'Geheime' bijeenkomst over toekomst Europa uitgelekt

© Photo News

Het werd niet gepromoot in de media, maar de ministers van Buitenlandse Zaken van de zes landen die aan de oorsprong liggen van de Europese Unie kwamen vandaag samen in Rome om de toekomst van het verbond te bespreken. Ze deden dat naar aanleiding van het groeiend euroscepticisme van bepaalde lidstaten. Dat meldt de nieuwssite Politico.

er

De informele bijeenkomst kreeg de naam ‘Reflectie over Europa’ opgespeld en vindt niet toevallig plaats in Rome. Volgend jaar is het precies zestig jaar geleden dat het Verdrag tot oprichting van de Europese Economische Gemeenschap of het Verdrag van Rome ondertekend werd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van België (Didier Reynders), Frankrijk (Laurent Fabius), Duitsland (Frank-Walter Steinmeier), Italië (Paolo Gentiloni), Luxemburg (Jean Asselborn) en Nederland (Bert Koenders) bespraken de toestand van Europa vandaag. De uitkomst van de gesprekken was dinsdagavond niet bekend.

Er is steeds meer euroscepticisme en de laatste tijd stuurt Groot-Brittannië steeds meer op hervorming aan. Dat heeft de nood aan een gesprek over Europa sterk gevoed. ‘Italië wil op politiek niveau zien waar de Unie nu staat voor er verder wordt gegaan’, stelde een diplomaat van de Europese Unie. ‘Hebben we nog steeds allemaal dezelfde waarden en interesses?’

Twee sporen?

‘Het doel is om na te denken over de toekomst van Europa’, vertelde een andere bron aan de Amerikaanse nieuwswebsite Politico. ‘En het is de bedoeling dat de landen van de Europese Unie op hetzelfde ‘spoor’ blijven. Plan A blijft nog steeds dat we Europa op één spoor vooruitduwen.’

Dat dit niet zo evident is, werd al vaker bewezen. In december nog riepen de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond om een ‘Europa met twee snelheden’ op te starten.

Volgende week, op 18 februari, zullen alle 28 lidstaten op een Europese Raad samenkomen om na te denken over de hervormingseisen die de Britten hebben over de relatie tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie.