Direct naar artikelinhoud

Macedonische politie slaags met vluchtelingen

De Macedonische politie is slaags geraakt met vluchtelingen aan de grens met Griekenland. Volgens persbureau AP bekogelden migranten de agenten met stenen nadat de Macedonische autoriteiten waren begonnen met de bouw van een hek aan de grensovergang.

Macedonische politieagenten benaderen protesterende migrantenBeeld getty

De politie reageerde met stungranaten en plastic kogels. Artsen van het Rode Kruis en andere ngo's zeggen dat zeker twintig mensen behandeld moesten worden voor hoofdletsel en ademhalingsproblemen. Volgens de autoriteiten raakten 18 Macedonische politieagenten gewond.

Ook een ongeluk waarbij een 24-jarige Marokkaanse man op een treinstel onder stroom kwam te staan deed de spanningen verder oplaaien. De man liep ernstige brandwonden op en is naar een ziekenhuis in de Griekse stad Thessaloniki gebracht.

Lees ook: Hekken in Midden-Europa zijn dichterbij dan gedacht

Op de EU-Turkije-top over de asielcrisis kunnen de Oost-Europeanen morgen weleens de toon gaan zetten met hun angst voor vreemdelingen. Arie Elshout gaat in Praag op zoek naar de oorsprong van die stemming. 'Wij zijn een beetje anders.'

Hek bij grensovergang

Het Macedonische leger is zaterdag begonnen met het neerzetten van een hek op de grens tussen Macedonië en Griekenland. Het hek komt bij een grensovergang waar veel vluchtelingen zich melden, om daarvandaan door te reizen naar West-Europa.

Bij de Grieks-Macedonische grens worden Syriërs, Afghanen en Irakezen, die Europa in Griekenland zijn binnengekomen in bootjes vanuit Turkije, zonder problemen doorgelaten. Asielzoekers uit Iran, Pakistan en Marokko worden geweerd, waardoor er grote groepen van hen bij de grens blijven hangen.

Pakistaanse vluchtelingen op de grens tussen Macedonië en Griekenland.Beeld epa

Balkanroute

De vroegere Joegoslavische deelrepubliek ligt aan de zogenoemde Balkanroute. Via die route zijn al honderdduizenden vluchtelingen vanuit Turkije via Griekenland afgereisd naar het westen en noorden van Europa.

Tot nu toe is geen enkele vluchteling in Macedonië gebleven, maar dat kan veranderen als meer noordelijke landen hun de toegang ontzeggen en zelf grenshekken gaan bouwen. Macedonië is er niet op voorbereid een groot aantal mensen voor langere tijd op te vangen, zei president Ivanov eerder.

Hongarije heeft half september de grens met Servië gesloten en later ook de grens met Kroatië. Als reactie daarop is Slovenië aan de grens met Kroatië met de bouw van een hek begonnen. Oostenrijk versterkt eveneens zijn grensbeveiliging naar Slovenië. Onder andere zal het land in een tot twee maanden een 4 kilometer lang hek bouwen met een hoogte van 2,20 meter op de grensovergang bij Spielfeld.

Een vluchteling in een tentenkamp op de grens tussen Macedonië en Griekenland.Beeld ap