ASSISEN. “Alleen haar eigen man mocht haar doden, niemand anders”

© BELGA

Zes leden van de familie Kaplan hebben woensdag voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven getuigd in het proces over de moord op Ziena Kemous. Zij sloten de rangen rond hun drie beschuldigde familieleden. Ze gingen zelfs een stapje verder en dekten elkaar in op een manier die het hof, de zeven advocaten van de burgerlijke partijen en de familie van het slachtoffer op stang jaagde.

wver

De Kaplans zijn een Belgische familie van Turks-Koerdische origine, afkomstig uit Midyat in het zuidoosten van Turkije, niet ver van de grens met Syrië. Ze vormen een hechte gemeenschap in Vlaams-Brabant, met woonplaatsen in Herent, Boutersem en Zaventem. Zes leden van de familie werden opgeroepen om te getuigen over de gebeurtenissen in Leuven in aanloop naar de nacht van 21 op 22 juni 2012. De drie neven Ahmet Kaplan (22), Berzan Kaplan (23) en Rojhat Akgül (22) en hun vriend Ridvan Aras (23) zouden Ziena Kemous (22) toen hebben gedood op de Kesselberg en nadien begraven in Heverleebos.

Kemous was niet alleen het ex-liefje van Ahmet Kaplan maar ook de moeder van zijn kind. Bovendien stond de jonge vrouw uit een gemengd Marokkaans-Belgisch gezin het gearrangeerde huwelijk van Ahmet met zijn nicht Cihan Kaplan in de weg. “In de Koerdische traditie mag je geen kind verwekken voor het huwelijk. Je moet eerst trouwen. Nadien mag je je gangen gaan”, stelde Yilmaz Kaplan, oom van de drie neven op de beklaagdenbank.

Flikker

Zijn broer Yusuf Kaplan was samen met Aras de uitbater van pizzeria Riva in Leuven, waar de vier beschuldigden de moordplannen beraamden. Hij werd “de flikker” genoemd en op het proces werd duidelijk waarom. De man was een goede vriend van Ziena Kemous. Zij kwam wenend bij hem aankloppen toen duidelijk was geworden dat Ahmet de relatie voor bekeken hield. Maar op het proces koos ook hij voor de eigen clan.

Wat meester Jef Vermassen namens de burgerlijke partijen deed concluderen dat “aderverkalking die tot geheugenverlies leidt een erfelijke ziekte is in de familie Kaplan”. Zijn collega Jurgen Millen diepte een telefoongesprek op van Yusuf, die aanvankelijk mee opgepakt werd en wiens telefoon ook afgeluisterd werd. “De junkie heeft zichzelf om het leven gebracht”, zei Yusuf daarin. Voor de moeder van de vermoorde Ziena werd het toen te veel. Zij verliet wenend de zaal.

Niet verliefd

Cihan Kaplan vierde op 23 juni 2012 haar verlovingsfeest met haar neef Ahmet Kaplan. De vier beschuldigden dansten er de hele avond, amper 24 uur na de moord. “We waren niet verliefd maar vonden wel dat we samen een toekomst hadden. De ouders van Ahmet betaalden een bruidsschat aan mijn ouders”, zei Cihan. De aanhouding van Ahmet op 15 september 2012 maakte dat het huwelijk nooit voltrokken werd. “Ik ben beetgenomen. Ze hebben me heel goed liggen gehad.”

De rij van de Kaplans werd gesloten door de zus, de broer en de vader van Cihan. De zus baatte ook een pizzeria uit in Leuven, de Espressa. Het was daar dat Ziena Kemous een week voor haar dood met haar kind in de buggy binnenstapte om Ahmet op zijn verantwoordelijkheid als vader te wijzen. “Aan een vrouw wordt in de Koerdische traditie niet geraakt”, zei Abdulkarim. “Tenzij ze haar man op een of andere manier bedriegt. Dan zal de man zijn eigen vrouw doden. Iemand anders mag dat niet in zijn plaats doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen