Direct naar artikelinhoud

Meer NAVO-troepen in Oost-Europa

Amerikaanse troepen arriveren op de Poolse luchtmachtbasis in Swidwin, vorig jaar april.

De NAVO gaat haar vooruitgeschoven eenheden in het oosten van Europa versterken. Ook staat de snelle reactiemacht van inmiddels 40.000 man, gevechtsvliegtuigen en marineschepen paraat om snel uit te rukken als dat nodig is.

Daarmee hebben de NAVO-ministers van Defensie woensdag ingestemd. 'Dit moet duidelijk maken dat een aanval tegen een bondgenoot een aanval op allen is'', zo lichtte NAVO-chef Jens Stoltenberg de afschrikkende maatregelen toe.

Over de aantallen militairen is nog niets beslist, de planners adviseren in de lente over de omvang en precieze invulling van de uitbreiding.

Extra mankracht
De VS besloten onlangs al hun defensiebudget voor Europa te verviervoudigen, waarbij extra mankracht en tanks naar Oost-Europa worden gedirigeerd. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter liet doorschemeren dat door de versterking tot duizend man gelegerd worden in Polen, Bulgarije, Roemenië en de drie Baltische staten.

De militaire alliantie zal op welke agressie dan ook direct met een krachtige reactie antwoorden, zei Stoltenberg, zonder een land te willen noemen. Hij noemde wel de 'substantiële' troepenopbouw van de Russen in Syrië, die volgens hem tot instabiliteit en gevaarlijke situaties leidt.

Annexatie Krim
De westerse troepenopbouw in Oost-Europa kreeg een impuls na de Russische agressie in Oekraïne en de annexatie van de Krim. Het gaat om flexibele eenheden in vooralsnog zes kleine regionale hoofdkwartieren. De NAVO zoekt echter niet de confrontatie of een nieuwe Koude Oorlog, aldus Stoltenberg. De verhoogde paraatheid en extra troepeninzet zijn een antwoord op de enorme 'veiligheidsuitdagingen' die spelen aan de randen van Europa.

Over het Turkse verzoek om de NAVO in te schakelen om de vluchtelingenstroom tussen de NAVO-landen Griekenland en Turkije in de gaten te houden, zijn de ministers nog in gesprek. Duitsland heef al toegezegd mee te willen doen. Stoltenberg wilde niet kwijt of de nadruk ligt op surveillance vanaf zee of vanuit de lucht. Hij hoopt donderdag meer te kunnen melden over een eventuele rol van het bondgenootschap in de migratiecrisis.