Direct naar artikelinhoud

Werkstraffen geëist tegen Rome-relschoppers Feyenoord

Tegen vier Feyenoord-supporters die volgens justitie eerder dit jaar betrokken waren bij voetrellen in Rome zijn vrijdag straffen geëist. De aanklager wil dat één van hen een celstraf krijgt van acht maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Werkstraffen geëist tegen Rome-relschoppers Feyenoord
Beeld afp

Na de barbarij komt de boetedoening. 'Ik gooide de fles uit paniek, vanwege de sfeer die er heerste. Ik ben absoluut niet naar Rome gegaan om de boel te vernielen of om mensen pijn te doen.'

Dan: 'Ik weet in ieder geval dat ik nooit meer bij zoiets betrokken wil raken.' Spijt hangt in de lucht tijdens de eerste zitting van het proces over de Rome-rellen van 19 februari, toen tientallen Feyenoord-aanhangers zich misdroegen in het centrum van Rome, voorafgaand aan de wedstrijd tegen AS Roma.

44 van hen moeten verspreid over vier zittingsdagen voorkomen voor openlijke geweldpleging tegen de politie. Eén man wordt verdacht van poging tot doodslag, omdat hij een vuurwerkbom naar een agent zou hebben gegooid. Een kleine groep Nederlanders staat in januari terecht in Italië.

'Nederlandse beesten'

Feyenoord-hooligans veranderden de historische binnenstad van Rome in een slagveld. Lees hier de verontwaardigde reacties van toen op rellende 'Nederlandse beesten'. En het gaat vaker fout, lees het in dit overzicht.

8 miljoen euro schade

De 30-jarige Marnix K. meldde zich dit voorjaar zelf bij de politie, nadat het OM beelden van de relschoppers op televisie had laten zien. Vooruitlopend op zijn straf kreeg hij van de KNVB een stadionverbod voor drie jaar.

Hij is daarmee al erg gestraft, vindt hij. 'Ik ga al een jaar of twaalf naar thuis- en uitwedstrijden van Feyenoord en heb daar een enorme vriendenkring opgebouwd. Dat wordt me nu afgepakt.'

Symbool van de ravage die de aanhangers aanrichtten werd de beroemde Barcaccia-fontein. Het net gerestaureerde 17-eeuwse sierwerk werd achtergelaten vol met bierflesjes, urine en vuurwerk. Ook telden experts meer dan honderd krassen en andere beschadigingen. De beelden gingen de hele wereld over. Een diplomatieke rel hing in de lucht. 'Hollandse barbaren', foeterde de Italiaanse premier Renzi. Woedende Italianen demonstreerden voor de Nederlandse ambassade.

8 miljoen euro schade
Beeld afp

Inzamelingsacties

Omgekeerd begonnen Nederlanders thuis en in Italië met inzamelingsacties om de schade te compenseren. Er werd bijna 30.000 euro opgehaald. De gemeente Rotterdam doneerde 5000 euro aan de spontaan opgerichte vereniging Salviamo La Barcaccia (Laten we de Barcaccia redden). De schade zou later op de daders worden verhaald, beloofde burgemeester Aboutaleb. 

Toch wordt geen van de 44 verdachten vervolgd voor het vernielen van de fontein. Het OM wist het bewijs niet rond te krijgen, omdat videobeelden ontbraken. De Romeinen hebben La Barcaccia intussen met eigen middelen opgeknapt. Het gedoneerde Nederlandse geld zal worden gebruikt voor de restauratie van andere fonteinen in Rome.

De Italiaanse politie wist met verschillende camera's wel het geweld tegen de politie minutieus en vanuit verschillende standpunten vast te leggen.

In de videoreconstructie is te zien hoe de Italiaanse agenten die middag rond 16.00 uur op één na alle straten rondom het Piazza di Spagna afsluit. Als vee worden de supporters door de Via di San Sebastianello richting de bussen gedreven.

Rustig gebarend en met open vizier treden de Italiaanse agenten de meute tegemoet. Maar als de eerste bierflesjes door de lucht vliegen, gaat het mis. De ME voert charges uit. Een agent ligt bloedend op de grond nadat hij door zwaar vuurwerk is geraakt.

Flessen gooien

Als K. aan de beurt is worden de beelden nog eens vertraagd afgespeeld. Tergend langzaam is te zien hoe ook K. een fles richting politie gooit.

K., die nog nooit in aanraking is geweest met de politie en volgens de reclassering een laag recidiverisico kent, zegt dat hij in paniek raakte door de charge van de ME. 'Ik heb zoiets ook nog nooit meegemaakt. Het zag er nogal vijandig uit en ik was bang dat ik tikken zou krijgen.'

De officier van justitie is onverbiddelijk. Ze eist een werkstraf van 200 uur en drie maanden voorwaardelijke celstraf, met een proeftijd van twee jaar. Ook vraagt ze de rechter tijdens wedstrijden van Feyenoord een gebiedsverbod én een meldplicht bij het politiebureau op te leggen, voor de duur van het stadionverbod - tot mei 2018.

K. geeft aan dat hij met de club een regeling heeft getroffen. In ruil voor 90 uur vrijwilligerswerk mag hij in februari alweer het stadion in. 'Ik gedraag me voorbeeldig. Het doet me heel erg pijn, als trouwe supporter, dat je er elke keer weer mee geconfronteerd wordt.'

Dan: 'Ik ben geen barbaar of hooligan, maar gewoon een goede jongen.'

Ik heb zoiets ook nog nooit meegemaakt. Het zag er nogal vijandig uit en ik was bang dat ik tikken zou krijge
Verdachte K.