Andrea Peelen
Andrea Peelen Nieuws 8 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

18 wilde olifanten binnenkort naar dierentuinen VS

In het Afrikaanse Swaziland zijn plannen gemaakt om achttien wilde olifanten over te plaatsen naar een drietal dierentuinen in de Verenigde Staten. In een boeing 747 zullen de dieren worden overgebracht naar hun nieuwe leefomgeving.

In ruil voor de olifanten dragen de dierentuinen met een bedrag van ruim 402.000 euro bij aan de bescherming van wilde olifanten in Swaziland.

Neushoornbescherming

Melissa Graham, een woordvoerder van één van de dierentuinen in Kansas, legt de beweegredenen verder uit. ,,Het plan om ze te verplaatsen naar de VS is pragmatisch en een menselijke oplossing om het evenwicht te herstellen en een thuis te verschaffen voor olifanten die het nodig hebben. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een programma om neushoorns te beschermen.”

Doordat de olifanten worden weggehaald, is er meer kans voor de neushoornpopulatie én op zijn beurt weer de olifant om zich te herstellen. Dat meldt Room for Rhinos op hun website, de instantie die de grote operatie gaat uitvoeren.

Kritiek

Een hoop dierenactivisten keren zich tegen de plannen. Ze noemen het verwijderen van de olifanten ‘onethisch’ en ‘schadelijk voor de olifanten’. Een groep met de naam Conservation Action heeft zelfs al een brief gepubliceerd die wordt ondersteund door wetenschappers en specialisten op het gebied van dierenwelzijn. ,,Olifanten horen niet in dierentuinen”, staat erin. ,,De meeste kunnen zich niet voortplanten en een groot deel van de dierentuinkalfjes overlijden op jonge leeftijd. En ook al lukt het om de olifantenpopulatie in een dierentuin in stand te houden, dan draagt het nog niet bij aan de bescherming van het soort.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.