Direct naar artikelinhoud

Turkije zet kamp op aan Syrische kant van de grens

Turkse hulpverleners hebben aan de Syrische kant van de grens tenten opgezet en voedselhulp geleverd voor de tienduizenden mensen die het geweld rond de stad Aleppo zijn ontvlucht. Turkije zegt niet nog meer vluchtelingen te kunnen opnemen, maar belooft tegelijkertijd mensen wel te helpen.

Een meisje tussen tenten in een kamp bij de Syrisch-Turkse grensovergang Bab al-Salamah.Beeld epa

Meer dan 35.000 mensen zouden op de vlucht zijn geslagen voor een offensief dat het Syrische regeringsleger vorige week opende. Daarbij wordt Damascus vanuit de lucht geholpen door Moskou. Toen dorpen tussen de stad Aleppo en de Turkse grensovergang Bab al-Salameh vorige week werden bestookt met bommen, sloot Turkije de grens. 

Het land vangt al meer dan 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen op.
Hulpverleners bij de grensovergang vertelden aan journalisten van persbureau Reuters dat ze proberen om mensen aan de andere kant van de grens te helpen. 'We brengen hen tenten, voedsel en leveren medische zorg', aldus een man van de Turkish Humanitarian Relief Foundation die niet bij naam genoemd wilde worden. 'We zetten een nieuw kamp op. We willen dat deze mensen aan de Syrische kant van de grens comfortabel zijn.'

Vluchtelingen bij de grensovergang.Beeld getty

De Russische bommen vallen als regen, vertellen vluchtelingen aan Volkskrantverslaggever Kees Elenbaas in Kilis. 'Soms vallen er wel driehonderd per dag.'

Merkel in Ankara

De Europese Unie dringt er bij Turkije op aan de grens toch te openen, maar tegelijkertijd wil de EU dat Turkije er voor zorgt dat er minder vluchtelingen naar Europa komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel is maandag in Ankara aangekomen voor besprekingen met Turkse politieke leiders over de vluchtelingencrisis. In de ochtend voert zij overleg met premier Ahmet Davutoglu, in de middag staat een gesprek met president Recep Tayyip Erdogan op het programma.

In november hebben de Europese Unie en Turkije afspraken gemaakt. De regering in Ankara zegde onder meer toe de grenzen beter te bewaken. In ruil daarvoor beloofde Brussel 3 miljard euro voor de opvang van bijna drie miljoen vluchtelingen. In de EU worden de Turkse inspanningen tot nog toe als niet toereikend gezien.

Plaatsvervangend premier Nurman Kurtulmus zei zondag dat Turkije zijn limiet bereikt heeft, maar ook niet wil toekijken hoe mensen worden afgeslacht. Er zouden de afgelopen dagen toch nog 15.000 vluchtelingen zijn toegelaten. Kurtulmus schat dat 'in het slechtste geval' nog een miljoen mensen uit de regio Aleppo op de vlucht zou kunnen slaan.

De Europese Unie dringt er bij Turkije op aan de grens toch te openen, maar tegelijkertijd wil de EU dat Turkije er voor zorgt dat er minder vluchtelingen naar Europa komen
De Turkse premier Ahmet Davutoglu en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in Ankara maandag.Beeld afp