Direct naar artikelinhoud

PostNL wil postbodes ook laten surveilleren in wijken

Hondenpoep, rondslingerend vuilnis en scheefhangende paaltjes zijn, als het aan PostNL ligt, binnenkort niet meer te vinden in Schiedam Oost. Sinds half oktober hebben vijf postbodes in die wijk een extra taak gekregen: naast het bezorgen van brieven werken ze ook als wijkbeheerder voor de gemeente Schiedam.

Postbode in AmsterdamBeeld anp

PostNL experimenteert met de surveillancediensten als mogelijkheid de almaar duurdere postbezorging betaalbaar te houden. De markt voor briefbezorging is tanende. Dus het bedrijf is  genoodzaakt zijn dienstleger van 30 duizend postbezorgers op den duur ook op andere manieren te gelde te maken. 

Gedurende twee maanden rapporteren de postbodes allerhande gebreken tijdens de  dagelijkse ronde door hun wijk. Een vast onderdeel van de proef is dat de bezorgers elke dag een foto maken van de toestand van de vuilcontainers langs hun route. De foto's worden naar de gemeente gestuurd via een mobiele app.

De gemeente Schiedam hoopt met de proef bijvoorbeeld het naast de containers geplaatste huisvuil eerder op te ruimen. Sinds vorig jaar hebben burgers een pasje nodig voor toegang tot de ondergrondse containers. Sindsdien kreeg de gemeente met name in Oost steeds meer meldingen van rondslingerende vuilniszakken, zegt wethouder Alexander van Steenderen van Openbare Ruimte. Idealiter hoeven de handhavende vuildiensten niet meer lukraak rond te rijden op zoek naar missstanden, maar kunnen zij direct reageren op een melding van een postbode.

Met deze proef willen we onderzoeken of wij onze bezorgers ook anders kunnen inzetten
Woordvoerder van PostNL

België

PostNL is niet het eerste postbedrijf dat op dit idee komt. Het Belgische postbedrijf Bpost is al verder met de inzet van bezorgers voor buurtwerk. In een aantal gemeenten nemen postbodes bijvoorbeeld poolshoogte bij tachtigplussers over hun leefomstandigheden. 'De postbode helpt niet met de afwas, maar brengt de noden en behoeften van ouderen in kaart voor de sociale dienst', aldus een woordvoerder van Bpost.  

De Belgische postbodes vragen tijdens een enquête van ongeveer tien minuten aan de bejaarden of zij extra zorg nodig hebben, nog bezoek krijgen van familie en of zij de gemeente goed kunnen bereiken met eventuele hulpvragen. Na afloop krijgen de ouderen een folder met belangrijke gemeentelijke telefoonnummers.  

Naast het enquêteren levert het Belgische Bpost boodschappenpakketten, wederom voor bejaarden of anderen die minder makkelijk de supermarkt bereiken. 'Postbodes zijn al vijf dagen per week aan huis. Het bezorgen van post blijft de belangrijkste taak, maar er zijn ook andere manieren om het bedrijfsleven van dienst te zijn', zegt de woordvoerder van BPost.

De postbode helpt niet met de afwas, maar brengt de noden en behoeften van ouderen in kaart voor de sociale dienst
Woordvoerder van Bpost

Kansen

Bij PostNL is dat lampje nu ook gaan branden. Hoewel de gemeente Schiedam nog niet betaalt voor de proef, wil het postbedrijf op den duur de boer op bij meer gemeenten. Dat kan zijn om overlast te signaleren, maar ook voor andere diensten. Wat voor werkzaamheden dat zijn, hangt volgens een woordvoerder af van de hulpvraag en het succes van de test. Die eindigt half december en wordt in januari beoordeeld. Bovendien moeten ook de bezorgers content zijn met hun nieuwe werk. 'Postbodes bezorgen post. Dit is echt wat anders.' 

Inmiddels hebben ook andere gemeenten interesse getoond  in de diensten van PostNL, zegt de woordvoerder. Welke dat zijn wil het postbedrijf in dit stadium van hun onderzoek nog niet kwijt. 'We verkennen de kansen, maar moeten echt eerst weten waar de markt behoefte aan heeft. Daar willen we niet op vooruit lopen.'