© hnb

Kapellenaar Soufiane Mezroui “erg gevaarlijk”

Politiediensten in Spanje en in ons land zijn volop op zoek naar Soufiane Mezroui uit Kapellen. Mezroui werd in februari veroordeeld tot vijf jaar cel en een boete van 15.000 euro voor zijn rol in Sharia4Belgium. Hij zou volgens Spaanse info van Syrië naar Europa gekomen zijn.

sare

Al op 1 maart 2013 onderscheppen de Antwerpse speurders een onrustwekkende telefoon over Soufiane Mezroui. Die verblijft op dat ogenblik al enkele maanden in Syrië, waar hij zich toen aangesloten had bij Jabhat-Al-Nusra, een aan Al-Qaida gelieerde rebellengroep.

In het gesprek horen de speurders hoe Brahim Bali, een andere Antwerpse Syriëstrijder die deel uitmaakte van Sharia4Belgium, tegen iemand aan het thuisfront zegt dat Abu Basir (de bijnaam van Mezroui) “een knopke gaat doen in de buurt van Homs”. De jongeman (23) uit Kapellen zou volgens zijn strijdmakker bereid zijn om een zelfmoordaanslag te plegen.

Die aanslag pleegde hij uiteindelijk niet. Dat weten de speurders omdat zijn naam of foto nergens op het internet opdook in berichten om hem te vereren.

De veiligheidsdiensten in ons land zijn verontrust. Zeker nu de Spaanse politie aanwijzingen blijkt te hebben dat Mezroui zich op haar grondgebied bevindt. “Mezroui heeft de bereidheid getoond om een zelfmoordaanslag te willen plegen”, zegt een gerechtelijke bron. “Dat maakt hem gevaarlijker.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER