Direct naar artikelinhoud

Demonstranten stoppen 'klimaattrein' minister

Een groep radicale milieuactivisten heeft zaterdag een speciale trein tegengehouden waarmee de Duitse minister van Milieu Barbara Hendricks (SPD) op weg was naar de VN-klimaatconferentie in Parijs.

Enkele activisten ketenden zich vast aan de sporen toen de trein stopte op het centraal station van Frankfurt.Beeld epa

Enkele activisten ketenden zich vast aan de sporen toen de trein stopte op het centraal station van Frankfurt. Andere demonstranten lieten zich met touwen afzakken op het dak van de trein, aldus een woordvoerder van de politie.

Een van hen riep vanaf het dak van de trein dat de deelnemers aan de klimaattop 'geen deel van de oplossing, maar een deel van het probleem zijn'. Hendricks probeerde vergeefs de jonge demonstranten van het dak te praten. De activisten reageerden bruusk en eisten het aftreden van de minister.

Het duurde zeker twee uur voordat de activisten waren ontketend en de trein verder kon rijden. De politie arresteerde zes mensen. 'Dit waren zelfgemaakte anarchisten', reageerde de minister.

Eerder op zaterdag had bondskanselier Angela Merkel nog het belang op lange termijn benadrukt van kolengestookte elektriciteitscentrales in Duitsland, een van 's werelds grootste economieën.

Duitse politie verwijdert de betogers van het spoorBeeld epa

Klimaatconferentie

Voor het begin van de klimaatconferentie hebben al 183 landen hun nationale klimaatplannen ingediend. Dat is een fundamentele stap voorwaarts, verklaarde VN-klimaatchef Christiana Figueres zaterdag in Le Bourget bij Parijs.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemde het 'een van de eerste elementen van succes'. Figueres herhaalde echter dat vorige doelstellingen van landen de uitstoot van broeikasgassen nog onvoldoende begrenzen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. Daarom moeten in de komende top afspraken worden gemaakt die deze inspanningen vergroten, zei ze.

Vanaf maandag onderhandelen in Le Bourget vertegenwoordigers uit 195 landen over een overeenkomst voor klimaatbescherming. Figueres zei dat voor de aftrap van de top nog meer nationale klimaatplannen te verwachten zijn.

Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius en VN-klimaatchef Christiana Figueres in ParijsBeeld ap