Direct naar artikelinhoud

1 op 3 gecontroleerde honden- en kattenkwekers in overtreding

(archieffoto)Beeld EPA

Bij kwekers van honden en katten zijn dit jaar al 680 controle-acties uitgevoerd. In een derde van de gevallen leidde dat tot een pv of een pv van waarschuwing. Dat heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vandaag gezegd in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

Vooral professionele kwekers bleken in overtreding met de regels rond dierenwelzijn. Van de 124 gecontroleerde kwekers kreeg 61 procent een pv of een pv van waarschuwing, vaak in verband met huisvestings- en hygiënevoorwaarden. Een probleem dat vaak terugkeert is een slechte verzorging van de tanden.

Weyts noemt het welzijn van katten en honden een prioriteit. "Er zijn vele bonafide handelaars", zegt hij. "Maar de cowboys die op alles besparen om meer winst te boeken moeten er uit. Met kordate en consequente controle zal ik blijven strijden voor het welzijn van deze dieren."

Vooral het kweken van honden is een lucratieve bezigheid in België, met een jaarlijkse vraag naar pups die rond de 160.000 zou zitten. Regelmatig komen de kwekers in opspraak, zoals begin vorig jaar toen uitgebroken dieren een meisje van tien toetakelden.