Direct naar artikelinhoud

België pakt zesde verdachte op van terreur Parijs

Opnieuw hebben de Belgische autoriteiten een man opgepakt en aangeklaagd in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het is de zesde arrestatie.

Een politieagent en een soldaat patrouilleren donderdagavond in Verviers.Beeld belga

Donderdag zei het OM nog dat er niemand bij de huiszoekingen was opgepakt. Een advocaat liet daarop donderdagavond al weten dat er wel iemand was opgepakt bij een politieactie in Verviers, nabij Luik.

De Belgische autoriteiten zoeken met man en macht naar een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, en zijn kompanen of mensen die hem hebben geholpen. Tot nu toe zijn vijf verdachten officieel aangeklaagd wegens terrorisme.

Brussel in de greep van terrorisme

De Belgische hoofdstad is in de greep van terrorisme sinds blijkt dat drie daders van de aanslagen in Parijs mogelijk afkomstig zijn uit de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek.

Abdeslam

De nog voortvluchtige Salah Abdeslam, wiens broer zich in Parijs opblies, is nog steeds niet terecht. Abdeslam krijgt volgens minister van Justitie Koen Geens waarschijnlijk hulp van anderen om uit handen van de autoriteiten te blijven.

Begin deze week kwam het openbare leven in Brussel tot stilstand na waarschuwingen van inlichtingendiensten en de politie over een dreigende terreuraanslag. Gisteren werd de terreurdreiging plotseling verlaagd.

Waarom dit gevaar plotseling geweken lijkt, is niet bekendgemaakt. 'De dreiging blijft ernstig, maar is volgens de veiligheidsdiensten niet meer zeer nabij', was het enige wat de Belgische premier Charles Michel erover kwijt wilde.

Kerstmarkt

Nu de dreiging afneemt, worden de extreme veiligheidsmaatregelen in Brussel afgebouwd. De metro rijdt weer volgens de gewone dienstregeling rijden. Militairen en politieagenten - vaak gemaskerd en zwaarbewapend - die de afgelopen dagen in groepjes de straten bewaakten, blijven weliswaar rondlopen, maar wel in 'aangepaste' aantallen.

Ook gaat de kerstmarkt in Brussel gewoon door, maar de openingsuren worden ingekort en er zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen getroffen. Winterpret, dat duizenden bezoekers trekt, duurt tot 3 januari.