Direct naar artikelinhoud

Geen opvallende toename discriminatieklachten na 'Parijs'

Na de aanslagen in Parijs is er geen opvallende toename van de meldingen over discriminatie van moslims in Nederland geweest. Er waren wel wat problemen rondom moskeeën, zoals mensen die tijdens het voorbijfietsen wat gillen of onaardige dingen zeggen.

De WestermoskeeBeeld anp

Op scholen en in het openbaar vervoer is er geen opzienbarende toename van de incidenten. Dit zegt directeur Atlin Sandvliet van het Bureau Discriminatiezaken Hollands Midden en Haaglanden. Hij heeft voor deze inschatting de afgelopen dagen op verzoek van het ANP een rondvraag gedaan bij zijn collega-directeuren van andere regionale antidiscrimatiebureaus.

Ook Suzette Bronkhorst van het Meldpunt internet Discriminatie (MiND) kan geen aantoonbare stijging van het aantal klachten na 'Parijs' constateren, ook al zijn nog niet alle meldingen verwerkt. Meldingen wegens discriminatie tegen moslims staan ook in 'gewone' tijden bovenaan de lijst, naast meldingen van antisemitisme.

Geweld
Het is vooral opvallend dat de gemelde gevallen 'veel heftiger'' zijn geworden. Er zijn nu meer oproepen tot geweld, terwijl er anders vooral belediging van moslims voorkomt op internet. Zo liet iemand weten dat hij een machinegeweer heeft en riep op tot het afmaken van moslims.

Bronkhorst is blij dat de politie de afgelopen twee weken 'zeer alert' is geweest op discriminatie van moslims op internet. Er zijn voor zover bij haar bekend zeker twee aanhoudingen verricht.