Direct naar artikelinhoud

FrieslandCampina schrapt 140 banen

Zuivelproducent FrieslandCampina zet het mes in drie Nederlandse bedrijfsonderdelen. Daardoor komen in totaal 140 banen te vervallen, zowel vaste als tijdelijke, meldde de onderneming dinsdag.

Koningin Maxima tijdens een werkbezoek aan een kaasfabriek van FrieslandCampina in Friesland.Beeld ANP

De reorganisatie treft vestigingen van FrieslandCampina in Rijkevoort, Den Bosch en Limmen. De medewerkers en vakbonden zijn geïnformeerd. Op vaste werknemers die hun baan verliezen is een sociaal plan van toepassing. Het bedrijf probeert hen aan nieuw werk te helpen.

De kaasproductie in Rijkevoort wordt in het derde kwartaal van 2017 verplaatst naar de productielocaties in Bedum, Gerkesklooster en Workum. Dat kost een kleine zeventig arbeidsplaatsen. Nog eens veertig banen verdwijnen door de verplaatsing van de boterproductie van Den Bosch naar Noordwijk (Groningen), begin volgend jaar.

FrieslandCampina staat op nummer 41 in de lijst van de grootste werkgevers van Nederland, zocht de Volkskrant eind november uit. Met (toen nog) 7.613 banen steeg het bedrijf in die lijst - het jaar ervoor was het bedrijf nog goed voor 501 banen minder. Het zuivelconcern FrieslandCampina groeide 'echt', door meer productie, meer omzet en meer exportmarkten. (+)

Winst

FrieslandCampina concentreert de productie van biologische zuivel in Maasdam en sluit medio 2016 de kleinschalige vestiging in Limmen. Dat kost dertig werknemers hun baan. Het bedrijf investeert tegelijkertijd 30 miljoen euro in de uitbreiding van enkele andere productielocaties. Dat levert echter geen nieuwe arbeidsplaatsen op.

Dat FrieslandCampina de banen schrapt, betekent niet dat het slecht gaat met het bedrijf. Het blijft met afstand de grootste zuivelcoöperatie van Nederland. In de eerste zes maanden van 2015 heeft het bedrijf een winst behaald van 192 miljoen euro; 85 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf profiteerde daarbij vooral van een fikse daling van de melkprijzen sinds het afschaffen van het melkquotum eerder dit jaar.