Vakbonden en werkgevers sluiten uniek akkoord in chemiesector

Alle chemiebedrijven van België moeten na de zomer voorstellen indienen over de manier waarop ze het werk in hun bedrijf werkbaarder kunnen maken voor iedereen.

CWIL

De federale regering heeft de pensioenleeftijd verhoogd naar 67 jaar. De vakbonden vinden dat niet leuk, en vinden dat er te weinig initiatieven zijn die ervoor zorgen dat mensen in staat worden gesteld om hun job tot hun 67ste vol te houden.

De vakbonden van de chemiesector hebben daarom nu een akkoord gesloten met de werkgevers uit die sector. “Dit jaar is er in de chemiesector ruimte voor een loonopslag van 0,30 procent netto”, zegt Koen De Kinder van de christelijke vakbond LBC. “De vakbonden en werkgevers hebben beslist om die opslag niet in cash geld uit te keren. 0,15 procent gaat naar een verbetering van de groepsverzekering in de chemiesector. De andere 0,15 procent gaat naar het werkbaarder maken van werk.”

Wat houdt dat concreet in? “Elk bedrijf in de chemiesector moet dit jaar voorstellen doen om het werk werkbaarder te maken”, zegt Koen De Kinder. “Voorbeelden zijn extra anciënniteitsdagen voor oudere werknemers, of een cursus voor oudere werknemers om hen te leren hoe ze hun ervaring het best kunnen overdragen aan jongere collega’s.”

Lees meer in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER