Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Carnavalsoptochten in Den Bosch en Breda afgeblazen

Harde windstoten zijn de boosdoener, ze maken de optochten te gevaarlijk.

De carnavalsoptocht in Den Bosch in 2013.
De carnavalsoptocht in Den Bosch in 2013. ANP / Koen van Weel

De carnavalsoptochten in Den Bosch (Oeteldonk) en Breda (Kielegat) gaan maandag niet door. Harde windstoten maken de optochten te gevaarlijk.

In Roosendaal gaat de Leutmart, een soort kermis voor kinderen, niet door. In Breda wordt de optocht mogelijk tijdens halfvasten op 6 maart ingehaald. Den Bosch overweegt dat ook.

“Er staat nu windkracht vijf tot zes, dat is te doen. Maar maandagmiddag wordt windkracht negen tot tien verwacht. Dat is te veel. Dan nemen we risico’s die we gewoon niet moeten nemen”, laat de minister van Optocht van de Oeteldonksche club, Patrick van der Krabben, weten aan het Omroep Brabant.

Zondagavond en maandagochtend werden de carnavalsoptochten in een aantal kleinere plaatsen in Limburg en Brabant al afgelast. In Roermond Schaijk, Macharen, Overlangel, Hapert, Oijen en Montfort gebeurde dat. De optochten in Schaijk en Montfort zijn verplaatst naar dinsdag.

In Kerkrade en Brunssum gaan de optochten wel door.