© BELGA

Jambon: “Dringende karakter van dreiging is weggevallen”

Dat het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD het dreigingsniveau voor Brussel heeft verlaagd naar 3, betekent volgens minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat het dringende karakter van de dreiging is weggevallen. Dat zei hij bij aanvang van de nationale veiligheidsraad. Hij merkte wel op dat het dreigingsniveau 3 nog steeds geen “normale situatie” is.

“We gaan ons momenteel beraden en luisteren waarom het niveau verlaagd is”, aldus de minister voor de verzamelde pers. “Het urgente karakter is weg, maar de dreiging is wel nog steeds aanwezig. Niveau drie is niet de normale situatie”, klonk het nog. Volgens de minister is die situatie er evenwel op “vooruitgegaan”.

Vicepremier en minister van Economie Kris Peeters (CD&V) zei eveneens dat het dreigingsniveau 3 nog altijd “niet normaal” is. “Het OCAD doet onafhankelijk een analyse”, zei hij. “We zullen daar nu over spreken en kijken wat de effecten zijn op de maatregelen die zijn getroffen”, aldus Peeters. “Stap voor stap keren we nu terug naar de normale situatie.”

“Het is goed nieuws voor het sociale leven en de mobiliteit in Brussel, maar het is nog niet gedaan, het is slechts een begin”, aldus de Brusselse minister-president Rudi Vervoort.

Het OCAD besliste dat het dreigingsniveau van 4, het hoogste niveau, naar 3 of “ernstig” wordt verlaagd. Dat betekent dat de dreiging mogelijk en waarschijnlijk is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer