale problemen kan aanpakken, wie kan voorkomen dat de vooruitgang onder deze president wordt teruggedraaid en wie het land veilig kan houden’, zei de oud-president zaterdag tegen honderden kiezers in Des Moines, de hoofdstad van Iowa. Bill Clinton werd tot nu toe vooral ingezet in New Hampshire, waar Sanders aan kop gaat.

De inzet van de Clinton-familie komt aan de vooravond van het derde Democratische debat, zondagavond in South Carolina. Trok het laatste debat in december nauwelijks aandacht, dat is nu compleet veranderd. Verwacht wordt dat Clinton en Sanders, die tot nu toe geen grof geschut tegen elkaar hebben gebruikt, elkaar hard zullen aanvallen. De stemming in Iowa, waar de voorverkiezingen beginnen, is immers nog maar twee weken weg.

Clinton komt met de dag in de verdrukking, niet alleen vanwege Iowa. Ook in landelijke peilingen, waarin ze tot nu toe heerste, heeft de linkse Sanders het gat flink gedicht. De Democratische race leek maandenlang op een kroning uit te lopen van de onverslaanbaar geachte Clinton. Maar de strijd is sinds begin deze week plotseling spannend geworden. Verontrustend voor Clinton is dat ze haar voorsprong sneller heeft verloren dan in 2008.

Wall Street
Toen verloor ze verrassend Iowa van Obama, een nederlaag die het begin inluidde van de implosie van haar campagne. 'Voor Clinton begint 2016 er te veel uit te zien als 2008', concludeert Michael Mishak in The National Journal.

De oude Sanders, die opmerkelijk veel jonge kiezers trekt met zijn progressieve gedachtengoed en bijtende kritiek op de macht van Wall Street, staat deze dagen niet stil. In een nieuwe campagnevideo wijst hij op de innige banden van Clinton met Wall Street. Een relatie die beide Clintons alleen al aan vet betaalde lezingen, aldus de Sanders-campagne, tientallen miljoenen dollars heeft opgeleverd.

De senator uit Vermont kijkt deze dagen ook verder dan de strijd in Iowa en New Hampshire. Sanders probeert nu de banden aan te halen met zwarte leiders, onder andere in South Carolina. Want de senator heeft een grote zwakte: zijn aanhangers zijn grotendeels blank. Na de primary in New Hampshire, op 9 februari, verplaatst de strijd zich naar de zuidelijke staten. En hier steunt het overgrote deel van de zwarte kiezers Clinton.

Wil Sanders een kans maken op de Democratische nominatie, dan moet hij het imago van zich afschudden dat hem achtervolgt in het zuiden. Dat van een politicus afkomstig uit een staat, het kleine Vermont, waar de minderheden zijn te tellen. Sanders heeft nog een probleem: hij mist het charisma en de jeugdigheid van Obama uit 2008.

Dankzij die twee pluspunten slaagde Obama toen erin de zwarte kiezers, die twijfels hadden of hij wel kon winnen, voor zich te winnen. Clinton en haar man, die nog steeds populair is onder de zwarte Amerikanen, dachten deze kiezersgroep toen al binnengehaald te hebben. (Stieven Ramdharie)

Dochter Chelsea begroet zaterdag aanhangers van haar moeder tijdens een bijeenkomst in een school in Des Moines, Iowa. Chelsea bekritiseerde eerder deze week de standpunten van Sanders op het gebied van de gezondheidszorg.Beeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Oud-president Bill Clinton zaterdag op campagne voor Hillary in Iowa.Beeld reuters

13:30 vrijdag 15 januari 2016

Wie nog twijfelde, moet na het zien van Jeb Bush in het Republikeinse debat van donderdag er inmiddels rotsvast van overtuigd zijn: deze Bush wordt niet de 45ste POTUS (President Of The United States). Wederom kwam de oud-gouverneur van Florida onzeker over, hakkelde hij, versterkte Bush het beeld dat hij beslist geen begenadigd spreker is en tot overmaat van ramp moest hij ook nog vechten om aan het woord te komen.

Arme Jeb Bush. Op gouverneur John Kasich van Ohio na kwam Jeb, zoals hij zich het liefst noemt op campagne in 'diners' en buurtcentra, het minst aan het woord. ‘Ik denk dat ik nu wat mag zeggen’, probeerde hij steeds in te breken bij de twee debatleiders van Fox Business.

Maar in de aanvalsvideo’s die Bush zich dankzij zijn campagnekas van ruim honderd miljoen dollar kan veroorloven, zien we een heel andere Jeb Bush. Iemand die met klare taal terugslaat tegen zijn grootste vijand, Donald Trump. In een nieuw filmpje dat sinds donderdag veelvuldig is te zien in New Hampshire, komt Bush krachtdadig over. Zijn veelgebruikte woord voor Trump: ‘eikel’.

Bush noemde de miljardair vorige maand voor het eerst zo. ‘Dit moet mij van het hart’, zei hij tijdens een bezoek aan Contoocook in New Hampshire. ‘Donald Trump is een eikel’. Bush zei dit nadat een man met Asperger hem had gevraagd wat hij als president zou doen voor gehandicapten.

‘Je kan je niet het Witte Huis in beledigen’, aldus de oud-gouverneur. Bush hekelde zo niet alleen Trumps uitspraken over Mexicanen – Jeb heeft een Mexicaanse vrouw – maar ook de wijze waarop de miljardair een gehandicapte journalist van The New York Times nadeed tijdens een toespraak.

'Bullebak'
In de Bush-video, zien we dat allemaal voorbij komen, compleet met een duidelijk boze Jeb die ‘genoeg is genoeg’ verkondigt. We zien Bush pratend met een vader van een gehandicapt zoontje en beelden uit zijn tijd als gouverneur toen hij zich inzette voor gehandicapten. ‘Het maakt mij kwaad’, zegt Bush over Trumps gedrag. ‘Willen we een president hebben die dit doet? Wanneer zeggen we dat dit genoeg is?’

De video past in de nieuwe, meer persoonlijke stijl waarmee Bush nu campagne voert, in de hoop de kiezers voor zich te winnen. Eerder sprak hij ronduit over de drugsproblemen van zijn dochter Noelle. Maar de vraag is of het allemaal nog zin heeft. Na het debat van donderdag, zijn zoveelste kans om zo’n twintig miljoen mensen te overtuigen dat hij uit presidentiële hout is gesneden, is niet de vraag of Bush binnenkort uit de race stapt.

Maar eerder wanneer. Veelzeggend is dat de video niet is te zien in Iowa, waar Bush de strijd al heeft opgegeven. Hij hoopt goed te scoren in New Hampshire, dat na Iowa stemt, om zijn campagne levend te houden. ‘Bullebak’ Trump weet ondertussen van geen wijken. Nadat hij Bush eerder voor ‘slappeling’ had uitgemaakt, twitterde Trump donderdag: ‘Niemand wil een Bush of een Clinton. Ze willen iemand die recht voor zijn raap is. Zoals TRUMP!’

Pikant: vader George Bush sr. werd zijn hele presidentschap door zijn critici uitgemaakt voor 'slappeling'. (Stieven Ramdharie)

Donald Trump was in het debat, zo blijkt uit onderzoek van NPR-radio, het meest aan het woord.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Oud-gouverneur Jeb Bush op campagne in Grinnell in Iowa. Hij richt zich nu vooral op de strijd in New Hampshire.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

13:59 woensdag 13 januari 2016

De maandenlange ‘vrede’ tussen de twee koplopers in de race om de Republikeinse kandidatuur is definitief voorbij. De Texaanse senator Ted Cruz, die door Trump ooit werd genoemd als een potentiële vicepresidentskandidaat, heeft eindelijk frontaal de aanval geopend op de miljardair. Op campagne in New Hampshire zei Cruz dat Trump geen flauw benul heeft van hoe Amerika’s nucleaire arsenaal in elkaar zit.

Ook zette hij Trump neer als iemand met veel te liberale normen en waarden. ‘Hij belichaamt de New Yorkse waarden’, sneerde Cruz richting New Yorker Trump. De aanval van Cruz belooft wat voor het laatste Republikeinse debat, donderdag in South Carolina. Het is de laatste kans voor de kandidaten om voor een miljoenenpubliek indruk te maken op de achterban.

Cruz en Trump, die beiden strijden om de gunst van de conservatieve en gelovige kiezers, vielen elkaar tot nu toe niet aan in de debatten. ‘Hij deugt’, zei Trump steeds over de Republikeinse stokebrand in Washington. Hoewel hij Cruz nu niet persoonlijk aanvalt of beledigt, neemt Trump de senator sinds een week echter steeds meer op de korrel.

Volgens Trump halen de Republikeinen zich heel wat problemen op de hals als Cruz, geboren in Canada, de nominatie wint. Dag na dag hamert Trump erop dat het nog maar de vraag is of Cruz wel president kan worden van de VS. De senator zegt dat er niets aan de hand is, dat zijn moeder een Amerikaanse is en dat hij dus automatisch een 'natural born citizen'is. Kortom, hij voldoet gewoon aan de eisen van de Grondwet. ‘Hij heeft een probleem’, herhaalde Trump woensdag echter opnieuw op campagne in Iowa. Want wat als een Democraat straks naar de rechter stapt en er een zaak van maakt? Trump: 'Cruz moet dit oplossen. Het Hooggerechtshof moet uitsluitsel hierover geven.'

Ingehaald
Cruz liet zich de afgelopen dagen niet verleiden tot een woordenstrijd met de miljardair. Maar dat is nu voorbij. Uit nieuwe peilingen blijkt namelijk dat de twijfel die Trump probeert te zaaien onder de kiezers in Iowa, begint te werken. In sommige peilingen staan beide nu vrijwel gelijk, in eentje heeft Trump de senator zelfs ingehaald. Tot Trump de aanvallen begon, stond Cruz nog riant aan kop in Iowa. Waar rook is, is vuur, denken sommige kiezers nu.

Cruz probeert Trump nu neer te zetten als iemand die geen president van de VS mag worden omdat hij geen verstand heeft van belangrijke zaken. Tijdens het voorgaande Republikeinse debat leek Trump niet te weten wat bedoeld wordt met Amerika’s ‘nucleaire triade’: de duizenden atoombommen op schepen, vliegtuigen en in silo’s op het vasteland. Heel pijnlijk voor Trump.‘Weet een opperbevelhebber in spe wel wat de nucleaire triade is?’, vroeg Cruz woensdag venijnig tijdens een radio-interview.

De vraag is of Cruz donderdag in het debat nog verder zal gaan. En Trump? Hij weet op campagne van geen wijken. Op zijn bijeenkomsten wordt, toepasselijk, Bruce Springsteens hit Born in the USA gedraaid. Springsteen, beslist geen fan van Trump, zal daar niet blij mee zijn. Hij steunt al decennialang de Democratische kandidaat. (Stieven Ramdharie)

Senator Ted Cruz trotseert de kou om bij een schietbaan in New Hampshire kiezers toe te spreken. De voorsprong die Cruz had in Iowa op Donald Trump is flink geslonken.Beeld AFP

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

19:51 maandag 11 januari 2016

De race om de Democratische kandidatuur lijkt tegen alle verwachtingen in nog spannend te worden. De linkse senator Bernie Sanders, die maandenlang kansloos leek in Iowa, heeft Hillary Clinton onverwacht dicht genaderd. Uit een opiniepeiling van NBC News/Wall Street Journal blijkt dat het verschil tussen de twee nog maar drie procent is: 48 procent voor Clinton tegen 45 procent voor Sanders. Het verschil valt echter binnen de foutheidsmarge.

Iowa kiest op 1 februari als eerste staat. Het minieme verschil is opvallend omdat Clinton in tal van peilingen een flinke voorsprong had op Sanders. Zo heeft ze in een gemiddelde van diverse peilingen, bijgehouden door de verkiezingswebsite RealClearPolitics, een voorsprong van 10,6 procent. De nieuwe peiling heeft volgens Amerikaanse media al voor enige onrust gezorgd in het Clinton-kamp.

Tot nu toe werd gedacht dat Clinton in Iowa zou winnen en Sanders in New Hampshire. De senator uit Vermont, die oogt als een immer boze professor, heeft daar al maanden een voorsprong, nu van zo’n 5,3 procent. Clinton zou daarna in korte tijd, wanneer in diverse grote staten wordt gestemd, de Democratische kandidatuur in de wacht slepen. In de meeste landelijke peilingen staat Clinton immers ruimschoots voor op Sanders. Maar wordt dit scenario wel werkelijkheid?

Verbeten
De nek-aan-nekrace in Iowa roept herinneringen op aan de slechte start van Clinton in 2008. Ook toen was ze de gedoodverfde Democratische kandidaat. Een onbekende senator uit Illinois, Barack Obama, ging er toen onverwacht met de overwinning vandoor in Iowa. Clinton werd slechts derde. Die slechte start leidde tot een verbeten gevecht tussen het tweetal dat Clinton maanden later uiteindelijk verloor. Tot zichtbaar ongenoegen van haar man Bill.

Slecht nieuws voor Clinton deze dagen is ook dat Sanders het veel beter doet tegen de Republikeinse kandidaten. Uit een opiniepeiling blijkt dat Sanders miljardair Donald Trump in Iowa zou verslaan met een verschil van 13 procent. Clintons voorsprong op Trump is acht procent. In New Hampshire wordt Clinton door senator Marco Rubio verslagen met een verschil van 12 procent.

Sanders verslaat Rubio echter met 9 procent. Clinton roept al maanden dat ze de beste Democratische kandidaat is om de Republikeinen te verslaan in november. ‘Met alle respect, maar daar ben ik het niet mee eens’, zei Sanders in het weekeinde tijdens een campagnestop in Des Moines, de hoofdstad van Iowa. ‘Ze is nerveus en in paniek’, aldus Sanders over Clintons aanvallen van de laatste dagen op hem. Op maandag deed hij er een schepje bovenop. 'Ze is flink in de problemen.'

Clinton haalde zondag nonchalant haar schouders op over de opmerkelijke opmars van Sanders. ‘Ze gaan omhoog, ze gaan naar beneden’, zei ze tegen CBS over de vele peilingen. Maar of ze écht zo rustig is in het bijzijn van haar naaste adviseurs, moet ernstig betwijfeld worden. (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Clinton voerde maandag campagne in het plaatsje Waterloo in Iowa. Met nog drie weken te gaan voor de caucus in de staat, moet ze oppassen dat ze niet opnieuw een gevoelige nederlaag lijdt in de boerenstaat.Beeld AFP

19:13 zondag 10 januari 2016

De republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft veel lof voor de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Dat bleek dit weekeinde bij een verkiezingstoespraak die hij in de staat Iowa hield, schrijft The Independent.

'Je moet het hem nageven', sprak hij. 'Hoeveel jonge gasten - hij was 26 of 25 ofzo toen zijn vader stierf - krijgen zomaar de leiding over deze strenge generaals? Hoe doet hij dat? Ookal is het iets cultureels, hij komt maar mooi binnen, neemt de boel over, en hij is de baas. Het is ongelofelijk.'

Trump: 'Hij ruimt zijn oom uit de weg, vernietigt die en die. Deze kerel speelt geen spelletjes en we kunnen geen spelletjes met hem spelen. Want hij heeft echt raketten en hij heeft echt nucleaire wapens.'

Het is niet de eerste keer dat Trump de leiderschapskwaliteiten van controversiële wereldleiders de hemel in prijst. Eerder kwamen onder andere de Russische president Poetin de de Chinese regering al aan de orde. (Thomas van der Kolk)

Donald TrumpBeeld reuters
Kim Jong-UnBeeld reuters

10:58 zaterdag 9 januari 2016

Een 56-jarige moslima in een witte hijab en een blauw t-shirt met de tekst: 'Salam, ik kom in vrede' is gisteravond weggevoerd van een campagnebijeenkomst van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De vrouw zei niets, stond alleen maar, maar werd desondanks afgevoerd op een moment dat de menigte de naam van Trump scandeerde, meldt The Washington Post.

De vrouw, Rose Hamid - een stewardess, zei dat de Trump-aanhangers bij haar in de buurt aardig waren, en zich verexcuseerden voor het feit dat ze naar buiten werd geleid. Maar anderen beschuldigden haar ervan een bom bij zich te dragen of riepen: 'Get out'.

Er werden meerdere demonstranten afgevoerd van de bijeenkomst, maar de campagne van Trump heeft nog niet gereageerd op het incident.

Op de campagnerally herhaalde Trump zijn standpunt dat de Verenigde Staten geen Syrische vluchtelingen moet toelaten, en verweet hij president Obama niet de term 'radicaal islamitische terrorisme' te durven bezigen. Volgens Trump is er een groot probleem met diep-gewortelde haat in de islam, en moet eerst worden uitgezocht waar dat vandaan komt en wat eraan gedaan kan worden.

Donald TrumpBeeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Trump en Sanders
Beeld ap

22:43 vrijdag 8 januari 2016

De democratische presidentskandidaat Hillary Clinton kan in de aanloop naar de voorverkiezingen rekenen op de steun van Planned Parenthood. Deze organisatie doet aan seksuele voorlichting, verstrekt gratis anticonceptie en voert abortussen uit. Daarnaast is het een belangrijke stem in het Amerikaanse publieke debat. Bovendien is met de 'endorsement' een donatie van 20 miljoen dollar gemoeid.

Het is voor het eerst in de 100-jarige geschiedenis van Planned Parenthood dat het een kandidaat steunt. De apolitieke organisatie voelt zich genoopt zich in de strijd om het Witte Huis te mengen, nu abortuswetgeving een heet hangijzer is geworden in de campagne.

‘De republikeinse kandidaten willen decennia van vooruitgang voor vrouwen uitwissen: ziektekostenverzekeringen, anticonceptiemiddelen. We hebben haar (Clinton red.) nodig. In het Witte Huis’, schrijft de president van de organisatie Cecile Richards op Twitter over Clinton.

De zogenaamde ‘endorsement’ komt op een belangrijk moment in het debat over gepland ouderschap en abortus. In november vorig jaar werden drie mensen doodgeschoten in een abortuskliniek van Planned Parenthood, waarna de discussie over de haat jegens de organisatie oplaaide. Vanuit de conservatieve rechterflanken van de Amerikaanse samenleving is er grote weerstand tegen de organisatie. In veel klinieken zijn zelfs speciale ‘safe rooms’ gebouwd waar het personeel kan schuilen bij een aanval.

Daarnaast hebben de presidentskandidate en de organisatie elkaar nodig, schrijft de New York Times. Enerzijds kan Hillary Clinton met de steun de vrouwelijke kiezer behagen. Bovendien is de donatie van 20 miljoen dollar mooi meegenomen. Anderzijds heeft Planned Parenthood een president nodig die die gunstig staat tegenover abortus en vrouwenrechten, want met een Republikein in de Oval Office verliest Planned Parenthood waarschijnlijk haar grootste geldschieter. Zo heeft het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden recent een wet aangenomen die bepaalde onderdelen van de Affordable Care Act (‘Obamacare’) terugdraait ten nadele van de organisatie.

Hillary Clinton zal de endorsement van de organisatie zondag tijdens een bijeenkomst in New Hampshire in het openbaar accepteren. Ze gaf al te kennen dat ze zich vereerd voelt door de publieke steun van de organisatie. Ze belooft zich hard te maken voor de organisaties en de waarden waar deze voor staat. (Stan Putman)

Hillary en Bill Clinton met hun kleindochter Charlotte.Beeld getty

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

12:11 vrijdag 8 januari 2016

Presidentskandidaten maken vaak lange dagen op campagne en brengen hun nachten door in hotelkamers in alle uithoeken van het land. Zo niet Donald Trump, melden Amerikaanse media. Na elke rally springt de vastgoedmiljardair in een van zijn vliegtuigen of helikopters, zodat hij zijn nachtrust kan pakken in zijn met goud en marmer gemeubileerde luxe appartement in Trump Tower in New York.

Dat zou hem wel eens stemmen kunnen gaan kosten, zeggen campagneveteranen. In november en december hield Trump zes bijeenkomsten met potentiële kiezers in Iowa, bezocht er een lokale fabriek en een stadhuis. Elke avond vloog hij na de verkiezingsverplichtingen weer naar huis.

Maar kiezers in Iowa en New Hampshire, de staten waar als eerste de voorverkiezingen worden gehouden, willen graag meer persoonlijke aandacht. In Iowa heeft Trump al terrein verloren aan rivaal Ted Cruz, die zich in een busje door de hele staat verplaatst, met tussenstops bij lokale pizzarestaurantjes en kleine koffietentjes.

'Trump is een man die graag met een goede cheeseburger op de bank voor de televisie zit - hij is een huismus', aldus goede vriend en voormalig adviseur Roger Stone. Trump bestrijdt die uitleg: volgens hem is het noodzakelijk dat hij 's ochtends een paar uur doorbrengt op zijn kantoor in Manhattan om zaken te doen. (Jennie Barbier)

Twitter bericht wordt geladen...

Donald Trump voert de aanvallen op senator Ted Cruz op.Beeld EPA

Twitter bericht wordt geladen...

01:38 vrijdag 8 januari 2016

Met nog 22 dagen te gaan voor de eerste voorverkiezing, in Iowa, neemt de twijfel toe hoe de Republikeinse topkandidaten de nominatie denken te winnen. Donald Trump is in Iowa in een fel gevecht verwikkeld met senator Ted Cruz. In New Hampshire, dat een week na Iowa stemt, is Trump al maanden de grote favoriet. Evenals in het zuidelijke South-Carolina, dat als derde staat aan de beurt is.

De strategie van Trump is om, na een goede prestatie in Iowa (30 gedelegeerden) en New Hampshire (23), door te stoten naar de zuidelijke staten. Op 1 maart, wanneer veel zuidelijke staten stemmen, staan maar liefst 565 gedelegeerden op het spel. Voor de kandidatuur zijn 1.236 stemmen nodig.

Senator Cruz hoopt dat een overwinning in Iowa, waar hij nu aan kop gaat, hem vleugels zal geven. Ook zijn ‘pad naar de nominatie’ loopt voor een groot deel via het zuiden. De derde grote kanshebber, senator Marco Rubio, hoopt op een doorbraak in New Hampshire. Maar de vraag blijft: kan een van deze drie wel die 1.236 gedelegeerden bij elkaar sprokkelen?

Lees hier over de overwinningsstrategie van Donald Trump, Ted Cruz en Marco Rubio. (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

15:12 donderdag 7 januari 2016

Vicepresident Joe Biden zegt dat hij het betreurt dat hij niet meedoet aan de strijd om de Democratische kandidatuur. 'Ik heb er elke dag spijt van', zegt Biden tegen NBC over zijn besluit om zich niet kandidaat te stellen. 'Maar het was het juiste besluit voor mij en mijn familie.'

Biden maakte in oktober bekend zich niet in de strijd te werpen, na drie maanden volop te hebben getwijfeld. Zijn oudste kind, Beau, had Biden op zijn sterfbed gevraagd zich in de strijd te werpen. Beau stierf in mei aan kanker. De vicepresident twijfelde echter, onder andere omdat hij zijn rouwende familie niet aan een slopende campagne wilde blootstellen.

Maar ook het feit dat hij het moest opnemen tegen koploper Hillary Clinton, die ook diende in de regering-Obama, leek hem geen aantrekkelijk vooruitzicht. Zo’n Democratisch gevecht zou koren op de molen zijn van de Republikeinen.

Uit peilingen voor oktober bleek dat Biden een veel sterkere tegenstander zou zijn tegen de Republikeinen dan Clinton. Biden zegt in het interview dat hij onlangs drie Republikeinse kandidaten heeft gesproken. Alle drie noemen de Republikeinse race, waarin Donald Trump domineert, 'krankzinnig, absloluut krankzinnig.' Biden wil niet zeggen wie de drie zijn. (Stieven Ramdharie)

Omgeven door Secret Service-agenten, overleggen Biden en Obama met elkaar voor Air Force One.Beeld White House Photo

13:41 donderdag 7 januari 2016

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dreigt af te zien van een investering van 940 miljoen euro in Groot-Brittannië als hij het land niet meer in mag. De miljardair besloot hiertoe nadat het Britse parlement had besloten zich te buigen over zo’n inreisverbod vanwege Trumps pleidooi om moslims tijdelijk niet meer toe te laten tot de VS.

Ruim 500 duizend Britten hebben online een petitie ondertekend waarin wordt gevraagd Trump niet toe te laten. De regering-Cameron zegt er niet over te peinzen de Republikeinse kandidaat de toegang te weigeren.

In een verklaring zegt Trumps bedrijf dat overwogen wordt af te zien van een investering van 270 miljoen in de Turnberry-golfbaan in South Ayrshire Ook is de 670 miljoen euro in gevaar die gepland is voor de Trump International-golfbaan bij Aberdeen.

‘Westminster zal een gevaarlijk precedent scheppen en de wereld een vreselijke boodschap sturen’, aldus Trumps bedrijf. ‘Namelijk dat Groot-Brittannië tegen vrije meningsuiting is. Zo’n besluit zou ook de miljoenen burgers in de VS in de kou zetten die Trump steunen en hem de koploper hebben gemaakt in de verkiezingen.' Britse parlementsleden hebben Trump onder andere uitgemaakt voor ‘sexist’ en ‘hypocriet’. (Stieven Ramdharie)

Twitter bericht wordt geladen...

15:40 woensdag 6 januari 2016

De republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush heeft een emotionele blog gepubliceerd over zijn dochter Noelle Bush, die met een drugsverslaving kampte tijdens zijn tijd als gouverneur van Florida.

'Ik had nooit kunnen bedenken dat ik mijn dierbare dochter ooit in de gevangenis zou zien', schrijft Bush over de arrestatie van zijn dochter. Ze was tot een korte celstraf veroordeeld omdat ze in het bezit was van verboden pijnstillers, iets wat de rechter haar eerder verboden had vanwege haar verslaving. 'Toen ik gouverneur werd van Florida werd het een publieke zaak, wat het alleen maar moeilijker maakte voor Noelle. Ze ging door een hel, net als haar moeder en net als ik.'

Bush schakelt in zijn persoonlijke relaas echter al snel naar het politieke verhaal, de primaries staan immers al voor de deur en hij blijft achter bij favorieten Trump, Rubio en Cruz. 'Verslavingen vinden overal plaats, bij alle rassen en mensen met alle inkomens. Het veroorzaakt ontberingen en gebroken harten binnen families en het zet de overheid voor substantiële vraagstukken.'

Hij legt de oorzaak van het drugsprobleem bij voorgeschreven pijnstillers en het gemak waarmee goedkope en sterke heroïne beschikbaar is. Bush stelt vier maatregelen voor: inzetten op preventie, het versterken van het justitieapparaat, de grens met Mexico beter bewaken en afkickklinieken en -programma's verbeteren. Dit laatste heeft ook geholpen bij de genezing van zijn dochter Noelle. Zij is inmiddels van de drugs af en leidt een 'normaal' bestaan als medewerker bij een softwarebedrijf waar haar vader directielid was. (Stan Putman)

Mugshot van Noelle Bush
De familie Bush tijdens kerstmis. Noelle staat in het midden tussen haar schoonzus Amanda Williams en haar moeder Columba Bush.Beeld Jeb Bush

15:16 woensdag 6 januari 2016

Met de bankencrisis nog vers in het achterhoofd, wil de Democratische kandidaat Bernie Sanders het financiële systeem van Amerika hervormen, om herhaling van de crisis te voorkomen. Hoe? Door de grootste banken op te breken, en bankiers die verantwoordelijk zijn voor de economische crisis van 2007 en 2008 voor het gerecht slepen. Het complete plan van Sanders werd door Bloomberg samengevat tot een behapbare video van drie minuten, hieronder te bekijken. (Yves Leroi)