Direct naar artikelinhoud

Sint haalt speelgoed en lekkers buiten Spanje

Sinterklaas koopt speelgoed en snoepgoed vooral buiten Spanje. Speelgoed haalt de goedheiligman vooral uit China en het lekkers uit België en Duitsland.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) importeerde Nederland vorig jaar voor 1,2 miljard aan speelgoedBeeld anp

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) importeerde ons land vorig jaar voor 1,2 miljard euro aan speelgoed en spellen en ruim 900 miljoen euro aan snoepgoed.

China
De totale invoerwaarde van speelgoed lag vorig jaar 17 procent hoger dan in 2013. Van de 1,2 miljard euro aan ingevoerd speelgerei komt de helft uit China. Vergeleken daarbij is Spanje is met een aandeel van 1 procent maar een kleine leverancier.

Ook als het om snoepgoed gaat, speelt het land van de sint een geringe rol. Spanje is de zesde buitenlandse snoepverstrekker met een aandeel van ruim 2 procent. Het gaat dan vooral om zuurtjes en zoetigheden als fondant en marsepein.

Bijna de helft van het ingevoerde speelgoed komt in de laatste vier maanden van het jaar ons land binnen, aldus het CBS.