Eenzaam tijdens de feestdagen? Dit kan je doen

© Shutterstock

Uit eerdere cijfers van Tele-Onthaal blijkt dat er tijdens de eindejaarsperiode opvallend meer mensen bellen met vragen over eenzaamheid. Relatiedeskundige Rika Ponnet legt uit waarom het gevoel nu een piek bereikt en hoe je als eenzame man of vrouw de feestdagen doorkomt.

vwh

“Er zijn verschillende factoren die eenzaamheid aan de oppervlakte doen komen. De dagen zijn kort, mensen zitten veel meer binnen en werkelijk overal zie je reclame voor de feestdagen: van een perfecte feestjurk vinden tot stappenplan voor de mooiste make-up”, zegt Rika.

“Daarnaast is het zo dat we onszelf op het einde van het jaar gaan evalueren”, klinkt het. Terugblikken houdt volgens haar in dat we onder meer denken aan de moeilijke momenten zoals een scheiding of verlies, wat ons extra kwetsbaar maakt. “De feestdagen zijn een ijkpunt: de zaken die je hebt meegemaakt komen weer naar boven. Als je denkt dat je een breuk of overlijden goed aan het verwerken bent, kan je het op die eerste Kerstmis of Nieuwjaar zonder de dierbare weer moeilijk krijgen.”

Dit kan je (best niet) doen

De relatiedeskundige voegt eraan toe dat het contrast tussen gezellig samen feestvieren en eenzaamheid nooit zo groot is als tijdens de eindejaarsperiode. “Er zijn grote verschillen tussen wat er maatschappelijk van mensen wordt verwacht en de realiteit”, klinkt het. Rika merkt in haar praktijk dat sommigen de confrontatie tijdens de eenzame feestdagen uit de weg gaan. “Al ga je maar net over de grens, naar Nederland, dan heb je al het gevoel dat je aan de heisa bent ontsnapt. Sommige mensen vluchten op deze manier van de verplichte nummertjes”, zegt ze.

Volgens Rika is het in deze tijd ook een goed idee om gewoon thuis te blijven. “Alleen zijn met de feestdagen is niet leuk, maar oké. Je hoeft niet per se weg te lopen en je maakt ervan wat je zelf wil. Het is wat het is: een dag zoals een andere, maar wel een waar je psychologisch gezien een andere waarde aan geeft.

Probeer dit vanuit een rationeel standpunt te benaderen en het zo gezellig mogelijk te maken voor jezelf. Haal wat lekker eten in huis, leg een uitnodigend dekentje en een leuke film klaar, maar kijk niet naar een typische kerstfilm of -show”, zegt Rika. Alleen naar een kerstbal gaan lijkt haar niet de beste keuze. “Daar word je nog meer met je neus op de feiten gedrukt dat de feestdagen voor velen een groepsgebeuren zijn en ga je met een slecht gevoel naar huis. Heb je vriendinnen die zich ook eenzaam voelen, dan kunnen jullie het misschien samen knus maken?”

Hoe help je iemand uit de eenzaamheid tijdens de feestdagen?

Rika heeft nog een gouden tip voor mannen en vrouwen die een eenzame vriend(in) kennen. “Je steunt hem of haar het meest door te luisteren. Aan een heleboel goedbedoelde tips om snel een partner te vinden of weer vooruit te gaan met het leven heeft iemand die zich eenzaam voelt geen boodschap. Het is veel belangrijker dat je vraagt hoe het gaat en daarna oprecht en onbevooroordeeld naar het verhaal luistert."

"Eenzaamheid kan altijd voorkomen, maar ouderen blijven de meest kwetsbare groep omdat ze een beperkt netwerk hebben. Denk eens na wie je echt zou kunnen plezieren met een klassiek kerstkaartje met een warme boodschap”, zegt Rika. Volgens de relatiedeskundige wordt eenzaamheid na de feestdagen meestal draaglijker omdat het gewone dagelijkse leven weer op gang komt. “Bij wie het gevoel de bovenhand blijft nemen, is er misschien meer aan de hand en kan professionele hulp een goede optie zijn”, klinkt het nog.

Seksuologe en relatie-experte Rika Ponnet runt het relatiebureau Duet. www.duetrelatiebemiddeling.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer