Direct naar artikelinhoud
Column

Hoe Jan Slagter de mediawet sloopte

Max-baas Jan Slagter bij 'Jinek': tv als actiemiddel.

Het was de week van Jan Slagter. En niet omdat hij zijn vrouw verliet voor de dochter van Jan Marijnissen, zoals De Telegraaf berichtte. En ook niet omdat hij de 2120ste aflevering van 'Max Geheugentrainer' presenteerde. Ofschoon dat voor senioren best een nuttig programma is. Ik heb er dit weekend eens naar gekeken en had vijf van de acht boodschappen goed: meergranenbrood, avocado's, allesreiniger, jellybeans en rozijnen. Me dunkt, niet gek voor iemand van bijna 57.

De kandidaat op tv, een Haagse makelaar, had er zeven onthouden. Maar die werd dan ook geholpen door de presentator. "Ander woord voor dessert", souffleerde Slagter. "Toetje, inderdaad." Ja, zo kan ik het ook. Wat niet wegneemt dat de Max-directeur zijn hart op de goede plaats heeft. Met 'Max maakt mogelijk' bestrijdt hij ouderenleed overal ter wereld. En wanneer de Televizier-Ring voor de zoveelste keer aan zijn neus voorbijgaat, roept Slagter op tot stemmen per briefkaart.

Slagter is als enige omroepdirecteur uitgegroeid tot BN'er. Van een reisje met Rutger Castricum naar Ibiza tot een RKK-retraite in een klooster, de baas van Max is overal voor in. Zelfs voor een figurantenrolletje in zijn 'eigen' detective 'Heer & Meester'.

Poolse toestanden
Maar daar gaat het nu niet om. Het gaat erom dat Slagter de nieuwe mediawet heeft gesloopt. Toen staatssecretaris Dekker met het plan kwam om de NPO meer macht te geven over omroepen en programma's, waarmee de Tweede Kamer dit najaar met ruime meerderheid instemde, zette de omroeptycoon heel Hilversum (en daarmee heel Den Haag) op z'n kop. We krijgen hier Poolse toestanden, waarschuwde de Max-directeur.

Slagters tv-actie kreeg vorige week haar apotheose bij Eva Jinek. De presentatrice ging geheel mee in Slagters ketelmuziek en noemde Dekkers plannen 'omstreden'. Ze vertelde er niet bij dat het wetsvoorstel vooral omstreden is sinds Slagter zich ermee heeft bemoeid. We zagen manipulatieve beelden van een stuntelende VVD-staatssecretaris in de senaat en voor de zoveelste keer het grijsgedraaide 'DWDD'-fragment waarin Sander Dekker vertelt dat hij meer heeft te doen dan tv kijken. Onderliggende boodschap: hij weet nergens van.

Plat amusement
Wat een treurnis toch wanneer Hilversum over zichzelf bericht. Elke objectiviteit is zoek, het is verslaggeving van het allerberoerdste niveau. "Het wordt hier Noord-Korea met die wet", verhevigde Slagter zijn demagogie bij Jinek. "Schande", reageerde de gastvrouw. En niemand aan tafel die dan roept: "Zeg Jan, overdrijf nu niet. BNN laat in 'Valhalla' mensen baden in champagne. Van dat soort platte amusement, bekostigd door de belastingbetaler, wil Dekker af."

Dat wordt niet gezegd. Nee, Slagter heeft gelijk, want die raadpleegde een advocaat - ook van publiek geld - die precies hetzelfde zegt als hij: Dekkers wet is strijdig met de Grondwet. En heel toevallig verkondigde de Eerste Kamerfractie van het CDA dat ook, de partij waarvan Slagter prominent en actief lid is.

Nog tijdens Jineks uitzending kon Slagter verheugd melden dat de senaat de wet had uitgesteld tot 1 maart. Dit mede dankzij het verzet van zijn CDA, dat in de Tweede Kamer nog voor was. Slagter mag tevreden zijn: missie Max volbracht.

"Het wordt hier Noord-Korea met die wet", verhevigde Slagter zijn demagogie bij Jinek