Luister naar

Rome-relschoppers ‘geen barbaren’

Nieuws
‘Ik ben gewoon een goede jongen.’ Spijt hangt in de lucht tijdens de eerste zittingsdag van het proces over de rellen waarbij Feyenoordfans in Rome een ravage aanrichtten.
Jeroen Visser redactie vk
zaterdag 28 november 2015 om 04:00
Feyenoord-fans bij de Barcaccia-fontein voor de wedstrijd tegen AS Roma in februari. De fontein raakte beschadigd.
Feyenoord-fans bij de Barcaccia-fontein voor de wedstrijd tegen AS Roma in februari. De fontein raakte beschadigd. anp

Rotterdam

Na de barbarij komt de boetedoening. ‘Ik gooide de fles uit paniek, vanwege de sfeer die er heerste. Ik ben absoluut niet naar Rome gegaan om de boel te vernielen of om mensen pijn te doen.’

Dan: ‘Ik weet in elk geval dat ik nooit meer bij zoiets betrokken wil raken.’

Spijt hangt in de lucht tijdens de eerste zitting van het proces over de Rome-rellen van 19 februari, toen tientallen Feyenoordaanhangers zich misdroegen in het stadscentrum, voorafgaand aan de wedstrijd tegen AS Roma.

vier zittingsdagen

44 van hen moeten verspreid over vier zittingsdagen voorkomen voor openlijke geweldpleging tegen de politie. Eén man wordt verdacht van poging tot doodslag, omdat hij een vuurwerkbom naar een agent zou hebben gegooid. Een kleine groep staat in januari terecht in Italië. De dertigjarige Marnix K. meldde zich zelf bij de politie, nadat het Openbaar Ministerie (OM) beelden van de relschoppers op televisie had laten zien. Vooruitlopend op zijn straf kreeg hij van de KNVB een ­stadionverbod voor drie jaar. Hij is daarmee al erg gestraft, vindt hij. ‘Ik ga al een jaar of twaalf naar thuis- en uitwedstrijden van Feyenoord en heb daar een vriendenkring opgebouwd. Dat wordt me nu afgepakt.’

Symbool van de ravage die de aanhangers aanrichtten werd de Barcaccia-fontein. Het net gerestaureerde zeventiende-eeuwse sierwerk werd achtergelaten vol bierflesjes, urine en vuurwerk. Ook telden experts meer dan honderd krassen en beschadigingen. ‘Hollandse barbaren’, foeterde de Italiaanse premier Renzi. Italianen demonstreerden voor de Nederlandse ambassade.

Omgekeerd begonnen Nederlanders thuis en in Italië met inzamelingsacties om de schade te compenseren. Er werd bijna 30.000 euro opgehaald. De gemeente Rotterdam doneerde 5000 euro aan de vereniging Salviamo La Barcaccia (Laten we de Barcaccia redden). De schade zou later op de daders worden verhaald, beloofde burgemeester Aboutaleb.

Toch wordt geen van de 44 verdachten vervolgd voor het vernielen van de fontein. Het OM kreeg het bewijs niet rond, omdat videobeelden ontbraken.

De Romeinen hebben La Barcaccia met eigen middelen opgeknapt. Het gedoneerde geld zal worden gebruikt voor de restauratie van andere fonteinen.

De Italiaanse politie wist met camera’s wel het geweld tegen de politie minutieus vast te leggen. In de videoreconstructie is te zien hoe de Italiaanse agenten die middag rond 16.00 uur op één na alle straten rondom het Piazza di Spagna afsluiten. Als vee worden de supporters door de Via di San Sebastianello richting de bussen gedreven.

Rustig gebarend en met open vizier treden de agenten de meute tegemoet. Maar als de eerste bierflesjes door de lucht vliegen, gaat het mis. De ME voert charges uit. Een agent ligt bloedend op de grond nadat hij door vuurwerk is geraakt. Als K. aan de beurt is, worden de beelden nog eens vertraagd afgespeeld. Tergend langzaam is te zien hoe ook K. een fles richting politie gooit.

K., die nog nooit in aanraking is geweest met de politie en volgens de reclassering een laag recidiverisico kent, zegt dat hij in paniek raakte door de charge. ‘Ik heb zoiets ook nog nooit meegemaakt. Het zag er vijandig uit en ik was bang dat ik tikken zou krijgen.’

het doet pijn

De officier van justitie eist een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke cel, met een proeftijd van twee jaar. Ook vraagt ze de rechter tijdens Feyenoordwedstrijden een gebiedsverbod én een meldplicht bij het politiebureau op te leggen voor de duur van het stadionverbod: tot mei 2018.

K. zegt dat hij met de club een regeling heeft getroffen. In ruil voor 90 uur vrijwilligerswerk mag hij in februari alweer het stadion in. ‘Ik gedraag me voorbeeldig. Het doet me heel erg pijn, als trouwe supporter, dat je er elke keer weer mee geconfronteerd wordt.’

‘Ik ben geen barbaar of hooligan, maar gewoon een goede jongen.’

De rechter doet in alle 44 gevallen uitspraak op 11 december. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.