Direct naar artikelinhoud

Ex-gedetineerden voor de klas in Amsterdam

Als het aan de VVD ligt, krijgen Amsterdamse middelbare scholieren zo snel mogelijk klassikale voorlichting door ex-gedetineerden. Woensdag stemde de gemeenteraad in met het voorstel.

Ex-gedetineerden voor de klas in Amsterdam.Beeld anp

Volgens Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD, veiligheid) hebben jongeren die het risico lopen om op het verkeerde pad te raken er baat bij om door ervaringsdeskundigen toegespronken te worden.

"Deze jongeren luisteren vaak niet naar docenten of hulpverleners. Ex-gedetineerden dringen vaak wel tot deze jongeren door en kunnen hen wijzen op de keuzes die ze kunnen maken en de consequenties die daaraan verbonden zijn." Dat deze vorm van voorlichting nog niet op de scholen plaatsvindt is een gemiste kans volgens de VVD. Onderzoek wijst uit dat voorlichting op scholen van belang is bij criminaliteitspreventie, is te lezen in het voorstel.

Volgens Yesilgöz-Zegerius zit er voor de ex-gevangenen ook een voordeel in. "Het doen van vrijwilligerswerk verlaagt de kans dat een ex-gedetineerden terugvalt in de criminaliteit." De gemeente gaat nu in gesprek met de schoolbesturen van het Amsterdamse voortgezet onderwijs om te onderzoeken hoe voorlichting door ex-
gedetineerden op middelbare scholen gefaciliteerd kan worden.

Studenten en (ex)-gedetineerden
In 2015 had ook D66 plannen met ex-gedetineerden. De partij in Amsterdam wil dat studenten, (ex)-gedetineerden, vluchtelingen en ouderen gaan samenwonen.

De woonruimte wordt dan aangeboden in ruil voor maatschappelijk werk. De hulpverlening komt niet volledig op de schouders van studenten. In Denemarken wordt daar al langer mee gewerkt.