Luister naar

Schoolboekseksisme

Nieuws
Het moet maar eens afgelopen zijn met seksisme in schoolmateriaal, vinden de mensen achter de actie Dit is geen schoolvoorbeeld. Ze hebben een meldpunt in het leven geroepen.
Auke van Eijsden Auke van Eijsden
zaterdag 28 november 2015 om 03:00
Schoolboekseksisme
Schoolboekseksisme Dit is geen schoolvoorbeeld

In een taalboek van uitgeverij Kinheim moeten kinderen het werkwoord ‘beslissen’ vervoegen. Uit de voorbeeldzinnen blijkt: moeder beslist welke kleren je aandoet en vader beslist welke fiets je krijgt. De ‘normale’ dagelijkse beslissingen vallen op het bord van mama, papa gaat over de stoere zaken.

Het is een van de vele voorbeelden van het seksisme dat in veel schoolmateriaal te vinden is, meent Damaris Beems, initiatiefnemer van Dit is geen schoolvoorbeeld. Volgens haar wordt de kijk van kinderen op de samenleving beïnvloed door seksisme en ouderwetse, rolbevestigende voorbeelden in schoolboeken en kleurplaten. ‘Onopgemerkt vormen kinderen een beeld van een maatschappij waarin jongens en meisjes bepaalde dingen niet mogen doen of zijn’, zegt Beems. Daardoor zou een meisje dat graag politieagent wil worden, toch kunnen besluiten om verpleegster te worden. Als voorbeeld noemt Beems het onderwijs. Niet alleen het lesmateriaal, maar ook de bezetting is een probleem. ‘Waarom denk je dat het onderwijs zo’n vrouwenwereld is?’ vraagt ze. Beeldvorming, is het antwoord.

Vrouwen en mannen moeten dus ongeveer hetzelfde doen en zijn, ook in lesboeken en op kleurplaten. Maar die gelijkheid vormt geen directe afspiegeling van de maatschappij. Veel gezinnen kennen nog steeds een min of meer traditionele rolverdeling en het aantal vrouwen dat een topfunctie bekleedt, ligt in Nederland rond de tien procent. Waarom mogen die cijfers niet worden vertaald in lesmateriaal? Beems: ‘Het zijn júíst de schoolboeken die ervoor zorgen dat we denken dat de verschillen tussen mannen en vrouwen normaal zijn; dat het logisch is dat een vrouw in deeltijd werkt of dat een man thuis voor de kinderen zorgt. Het is als in het kip-ei-verhaal: wat is oorzaak en wat gevolg? Wij denken niet dat de “echte wereld” eerst moet veranderen, maar dat juist een wijziging in lesmateriaal het begin is van een omslag in de maatschappij.’

meldpunt

Op de webpagina van Dit is geen schoolvoorbeeld kunnen de foute voorbeelden worden gemeld. De geüploade foto’s zijn te bekijken op de site. Je kunt erom huilen of lachen, maar de klassieke rolverdeling komt nog altijd voor in lesmateriaal. Vader zit lekker in z’n stoel, terwijl moeder de koffie brengt of de keuken schoonmaakt. En terwijl mama de was in de machine stopt, is papa het gras aan het maaien of in de garage de auto aan het repareren.

Beems erkent dat een online meldpunt niet direct tot een kanteling in onderwijsmethodes zal leiden. ‘We pleiten vooral voor meer bewustwording, we willen een discussie op gang brengen over het beeld dat door rolbevestigend lesmateriaal gecreëerd wordt. Zij zijn de generatie van de toekomst, dus moet je bij hen beginnen’, legt Beems uit. ?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Koningin Juliana neemt deel aan de Drentse fietsvierdaagse in juli 1975.

Dankzij een voorvader van Willem-Alexander ligt Ter Apel niet in Drenthe. Dat vonden de Drenten niet fijn

De Oranjes hebben op vele wijzen hun stempel op Drenthe gedrukt. Zonder Willem I had Ter Apel bij Drenthe behoord, inclusief het opvangcentrum voor asielzoekers.

De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.