Direct naar artikelinhoud

UCI staat schijfrem op racefiets toe

Professionele wielerploegen mogen de remblokjes eindelijk vervangen voor schijfremmen. De UCI, de internationale wielerbond, heeft toestemming gegeven om vanaf 2016 onbeperkt te testen met de schijfrem die veel meer remkracht biedt.

Tom Dumoulin tijdens de Vuelta, fietsend met remblokjes.Beeld afp

Bij het veldrijden en mountainbiken is de schijfrem al lang ingeburgerd, maar de wegrenners moesten lang wachten voordat ze de betere rem op hun fiets mochten schroeven. De invoering werd vertraagd door de UCI. De internationale wielerbond heeft de geavanceerde rem lange tijd verboden om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Niet iedere ploeg is in staat om een schijfrem te installeren.

Wielerploegen maken niet alleen gebruik van verschillende frames, ze zijn ook afhankelijk van drie onderdelenleveranciers die naast de rem bijvoorbeeld ook de ketting, derailleur en pedalen maken. Tom Dumoulin van Giant-Alpecin rijdt bijvoorbeeld met Shimano, dat al een schijfrem heeft geproduceerd. SRAM van het Franse team AG2R kan er ook al een maken. Het Italiaanse Campagnolo, van de Astanaploeg van Vincenzo Nibali, was nog niet zo ver. Sinds kort is het Italiaanse merk ook begonnen met de ontwikkeling. Tegen Cyclingnews heeft het bevestigd klaar te zijn om in 2016 te starten met schijfremmen.

De wielerbond was vorig jaar al voorzichtig begonnen met de invoering. Toen mochten de teams nog maar bij twee wedstrijden met de nieuwe rem testen. Vanaf 2016 mogen ze dat onbeperkt doen. Als alle testen goed zijn verlopen, wordt de schijfrem in 2017 officieel ingevoerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Fantasiefiets van Tom Dumoulin

Wat als de fietsfabrikant zonder restricties van de UCI aan zijn droomfiets mocht werken? Lees hier het artikel.

Vertrouwen

'Schijfremmen kunnen onzekere renners wat meer vertrouwen geven in de afdaling' zegt Jan Weevers, marketeer van fietsfabrikant Giant en voormalig mountainbikebondscoach. 'Je hebt veel meer remkracht op het moment dat je het nodig hebt.'

Het zal niet direct leiden tot minder valpartijen, denkt Weevers, daarvoor zitten de renners in het peloton te dicht bij elkaar.

Weevers denkt wel dat afdalingen met schijfrem sneller zullen gaan, omdat een goede afdaler nu nog later in de remmen durft te knijpen. 'De schrijfrem heeft meer remkracht, je kunt hem nog scherper doseren en hij geeft je wat meer vertrouwen. Maar of de Tour er door belist gaat worden? Dat durf ik niet te zeggen.'

De invoering van de schijfrem zal bovendien leiden tot een verandering bij de recreanten die hun fiets met remblokjes willen vervangen voor één met schrijfremmen. 'De recreanten volgen de professionele wielerploegen altijd snel.'

Twitter bericht wordt geladen...

Italiaans kampioen Vincenzo Nibali rijdt met Campagnolo.Beeld afp