SP.A wil Vlaamse begroting aanpassen in voordeel van Vilvoorde

© ddl

Vlaams parlementslid Kurt De Loor (SP.A) heeft een amendement ingediend op de ontwerpbegroting van de regering-Bourgeois, om Vilvoorde 4 miljoen euro extra te geven. De Loor reageert daarmee op de oproep van de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) vorig weekend in De Standaard.

Marjan Justaert

Als het van Somers afhangt, kunnen de dertien bestaande centrumsteden samen gemakkelijk 4 miljoen euro afstaan, en als de Vlaamse regering daar nog 4 miljoen oplegt heeft Vilvoorde waar het recht op zou hebben als centrumstad.

Een goed idee, vindt De Loor, die prompt een amendement indiende op de begroting 2016. ‘Vilvoorde ziet zich in toenemende mate geconfronteerd met uitdijende radicaliseringsprocessen vanuit Brussel, maar omdat de stad niet in aanmerking komt voor middelen uit het Stedenfonds is zij bepert in haar mogelijkheden om dit aan te pakken’, aldus Kurt De Loor. ‘Om de fractieleider van de liberale meerderheidspartij (Bart Somers, red.) te citeren: Burgemeester Hans Bonte wil de kanker bestrijden, maar krijgt de middelen niet. Als wij daar als Vlaanderen niet aan tegemoet komen, voeren we geen stedenbeleid.” Om het stedenbeleid geloofwaardig te maken, voorziet mijn amendement de nodige middelen voor Vilvoorde.’

De stad van burgemeester Hans Bonte - een partijgenoot van De Loor - is al langer vragende partij om centrumstad te worden. Vorige maand kondigde het schepencollege aan juridische stappen te zullen ondernemen als de Vlaamse regering niet over de brug komt. Vilvoorde krijgt steun uit meerdere hoeken: ook Groen-parlementslid Ingrid Pira trekt met een motie mee aan de kar.