Direct naar artikelinhoud
Stormtij

Extreme regenval zet stormtijprocedure voor Vlaamse waterwegen in werking

De Dender kolkt op de grens met Denderleew en Liedekerke.

Door de hoge waterstanden op de bevaarbare waterwegen neemt Waterwegen en Zeekanaal NV maatregelen om wateroverlast te vermijden. "Door de hevige regenval van de afgelopen dagen is het waterpeil op verschillende bevaarbare waterwegen in Vlaanderen erg verhoogd. Bovendien wordt er vanmiddag stormtij verwacht", zegt de waterwegbeheerder. De stormtijprocedure werd daarom afgekondigd.

Op de Dender is er vloedregime van kracht en is de scheepvaart uit veiligheidsoverwegingen verboden. Ook op de Leie is er vloedregime, maar daar is scheepvaart nog toegestaan. "De schippers worden er wel gewaarschuwd om waakzaam te zijn", zegt Waterwegen en Zeekanaal.

Er wordt namelijk stormvloed verwacht. "Op de getijgebonden waterlopen in het Zeescheldebekken zullen de verhoogde afvoeren de komende dagen samenvallen met springtij en stormachtige condities op zee", zegt Waterwegen en Zeekanalen. "Hierdoor zullen verschillende overstromingsgebieden in werking treden."

"Dankzij diverse maatregelen en afspraken zijn de waterpeilen in de ruime regio Gent-Brugge onder controle en worden tot op heden geen alarmpeilen overschreden. Waterwegen en Zeekanaal NV blijft waakzaam omdat wordt verwacht dat de waterpeilen nog licht zullen stijgen", klinkt het. 

Er zijn vooralsnog geen alarmpeilen overschreden maar Waterwegen en Zeekanaal NV blijft waakzaam
Extreme regenval zet stormtijprocedure voor Vlaamse waterwegen in werking