Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Aantal veroordelingen mensensmokkel afgenomen

De daling is opmerkelijk omdat het kabinet sinds twee jaar extra inzet op de bestrijding van mensenshandel.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het aantal veroordelingen voor mensensmokkel is de afgelopen jaren gedaald. Dat blijkt uit cijfers die het AD bij de Raad voor de Rechtspraak heeft opgevraagd. Die daling is opmerkelijk omdat het kabinet sinds twee jaar extra inzet op de bestrijding van mensenshandel.

De cijfers van de Raad voor de Rechtspraak laten zien dat in 2015 57 mensensmokkelaars in Nederland een celstraf kregen, wat het laagste aantal in tien jaar is. In 2013 werden er nog 76 mensen veroordeeld, terwijl het er tien jaar geleden nog meer dan 200 waren.

Naast het aantal straffen nam ook de lengte van de straffen af: vorig jaar kregen vier mensen een straf van langer dan een jaar, in 2014 waren dat er nog zeven. Wel daalde het aantal vrijspraken: van 25 naar negentien.

Bestrijding mensensmokkel ‘prioriteit kabinet’

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt tegen het AD dat sinds september, toen in verband met de vluchtelingencrisis extra grenscontroles werden ingesteld, zeker dertig extra verdachten aangehouden. De rechtszaken hierover volgen nog, waardoor deze aanhoudingen nog niet meetellen voor het cijfer over het jaar 2015.

Het aantal aanhoudingen voor mensensmokkel steeg het afgelopen jaar wel, meldde het kabinet vrijdag. Staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD) noemt de bestrijding van mensenhandel “een prioriteit van het kabinet”. Zo wordt de straf voor mensensmokkel verhoogd van vier naar zes jaar.