Direct naar artikelinhoud

Henk Kamp vertrekt bij volgende verkiezingen uit politiek

Henk Kamp vertrekt bij volgende verkiezingen uit politiek

Minister Henk Kamp van Economische Zaken vertrekt na de Tweede Kamerverkiezingen uit de politiek. Hij wil geen nieuwe termijn als minister en keert ook niet terug als Kamerlid. Dat heeft een woordvoerder van zijn ministerie zondagavond bevestigd.

De 63-jarige Kamp kondigde zijn politieke afscheid zelf aan tijdens een interview met publiek in zijn woonplaats Diepenheim in Twente. Hij was daar in de plaatselijke talkshow Politiek in de Pol.

Kamp wil het tot zijn pensionering rustiger aan doen, vertelde hij. Nu is hij minister van economische zaken, zijn vierde departement uit zijn lange carrière. Hij kwam de laatste jaren vooral in de media door zijn rol bij de gaswinning in Groningen.

Sinds 1994 liep Kamp rond op het Binnenhof. Dat jaar werd hij Kamerlid voor de VVD, waar hij zich vooral bezig ging houden met immigraite. Toen hij in 2002 minister werd, lag het daarom voor de hand dat hij de post van Volkshuisvesting ging bekleden. Een jaar later stapte hij, tot veel genoegen van de militaire top, over naar Defensie.

In 2010 kreeg Kamp de post Sociale Zaken, na een korte periode waarin hij op de Antillen van de drie Nederlandse eilanden 'Nederlandse gemeenten' ging maken. Daarna kwam hij terug als minister van economische zaken.

Drie jaar geleden schreef Trouw een profiel over de minister, die zich wegens zijn kennis 'naar het schijnt overal mee bemoeit':

Lid worden van een politieke partij was voor hem even logisch als naar school gaan, een baan zoeken en trouwen, zegt hij zelf. Hij was opgegroeid in een KVP-gezin, zat op een katholieke kostschool (waar hij oud-SP-leider Jan Marijnissen als klasgenoot had), was lid van de katholieke verkenners onthulde hij onlangs, maar koos op jonge leeftijd toch voor de liberalen vanwege de dreiging van het communisme.

Kamp wordt door vriend en vijand geprezen: hij is recht door zee, doet niet aan politieke spelletjes, en raakt nergens door van slag. Hij maakte van zijn stijve houding een kracht. Het werd een handelsmerk waaraan 'bijna alleen maar positieve associaties werden opgehangen'.