Direct naar artikelinhoud

Kramer en Kuyt loodsen Feyenoord langs Excelsior

Droevig als het weer -miezerig met ferme windstoten- presenteerden de beste clubs van Rotterdam zich vanavond in het stadionnetje van Excelsior. Feyenoord profiteerde van een vliegende start van beide helften: 2-4. Het aanzien waard waren slechts de heupbewegingen en trucs van Excelsior-aanvaller Kuwas. Ook indrukwekkend: de doortastende manier waarop Feyenoord-spits Kramer met zijn kansen omsprong. Hij scoorde drie keer.

Dirk Kuyt kopt de 1-0 binnen.Beeld anp

Lamlendig toonde zich lange tijd verder bijna iedere speler. Ondanks de lastige klimatologische omstandigheden was het schrikbarend hoeveel ballen er van voeten afsprongen of zelfs tussen benen doorglipten.

Al vraag je je bij sommige acteurs (Botteghin, Mattheij, Van Beek, Auassar) af of er niet simpelweg sprake is van pure onkunde. Ergerlijk was de wetenschap dat Feyenoorders als Vejinovic, El Ahmadi, Kongolo en in mindere mate Elia veel beter zouden moeten kunnen. Desondanks hadden de bezoekers, werkend met een begroting die tien keer zo groot is als de gastheer, een vrij gemakkelijke avond.

Want Feyenoord heeft net alleen Kramer. Maar ook Dirk Kuyt. De aanvoerder, nota bene gewend aan een volgepakt Anfield Road of een kolkend Sükrü Saracoglü was een van de weinigen die wel vanaf de aftrap scherp was in alle facetten van het spel. Kuyt dook op het natte kunstgras al na een minuut en zes seconden naar een door Excelsior-keeper Muyters matig verwerkte inzet van Gustafson. Kopbal. Goal.

Tom van Weert schiet de bal op paal.Beeld anp

Brandley Kuwas

Via Kuyt kwam ook de 0-2 na een ruim half uur tot stand. De 104-voudig international legde een voorzet van Elia terug op Karsdorp wiens matige schot met links effectief met het hoofd beroerd werd door Kramer. Een opsteker voor de spits die daarvoor nog wat anoniem was, maar zich steeds meer ging manifesteren.

Eerst was het echter de beurt aan de thuisclub die in Brandley Kuwas al weken zijn vaste uitblinker kent. Vrolijk werd je van zijn voetenwerk waarmee hij zich steeds vaker een weg baande langs aan de grond genagelde Feyenoord-verdedigers. Eén zo'n actie leidde tot de 1-2 vlak voor rust. Elia liet zich ringeloren door Kuwas, waarna Stans de bal langs Vermeer werkte. Van Mieghem vond het nog nodig het laatste tikje te geven.

Kort na rust duwde Feyenoord direct de oplaaiende Kralingse hoop de kop. Karsdorp vond met een scherpe voorzet het hoofd dat het meest scoort in de eredivisie, dat van Kramer dus. Daarna stelde Auassar, ook al ongelukkig bij de 0-1, met een mislukte terugspeelbal Kramer in staat zijn (valse) hattrick te volmaken.

Best verrassend, want Excelsior stak in een puike vorm. Het creëerde ook aardig wat kansen, maar zo scherp als zijn Feyenoord-collega Kramer was Excelsior-spits Van Weert lang niet. Pas vlak voor tijd trapte hij de bal over Vermeer heen. Het was veel te laat om Feyenoord nog te verontrusten.

Tom van Weert nadat hij een kans heeft gemist.Beeld anp