Direct naar artikelinhoud

Commandotroepen krijgen Militaire Willems-Orde

oning Willem-Alexander, koningin Maxima en Gijs Tuinman tijdens de ceremonie op het Binnenhof waar de oud-commando de Militaire Willems-Orde krijgt.

Het Korps Commandotroepen krijgt de Militaire Willems-Orde, de hoogste dapperheidsonderscheiding. De elitetroepen worden onderscheiden voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte dat vandaag bekend.

Koning Willem-Alexander reikt de onderscheiding op 15 maart uit op het Binnenhof in Den Haag. De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding. De koning is Grootmeester van de Orde.

De laatste Willems-Orde werd in 2014 uitgereikt aan majoor Gijs Tuinman, destijds 35 jaar. Hij ontving het hoogste militaire ereteken voor zijn verdiensten als commando in het Afghaanse Uruzgan.  Tuinman paste goed in het ideale plaatje van Defensie. De hoger opgeleide militair, werkte ook enige tijd op de civiele arbeidsmarkt en staat pal voor de boodschap die Defensie graag verspreidt: het gebruik van geweld is soms nodig, maar dient vooral om samen met diplomatie en ontwikkelingshulp de wereld beter te maken.

In 2012 zei Tuinman hierover in een interview rond veteranendag: "Ik vind dat je de mensen in een oorlogsgebied voorop moet stellen om zo bijvoorbeeld de Afghanen te begeleiden naar een veilige samenleving."

Marco Kroon
Tuinman is daarmee een totaal ander type militair dan kapitein Marco Kroon, die in 2009 de eerste ontvanger van de Willems-Orde was voor gevechtsacties sinds de Korea-oorlog. Kroon is de rauwe militair die na de mavo begon als manschap bij de mariniers en zich door de rangen opwerkte tot officier. Ook bij de toch al niet zachtzinnige commando's stond hij bekend als een harde kerel, die tijdens vakanties in Thailand al snel zijn rugzak pakte en erop uittrok om mee te doen aan lokale bokstoernooien.

Bovendien raakte Kroon in 2011 in opspraak omdat in de kroeg die hij samen met zijn vriendin runde drugs en stroomstootwapens waren gevonden. Uiteindelijk werd Kroon vrijgesproken voor drugsbezit maar veroordeeld tot een geldboete wegens het bezit van de wapens.