Direct naar artikelinhoud

De Haan emotioneel na simpele zege Heerenveen

Roda JC heeft zaterdag geen eind weten te maken aan de beroerde resultaten van de laatste maanden. De Limburgers gingen met 3-0 ten onder bij sc Heerenveen, dat daardoor weer voorzichtig naar de subtop van de ranglijst mag kijken.

Luciano Slagveer scoort de 2-0 van Heerenveen met zijn teamgenoten.Beeld anp

Roda is sinds deze week financieel uit de zorgen, omdat de Limburgse miljonair Frits Schrouff alle aandelen van de noodlijdende club heeft overgenomen. Sportief is het een heel ander verhaal. De gepromoveerde club boekte sinds eind augustus geen competitiezege meer. Vorige week werd Roda in eigen stadion nog vernederd door PEC Zwolle (0-5).

Ook tegen Heerenveen hadden de Limburgers amper wat in te brengen. Coach Darije Kalezic hoopte de drie Friese verdedigers met evenveel spitsen te kunnen bestrijden, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Het was juist Heerenveen dat de nodige kansen bij elkaar speelde. Dat leverde na krap een half uur de 1-0 op. Caner Cavlan knalde in eerste instantie tegen de paal, maar de bal kwam zo voor de voeten van Mitchell te Vrede. De spits was alert: 1-0.

Emotionele De Haan geniet weer van Heerenveen

Op de persconferentie schoot De Haan ineens vol tijdens zijn terugblik op de wedstrijd. 'Aan de linkerkant begint het te draaien met Sam Larsson, ze beginnen echt te voetballen. Dat vind ik mooi hoor', zei De Haan, die zijn emoties daarna even niet meer de baas was. Na het nemen van een slokje water probeerde hij hortend en stotend verder te gaan. 'Ik zit daar naar te kijken en dat doet me echt wat', zei De Haan. 'Je doet het voor de mensen, dat is eigenlijk mijn grote hobby. Ik vind dat we kwaliteiten hebben in de ploeg en dat het weer moet lopen. Dat de mensen naar het stadion komen omdat ze het 'hartstikkene' mooi vinden. Vanavond zag ik dat het weer begint te komen. Dat voel ik en dat vind ik hartstikke mooi.'

Foppe de Haan emotioneel tijdens de persconferentie.Beeld anp

Joost van Aken

Nog voor rust werd het 2-0. Verdediger Joost van Aken, die na blessureleed voor het eerst in een half jaar weer in de basis stond, veroverde op het middenveld de bal en bediende Luciano Slagveer. De aanvaller schoot vervolgens fraai in de bovenhoek.

De gasten beten na rust een stuk feller van zich af en dwongen daarmee zelfs enkele kansen af, iets dat voor rust niet was gebeurd. De grootste twee waren voor Mitchel Paulissen, die bij afwezigheid van de geblesseerde Tomi Juric en de disciplinair geschorste Richmond Boakye in de spits stond. Hij stuitte eerst op doelman Erwin Mulder en schoot enkele minuten later net naast.

Joost van Aken van Heerenveen en Daniel Da Silva van Roda JC.Beeld anp