Luister naar

Meer schadeclaims Brabanders en Limburgers

Nieuws
Er worden in Noord-Brabant en Limburg meer schadeclaims door aanrijdingen ingediend dan in de rest van het land. Misschien ligt het deels aan de rooms-katholieken.
Sebastiaan van Loosbroek redactie vk
vrijdag 27 november 2015 om 03:00

Amsterdam

Samen met zijn collega’s is Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars verantwoordelijk voor de eerste Risicomonitor Verkeer. Ze analyseerden 2,5 miljoen particuliere schadeclaims van auto’s over de periode 2010-2014. Een van de conclusies is dat in de zuidelijke provincies het aantal ingediende schadeclaims hoger ligt dan in de rest van het land. Volgens Buis kan er een klein cultureel effect zijn. ‘Dat de katholieke provincies bijvoorbeeld makkelijker schade claimen dan de noordelijke, protestante provincies. Die verschillen zien we ook bij schadeclaims na inbraken en branden. Protestanten denken wellicht eerder: och, het was ook mijn eigen schuld.’

Uit de monitor blijkt onder meer dat Noord-Brabant en Limburg de onveiligste provincies zijn in het verkeer. Buis stelt dat het ook aan ander rijgedrag kan liggen. En dat mensen langere afstanden moeten afleggen naar kroeg en discotheek. ‘In die provincies zijn bovendien meer wegen slecht en er liggen veel dorpen met gevaarlijke kruispunten.’

De ANWB ziet een verband met een laag aantal vrijliggende fietspaden.

wegen verlicht

Zuid-Holland laat in 2014 de sterkste verbetering zien ten opzichte van 2013. De Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen vertelt dat wegen beter zijn verlicht en dat er veel rotondes zijn aangelegd ter vervanging van kruispunten. ‘En we hebben fors geïnvesteerd in vrijliggende fietspaden.’

Een andere belangrijke conclusie van de monitor is dat het aantal aanrijdingen met fietsers en voetgangers sterk toeneemt na schoolvakanties. Vooral na de zomervakantie treedt een piek op, die tot zes weken erna waarneembaar is. Waar gemiddeld 200 voetgangers en fietsers per maand worden aangereden, stijgt dit tot ongeveer 280 gevallen in de weken na de zomervakantie. Volgens Buis gaat het bij deze aanrijdingen vaak om letselschade gepaard met levenslange gevolgen.

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN) vindt het opmerkelijk dat het aantal ongevallen waarbij auto’s betrokken zijn, is gedaald, terwijl het aantal aanrijdingen met fietsers en voetgangers is gestegen. Woordvoerder Ad Vonk van de ANWB is daarover ontgoocheld. Hij vraagt zich af of meer campagne voeren helpt. Technische oplossingen werken wellicht beter, maar dan moet eerst de ongevallenregistratie verbeteren. Vonk: ‘We weten nu bijvoorbeeld wel in welke provincies de meeste ongelukken gebeuren, maar niet hoe die tot stand zijn gekomen.’

Buis hoopt dat wegbeheerders, verzekeraars en verkeersveiligheidsorganisaties met de data aan de slag gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.