Direct naar artikelinhoud

Yolanthe Sneijder-Cabau als redder van de participatiesamenleving

Van Festen weten we dat gezinnen gruwelijke plekken kunnen zijn - en niet van Festen alleen. Over bloedverwanten die elkaar naar het leven staan dan wel in volkomen onverschilligheid langs elkaar heen leven dan wel uit onopgehelderde motieven het onderlinge contact tot het strikt noodzakelijke beperken, verschijnen met enige regelmaat boeken, films of stukjes in de krant. En soms een politiebericht, wanneer de zaken uit de hand zijn gelopen.

Yolanthe Sneijder-Cabau tijdens de presentatie van de kerstcollectie van haar sieradenmerk.Beeld anp

Het bericht dat veertig procent van de relaties tussen ouders en hun volwassen kinderen 'niet harmonieus' zijn, zoals de Volkskrant dit weekend rapporteerde op basis van onderzoek naar familiebanden door de socioloog Martijn van Hogerbrugge, hoeft dan ook geen grote verbazing te wekken.

Van een relatie die 'niet harmonieus' is, is volgens onderzoeker Van Hogerbrugge sprake als er geen regelmatig fysiek en telefonisch contact is en er niet af en toe hulp wordt uitgewisseld. Veel verandering zit er niet in de relaties, zegt Van Hogerbrugge: wie eenmaal de pest heeft aan zijn vader, blijft daarin volharden, ook wanneer de vader oud en hulpbehoevend is geworden en de overwerkte zorgconsulent van de gemeente tijdens het keukentafelgesprek 'ja hallo, als u niet meer zelf bij uw voeten kunt om ze te wassen en uw nagels te knippen, dan belt u uw zoon maar, want als we daaraan gaan meebetalen, kunnen we aan de gang blíjven en komt er van het eigen broek ophouden wéér niks terecht' heeft uitgeroepen.

Uit het hoge aantal stroeve familierelaties trekt de onderzoeker de conclusie dat we niet te veel moeten verwachten van de participatiesamenleving. De overheid heeft misschien iets te hooggespannen verwachtingen van de enorme bezuinigingen die zouden kunnen worden ingeboekt als plichtgetrouwe familieleden de verzorging aan huis van hulpbehoevende op zich zouden nemen.

Dat is beslist waar. RTL4, met zijn uitstekende neus voor wat er leeft onder de kijkers, brengt niet voor niets dit voorjaar een programma voor 'verscheurde families' op tv. Wie een langdurige ruzie met een broer, een moeder of een zoon wil bijleggen kan het vragenformulier op de site invullen ('Hoe lang heeft u al geen contact meer met uw familielid? Kunt u uitgebreid omschrijven wat u denkt dat de oorzaak daarvan is of zou kunnen zijn? Kunt u beschrijven wat u hoopt via dit programma te bereiken?') en krijgt bij de juiste antwoorden dit voorjaar Yolanthe Sneijder-Cabau op visite. Zij gaat 'aan de slag', met, uiteraard, 'een professioneel team' om de familie weer bij elkaar te brengen. Een soort Rijdende Rechter, maar dan zonder de loopgravenoorlogen over het recht van overpad.

Overigens heeft het kabinet heus wel een plan-B als de familie weigerachtig blijft, zo valt te lezen in de brief waarin Mark Rutte twee jaar geleden op verzoek van de Tweede Kamer het begrip 'participatiesamenleving' nader duidde. Daarin lepelt hij voorbeelden op van dingen die de mensen leuk samen doen : 'Te denken valt aan de sociale media die het mogelijk maken dat via een whatsapp-groepje het dagelijks bezoeken en verzorgen van een zieke buurvrouw onderling wordt geregeld.'

Een WhatsApp-groepje met de buren en Yolanthe Sneijder-Cabau als redders van de participatiesamenleving.

Een soort Rijdende Rechter, maar dan zonder de loopgravenoorlogen over het recht van overpad

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.