Luister naar

In- en uitchecken kan straks met je mobiele telefoon

Nieuws
Amper hebben reizigersvereniging Rover en de Consumentenbond een actie aangekondigd tegen de aanschafkosten van een ov-chipkaart of alle openbaarvervoerbedrijven beginnen met een proef om die kaart overbodig te maken.
Marcel van Lieshout redactie vk
dinsdag 1 december 2015 om 03:00

Amsterdam

In- en uitchecken kan voortaan met de mobiele telefoon. Smart-OV heet het project van alle ov-bedrijven en de providers KPN en Vodafone dat maandag is gepresenteerd. Tweehonderd proefpersonen kunnen vanaf volgende week meedoen aan een proef waarbij de ov-chipkaart op de simkaart van de telefoon is geladen.

‘Dit is een echte innovatie op het gebied van betaalgemak voor de reiziger’, jubelt directeur Alexandra van Huffelen van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB maandag bij de presentatie. Haar Rotterdamse collega Pedro Peters van de RET vindt de ov-chipkaart (in 2009 voor het eerst bij zijn bedrijf geïntroduceerd) nu al ‘achterhaald’.

Zo’n groot vertrouwen heeft Peters in het toekomstige ‘reizen per telefoon’ dat hij hackers uitdaagt Smart-OV te kraken. ‘Ik wens ze veel succes.’ Ook Peters denkt dat ov-reizigers zeer ingenomen zullen zijn met de innovatie. ‘Als ik in de tram zit zie ik alleen maar mensen met hun mobieltje praten.’

Bij al die euforie past de kanttekening dat het ‘betaalgemak’ nu alleen aangeboden kan worden op een aantal Android-toestellen met NFC-chip. Voor iPhones, Blackberry’s en Windowstelefoons kan Smart-OV voorlopig nog niet worden geleverd.

Voor de providers past de proef in het streven om van de mobiele telefoon een soort portemonnee te maken. Dat willen veel Nederlanders graag, verzekert Sabine van Loon van Vodafone. ‘We zijn dol op nieuwe technologieën.’

saldo

Smart-OV is gekoppeld aan een app waarop reizigers kunnen zien of ze wel hebben in- en uitgecheckt, wat hun saldo is en wat de rit heeft gekost. Ook kunnen de tien laatste treintransacties worden teruggelezen. Deelnemers aan de proef gaan ermee akkoord dat hun saldo automatisch wordt aangevuld.

Het is een zeldzaamheid dat alle vervoersbedrijven in één project samenwerken, zegt RET-directeur Peters. Of al die bedrijven er inderdaad al klaar voor zijn kan maandag, na de introductie nabij het Amsterdamse station Bijlmer-Arena, door proefpersonen van de pers worden uitgetest.

En inderdaad, de NS-poortjes bij dat station gaan open zodra de telefoon tegen de kaartlezer is gehouden. Eenmaal in de trein bevestigt de conducteur die ochtend te zijn geïnformeerd over de proef. Op verzoek leest hij de mobiele telefoon na. De technologie werkt. ‘Helemaal goed, u reist niet illegaal.’

Iets moeizamer gaat het tien minuten later bij het inchecken bij tram 26 van het GVB. Het verlossende piepje klinkt pas nadat de telefoon met de achterkant tegen de kaartlezer is gehouden. Raadpleging van de app geeft inderdaad inzage in kosten en tijdstip van inchecken. Maar ook: ‘GVB-halte onbekend’. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lintjesregen in Vianen. Burgers ontvingen daar uit handen van burgemeester Sjors Fröhlich een koninklijke onderscheiding.

Van dominees tot pleegouders; van 29 tot 98. Ruim drieduizend mensen kregen een lintje, vooral mannen

TV-presentator Yvon Jaspers en sopraan Tania Kross. Maar ook: organist Jaap den Hertog en voedselbank-vrijwilliger Tetsje Feenstra. Duizenden Nederlanders kregen vrijdag een lintje; ook ND-lezers werden verrast.

Tijdens haar werkbezoek aan Emmen in 1958 ontvangt koningin Juliana een blikken trommel met raathoning van de tachtigjarige imker J. Jeuring.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.