Direct naar artikelinhoud

Veel Amsterdamse bruggen kampen met achterstallig onderhoud

De meeste bruggen voldoen niet aan de veiligheidseisen. Zijn ze daarmee onveilig? En wat zegt dit over hoe de stad omgaat met zijn bruggen?

Vijzelstraatbrug: volgens André van Stigt is de brug op het oog 'behoorlijk' onderhouden. Het is een stalen brug en stevig genoeg om al het verkeer te kunnen dragen. Daar waar het brugdeel aan de kant vast zit, is te zien dat de stoep in de loop der decennia behoorlijk is verzakt. Dat het metselwerk niet scheurt, heeft met de flexibiliteit van het voegwerk te maken. 'Dat beweegt een beetje mee.'Beeld Rink Hof

Er zijn misschien wel driehonderd bruggen in de stad die niet voldoen aan de veiligheidsnormen die in 2012 strenger zijn geworden. Dit getal is het gevolg van onderzoek van een selectie van 27 bruggen in de stad. Uitkomst: zestig procent voldeed niet.

Is dat erg? Nou, niet in de zin dat direct moet worden gevreesd voor een rampscenario. Bruggen zullen niet instorten, waarschijnlijk. Maar toch is het niet voldoen aan de normen een aanwijzing dat het met het onderhoud niet goed zit.

Extra onderzoek
André van Stigt ergert zich al jaren aan de manier waarop de stad omgaat met zijn bruggen. Dat er extra onderzoek moet komen naar de Vijzelstraat, is volgens hem dan ook exemplarisch voor het gebrek aan wezenlijke belangstelling. 'Ik vind het pijnlijk om te zien dat ze niet naar het geheel hebben gekeken, dat ze er nu pas achter komen dat bruggen wellicht niet aan de eisen voldoen.'

In een voortgangsrapport van het Rode Loperproject werd afgelopen week al gewaarschuwd dat dit in het geval van de Vijzelstraat gevolgen kan hebben. 'Als blijkt dat er (ingrijpende) herstelwerkzaamheden nodig zijn, heeft dit grote gevolgen voor de planning en het moment van de oplevering.'

Piepje en kraakje
Het zit 'm in de systematische manier waarop de gemeente het toezicht op bruggen onderschat, schreef de gemeentelijke Rekenkamer vorige maand al. In een brief werd het beeld geschetst van een Dienst Verkeer en Openbare Ruimte (tot dit jaar de Dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer) waarin vaak oudere medewerkers met passie en deskundigheid toezien op het behoud van de bruggen. Volgens de Rekenkamer zijn dit soort 'bruggenfluisteraars' bekend met elk piepje en kraakje.

Veel van deze mannen zijn de laatste jaren echter met pensioen gegaan en de komende jaren zullen er meer volgen. Rekenkamerdirecteur Jan de Ridder vreest dat hiermee veel kennis verloren gaat en spreekt zelfs van 'geheugenverlies'.

Volgens Van Stigt is het zaak jonge mensen op te leiden. 'We hebben het steeds over de participatiesamenleving. Laat oudere leermeesters jonge mensen opleiden, het werk is geschikt voor mensen die nu soms tussen wal en schip terechtkomen. Als je bruggen goed onderhoudt, is er weinig tegen op vrijstelling van de strenge normen.'

Veel Amsterdamse bruggen kampen met achterstallig onderhoud
Beeld Rink Hof
Berlagebrug

Een brug die recent onder handen is genomen. De Berlagebrug wordt echter langdurig en zwaar belast: veel mensen gebruiken juist deze brug om de Amstel over te komen. Van Stigt: 'Zoals wel meer bruggen in de stad staat deze op houten palen. Dat is prima en dat houdt lang, maar vraagt ook gedegen onderhoud. Houten palen verzakken altijd een beetje in de veenlaag.