Direct naar artikelinhoud

Ruime meerderheid Tweede Kamer voor missie Syrië

Nederlandse F-16's.

De uitbreiding van de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) naar het oosten van Syrië heeft woensdag zoals verwacht van een ruime meerderheid in de Kamer steun gekregen. Van de grote partijen stemden alleen SP en GroenLinks tegen.

De vier F-16's blijven tot juli actief boven Syrië en Irak. Minister Jeanine Hennis (Defensie) benadrukte dat er geen operationele beperkingen zijn voor de vliegtuigen. Naast commandocentra, trainingskampen en bomfabrieken kunnen dus ook olie-installaties en banken door de vliegtuigen worden aangevallen.

Binnen de coalitie was de VVD al lang voor ingrijpen in Syrië. De fractie van de PvdA ging vorige maand akkoord. Twee leden van de PvdA - Sjoera Dikkers en Lutz Jacobi - hebben wel moeite met de missie, maar zullen uiteindelijk toch voor de uitbreiding stemmen.

Andere missies
Ook de trainingsmissie van het leger en Koerdische strijders in Irak wordt uitgebreid en de steun aan de gematigde gewapende oppositie in Syrië opgevoerd (daarbij gaat het niet om wapens). Ten slotte gaat het kabinet veel meer humanitaire hulp geven.

Volgens SP'er Harry van Bommel moet juist alle aandacht worden gericht op het bereiken van een bestand en humanitaire hulp aan de Syriërs. Rik Grashoff van GroenLinks vindt het besluit 'contraproductief' en er verbetert door de missie niets voor de bevolking. De partij steunde de missie tegen IS in Irak eerder wel. Verder stemden de Groep Klein, Groep Kuzu/Öztürk en de Partij voor de Dieren nog tegen.

Overleg in Genève
Twee weken geleden besloot het kabinet al dat de straaljagers ook in Syrië zouden worden ingezet. Nederland ontving al een paar weken eerder verzoeken van de Verenigde Staten en Frankrijk om ook boven Syrië te bombarderen.

De Nederlandse F-16's kunnen snel worden ingezet omdat de inzet in Irak en die in Syrië onder dezelfde commandostructuur vallen. Het doel van het kabinet is de effectiviteit van de bombardementen te vergroten, zo legde minister Koenders van buitenlandse zaken gisteren het besluit uit. "Het gaat niet om meer bommen of meer straaljagers", zei hij.

Het kabinet besloot eind januaritot de uitbreiding omdat er op dat moment in Genève een begin werd gemaakt met gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren. Dat overleg heeft tot nu toe weinig opgeleverd en is inmiddels geschorst. Alleen al het feit dat deze gesprekken waren begonnen, was voor de PvdA reden om het verzet tegen een uitgebreidere missie te staken. Daarmee maakten de sociaal-democraten de weg vrij voor het kabinetsbesluit.

Volgende fase
Volgens minister Hennis van defensie gaat de strijd tegen IS nu een volgende fase in. Fase 1 was gericht op het stoppen van de opmars van IS, die is gestuit. Nu wordt het zaak om de aanvoerlijnen van IS aan te pakken.

De Nederlanders in het gebied beschikken als enige over het type precisiemunitie dat zeer geschikt is om bijvoorbeeld fabrieken waar bermbommen worden gemaakt uit te schakelen. Koenders benadrukte dat er geen dichtbevolkte gebieden zullen worden gebombardeerd.

Koenders en Hennis ontkennen beiden dat in het overleg over Syrië een 'koppelverkoop' heeft plaatsgevonden. Eerder meldden bronnen dat de PvdA in ruil voor steun aan een intensievere strijd in Syrië bedong dat dan ook de missie in Mali langer moest doorgaan. "Dat moet je niet willen verknopen", zei Hennis.

Minister Van der Steur van justitie zei na afloop van de ministerraad dat het mogelijk is dat Nederland nu meer een doelwit zal zijn voor terrorisme. "Onze diensten zijn alert", zei premier Rutte.