Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Militaire Willemsorde voor Korps Commandotroepen

Het korps krijgt de hoogste militaire onderscheiding voor “hun buitengewone inzet in Afghanistan”.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie, koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de ceremonie op het Binnenhof voor oud-commando Gijs Tuinma, die in december 2014 de Militaire Willems-Orde kreeg uitgereikt.
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie, koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens de ceremonie op het Binnenhof voor oud-commando Gijs Tuinma, die in december 2014 de Militaire Willems-Orde kreeg uitgereikt. Foto ANP / Olaf Kraak

Het Korps Commandotroepen krijgt de Militaire Willemsorde voor zijn „buitengewone inzet in Afghanistan”. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandagochtend bekendgemaakt. Koning Willem-Alexander reikt de Willemsorde, de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding, op 15 maart op het Binnenhof aan het korps uit. Het Korps Commandotroepen is de speciale eenheid van de Koninklijke Landmacht die 24 uur per dag waar ook ter wereld direct inzetbaar is.

De Willemsorde werd in 1815 opgericht door koning Willem I, die als eerste zijn zoon ridderde, de latere koning Willem II. De orde geldt als “een erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd”.

De onderscheiding is meer dan zesduizend keer uitgereikt, maar werd na 1955 tientallen jaren niet meer uitgereikt. In 2009 werd de orde voor het eerst weer uitgereikt, aan kapitein Marco Kroon, ook een commando die in Afghanistan actief was. Volgens Defensie toonde Kroon bij zes gevechtsoperaties een „combinatie van bijzondere kwaliteiten”, die hem maken tot „een bijzonder militair, leider en mens”. In 2014 was majoor Gijs Tuinman de laatste militair die de onderscheiding kreeg. Tuinman leidde in Afghanistan onder meer de redding van de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt, die uiteindelijk bezweek aan zijn verwondingen. Dat nu het hele Korps Commandotroepen wordt onderscheiden, lijkt een trendbreuk met de individuele onderscheidingen van de afgelopen jaren.

De Onderzeebootdienst was in 1947 de laatste Nederlandse militaire eenheid die met het ereteken werd onderscheiden. De vroegere Eerste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade werd in 2006 nog als buitenlandse eenheid onderscheiden voor hun getoonde moed voor Nederland tijdens de operatie Market-Garden in 1944. 

Bij de commando’s was enige jaloezie dat de andere speciale eenheid, de mariniers, de orde al sinds 1946 had en zij niet. Nu zijn beide onderscheiden. Het wachten is op een individuele marinier die ook tot de orde verheven wordt.