Luister naar

‘Game-prestaties gaven me een super gevoel, geweldig’

Nieuws
Ouders bezochten de themadag gamen en sociale media om raad te krijgen rond dit opvoedvraagstuk. Gameverslaafde Frank Bakker gaf inzicht in problematisch gamen.
Marieke Westerterp
maandag 8 februari 2016 om 03:00
Frank Bakker
Frank Bakker nd

Doorn

‘Het gevoel iets te bereiken, dat trok mij aan in het gamen’, vertelt ex-gameverslaafde Frank Bakker tijdens de themadag over gamen en sociale media. ‘Dat je er toe doet. Dat gevoel gaf gamen mij. Super, geweldig. Maar mijn geld ging op aan gamen. Op school ging ik achteruit en ik was minder sociaal’, weet Frank. De christelijke opvoedingsstichting Raise Up nodigde hem uit voor de themadag zaterdag in Doorn om zijn verhaal te doen voor een publiek van ouders.

‘Vooral altijd die mobiel vind ik vreselijk’, verzucht een moeder. ‘Zo’n opmerking verandert niks’, reageert pedagoog Wietske Noordzij. Tijdens de themadag werd het boek All in the game gepresenteerd met praktische opvoedtools rond gamen en sociale media. Orthopedagoog Bert Reinds wijst ouders erop dat de wereld wel verandert is met games en sociale media, maar de mens en de opvoedtaak niet. ‘We begeleiden jongeren naar de volwassenheid. We moeten jongeren vertellen: dit is dienend voor je, dit is vernielend.’

emoties

De voormalig gameverslaafde Frank Bakker groeide op in een christelijk gezin en kreeg veel liefde. ‘Mijn ouders sloten de router op als ze weg waren, zodat ik niet kon gamen. Ik vertelde dat ik naar school ging, maar ik zat in de stad te gamen.’ Het gamen van Frank kwam voort uit seksueel misbruik dat hij als kind meemaakte. Ook werd over hem gezegd dat hij alleen vuilnisman kon worden. ‘Ik kon niet omgaan met emoties. Gamen, het kijken van porno en een druk leven hielpen mij om niet na te denken.’ Op zijn vijftiende kwam zijn verslaving uit en begon een herstelproces van zes jaar. ‘Langzaam vertelde ik mijn ouders over het misbruik. Mijn vriendin bleef maar praten over de emoties waarmee ik niet uit de voeten kon.’ Daardoor stortte Frank in. Hij werd depressief, verloor acht kilo en accepteerde hulp. ‘Vooral door gebed kon ik de beschadigde zaken in mij laten genezen. Na zo’n gebed voelde ik me zo licht als een veertje.’ Frank gamet nu soms voor zijn plezier.

‘Games bieden mooie kansen’, vindt Paul Abspoel, directeur bij Ark Media. ‘God heeft ons creatieve en spelende mensen gemaakt. We kunnen mooie dingen ontwikkelen.’ Als voorbeeld noemt hij de real lifegame YourStory waarin spelers een goed leven onderzoeken of de app Bible Fit waar gebruikers Bijbelteksten vinden die passen bij hun emotie. ‘Die Nederlandse app gaat gebruikt worden in landen met weinig mogelijkheden voor evangelisatie.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.