Direct naar artikelinhoud

Baas Buma/Stemra moet weg en krijgt half miljoen mee

Muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra is verwikkeld geraakt in een kostbare beloningsrel. Directievoorzitter Hein van der Ree weigert zijn salaris van vier ton te matigen tot onder het plafond voor de semipublieke sector en moet daarom van het bestuur weg. Hij krijgt 484.861 euro vertrekpremie mee, ofwel vijftien maandsalarissen.

Directievoorzitter Hein van der Ree van Buma/Stemra.Beeld Hollandse Hoogte

Dat heeft Buma/Stemra vrijdag bekend gemaakt. De organisatie valt sinds 2013 onder de Wet Normering Topinkomens, de WNT. Daarin is vastgelegd dat bestuurders in de semipublieke sector vier jaar hun huidige salaris mogen houden, om het vervolgens in drie jaar af te bouwen naar het semipublieke plafond. Dat betekent dat Van der Ree eind volgend jaar had moeten beginnen met in drie stappen inleveren tot de 'balkenendenorm' van 230 duizend euro. De Buma/Stemra-baas weigerde dat en dreigde vorig jaar zelfs naar de rechter te stappen, als het bestuur zijn contract niet verdedigde.

Dat bestuur houdt vast aan de WNT.  Na een half jaar vruchteloos praten is een 'niet goed werkbare situatie' ontstaan, waardoor de in 2010 begonnen Van der Ree per 1 februari moet vertrekken. Volgens zijn contract - van voor de WNT - krijgt hij bijna vijf ton mee. Doe 'beëindigingsvergoeding' van bijna een half miljoen euro leidde vrijdag tot boze reacties, omdat het betaald moet worden uit geld dat is bestemd voor de componisten, tekstdichters en muziekuitgevers.  

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het 'onbegrijpelijk dat je zo'n functie niet voor een ministerssalaris zou kunnen doen'. Als iemand dat niet wil dan is het 'terecht' dat hij weggaat, voegde hij er vrijdagmiddag aan toe.

Auteursrechten

Vicevoorzitter Henk Westbroek van Buma/Stemra heeft begrip voor die reacties. 'Maar als goed werkgever moeten we ons ook aan de contracten houden. We hebben een dubbel gevoel, want we waren zeer op Van der Ree gesteld. Hij deed zijn werk heel goed.' Volgens Westbroek is bekeken of Buma/Stemra onder de vertrekpremie uit kon, maar dat was volgens juristen niet mogelijk.

Buma/Stemra int met 160 werknemers ruim 150 miljoen euro aan auteursrechten. Van der Ree verdiende vorig jaar 395 duizend euro, naast een pensioenvoorziening van 65 mille. Dat zulke salarissen mogelijk zijn bij een dergelijke organisatie leidde al eerder tot ophef. 'Het waren de bedragen die blijkbaar toen betaald werden', zegt Westbroek. 'De overheid heeft inmiddels besloten dat het te veel is. Daar leggen wij ons als bestuur bij neer.' Volgens de vicevoorzitter gaf Van der Ree op het laatste moment aan toch na te willen denken over inleveren. 'Maar toen we konden niet meer terug. De bloemen waren al besteld.'

De rel komt op een pikant moment. Minister Plasterk komt binnenkort met een evaluatie van de WNT. De PvdA-bewindsman zei eerder geen problemen te verwachten met het semipublieke plafond.'Er zal een enkeling naar Wall Street vertrekken. Dat moet dan maar', zei hij voorjaar 2014. De nieuwe directeur van Buma/Stemra gaat nog niet de helft van Van der Ree verdienen. Sinds dit jaar is het WNT-plafond 178 mille, een ministersalaris plus onkosten en vergoedingen.