Zes vragen over 'Dagen Zonder Vlees': is geen vlees eten goedkoper en gezonder?

© *

Breekt het angstzweet je uit bij het idee dat je veertig dagen geen steak of hamburgers mag eten? Geen nood, dat hoeft ook helemaal niet. Maar wie af en toe vlees of vis laat staan, kan een paar euro's besparen, wat gezonder gaan leven en vooral: het klimaat een handje helpen. “We willen vooral dat wie deelneemt, zich bewust is van de impact van vlees eten op het milieu”.

tib

Kan je besparen door geen vlees te eten?

Als het grootste deel van je voedingsbudget naar de beenhouwer of de visboer gaat, kan je er van uitgaan dat 'Dagen zonder Vlees' je een flinke duit kan besparen. Al valt dat soms tegen, want een spinazieburger of een quornsaté zijn vaak even duur als een chipolataworst. “Het is ook zeker niet nodig dat je altijd vervangproducten gebruikt”, zegt Marieke Dilles van 'Dagen Zonder Vlees'. “Ik eet in die periode gewoon meer groenten, aangevuld met met bonen, kikkererwten, noten, .... Kijk ook uit naar seizoensgroenten en koop je groenten op de markt en je rijst, pasta, bonen in bulk, dat is goedkoper. ”.

Eet je gezonder als je geen vlees eet?

Als je vlees vervangt door meer groenten, kan je er van uitgaan dat je gezonder eet. Maar het is net als op de 325 dagen mét vlees: als je meer groenten wil eten, moet je vooral op tijd boodschappen doen. Met een lege ijskast is de kans groter dat je voor de snelle hap gaat en een pak frieten is ook vegetarisch. Een tip van Marieke: maak af en toe een grote portie maaltijdsoep en vries die in, zodat je altijd iets gezonds in de diepvries hebt.

Wat als ik toch een stukje vlees of vis eet?

Vorig jaar zou je dan een vakje op de kalender hebben rood hebben moeten maken, maar dit jaar hoeft dat niet: enkel de volledig vegetarische dagen maak je groen. “Je zal geen rode bollen meer zien, alleen groene, want onze boodschap is positief: elke dag telt”, zegt Marieke. “Er zijn ook gezinnen die maar twee dagen in de week meedoen, maar soms zetten ze die traditie dan het hele jaar verder. Hun inspanning is eigenlijk nog groter”.

Op de kantoorlunch liggen enkel broodjes met vlees – wat nu?

Moeilijke situatie. Een echte vegetariër zou om een broodje kaas vragen, maar als tijdelijke vegetariër is de schroom wat groter, vooral omdat je weet dat dan vleessla in de vuilnisbak belandt. “Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat hij dan doet, want het is misschien jammer om eten weg te gooien”, zegr Marieke. “Je hoeft niet elke dag mee te doen, dus daarvoor hoef je het niet te laten”.

Nog een tip van fulltime vegetariërs: kondig zoveel mogelijk aan dat je geen vlees eet, bij voorkeur voor je ergens te eten wordt gevraagd.

Wat als je al vegetariër bent?

“Vaak zijn er vegetariërs die in deze periode een extra inspanning doen, zoals bijvoorbeeld veganistisch eten of geen suiker eten. Daarom hebben we dit jaar een paar extraatjes: je kan het aanduiden als je een dag enkel seizoensgroenten hebt gegeten, als je een dag geen verpakkingen rond je voedsel hebt gekocht en als je een dag geen eten hebt weggegooid, maar bijvoorbeeld restjes hebt opgemaakt. Dat wordt dan meegerekend in de besparing op je ecologische voetafdruk”.

Waarom moet je in groep meedoen?

In de eerste plaats om de mensen in je groep te motiveren, maar stiekem weet iedereen dat het helpt wanneer je niet wil onderdoen voor vrienden en collega's die wél kunnen weerstaan aan een hapje met zalm of een steak béarnaise. Je kan je dit jaar ook het goede voorbeeld nemen (of geven) aan twintig politici die zich engageren voor dagen zonder vlees: onder meer Bart De Wever, Annemie Turtelboom, Gwendoly Rutten, John Crombez, Kristof Calvo, Marianne Tyssen en Alexander De Croo doen ook mee.

Meer info: www.dagenzondervlees.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer