Direct naar artikelinhoud
update

Anti-Piet-protest tijdens Sinterklaas intocht Reigersbos

Tijdens de intocht van Sinterklaas in het winkelcentrum Reigersbos in Amsterdam Zuidoost is zaterdagmiddag gedemonstreerd. Feestvierders en demonstranten kwamen 'erg dicht bij elkaar'.

Actievoerders protesteren tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel.Beeld anp

Dat laat een woordvoerder van de politie weten. 'Omdat de betogers op een gegeven moment erg dichtbij de kinderen kwamen, is er door de politie ingegrepen. Dat diende vooral als deëscalatie.' Volgens haar mag het incident verder geen naam hebben.

Net als vorig jaar grepen anti-Zwarte Piet betogers, op initiatief van buurtbewoners, de intocht aan om te protesteren tegen de 'racistische karikatuur'.

Op een video op de site van AT5 is te zien hoe omstanders en betogers bijna botsen. Aangezien de sfeer er niet beter op werd, besloot de politie op een gegeven moment in te grijpen en zo de angel uit de gespannen sfeer te trekken. Er is niemand aangehouden.

Demonstranten hebben aan de Amsterdamse televisiezender laten weten woedend te zijn op de politie en handhavers. Er zou te hard zijn ingegrepen tijdens de demonstratie.

'De politie kwam dreigend naar ons toe. We zijn geduwd en geslagen,' zegt een demonstrant tegen AT5.