Direct naar artikelinhoud

Beheerders Twiske willen jacht op vos heropenen

Omdat het aantal broedvogels drastisch is afgenomen, willlen de beheerders van Het Twiske de jacht op de vos heropenen.

Sinds de vos is gesignaleerd in het natuur- en recreatiegebied, is volgens het recreatieschap sprake van een dramatische afname van het aantal broedvogels.Beeld ANP

Tijdens de bestuursvergadering van morgen ligt er een voorstel op tafel om een vergunning aan te vragen voor de nachtelijke jacht op de vos met gebruik van de lichtbak. Broedvogels als de wilde eend, fazant, meerkoet, scholekster, grutto en kievit zouden de dupe zijn van de komst van het roofdier. 

In 2010 werd al eens een vergunning afgegeven om de vos te bejagen. Twee jaar later moest de vergunning worden ingetrokken omdat deze niet volgens de regels was verstrekt. Tegen de afgifte van een nieuwe vergunning werd bezwaar gemaakt door De Faunabescherming. De Raad van State besloot in oktober dat de bescherming van de weidevogels prioriteit heeft in het bijzondere natuurgebied.  

Het recreatieschap stelt dat nog is gekeken naar de mogelijkheid om de vos met behulp van schrikdraad weg te houden bij de broedvogels. Dit bleek praktisch onhaalbaar vanwege de grote oppervlakte die zou moeten worden afgezet. Ook biedt het schrikdraad geen bescherming voor de vogels die niet in groepsverband broeden, zoals de roerdomp en de bruine kiekendief.