© HBVL

Vijf jaar cel geëist voor Hoeseltse boekhouder in dossier rond miljoenenfraude

Woensdagmorgen ging de zaak van de 35-jarige hoeseltse boekhouder Stijn Snellinx van start in de correctionele rechtbank van Tongeren. Hij riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar en een geldboete van 300.000 euro voor miljoenenfraude en oplichtingen. De man staat samen met een 75-jarige rijke industrieel terecht. Voor hem werd 5 jaar en 600.000 euro geëist. Ook het gezin van de zeventiger en een handlanger moeten zich mee voor de feiten verantwoorden. In totaal gaat het om een bedrag van meer dan 46 miljoen euro.

Shauni Deferm

De zitting startte met een vraag tot uitstel vanaf de bank van de verdediging aangezien er nog een lopende procedure zou zijn voor het Hof van Beroep in Gent. Na een kort overleg besloot de rechter de zaak toch te behandelen waarna procureur Peter Van Calster de spits afbeet met een samenvattende uiteenzetting van de feiten.

De feiten kwamen aan het licht in 2012 na een onderzoek naar de fictieve karakters van maatschappelijke zetels van vennootschappen in Limburg. Politiediensten van Tongeren kwamen bij de Hoeseltse boekhouder Stijn Snellinx terecht. Door verschillende vennootschappen in Zwitserland rees het vermoeden dat hij betrokken was bij heuse witwaspraktijken, het niet correct aangeven van fiscale aangiften en het nalaten tot betalen van belastingen. In 2013 werd er een grootschalig onderzoek opgestart. Daarbij kwam naar buiten dat de boekhouder heel wat gelden van klanten zou hebben afgetroggeld, met de loze belofte deze met grote winsten terug te betalen.

46 miljoen euro

Een zeventiger, die grote naam maakte met zijn publiciteitsbedrijf van panelen naast Fomule 1-circuits, liet zich in het dossier opmerken door zich zelf als slachtoffer van Snellinx aan te geven. Nadien zou blijken dat de man zelf een groot aandeel heeft in het criminele dossier. Samen met Snellinx zou hij meer dan 46 miljoen euro verduisterd hebben. Slecht 30 procent van de opbrengsten werd aangegeven. De overige 70 procent verdween in het illegale circuit om te investeren in levensverzekeringen en onroerend goed in België, Namibië en Turkije. Ook de echtgenote en kinderen van de industrieel zouden actief meegewerkt hebben aan de frauduleuze praktijken.

5 jaar cel

De Belgische staat stelde zich burgerlijke partij. Volgens de advocaat missen zij een bedrag van 31.232.757 euro. "Dat is enorm veel geld", aldus de advocaat. "De hele gemeenschap is slachtoffer van deze criminele handelingen." Het openbaar ministerie vorderde celstraffen tussen 6 maanden met uitstel en 5 jaar, geldboetes die kunnen oplopen tot 600.000 euro en beroepsverboden tot 10 jaar.

In de namiddag komen de advocaten van de verdediging aan het woord.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer