© RVM

Stad eist 170.000 terug van de kerkfabriek

Het stadsbestuur van Borgloon wil dat de kerkfabriek van Kuttekoven gronden verkoopt om zo 170.000 euro te recupereren. “Het geld moet weer in de stadskas komen. Desnoods zetten we druk via het centrale kerkbestuur”, zegt burgemeester Danny Deneuker (SP.A).

Raf Vanmechelen

Het was Wim Lambrechts, fractieleider voor oppositiepartij N-VA, die het punt dinsdag aanhaalde op de gemeenteraad. “De kerkfabriek van Kuttekoven stuurt gewoon een droge brief om te melden dat ze hun budget niet tijdig rond kregen en wij moeten dat maar slikken”, zegt hij. “Dat terwijl de andere parochies wel hun huiswerk deden. Het getuigt van weinig respect en zeker als je weet dat de stad nog zo’n 170.000 euro tegoed heeft.”

Die 170.000 euro betaalde de stad enkele jaren geleden, toen de kerkfabriek besliste om de binnenkant van de kerk te vernieuwen. “In dat verhaal zijn we niet meegegaan”, legt burgemeester Danny Deneuker uit. “We hebben wel 170.000 euro betaald, onder meer voor een architectenplan en interesten van facturen die niet tijdig betaald werden. Dat geld willen we nu terug. De kerkfabriek kan daarvoor de tien gronden die ze in hun bezit hebben, verkopen.”

Het gebouw zal in de toekomst ontwijd worden, de procedure daarvoor is al opgestart . “Een concrete invulling is er nog niet”, zegt Deneuker. “We hebben bij het begin van de legislatuur 952.000 euro voorzien, onder meer voor de restauratie van de hoofdkerk in Borgloon en in Hoepertingen. Dat geld is al bestemd en meer willen we niet uitgeven. Het centrale kerkbestuur volgt ons daar ook in. De 170.000 euro die in Kuttekoven werd uitgegeven, moeten we terughebben.”

De relatie met het kerkbestuur omschrijft Deneuker als erg positief en hij wil dan ook dat er een signaal komt naar Kuttekoven. “De gronden moeten nu maar eens verkocht worden om de maatschappij niet met extra kosten op te zadelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer