Direct naar artikelinhoud

DDoS-aanval legt NOS en NPO urenlang plat

De websites en apps van de NOS en de NPO zijn zaterdagavond platgelegd door een DDoS-aanval op de Nederlandse Publieke Omroep. Rond 21.00 uur lag alles van de NPO en de NOS op internet eruit. De sites en apps van de omroepen, zoals uitzendinggemist.nl, deden het urenlang niet. De NOS berichtte in de nacht van zaterdag op zondag dat de aanval was afgelopen.

DDoS-aanval legt NOS en NPO urenlang plat
Beeld anp

De NOS had al een paar uur last van storingen. In de loop van zaterdagavond is bevestigd dat er een cyberaanval aan de gang was. Ook regionale omroepen zoals RTV Utrecht en Omroep Gelderland hadden korte tijd problemen.

De NPO liet aan het begin van de nacht weten succes te hebben bij het afslaan van de aanval: 'Er wordt hard gewerkt om de inkomende stroom 'verzoeken' weg te geleiden. Dit lukt steeds beter.'

Inmiddels zijn NPO-sites als uitzendinggemist.nl weer bereikbaar. De NOS meldde dat de eigen website en app weer bereikbaar zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Botnets

Bij een DDoS (Distributed Denial of Service)-aanval worden de servers van een bedrijf of instelling bestookt met zo'n grote hoeveelheid aanvragen dat deze overbelast raken en de website plat gaat. Dat gaat met behulp van botnets, netwerken van computers die op afstand te besturen zijn. Hackers kunnen zulke computers gijzelen door ze met een digitaal virus te besmetten. Een botnet kan uit duizenden tot enkele honderdduizenden gekaapte pc's bestaan, vaak zonder dat de eigenaren daar achter komen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn DDoS-aanvallen ernstige strafbare feiten waar daders jarenlange celstraffen voor kunnen krijgen.

DDoS-aanvallen

Een DDoS-aanval is redelijk eenvoudig te beginnen, maar lastig te bestrijden. Lees hier alles over deze vorm van cybercriminaliteit.