2.500 sociale huurders verdienen veel meer dan toegelaten

© Photo News

2.486 Vlaamse sociale woningen worden gehuurd door mensen van wie het inkomen eigenlijk 50 procent hoger is dan het wettelijk toegelaten maximum voor een sociale woning. 609 huurders verdienen zelfs meer dan het dubbele van de inkomensgrens.

Geert Neyt

Volgens het kabinet van minister van Wonen Liesbeth Homans (NV-A) wordt bijna 1 op 10 (8,35%) van alle Vlaamse sociale huurwoningen bewoond door personen die daar eigenlijk geen recht op hebben omdat hun inkomen te hoog is.

In sommige gevallen is dat inkomen zelfs veel te hoog. 609 huurders verdienen twee keer het maximum bedrag of meer.

Een pijnlijke zaak voor de naar schatting 100.000 personen die op een wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. Gemiddeld moeten zij ongeveer drie jaar wachten voor hen een woning wordt toegewezen.

“Toch zullen bewoners die te veel verdienen, niet uit hun huis gezet worden”, zegt Jan van der Vloet, woordvoerder van minister Homans. “Voor zij die nu huren, verandert er niets. Maar voor de nieuwe toekomstige huurcontracten, die midden 2016/begin 2017 zullen afgesloten worden, zal dit niet meer toegelaten worden”.

25% meer verdienen mag

Het kabinet benadrukt dat in de toekomst een huurder die het geluk heeft zich financieel te verbeteren (bijvoorbeeld een werkloze die een job vindt) hierdoor niet onmiddellijk zijn sociale woning zal moeten verlaten. Waarschijnlijk zal er een marge worden ingevoerd van 25% boven de huidige inkomensgrens.

Voor 2015 bedraagt die inkomensgrens 23.302 euro per jaar voor een alleenstaande zonder personen ten laste, 25.594 euro voor een alleenstaande gehandicapte en 34.951 euro in alle andere gevallen, plus 1.954 euro per persoon ten laste.

De minister wil in de toekomst nog enkel tijdelijke contracten aanbieden binnen de sociale huisvesting. Wellicht zullen die worden afgesloten voor een periode van 9 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen