Direct naar artikelinhoud
Biomassa

Turteltaks 2 miljard lager? De kans is groot

Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom.

De kans dat er een nieuwe biomassacentrale komt in Langerlo, wordt steeds kleiner. Uitbater German Pellets stevent af op een faillissement. Als de bouw niet doorgaat, kan de Turteltaks met 2 miljard euro naar beneden.

De gereputeerde Duitse zakenkrant Handelsblatt noemt het faillissement van German Pellets "zo goed als onafwendbaar". De beurskoers van het Duitse stroombedrijf is volledig in mekaar gestuikt, onder meer door problemen met dochterbedrijven. De obligatiehouders komen deze week bij mekaar. Zij hebben het laatste woord.

Als German Pellets op de fles gaat, is dat goed nieuws voor de energieconsument. In ons land zijn twee grote biomassacentrales gepland: een in Langerlo (bij Genk) en een in Gent. Omdat biomassa op zich niet rendabel is, krijgen de centrales massaal overheidssteun. Het gaat om 200 miljoen euro per jaar, per centrale, voor tien jaar.

De subsidies zijn toegekend door de vorige Vlaamse minister van Energie, Freya Van den Bossche (sp.a). Haar opvolger Turtelboom is gedwongen om die keuze te volgen. Bijna de helft van de Turteltaks - de nieuwe energieheffing om het groenestroombeleid te financieren - gaat dan ook naar de biomassacentrales in Langerlo en Gent.

Turtelboom zal geen seconde spijt hebben als German Pellets er de brui aan geeft

Biomassa niet rendabel

Turtelboom zal er geen seconde spijt hebben als German Pellets er de brui aan geeft. Zij is geen voorstander van grote biomassacentrales. Bovendien heeft de geplaagde minister nood aan een politiek succes. De bekendmaking dat de Turteltaks met 2 miljard euro naar beneden kan, van 9 miljard euro naar 7 miljard, is dat zeker en vast.

Voorlopig reageert Turtelboom niet. Ze wil niet op de zaken vooruitlopen. Maar zelfs al kiezen de obligatiehouders ervoor om German Pellets overeind te houden, dan blijft de kans klein dat de centrale in Langerlo er komt. Door de lage elektriciteitsprijzen vandaag is biomassa zelfs met miljoenen aan overheidssteun niet rendabel.

Buiten de mensen in Genk, die een honderdtal jobs verloren zien gaan, zit niemand nog te wachten op de biomassacentrale van German Pellets. Het oorspronkelijke idee was dat die als groen alternatief kon dienen voor de kerncentrales. Nu de kerncentrales langer openblijven dan gepland, is dit argument weggevallen.

Wim Dries, de CD&V-burgemeester van Genk, heeft voorlopig niets gehoord van het management van German Pellets. "Mij is twee weken geleden verzekerd dat de bouw doorgaat zoals gepland. Ik hoop op het beste."